Sadevesijärjestelmä

Sadevesijärjestelmä on järjestelmä, joka kerää ja ohjaa sadevettä pois rakennuksen katoilta ja perustuksilta.

Tässä artikkelissa

Mikä on sadevesijärjestelmä?

Sadevesijärjestelmä on järjestelmä, joka kerää ja ohjaa sadevettä pois rakennuksen katoilta ja perustuksilta. Tarkoituksena on estää veden pääsy rakenteisiin ja siten ehkäistä kosteusvaurioita ja homeen kasvua.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sadevesijärjestelmään kuuluu yleensä sadevesikourut, syöksyputket, kulmat ja kiinnikkeet. Sadevesikourut ovat metallisia tai muovisia uria, jotka keräävät sadevettä katolta ja ohjaavat sen syöksyputkia pitkin pois rakennuksen läheltä. Syöksyputket voivat olla pyöreitä tai neliömäisiä ja ne sijoitetaan rakennuksen seinille.

Kulmat mahdollistavat sadevesijärjestelmän kääntämisen ympäri rakennuksen kulmien. Kiinnikkeet ovat tärkeitä, jotta sadevesikourut ja syöksyputket pysyvät paikallaan.

Sadevesijärjestelmän suunnittelu ja asennus on tärkeää rakennuksen kosteudenhallinnan kannalta. Järjestelmä tulee suunnitella siten, että se kerää ja ohjaa veden pois rakennuksen perustuksista vähintään 1/4 tuuman per jalka (2 prosentin kaltevuus). Sadevesijärjestelmän osien tulee olla asianmukaisesti kiinnitettyinä ja tiivistettyinä, jotta vesi ei pääse vuotamaan rakenteisiin.

Sadevesijärjestelmän säännöllinen huolto on myös tärkeää sen toiminnan varmistamiseksi. Sadevesikourut ja syöksyputket tulee puhdistaa lehdistä, oksista ja muusta roskasta säännöllisesti. Tarkistetaan myös, että kiinnikkeet ovat tiukasti paikallaan ja että tiivisteet ovat ehjiä.

Mitä hyötyä on sadevesijärjestelmästä?

Hyvin toimiva sadevesijärjestelmä on tärkeä osa rakennuksen ylläpitoa ja sen avulla voidaan välttää kosteusvaurioita ja pitää rakennus terveenä ja turvallisena.

Sadevesijärjestelmän hyödyt ovat moninaiset. Tärkein hyöty on se, että sadevesijärjestelmä suojaa rakennusta kosteudelta ja kosteusvaurioilta. Kun sadevesi ohjataan pois rakennuksen perustuksista, vältetään rakennuksen kosteusvauriot, kuten homeen ja lahovaurioiden syntymisen. 

Sadevesijärjestelmä myös pitää rakennuksen seinät ja sokkelin puhtaampana, sillä se estää roskia ja lehtiä kertymästä niiden pinnalle.

Toinen tärkeä hyöty on se, että sadevesijärjestelmä estää rankkasateiden aiheuttamia tulvia ja ylivuotoja. Kun sadevesi ohjataan pois rakennuksen perustuksista, vältetään myös mahdolliset tulvavahingot, joita rankkasateet voivat aiheuttaa.

Sadevesijärjestelmä myös pidentää rakennuksen elinikää. Kun kosteusvaurioilta vältytään, rakennus pysyy paremmassa kunnossa pidempään. Tämä puolestaan vähentää tarvetta korjauksille ja kunnostuksille, mikä säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

Lisäksi sadevesijärjestelmä parantaa rakennuksen yleistä ilmettä. Kun sadevesi ohjataan pois rakennuksen perustuksista ja seiniltä, vältetään niiden kasteleminen ja likaantuminen, mikä vaikuttaa rakennuksen ulkonäköön ja säilyttää sen siistinä ja kauniina.

Kaiken kaikkiaan sadevesijärjestelmä on tärkeä osa rakennuksen ylläpitoa ja sen avulla voidaan välttää kosteusvauriot ja muut ongelmat. Sadevesijärjestelmän asentaminen ja huolto kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta sen toiminta on varmasti tehokasta ja rakennuksen ylläpito onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Onko sadevesijärjestelmä pakollinen?

Sadevesijärjestelmä ei ole yleisesti pakollinen rakennuksen rakentamisen tai remontoinnin yhteydessä, mutta se on erittäin suositeltavaa. Rakennusmääräyskokoelman osassa D1 määrätään kuitenkin, että rakennuksen kattovedet on ohjattava pois rakennuksen seinustoilta ja perustuksilta. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi sadevesijärjestelmän avulla.

Lisäksi monet vakuutusyhtiöt edellyttävät sadevesijärjestelmän asentamista rakennuksiin, sillä se auttaa ehkäisemään kosteusvaurioita ja muita rakenteellisia ongelmia, jotka voivat johtaa korkeisiin korjauskustannuksiin.

Jos rakennuksessa ei ole sadevesijärjestelmää, voi sadevesi valua rakennuksen seinustaa pitkin ja kastella maaperää rakennuksen perustusten ympärillä. Tämä voi aiheuttaa kosteusvaurioita, kuten kosteutta ja hometta rakenteissa. Pitkällä aikavälillä tämä voi heikentää rakennuksen kestävyyttä ja arvoa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka sadevesijärjestelmä ei ole yleisesti pakollinen, sen asentaminen on erittäin suositeltavaa rakennuksen ylläpidon ja suojaamisen kannalta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kuka asentaa sadevesijärjestelmän?

