Katettu terassi tarjoaa suojan sääolosuhteilta ja tekee siitä miellyttävän paikan oleskella ja viettää aikaa.
Tässä artikkelissa
Katettu terassi
Katettu terassi on peitelty katolla tai jollakin muulla vastaavalla rakenteella. Se antaa tarjoaa useita mahdollisia etuja ja on houkutteleva vaihtoehto terassille. Katetun terassin avulla suojataan erilaisilta sääolosuhteilta ja luo terassille miellyttävän paikan oleskella ja viettää aikaa.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Katos voidaan rakentaa hyvinkin erilaisista materiaaleista kuten puusta, teräksestä, alumiinista tai muovista.
Tähän vaaditaan yleisesti lupa paikalliselta rakennus viranomaiselta ja on myöskin suositeltavaa keskustella asiasta naapureiden kanssa.
Katetun terassin hyödyt
Katettu terassi tarjoaa useita etuja ja on siksi houkutteleva valinta.
- Suojaa sateelta ja auringolta: Katettu terassi tarjoaa suojaa sateelta ja auringolta, jolloin terassilla voi oleskella ja viettää aikaa huonommalla säällä
- Laajentaa asuintilaa: Katettu terassi laajentaa asuintilaa ja tarjoaa lisätilaa esimerkiksi kesäjuhliin, illanviettoihihin ja rentoutumiseen.
- Parantaa talon ilmettä: Katetun terassin avulla parannetaan talon ilmettä ja lisätään sen arvoa. Sen avulla talosta tehdään kiinnostavampi ja houkuttelavampi myyntitilanteessa.
- Lisätään yksityisyyttä: Katettu terassi lisää yksityisyyttä, sillä saadaan suojaa naapureiden katseilta.
- Helppo ylläpito: Katettu terassi on helppo ylläpitää, sillä se tarvitsee vain pientä huoltoa ja siivousta.
Nämä ovat vain muutamia syitä miksi katettu terassi voi olla houkutteleva valinta.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Katetun terassin materiaalivaihtoehtoja
Terassin katokselle on useita erilaisia materiaalivaihtoehtoja. Näitä miettiessä on vaikutusta terassin sijainnilla ja yhdistetäänkö se ulkonäöllisesti talon tai mökin yhteyteen.
Valintaan vaikuttaa myöskin käytössä oleva budjetti, olemassa olevan terassin materiaali ja siihen tehdyt perustukset.
Terassin suunnittelussa voi miettiä halutaanko koko terassille tehdä kate vai pelkästään esimerkiksi ruokailutilaan ja muu tila on avointa. Tämä vaikuttaa kustannuksiin.
Katettu terassi kerää kuumalla kesäsäällä huomattavasti lämpöä ja on järkevää miettiä jo suunnitteluvaiheessa tilan tuuletus ja ilmankierto.
Lasikatto: Tämä tarjoaa kattavimman suojan sateelta ja lialta ja antaa samalla paljon valoa ja avaruutta. Tämä on karkaistua lasia, joka on turvallinen, kestävä, pitkäikäinen ja todella näyttävä katemateriaali. Hinta on kalliimpi kuin esimerkiksi valokatteella, mutta sen hyödyt kasvaa käyttöiän mukana.
Puukatos: Puukatos sopii hyvin maalaistalojen ja mökkien yhteyteen, sillä saadaan luotua luonnollinen ja kodikas ilmapiiri. Puukatokset voidaan rakentaa erilaisista puulajeista, kuten männystä, seetripuusta tai lehtikuusesta.
Alumiinikatos: Alumiinikatos on kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto, joka sopii hyvin moderneihin taloihin. Alumiinikatoksia on saatavilla monilla eri väreillä ja ne voidaan saada sopimaan erilaisiin talo tyyleihin.
Peltikatto: Teräskatos on erittäin kestävä ja pitkäikäinen vaihtoehto, joka sopii hyvin erilaisiin taloihin. Tämä on jykevin ratkaisu, joka on myöskin monesti käytössä talon tai mökin katolla.
Teräskatokset voidaan maalata monissa eri väreissä ja ne antavat talolle modernin ilmeen. Peltikatto pimentää terassia merkittävästi ja huomioitavaa on ettei se sovi kevyille terasseille.
Valokate: Valokate on nykyään yleisin vaihtoehto terassin katokseksi. Tämä on hyvin yleinen varsinkin rivitaloyhtiöissä. Valokatteen avulla estetään valon häikäisy ja saadaan valoisa suoja terassille.
Valokate materiaaleja on useita ja niiden ominaisuudet ovat erilaisia.
