Muovimaton maalaus on mahdollista, kun se on kulunut ja halutaan vaihtelua ilmeeseen. Muovimaton maalaus on sen pinnan materiaalin takia erittäin haasteellista.
Maalin imeytyminen ja tarttuminen ei ole itsestäänselvyys. Pinnoissa on huomattavia eroja, jotka vaikuttaa maalauksen onnistumiseen.
Oikein valitut tuotteet ja hyvin tehdyt pohjatyöt antavat tehtävälle maalaukselle hyvän lähtökohdan lopulliseen työn tulokseen. Jos haluat hyvän lopputuloksen maalaukselle, kannattaa pyytää tarjous ammattilaiselta maalauksen tekoon.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Tässä artikkelissa:
Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?
Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.
Muovimaton maalaus voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.
Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.
Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.
Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä.
Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.
Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Huomioita:
Lähtökohtaisesti muovimatto on materiaaliltaan haastava maalattava. Etenkin kosteissa tiloissa kuten kylpyhuoneessa olevaa muovimattoa ei suositella maalattavaksi.
Maali ei todennäköisesti pysy kuin lyhyen aikaa paikallaan. Kylpyhuoneeseen suositellaan koko lattian vaihtoa jos vanha ei enää miellytä tai on huonokuntoinen.
Erilaisia muovilattioita
Muovimatot tai vinyylimatot ovat erittäin suosittuja keittiössä ja eteisessä kestävyysominaisuuksien ansiosta. Nykyään on erittäin monia vaihtoehtoja valittavana eri sävyineen ja tyyliltään kodin lattiamateriaaliksi.
Ominaisuuksiltaan nämä ovat erittäin kestäviä ja helposti puhdistettavia.
Muovimatto eli vinyylimatto on saanut ihan erilaisen ilmeen verrattuna 70-luvulla olleista muovimatoista. Muovimatot ovat saaneet vinyylilattioiden ansiosta aivan uudenlaisen merkityksen. Nykyään materiaalit, värit ja käytettävyys on ihan eri luokkaa.
Tekstiilipohjaiset vinyylimatot ovat lämpimän ja mukavan tuntuisia astuttaessa. Näihin ei jää painaumia. Helppohoitoinen ja helposti pestävissä. Saatavilla laaja kirjo eri sävy- tyylivaihtoehtoja.
Perus muovimatto on käyttöominaisuuksien takia hyvä vaihtoehto tiloihin, joissa erityisesti pinta saa roiskeita, likaa ja kolhuja, kuten keittiö, eteinen ja lastenhuone.
Puukuvioitu vinyylilattia antaa puulattia fiiliksen, koska ne mukailevat näitä erittäin tarkasti. Nämä ovat puulattiaa edullisempia ja helppohoitoisempia.
Luonnolliset ja teolliset tyylit, kuten kivi ja nahka ovat hyvinkin suosittuja käytettäviksi.
Pohjatyöt ja esivalmistelut
Muovimaton maalaus ja sen pohjatöiden tekeminen on erittäin merkittävä koko projektin kannalta. Huonosti hoidetut huolto- ja pohjatöiden toimenpiteet aiheuttavat lopputulokseen epämieluisat työn jäljet. .
Esivalmisteluun ja pohjatöihin kuuluu suojaus, puhdistus ja välineiden hankinta. Työvälineiden tarpeeseen vaikuttaa maton kunto ja tarvittavat huoltotoimenpiteet.
Seinän ja lattian välinen raja kannattaa suojata maalarinteipillä. Siirrä maalattavalta pinnalta tai läheisyydestä kaikki kalusteet.
Tämän jälkeen lattia pestään ja siihen käytetään aineita, joilla saadaan tehokkaasti poistettua liat ja rasvat. Maalipesuaine on tähän tarkoitukseen paras.
Lattiassa ollessa kulumia ja epätasaisuuksia niin järkevää on kevyesti hioa maalattava pinta. Näin maalaus on helpompi suorittaa ja maali pysyy paremmin pinnassa. Hiomapaperi riittää tähän projektiin.
Hiomisen jälkeen lattia imuroidaan ja pestään kunnolla. Kuivumiseen on varattava ainakin vuorokausi ennen varsinaisen maalauksen aloittamista.
Työvälineet ja tarvikkeet
- moppi
- pesuaine
- hiomapaperi
- maalarinteippi
- suojahanskat
- imuri
Sopivan maalin valinta
Yleisesti muovimaton maalausta ei suositella ja siihen ei ole olemassa omia maaleja. Betoni- ja puulattioiden maalaamisen tarkoitetut maalit mahdollistavat onnistumisen. Maalin valintaan kannattaa käyttää paikallisen rautakaupan ammattilaista.
Pohjamaalaus
Aluksi kannattaa lattia käsitellä tartuntapohjamaalilla, joka varmistaa varsinaisen maalin pysymisen pinnassa. Varataan kuivumiseen riittävä aika.
Pintamaalaus
Maalaus on helpoin suorittaa jatko varrellisella telalla ja tasaisesti levittäen yhdellä vedolla. Nurkat ja muut ahtaat kohdat maalataan siveltimellä. Jokaisen maalikerroksen jälkeen kuivumiseen varataan reilu aika ja vähintään 12 tuntia.
Maalauksen jälkeen
Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla.
Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.
Maalijätteiden hävittäminen
Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.
Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.
Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.
Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.
Muovimaton huolto
Muovi tai vinyylimaton käytössä on hyvä ottaa huomioon asioita, joilla käyttöikä ja kunto saadaan mahdollisimman pitkäksi ja hyväksi. Muutamia huomioita käyttöön:
– Öljytahrat ja liuotinaineet pyyhittävä heti pois ettei pinta värjäänny
– Huonekalujen alla huopatassut
– Huonekalujen siirrot nostamalla, ei vetämällä maton pintaa pitkin
– Vältettävä kaikenlainen terävien esineiden tippuminen
– Hiekan tai muun vastaavan materiaalin joutuminen muovimatolle
– Ei saa suoraan teipata
– Ei saa vahata
Säännöllinen pesu ja imurointi auttavat muovi- tai vinyylimaton kesttävyyden parantamisessa. Yleispuhdistusaineen on suositeltavaa olla arvoltaan 6 – 8 pH. mikrokuitumoppi on pehmeä ja sopiva maton luuttuamiseen ja pyyhkimiseen. Pesun jälkeen tarkistettava ettei lattialle jää vettä, kuivaa vesi välittömästi.
Muovimaton maalauksen hinta
Muovi- ja vinyylimaton maalauksen kustannukset on täysin riippuvaisia maalattavasta pinta-alasta ja valitusta maalista. Lisäksi pohjatöihin tarvitaan maalinpoistoainetta tai yleispuhdistusainetta. Kustannuksiltaan muovi- tai vinyylimaton maalaus on erittäin edullinen vaihtoehto, mutta tässä on huomioitava tarkkaan maalien tarttuvuus ja sen tuomat haasteet.
Maalausyritykset eivät helposti lähde tätä projektia toteuttamaan, koska eivät pysty antamaan takuuta työlleen materiaalin haastavuuden takia.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>