Sadevesijärjestelmän asentaminen voi olla monimutkaista, ja siksi on suositeltavaa käyttää ammattilaista sen asentamiseen. Useimmat rakennusalan ammattilaiset, kuten LVI-urakoitsijat, rakennusliikkeet tai kattourakoitsijat, voivat asentaa sadevesijärjestelmän.

Ennen asennuksen aloittamista on kuitenkin tärkeää tarkistaa paikalliset rakennusmääräykset ja -säännöt, sillä niissä voi olla vaatimuksia sadevesijärjestelmän asennukselle ja sen teknisille ominaisuuksille.

Kun valitaan ammattilaista sadevesijärjestelmän asentamiseen, kannattaa varmistaa, että hänellä on kokemusta ja tietoa sadevesijärjestelmien suunnittelusta ja asentamisesta. Ammattilaisen valinnassa kannattaa myös tarkistaa hänen sertifikaattejaan ja lisensointiaan, sekä pyytää arvio asennuskustannuksista ja aikataulusta.

Jos haluat asentaa sadevesijärjestelmän itse, on tärkeää huolehtia siitä, että sinulla on tarvittavat työkalut, taidot ja tietämys asennukseen. On myös suositeltavaa tarkistaa paikalliset rakennusmääräykset ja -säännöt ennen asennuksen aloittamista, jotta varmistetaan, että järjestelmä täyttää kaikki vaatimukset.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sadevesijärjestelmän asennus

Tässä on esimerkki askeleista, joita seuraa sadevesijärjestelmän asennuksessa:

  1. Suunnitellaan sadevesijärjestelmän sijainti: ennen kuin aloitetaan asennus on suunniteltava sadevesijärjestelmän sijainti rakennuksessa. Tämä auttaa varmistamaan, että sadevesi ohjataan pois rakennuksen perustuksilta ja estetään kosteusvauriot. Merkitään paikat, joihin sadevesikourut, syöksyputket ja kulmat asennetaan.
  1. Mittataan kattolinjan pituus ja valitaan sopivat sadevesikourut sen mukaan. Valitaan kourut, jotka ovat tarpeeksi pitkiä, jotta vesi voidaan ohjata pois rakennuksesta oikein.
  1. Leikkataan kourut tarvittavaan pituuteen. Leikataan ne 45 asteen kulmassa, jotta ne voidaan asentaa kulmiin oikein.
  1. Asennetaan sadevesikourut kiinnikkeisiin, jotka on merkitty aiemmin. Käytetään tarkoitukseen sopivia kiinnikkeitä, jotka pitävät kourut tukevasti paikallaan.
  1. Asennetaan kulmat sadevesikourujen päihin ja liitetään ne yhteen. Kulmat auttavat kääntämään sadevesikourut ympäri rakennuksen kulmissa.
  1. Asennetaan syöksyputket kulmien ja sadevesikourujen välille. Syöksyputket voidaan leikata tarvittavaan pituuteen. Kun syöksyputket on asennettu, kiinnitetään ne seinään kiinnikkeillä.
  1. Tarkistetaan asennus ja tiivistetään liitokset. Varmistetaan. että sadevesijärjestelmän asennus on oikein ja että vesi virtaa oikein. Tarkistetaan myös kaikki liitokset ja tiivistetään ne tarvittaessa.
  1. Sadevesijärjestelmän säännöllinen huolto on tärkeää sen toiminnan varmistamiseksi. Puhdistetaan sadevesikourut ja syöksyputket roskista ja lehdistä säännöllisesti ja tarkistetaan, että kaikki kiinnikkeet ovat tiukasti paikallaan.

Sadevesijärjestelmän asennus voi olla monimutkaista, ja siksi on suositeltavaa käyttää ammattilaista sen asentamiseen. Ammattilaisen valinnassa kannattaa huomioida hänen kokemuksensa ja taidot.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sadevesijärjestelmän hinta

Sadevesijärjestelmän hinta vaihtelee monien tekijöiden mukaan, kuten rakennuksen koon, sadevesijärjestelmän tyyppiin ja laajuuteen, asennustyön vaativuuteen ja sijaintiin. Kustannukset voivat myös vaihdella paikallisesti ja muiden tekijöiden mukaan, kuten valittujen materiaalien laatuun ja määrään.

Yleensä sadevesijärjestelmän hinta voi vaihdella 10 – 50 euroa per juoksumetri. Juoksumetrillä tarkoitetaan sadevesikourun pituutta. Tämä hinta ei sisällä asennusta. Asennuksen kustannukset voivat vaihdella riippuen siitä, kuinka paljon asennustyö on, missä asennus suoritetaan ja kuinka pitkä aika kuluu asennukseen.

Kun tilaat ammattilaisen asentamaan sadevesijärjestelmän, asennuksen hinta voi vaihdella 500 – 2000 euron välillä. Tämä hinta sisältää sadevesijärjestelmän materiaalit ja asennustyön.

On tärkeää muistaa, että hyvin suunniteltu ja asennettu sadevesijärjestelmä voi auttaa suojaamaan rakennuksen kosteusvaurioilta, mikä voi vähentää korjauskustannuksia pitkällä aikavälillä. Vaikka sadevesijärjestelmän hankintakustannukset saattavatkin aluksi tuntua suurilta, sen pitkän aikavälin hyödyt voivat olla huomattavat.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.