Tulisijojen maalaus

Tulisijojen maalauksella saadaan sisustukseen, ilmeeseen ja pintoihin täysin uutta elämää. Maalaus on suositeltava kun pinnoille on muodostunut erilaisia läikkiä tai nokitahroja tai halutaan uudistaa tai vaihtaa värimaailmaa.

Tulisijojen maalaus ei tule ensimmäisenä mieleen, mutta se on yleistymässä niin omakotitaloissa kuin kesämökeillä. 

Tulisijoja ovat takat, puuhellat, leivinuunit ja saunamuurit. Näille kaikille toimenpiteet ovat hyvinkin samanlaisia.

Tulisijoja on hyvinkin erilaisia materiaaliltaan kuin väreiltään. Monessa kohteessa tulisijat ovat alkuperäisessä luonnollisessa tiilin värissä. 

Tulisijojen maalauksella saadaan sisustukseen, ilmeeseen ja pintoihin täysin uutta elämää. Maalaus on suositeltava kun pinnoille on muodostunut erilaisia läikkiä tai nokitahroja tai halutaan uudistaa tai vaihtaa värimaailmaa.

Tulisijojen maalaus ei ole pakollista, mutta huoltomaalaus suositeltavaa 10-20 vuoden välein. Tähän projektiin päätyessä niin asiaan on perehdyttävä huolellisesti, koska maaleissa ja työtavoissa on monta huomioon otettavaa asiaa jo pelkästään takan lämpötilan takia.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Maalaaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta.Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Pohjatyöt ja esivalmistelut

Pohjatöiden tekeminen on erittäin merkittävä koko projektin kannalta. Huonosti hoidetut huolto- ja pohjatöiden toimenpiteet aiheuttavat lopputulokseen epämieluisat työn jäljet. .

Esivalmisteluun ja pohjatöihin kuuluu suojaus, puhdistus ja välineiden hankinta.

Ensimmäisenä hankitaan suojatarvikkeet niin pintojen suojaukseen kuin työn suorittajalle. Tulisijojen puhdistukseen on hankittava puhdistusaine, joka normaalia puhdistusainetta vahvempi. Näiden puhdistuksessa ja maalauksessa suositellaan käytettäväksi suojakäsineitä- ja laseja. Varsinkin harjatessa pinnalta irtoaa pintaa, joka voi ohjautua hengitykseen ja silmiin. Jos maalattava tulisija on erittäin korkea niin kannattaa hankkia pienet telineet, jolla varmistetaan maalauksen turvallisuus ja sujuvuus.

Maalattavan tulisijan yhteydessä olevat lattiat ja muut paikat suojataan. Näin varmistetaan ettei maali roiskahtele ylimääräisiin paikkoihin ja ei aiheuta sotkua. 

Ennen maalausta pinnat harjataan lankaharjausharjalla liasta, pölystä ja epätasaisuuksista. Tämän jälkeen pinnat puhdistetaan raskaalla puhdistusaineella, joka antaa myöskin maalille paremman ja tasaisemman imeytymisen. Lopuksi huuhdellaan märällä sienellä ja annetaan kuivua seuraavaan päivään.

Huomioitavia asioita:

Tulisijan maalauksen pohjatöistä selviää itsekin, mutta ohjeiden ja paloturvallisuuden noudattaminen on tärkeää.

Pohjatöitä ja tarkastusta tehtäessä on kiinnitettävä huomiota mahdollisiin halkeamiin ja rakoihin. Jos nämä ovat pieniä, maksimissaan 3 mm niin ne voidaan korjata laastilla tai korjausmassalla.

Halkeamien ollessa suurempia niin on suositeltavaa pyytää paikalle tulisijamuurari. Lämpötilojen vaihtelu kuumasta kylmään aiheuttaa halkeamien laajentumista. Suuret halkeamat ovat paloturvallisuusriski.

