Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Sammaleen poiston ydin on yksinkertainen: muuta elinolosuhteet sammalelle epäedulliseksi. Heikoiten sammal kasvaa emäksisessä ja kuivassa. Kuivuus on sammalen yksi pahimmista vihollisista, joten joskus sammalen hävittämiseen riittää jopa puiden karsiminen ympäristöstä niin, että aurinko pääsee vapaasti porottamaan joka puolelle kattoa. Muista kuitenkin että roska ja lika on joka tapauksessa puhdistettava, sillä myös ne lisäävät katon kosteutta.

Varma ja hellävarainen keino sammalen poistoon on sammaleentorjunta-aine. On kuitenkin oltava tarkkana, miten ja millaisia aineita käyttää. Kuluttajille suunnatut aineet ovat usein sen verran laimeita, että varsinkin väärin levitettynä teho jää olemattomaksi. Noudata siis tarkkaan ohjeita. Huopakaton huoltoihin erikoistuneilta yrityksiltä voi myös ostaa sammalen poiston palveluna. Ammattikäyttöön tarkoitetut aineet ovat myös kuluttaja-aineita vahvempia.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tärkein yleisohje on se, että torjunta-aine levitetään pilvisellä ja viileähköllä, mutta kuivalla ilmalla. Lämpötila ei saa olla liian korkea, jotta aine ei haihdu saman tien. Katon on myös ehdottomasti oltava kuiva, jotta aine imeytyy kattoon. Märältä katolta suurin osa aineesta huuhtoutuu pois ja loppuseoskin on liian laimeaa tehotakseen. Huolehdi myös, että ruiskutat sellaisiin paikkoihin ainetta reilusti, missä kasvustoakin on enemmän.

Työn aikana talon seinustojen vierellä kasvavat kasvit kannattaa suojata harsoilla, kankailla tai kevyillä pressuilla, sillä alas roiskuessaan aine voi vahingoittaa joitakin kasveja. Yleensä haitta on enemmän esteettinen ja kasvi kyllä jatkaa kasvamista edelleen, mutta pahimmillaan esimerkiksi kukintoon osunut roiske voi tuhota koko kukinnon. Levityksen jälkeen maaperään sadeveden mukana alas valuva laimeampi seos ei kasveja vahingoita.

Parhaiten toimivat sellaiset sammalenpoistoon tarkoitetut aineet, jotka myös muuttavat katon pH:n eli happamuusasteen sammalelle epäedulliseksi. Sammal viihtyy hieman happamassa ympäristössä ja emäs on sille myrkkyä. Yksi sammalen poistoon käytetty aine onkin ruokakaapista tuttu ruokasooda, sillä sooda on emäs, mutta biohajoava ja turvallinen ympäristön ja eläinten kannalta maltillisesti käytettynä.

Sooda levitetään suoraan katolle jauheena ja jätetään vaikuttamaan. Sammal muuttuu viikkojen kuluessa harmaaksi ja kuollut kasvusto huuhtoutuu sateen mukana alas katolta. Sooda kannattaa ostaa rautakaupasta 25 kg säkeissä, toki pienelle katolle voi käyttää myös ruokakaupasta ostettavia kilon pusseja. Älä sekoita rautakaupassa myytävää ruokasoodaa pesusoodaan, puhdistussoodaan, kristallisoodaan tai kidesoodaan. Ne ovat huomattavasti vahvempia ja eivätkä siksi yhtä turvallisia ihmisen ja ympäristön kannalta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Huopakaton puhdistus katemateriaalia vahingoittamatta

Huopakaton tulee puhdistaa roskista aina tarpeen mukaan, vähintään kerran vuodessa. Huopakaton puhdistus on kuitenkin hoidettava hellävaraisesti. Säännölliseen puhdistukseen hyvä ja edullinen työväline on pehmeä harja. Kevyesti harjaamalla neulaset, lehdet ja muut roskat irtoavat hyvin katteesta kattoa vahingoittamatta.

Huopakattoa ei saa hangata voimallisesti eikä missään nimessä kovalla katuharjalla. Myös painepesurin käyttö on ehdottomasti kielletty.  Väärä työväline ja voimakas hankaus vahingoittaa katetta ja lyhentää näin katon käyttöikää.

