Tässä artikkelissa
- Mihin sammal vaikuttaa katolla ja rakenteissa?
- Miten sammal poistetaan katolta?
- Teenkö itse vai tilaanko ammattilaiselta?
- Paljonko sammaleen poistaminen maksaa?
- Kotitalousvähennys
Mihin sammal vaikuttaa katolla ja rakenteissa?
Sammal on itiökasvi, joka viihtyy kosteassa ja hämärässä paikassa. Tämä ei ole poikkeava näky talon katolla. Toisille tämä tuo kodikkaan ja luonnollisen fiiliksen, kun taas toisille se antaa epäsiistin ja epämiellyttävän kuvan.
Sammaleen muodostumiseen vaikuttaa rakennuksen läheisyydessä oleva kasvusto ja puusto. Puusto vaikuttaa katolle tulevaan auringonvaloon ja samalla vaikuttaa sammaleen muodostumiin. Pelkällä auringonvalolla vaikutetaan sammaleen kasvuun vähentävästi. Lisäksi puustosta tippuvat lehdet lisäävät sammalkasvustoa katolla.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Sammal ei ole asukkaille tai katolle vaarallista. Ongelman aiheuttaa sammaleen aiheuttama kosteus, jota se imee itseensä. Näin ollen sammalkasvuston kasvaessa esimerkiksi tiilikatolla kattotiilien päällä se aiheuttaa kosteutta. Lämpötilan laskiessa nollaan tai lähelle niin tiileen muodostunut vesi tai kosteus alkaa supistumaan ja laajenemaan lämpötila vaihteluiden seurauksena. Tämä saattaa aiheuttaa tiilien halkeamia ja kattotiilet alkavat vioittumaan ja hajoamaan. Sammal käyttää tiilessä olevia kalkkeja ravinnoksi ja mahdollistaa veden pääsemisen tiilen sisään.
Huopakatoilla sammal voi aiheuttaa saumojen repeytymistä ja silloin kosteus pääsee talon rakenteisiin ja sisätiloihin helpommin.
On myöskin mahdollista, että sammal tukkeuttaa räystäskourut, jolloin kosteusvauriot ovat laajemmat.
On suositeltavaa tarkastaa kattorakenteet vuosittain ja samalla tehdä sammaleen poisto.
Sammaleen poiston voi hyvin toteuttaa itse ja tähän löytyy erilaisia kemikaaleja. On myöskin tilattavissa ammattilainen, joka helposti kiipeä katolle ja toteuttaa työn.
Miten sammal poistetaan katolta?
Katon puhdistuksen ja sammaleen poiston voi toteuttaa mekaanisesti tai kemikaalien avulla. Ennen toteuttamista on tarkistettava katon kunto ja sopivuus mekaaniseen pesuun.
Hankaamisella saatetaan kuluttaa ja samalla vaurioittaa katon pinnoitetta liiallisesti. Lisäksi tiili- tai huopakaton pesuun ei kannata käyttää painepesuria, koska niiden pinnat ovat huokoisia ja paine saattaa rikkoa pinnan. Tämä mahdollistaa kosteuksien ja epäpuhtauksien muodostumisen kattomateriaaliin.
Sammaleen poisto aloitetaan huoltokierroksella, jossa lakaistaan kaikki roskat, lehdet ja irtosammaleet pois. Samalla tarkistetaan katon kunto ja rakenteet. Tämän jälkeen on puhdistettava mahdolliset räystäskourut puhtaaksi.
Sammaleen poistoon on saatavilla erilaisia aineita ja niissä kannattaa kääntyä paikallisen rautakaupan ammattilaisen puoleen. Mikäli päädyt kotikonsteihin niin kannattaa valita luonnon puolesta sopivin vaihtoehto. Ruokasooda on monessa yhteydessä kehuttu vaihtoehto. Tämä on myöskin edullinen ja myrkytön.
Sammaleen poistoaineet vaikuttavat myöskin muuhun kasvustoon ja tuhoavat ne. Tämän takia ei suositella vuosittaista käyttämistä.
Huomioitavaa on, että aineet ovat erittäin vahvoja ja niiden käytössä on käytettävä suojakäsineitä ja kasvosuojainta. Lisäksi on noudatettava turvaohjeita ja käytettävä turvavaljaita.
Tiilikatto
Alustavien puhdistöiden jälkeen sopiva tai valittu sammaleen poistoaine levitetään katolle. Hyvä keino on käyttää matalapaineruiskua, jolla saadaan koko käsiteltävä ala helposti käsiteltyä. Aineen annetaan vaikuttaa ohjeiden mukaisesti, eikä katolle tarvitse tehdä mitään. Sammaleen poistoaine ja sammaleet valuvat katolta vähitellen pois tulevien kuukausien aikana sekä tuulen ja vesisateiden mukana.
Huopakatto
Alustavien puhdistöiden jälkeen sopiva tai valittu sammaleen poistoaine levitetään katolle. Huomioi huopakatolle oikea sammaleenpoistoaine. Hyvä keino on käyttää matalapaineruiskua, jolla saadaan koko käsiteltävä ala helposti käsiteltyä. Aineen annetaan vaikuttaa ohjeiden mukaisesti, eikä katolle tarvitse tehdä mitään. Sammaleen poistoaine ja sammaleet valuvat katolta vähitellen pois tulevien kuukausien aikana sekä tuulen ja vesisateiden mukana.
Peltikatto
Peltikatolle ei normaalisti muodostu sammalkasvustoa, kuten tiili- ja huopakatoille. Peltikatolta vesi valuu automaattisesti pois ja se ei ole normaalisti otollinen sammaleen kasvulle. On kuitenkin poikkeuksia, jotkin sammal- tai jäkäläkasvustot muodostuvat peltikatoille. Peltikatolla muodostuvat kasvustot aiheuttavat katon ruostumista.
Peltikaton puhdistus tehdään sammaleen poisto aineella, kuten muidenkin kattomateriaalien. Peltikatto on riskialtis ja liukas työn toteuttamiseen, siihen suositellaan ammattilaisen apua tai paneutumista turvallisuusohjeisiin.
Teenkö itse vai tilaanko ammattilaiselta?
Kun sammaleen poisto ja katon huolto tulee ajankohtaiseksi, on siihen työhön hyvä palkata ammattilainen. Ammattilainen osaa katsoa työn kokonaisuutena ja tehdä työn turvallisuusmääräysten mukaisesti.
Monesti ajatellaan, että tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.
Huoltotyöt voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Alan ammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutyöhön.
Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko huolto projekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään huoltotyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.
Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat aineet ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa tuotteiden valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin turvallisuus- ja käyttöohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.
Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa huoltourakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.
Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Paljonko sammaleen poistaminen maksaa?
Itsetehtäessä voi riittää muutama kymppi aineisiin. Tässä on kuitenkin huomioitava turvallisuus ja tuotteen oikea käyttö.
Tilatessa ammattilaiselta koko huoltotyön niin neliöhinta asettuu 15-40 euron väliin.
Työstä saadaan kuitenkin kotitalousvähennys.
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>