Sopivan maalin valinta

Tulisijojen maalaukseen ei käytetä tavallisia maaleja vaan niiden maalaukseen on omat sopivat maalit. Maalin ominaisuuksien on oltava kuuman kestävä ja lisäksi hengittävä ja vesihöyryä läpäisevä. Näitä maaleja ovat erilaiset takka- ja palomuurimaalit. Maaleja valittaessa kannattaa mennä paikalliseen rautakauppaan tai keskustella alan ammattilaisen kanssa ennen mallin ostamista.

Maalin väriä ja sävyä päättäessä kannattaa huomioida koko tilan värit, valoisuus, heijastukset ja muut huomioon otettavat asiat. Erilaiset tulisijat vie helposti katseen muulta sisustukselta.

Maalausvälineinä käytetään telaa ja sivellintä. Telaa käytetään maalin levittämiseen ja siveltimellä käydään läpi saumakohdat.

Lisäksi kannattaa huomioida maalin määrää miettiessä, että takan kivipinta on huokoinen ja imee maalia erittäin reilusti.

Tulisijan maalaus

Ennen maalauksen aloittamista on varmistuttava, että maalattava pinta on viileä. Oli kyseessä takka, palomuuri, leivinuuni tai pönttöuuni niin oltava poissa käytöstä reilun aikaa ennen maalausta ja tämä myöskin maalauksen jälkeen ennen käyttämistä.

Itse maalaaminen aloitetaan maalin sekoittamisella ja työvälineiden valinnalla. Maalaus aloitetaan ylhäältä alas. Telalla tehdään levitys ja siveltimellä käydään saumakohdat tarkasti läpi.

Pinnan maalaus kannattaa suorittaa useamman kerran niin, että saadaan varmistettua kaunis ja tasainen maalausjälki. Jokaisen maalauskerran jälkeen kuivumiseen on varattava vähintään 12 tuntia.

Viimeistely

Tulisijan maalaus on valmis ja maalattu useampaan kertaan niin hoidetaan viimeistely. Tähan kuuluu mm. tiilien saumojen ja muiden vaativien paikkojen viimeistely. Sen jälkeen voidaan poistaa suojaukset ja muut esivalmistelussa tehdyt asiat. Maalin annetaan kuivua rauhassa ennen ensimmäistä maalauksen jälkeistä käyttöä.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Tulisijojen huolto 

Tulisijojen käyttämisessä ja huoltotoimenpiteissä on huolehdittava säännöllisyydestä ja myöskin ohjeiden noudattamisesta.

Yleisohje vaatii vakituisessa käytössä olevan asunnon tulisijojen ja savuhormien nuohouksen tehtäväksi kerran vuoteen.  Mökin tai loma-asunnon joka on yksityisessä käytössä niin nuohous tehtävä kerran kolmeen vuoteen. Tätä ei voi tehdä itse vaan sen suorittaa pelastustoimialueen hyväksytty nuohooja.

Muita huoltotoimenpiteitä ovat säännöllinen tulipesän tyhjennys ja puhdistus. Lisäksi tulipesän mahdolliset lasipinnat on suositeltavaa puhdistaa sopivilla puhdistusaineilla. 

Varsinkin mökeillä on suositeltavaa käydä vuosittainen läpi pinnat ja reagoida mahdollisiin halkeamiin tarpeen mukaan.

Tulisijojen maalauksen hinta

Itse tehtynä tulisijojen maalauksen hinta muodostuu tarvittavista työ- sekä suojausvälineistä ja maalin hinnasta. Tällöin hinta on riippuen takan koosta 70-200 euroa.

Tilattuna työnä teetettäessä hintaan vaikuttaa tehtävät pohjatyöt, tyyppi, koko ja pinta-ala.  Näiden erilaisten tyyppien välillä on mahdollisesti erilaisia maalaustekniikoita ja myöskin välineitä. Suurien ja korkeiden tulisijojen maalaus aiheuttaa enemmän työtä telineiden siirroista.

Tulisijan maalauksen hinta vaihtelee edelllä mainituista asioista 300-2000 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Maalauspalvelun käyttö

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.