Huopakaton huolto pidentää katon elinkaarta
Huopa- tai nykyisin bitumikatto on edullisin katemateriaali, jonka käyttöikä vaihtelee 15–30 vuoteen. Hyvin hoidetun katemateriaalin käyttöikä on yleensä vähintään tuplat hoitamattomaan verrattuna. Hoitamattoman huopakaton käyttöikä voi jäädä jopa alle 15 vuoteen, jolloin on hyvä syy kysyä, oliko katto todella edullinen vai ei.
Huopakaton tärkein huoltotoimenpide on säännöllinen puhdistus irtoroskasta, liasta ja mahdollisesta kavustosta. Perushuolto tai vuosihuolto on hyvä tehdä vähintään joka syksy lehtien putoamisen jälkeen. Erityisesti ympäristössä, jossa roskaa kertyy katolle säännöllisesti, perushuoltoa kannattaa kuitenkin tehdä jopa 2–3 kertaa vuodessa.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Huopakaton huolto estää kasvustosta tulevia ongelmia
Huopakatto on karhean pintansa vuoksi erityisen altis erilaisille sammal-, levä-, jäkälä- ja homekasvustoille ja kasvusto voi haurastuttaa ajan myötä katemateriaalia. Kasvusto on yleensä pahempi pohjoispuolelle tai muuten varjoon jääville lappeille. Auringon säteilyllä on merkittävä vaikutus kosteuden haihtumiseen, joten näissä paikoissa haihtuminen on hidasta.
Katon kannalta pahinta on se, että kasvusto viihtyy saumakohdissa, koska niihin kertyy yleensä eniten likaa ja kosteutta. Sammalkasvusto tunkeutuu huovan saumakohtiin haperruttaen kattoa ja irrottaen huovan saumakohtia toisistaan. Tällaiset irvistävät saumakohdat ovatkin vuotoriski ja siksi tarkistettava säännöllisesti, jotta ennenaikaiselta kattoremontilta vältyttäisiin . Syksyisin ja keväällä kosteus jäätyy ja sulaa toistuvasti, joten pieni irvistävä sauma laajenee pian merkittävästi isommaksi.
Kasvuston pahimpia vihollisia ovat aurinko, kuivuus ja emäksiset olosuhteet. Näihin kolmeen asiaan vaikuttamalla kasvuston saa pysymään poissa katolta. Parasta olisikin, että kasvusto ei ehdi valloittaa kattoa, jolloin huopa ei ehdi kärsiä vaurioita ja säästytään korjauskustannuksilta.
Näin estät sammalen kasvun huopakatolla:
- Karsi pihan kasvustoa niin, että katto saa mahdollisimman paljon aurinkoa ja että ympäristössä olevat puut eivät roskaa kattoa.
- Puhdista roskat katolta säännöllisesti ja mahdollinen kasvuston alku välittömästi sen ilmaantuessa. Roskat ja kasvusto hidastavat katon kuivumista merkittävästi sateiden ja yökasteen jälkeen. Sammal taas rakastaa epäpuhtauksia ja kosteutta, joten kostea ja likainen katto on valmis resepti sammalongelman räjähtämiseen.
- Vaikuta katon pH-arvoon säännöllisesti. Sammal pitää hieman happamista olosuhteista, mutta emäs on sille myrkkyä. Levitä 5-10 vuoden välein katolle esimerkiksi biologisesti vaikuttavaa sammalentorjunta-ainetta tai tee soodapesu. Ympäristön saasteet lisäävät happamuutta, joten tietyillä alueilla sammal kasvaa herkemmin myös tämän vuoksi. Tee siis käsittely aina tarpeen mukaan.
- Kupari on myrkkyä bakteerisoluille ja monille organismeille suurina määrinä. Kuparinauha katon harjalla ehkäisee melko hyvin kasvustoa etukäteen, mutta ei yleensä poista isommissa määrin olemassa olevaa kasvustoa.