Polykarbonaatti (PC): Se on läpinäkyvä ja erilaisia iskuja kestävä materiaali, jonka käsittely on helppoa. Sitä voidaan taivuttaa, sahata muotoon ja myöskin reikien poraus on siihen helppoa.
Materiaalina se on pehmeää ja siihen muodostuu tai jää helposti naarmuja. Kovapinnoitettu polykarbonaatti on hinnaltaan kalliimpaa, mutta se antaa kestävämmän suojauksen ja on erittäin iskunkestävää. Hintaa nostaa käytettävien materiaalien tarve väli- ja päätylistoja tehdessä.
Polyvinyylikloridi (PVC): Tämä on suosituin ja edullinen valokatemateriaali. Vältettävä paikkoja, joissa voi pudota puun oksia tai lumikuormia päälle. Läpäisee valoa erittäin hyvin.
Trapetsi- ja aaltolevy: PC-pohjaisia trapetsi- ja aaltolevyjä käytetään useimmiten avonaisissa tiloissa, joissa ei tarvita eristystä, mutta halutaan saada sateelta suojaa ja läpi valoa.
Tällaisia voivat olla terassit sekä grilli- ja autokatokset. PC-trapetsi- ja aaltolevykatto muodostuu yhdestä kerroksesta eikä siksi eristä, mutta se on kulutusta kestävä ja sietää erinomaisen hyvin pohjoismaista ilmastoa.
Kennolevy
Varsinkin lämmitettävien terassien valokatteeksi soveltuu polykarbonaatista tehdyt kerros eli kennolevyt. Niitä saa eri paksuisina ja on sävytettävissä eri väreihin. Ne kestävät hyvin painavia lumikuormia ja voidaan kattaa isojakin pinta-aloja.
Terassin suunnittelussa voi miettiä halutaanko koko terassille tehdä kate vai pelkästään esimerkiksi ruokailutilaan ja muu tila on avointa. Tämä vaikuttaa kustannuksiin.
Katettu terassi kerää kuumalla kesäsäällä huomattavasti lämpöä ja on järkevää miettiä jo suunnitteluvaiheessa tilan tuuletus ja ilmankierto.
Katetun terassin hintaan vaikuttaa oleellisesti käytettävä materiaali, katettava pinta-ala ja muodot.
Luvat terassin katokselle
Terassin rakentamisen luvanvaraisuus kannattaa tarkistaa oman kunnan tai kaupungin rakennusvalvonnasta. Katetun terassin rakentamiseen tarvitaan yleisesti vähintään toimenpidelupa. Lisäksi on kuultava naapuria ennen rakentamisen aloittamista.
Toimenpidelupa
Toimenpidelupa tarvitaan, kun muutetaan talon tai rakennuksen julkisivua. Terassin rakentaminen ja laajennus voi vaatia luvan, varsinkin jos julkisivu muuttuu oleellisesti. Yleensä terassin kateratkaisut vaativat toimenpideluvan.
Julkisivutoimenpiteisiin luokitellaan myöskin katukuvaa muuttavan markiisin asentaminen.
Rakennuslupa
Rakennuslupaa tarvitaan kun rakennuksen käyttötarkoitusta on tarkoitus muuttaa tai vaikutetaan muutoksilla rakennuksen kantaviin rakenteisiin. Terassin rakentamisessa ja siihen tehtävillä muutoksilla on vaikutusta, varsinkin jos terassille aiotaan asentaa terassilasitus ja se lisää rakennuksen käytettävää pinta-alaa. Nämä ovat luvanvaraista toimintaa. Näihin riittää monesti toimenpidelupa riippuen kunnan tai kaupungin viranomaisesta.
Terassin katoksen hinta
Terassin rakentamisen hinta muodostuu monesta tekijästä. Tähän vaikuttaa koko, muoto, paikka ja pohjatyöt. Merkittävin kustannusvaikutus on materiaalin valinta. Itse tehtynä säästetään huomattavasti kuluissa ja esimerkkinä rivitalon takapihalle rakennettu katos voisi maksaa noin 300 euroa.
Tilaustyönä teetettäessä tuntihinta lähtee noin 30 eurosta. Rivitalo terassin katoksen rakentamisen hinta lähtee noin 300-500 eurosta.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Rakennanko itse vai tilaanko ammattilaiselta?
Monesti ajatellaan, että rakentamalla itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.
Rakentaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Rakennusammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.
Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko rakennusprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään rakennustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.
Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat materiaalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa materiaalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin rakennusohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.
Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa rakennusurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.
Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>