Ostotilanteessa on varmistettava ilmavesilämpöpumpun asennus ja soveltuvuus eri tiloihin. Yleisesti ottaen ilma vesilämpöpumppu soveltuu niin uuteen kuin vanhaan asuntoon, kiinteistöön tai vapaa-ajan asuntoon, kunhan ulkoyksikölle on oikeanlainen ja luvallinen paikka.
Ilmavesilämpöpumpun asennus muodostuu putki, -kylmä, -sähkötöistä ja perussäädöistä. Tähän tarvitaan LVI-alan ja sähkötöiden ammattilainen, joilla on asentamiseen tarvittavat luvat.
Kerros- tai rivitaloissa on lupa kysyttävä asunnon ulkopuolisiin asennuksiin taloyhtiöltä.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Tässä artikkelissa:
Minne ilmavesilämpöpumppu sijoitetaan?
Ilmavesilämpöpumpun sijoittamisessa on tärkeää ottaa huomioon eri yksiköiden sijainti. Näiden suositellaan sijaitsevan lähellä toisiaan. Ilma vesilämpöpumpun asennettavat osat ovat sisä- ja ulkoyksikkö.
Ilma vesilämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön sijoituspaikat kannattaa käydä tarkkaan läpi asennusyrityksen kanssa. Näin varmistetaan laitteen oikea sijoituspaikka ja toimivuus.
Ulkoyksikön sijainti
Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikön paikkaa valittaessa on otettava huomioon laitteen vapaa toiminta ja myöskin vaihtelevat sääolosuhteet.
Kun lähdetään miettimään ulkoyksikön paikkaa niin on löydettävä sopiva asennuspaikka niin, että sisäyksikkö tulee sisätiloihin mahdollisimman lähelle ulkona olevaa ulkoyksikköä.
Ulkoyksikköä ei saa peittää tai suojata esimerkiksi ritilällä, koska tämä vaikuttaa laitteen vapaaseen toimivuuteen. Lisäksi laitteen olisi hyvä olla suojassa myrskyiltä ja tuulisilta säiltä.
Ulkoyksikölle ja sen maatelineelle on tehtävä tasainen ja vankka alusta. Tähän hyvä on betonista valettu alusta. Lisäksi huomioitava laitteen äänitaso ja siitä mahdollisesti sisätiloihin kantautuva ääni.
Alusta päällä oleva laitteen maateline on oltava niin korkea, ettei talvella kertyvä lumipeite yllä laitteen tasolle. Kylminä aikoina laitteesta valuu merkittävästi kondenssivettä, joka on ohjattava sadevesikaivoon. Kondenssiputki on oltava eristetty ja lämmitetty, jottei jäätyminen aiheuta laitteen vioittumista tai rikkoontumista.
Sisäyksikön sijainti
Sisäyksikön sijainnissa on tärkeintä ottaa huomioon, että tilassa jonne asennetaan on lattiakaivo. Lisäksi sisäyksikön on oltava mahdollisimman lähellä ulkoyksikköä.
Ääni tasoltaan sisäyksikkö on hyvinkin hiljainen.
Yleisesti laitteen sisäyksiköt asennetaan pannuhuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen tai vastaaviin niin etteivät ne ole silmien ulottuvuuksissa.
Ilmavesilämpöpumpun asennus
Turvallisuusmääräysten mukaisesti ilmavesilämpöpumpun asennus on teetettävä saa vain siihen oikeutetulla asennusliikkeellä. Mahdolliset sähkötyöt on myös toteutettava oikeutetulla sähköurakoitsijalla.
Ilmavesilämpöpumpun asennus vaiheet:
- Valitaan kokenut ja ammattitaitoinen asentaja tai asennusliike
- Katsotaan heidän kanssa sijoituspaikat
- Suositeltavaa olla mukana katsomassa ja varmistamassa alkuvaiheessa asennuksen kulkua
- Varmistettava, että kylmäaineputkien kotelointi kuuluu asennukseen
- Saatava suomenkieliset ohjeet, käyttöönottopöytäkirja ja kunnollinen käyttöopastus
Asentajan luovuttaessa työnsä niin käy hänen kanssaan läpi asennukset ja varmistukset.
Ilmavesilämpöpumpun asennus hinta
Ilmalämpöpumpun asennus hintaan vaikuttaa sisäyksiköiden määrä ja niiden sijainti. Riippuen paikkakunnasta ja asentajien saatavuudesta pelkän ilmavesilämpöpumpun asennuksen hinta vaihtelee 200–6 000 euron välissä.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40 % (2024) työn osuudesta, josta omavastuu 100 € (2024).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15 % (2024) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100 € (2024).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Tärkeitä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon kodin remontoinnissa