Rännien asennus

Rännien toimivuus on kiinteistön kunnossapidon kannalta erittäin tärkeää. Rännit eli vesikourut ohjaavat ylimääräisen veden pois rakennuksen katolta.  

Milloin on järkevää tehdä rännien vaihtaminen?

Rännien eli vesikourujen toimivuus on erittäin tärkeää kiinteistöjen kunnon kannalta. Rännien avulla ohjataan vesi pois rakennusten katoilta ja räystäiltä. On tärkeää, että ne toimivat moitteettomasti.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

 

Mikäli ne eivät ole asianmukaisessa kunnossa niin rikkinäinen tai ylikuormittunut ränni ei pysty ohjaamaan vettä pois ja aiheuttaa suuren ja merkittävästi kalliimman remontin. Veden kertyminen aiheuttaa puurakenteisiin lahoamista, sekä tiiliin ja rappaukseen pakkasvaurioita.

Tämän takia rakenteisiin alkaa muodostua hometta ja aiheuttaa suuriakin remonttitarpeita rakennukseen kosteusvaurioiden takia.

Rännien ja vesikourujen toimivuus ja kunto on suositeltavaa tarkistaa vuosittain. Tämä on järkevää tehdä hyvissä ajoin ennen syyssateita. Tässä yhteydessä käydään läpi niiden toimivuus ja huomioidaan mahdolliset vuotokohdat.

Pienet reiät ja vuotokohdat pystytään paikkaamaan niin ettei koko ränniä tarvitse uusia. Mikäli vesijärjestelmä ei pysty johtamaan vettä pois kourulta ja vesi valuu sen yli vaikkapa seinään aiheuttaen riskin kosteusvaurioille niin tällöin kannattaa alkaa miettimään uusien rännien hankkimista. Vaihtoehtona on tietysti ylimääräinen syöksyputki ja tähän kannattaa käyttää apuna alan ammattilaista.

Teenkö itse vai tilaanko ammattilaiselta?

Kun rännien asentaminen tai korjaus tulee ajankohtaiseksi, on siihen työhön hyvä palkata ammattilainen. Ammattilainen osaa katsoa työn kokonaisuutena ja tekee lumiesteiden asennustyön määräysten mukaisesti.

Monesti ajatellaan, että asentamalla itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Asentaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Alan ammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko asennusprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään asennustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat materiaalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa materiaalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin asennusohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa asennusurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Uusitaanko kokonaan vai osittain?

Mahdollisen ränniremontin suunnittelu ja tarve aloitetaan talon tai rakennuksen pohjapiirustukseen perehtymällä. Talon tai rakennuksen pinta-ala antaa näkemyksen tarvittavista vesikouruista ja niiden pituuksista ja määristä.

Esimerkki:

Omakotitalo 90 m2

Omakotitalon lappeeseen riittää yksi nurkassa oleva syöksytorvi.

Omakotitalo 190 m2

Tarvitaan molempiin päihin syöksytorvet.

Räystäskourua ei tarvitse aina vaihtaa vaan siihen voidaan lisätä syöksytorvien määrää. Näin saadaan lisäkapasiteettia johtamaan vettä räystäältä kaivoon. Lisäksi voidaan asentaa leveämmät vesikourut. 

Rännimateriaalin valinta

Rännien eli vesikourujen valinnassa kannattaa kiinnittää huomio materiaaliin ja sen pitkäikäisyyteen. Näiden on kestettävä erilaisia sääolosuhteita ja niiden tuomia haasteita, kuten suuria lumimassoja.

Teräskourut/Sinkkialumiinikourut

Nämä ovat tehty teräksestä ja pinnoitus sinkin ja alumiinin seoksella. Niiden kesto erilaisia sääolosuhteita kohtaan on korkea. Oli kyseessä sade, lumi tai lämpötilan vaihtelut. Huonona puolena on ruostuvuus, varsinkin meren tai saastuttavan teollisuusalueen läheisyydessä. Ne ovat kestäviä ja niiden asennus on tämän takia helpompaa.

Sinkkikourut

Ne kestävät haastavia olosuhteita, kuten merivettä ja saastunutta ilmaa. Sinkki patinoituu ja muuttuu harmaaksi ajan kuluessa. Ne ovat materiaaliltaan pehmeitä ja asentamisessa on oltava varovainen.

Muovikourut

Muoviset räystäskourut ovat markkinoiden halvin vaihtoehto. Ne kestävät erilaisia sääolosuhteita, mutta laajentuvat ja supistuvat lämpötilojen vaihteluiden mukana. Tämä on otettava asennuksessa huomioon ja kourun osat on asennettava limittäin. Muovirännit on helppo asentaa.

Rännien asennus

Rännien asennus aloitetaan tarkalla pohjapiirustuksen tutkimisella pinta-alan, talon muotojen ja kulmien osalta. Tämän avulla saadaan selvitettyä ränniin tarvittavien syöksyjen ja kulmien määrä.

Syöksyt ja kulmat

Pohjapiirustuksen avulla selvitetään talon tai rakennuksen pinta-ala ja sen lisäksi muodot ja kulmat. Syöksyputkien korkeus määräytyy räystään korkeudesta suhteesta maahan. Toimiva ohjesääntö on, että syöksytorven kallistuskulma 1- millimetriä jokaista metriä kohden. Näin saadaan toimivat ja tehokkaat syöksytorvet.

Vesiräystäiden asennus

Vesiräystäiden asennusta aloittaessa on varmistettava, että kiinnityskoukut ovat juuri oikeita eli koko oikea suhteessa rännin kokoon. Esimerkkinä 125 mm levyinen kouru on kooltaan leveäpi kuin 100 mm kouru. mutta samalla se on tehokkaampi ja johtaa vettä 30 % enemmän. Leveämpään kouruun on oltava kestävämmät koukut ja se huomioitava ennen asennusta.

Koukut mitoitetaan ja asennetaan tasaisin välein koko räystään matkalta. Uuteen taloon tämä tehdään jo ennen kattohuovan asennusta. 

Syöksyputkien kokoaminen on järkevintä toteuttaa turvallisesti maan pinnalla. Ne kootaan valmiiksi elementteinä ja nostetaan paikoille. Mikäli huomataan syöksyputkien mittausvirhe niin tämä voidaan sahata lyhyemmäksi.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Paljonko maksaa rännien asennus?

Hintaan vaikuttaa moni asia, kuten syöksyjen määrä ja korkeus. Lisäksi työhön liittyvät haasteet korkeuden ja turvallisuuden suhteen. Rännien pituus vaikuttaa kiinnikkeiden- ja työn määrään. Mikäli katto on jyrkkä tai siellä on haastava työskennellä niin tällöin on myöskin mahdollista, että joudutaan vuokraamaan nostimia.

Keskimäärin omakotitaloon rännien asennus maksaa 1800-3500 euroa ja siitä materiaalien osuus on noin 100-1500 euroa. 

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sadevesijärjestelmä

Kattoremontti

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.