Tehokkain, helpoin ja hellävaraisin työväline huopakaton puhdistamiseen on kuitenkin lehtipuhallin. Myös ammattilaiset käyttävät kattojen puhdistamiseen niin sanottuja ilmapuhaltimia. Lehtipuhaltimella irtoavat usein myös sammalkököt. Katteeseen pinttynyttä roskaa ja likaa ei poista liioin lehtipuhallin kuin kevyt harjauskaan. Siksi vaikeammin likaantunut katto vaatii kasvustontorjunta-aineen.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Huopakaton pesu

Huopakaton voi pestä, jos tietää mitä on tekemässä. Pesusta puhutaan osin päällekäin muiden puhdistustoimenpiteiden kanssa. Samalla pesu-sanaan saatetaan yhdistää painepesu. Huopakaton pesu painepesurilla on kuitenkin erittäin riskialtista ja väärin tehtynä voi kattoremontti tulla liian nopeasti vastaan. Painee tulee olla riittävän matala ja ulostulevan vesimäärän suuri (suositus noin 30 litraa minuutissa).

On myös hyvä miettiä, milloin pesu todella on tarpeen. Huopakaton pesun tavoite on sama kuin muissa puhdistustoimenpiteissä: poistaa katolta lika ja kasvusto. Huopakaton voi puhdistaa monella tavalla eivätkä useat alan ammattilaiset suosi painepesua ollenkaan. Erityisesti vanhalle katolle suositellaan ilmapuhallusta ja sammalentorjunta-ainekäsittelyä. 

Oikeaoppisesti tehty painepesu voi olla yksi puhdistusvaihtoehto hyväkuntoiselle ja ehjälle huopakatolle. Ennen pesua on tärkeää tarkistaa läpivientien tiiveys sekä mahdolliset vuotokohdat ja paikata ne. Vanhaa ja kulunutta kattoa ei kannata lähteä pesemään, sillä vuotoriski on suuri ja pinta ei kestä hankausta eikä painetta.

Toinen vaihtoehto huopakaton pesulle on vesipesu letkun ja pehmeän harjan avulla. Tällöin käsiteltävä alue ruiskutetaan ensin puhtaalla vedellä ja harjataan tämän jälkeen sammal ja muu kasvusto pois ylhäältä alaspäin. Jos hierot yksittäistä kohtaa, varo ettet nosta huovan saumoja ylöspäin. Muista, että kova hankaus ja kova harja vahingoittavat katetta yhtä lailla kuin kova painekin! Jos kaikki kasvusto ei lähde harjaamalla, suositellaan sammalentorjunta-aineen levitystä katolle.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Huopakaton pesun ja sammalen poiston hinta

Kokenut yritys hoitaa lian ja kasvuston poiston huopakatolta helposti ja turvallisesti. Mitä säännöllisemmin huollat kattoasi sitä edullisemmin saat myös huoltopalvelut. Palveluun saa myös kotitalousvähennyksen. Luotettava yritys antaa varmasti palvelulle myös takuun.

Sammaleen poisto huopakatolle jää parhaimmillaan alle 1 000 €, sillä neliöhinta on keskimäärin 12 € / neliömetri. Neliöhinta vaihtelee rajusti alle 10 €/neliöstä jopa 40 €/neliö riippuen toimenpiteistä ja katosta.

Painepesu ja sammalenpoisto muilla keinoin ovat eri palveluita, joten myös niiden välinen hinnoittelu eroaa toisistaan. On myös eri asia tilata pelkkä torjunta-ainekäsittely kuin paljon muuta työtä sisältävä palvelu. Hintaan vaikuttavat tilattavan palvelun lisäksi myös katon koko, jyrkkyys ja korkeus sekä katemateriaalin kunto ja likaisuusaste.

Jos työskentelyolosuhteet ovat hankalat ja katolle tulee tehdä puhdistuksen lisäksi esimerkiksi runsaasti esimerkiksi paikkakorjauksia, hinta nousee merkittävästi ja lasku voi olla useita tuhansia euroja. Katon jyrkkyyteen tai talon sijaintiin ei voi jälkikäteen vaikuttaa, mutta säännöllisellä huollolla vältät suuret kertakustannukset sekä säästät myös pitkällä aikavälillä: ajoissa ja säännöllisesti hoidettu katto tarvitsee vähemmän korjauksia elinkaarensa aikana ja kestää pidempään.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.