Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Sammaleen poiston ydin on yksinkertainen: muuta elinolosuhteet sammalelle epäedulliseksi. Heikoiten sammal kasvaa emäksisessä ja kuivassa. Kuivuus on sammalen yksi pahimmista vihollisista, joten joskus sammalen hävittämiseen riittää jopa puiden karsiminen ympäristöstä niin, että aurinko pääsee vapaasti porottamaan joka puolelle kattoa. Muista kuitenkin että roska ja lika on joka tapauksessa puhdistettava, sillä myös ne lisäävät katon kosteutta.

Varma ja hellävarainen keino sammalen poistoon on sammaleentorjunta-aine. On kuitenkin oltava tarkkana, miten ja millaisia aineita käyttää. Kuluttajille suunnatut aineet ovat usein sen verran laimeita, että varsinkin väärin levitettynä teho jää olemattomaksi. Noudata siis tarkkaan ohjeita. Huopakaton huoltoihin erikoistuneilta yrityksiltä voi myös ostaa sammalen poiston palveluna. Ammattikäyttöön tarkoitetut aineet ovat myös kuluttaja-aineita vahvempia.

Tärkein yleisohje on se, että torjunta-aine levitetään pilvisellä ja viileähköllä, mutta kuivalla ilmalla. Lämpötila ei saa olla liian korkea, jotta aine ei haihdu saman tien. Katon on myös ehdottomasti oltava kuiva, jotta aine imeytyy kattoon. Märältä katolta suurin osa aineesta huuhtoutuu pois ja loppuseoskin on liian laimeaa tehotakseen. Huolehdi myös, että ruiskutat sellaisiin paikkoihin ainetta reilusti, missä kasvustoakin on enemmän.

Työn aikana talon seinustojen vierellä kasvavat kasvit kannattaa suojata harsoilla, kankailla tai kevyillä pressuilla, sillä alas roiskuessaan aine voi vahingoittaa joitakin kasveja. Yleensä haitta on enemmän esteettinen ja kasvi kyllä jatkaa kasvamista edelleen, mutta pahimmillaan esimerkiksi kukintoon osunut roiske voi tuhota koko kukinnon. Levityksen jälkeen maaperään sadeveden mukana alas valuva laimeampi seos ei kasveja vahingoita.

Parhaiten toimivat sellaiset sammalenpoistoon tarkoitetut aineet, jotka myös muuttavat katon pH:n eli happamuusasteen sammalelle epäedulliseksi. Sammal viihtyy hieman happamassa ympäristössä ja emäs on sille myrkkyä. Yksi sammalen poistoon käytetty aine onkin ruokakaapista tuttu ruokasooda, sillä sooda on emäs, mutta biohajoava ja turvallinen ympäristön ja eläinten kannalta maltillisesti käytettynä.

Sooda levitetään suoraan katolle jauheena ja jätetään vaikuttamaan. Sammal muuttuu viikkojen kuluessa harmaaksi ja kuollut kasvusto huuhtoutuu sateen mukana alas katolta. Sooda kannattaa ostaa rautakaupasta 25 kg säkeissä, toki pienelle katolle voi käyttää myös ruokakaupasta ostettavia kilon pusseja. Älä sekoita rautakaupassa myytävää ruokasoodaa pesusoodaan, puhdistussoodaan, kristallisoodaan tai kidesoodaan. Ne ovat huomattavasti vahvempia ja eivätkä siksi yhtä turvallisia ihmisen ja ympäristön kannalta.

Huopakaton puhdistus katemateriaalia vahingoittamatta

Huopakaton tulee puhdistaa roskista aina tarpeen mukaan, vähintään kerran vuodessa. Huopakaton puhdistus on kuitenkin hoidettava hellävaraisesti. Säännölliseen puhdistukseen hyvä ja edullinen työväline on pehmeä harja. Kevyesti harjaamalla neulaset, lehdet ja muut roskat irtoavat hyvin katteesta kattoa vahingoittamatta.

Huopakattoa ei saa hangata voimallisesti eikä missään nimessä kovalla katuharjalla. Myös painepesurin käyttö on ehdottomasti kielletty.  Väärä työväline ja voimakas hankaus vahingoittaa katetta ja lyhentää näin katon käyttöikää.

Tehokkain, helpoin ja hellävaraisin työväline huopakaton puhdistamiseen on kuitenkin lehtipuhallin. Myös ammattilaiset käyttävät kattojen puhdistamiseen niin sanottuja ilmapuhaltimia. Lehtipuhaltimella irtoavat usein myös sammalkököt. Katteeseen pinttynyttä roskaa ja likaa ei poista liioin lehtipuhallin kuin kevyt harjauskaan. Siksi vaikeammin likaantunut katto vaatii kasvustontorjunta-aineen .

Huopakaton pesu

Huopakaton voi pestä, jos tietää mitä on tekemässä. Pesusta puhutaan osin päällekäin muiden puhdistustoimenpiteiden kanssa. Samalla pesu-sanaan saatetaan yhdistää painepesu. Huopakaton pesu painepesurilla on kuitenkin erittäin riskialtista ja väärin tehtynä voi kattoremontti tulla liian nopeasti vastaan. Painee tulee olla riittävän matala ja ulostulevan vesimäärän suuri (suositus noin 30 litraa minuutissa).

On myös hyvä miettiä, milloin pesu todella on tarpeen. Huopakaton pesun tavoite on sama kuin muissa puhdistustoimenpiteissä: poistaa katolta lika ja kasvusto. Huopakaton voi puhdistaa monella tavalla eivätkä useat alan ammattilaiset suosi painepesua ollenkaan. Erityisesti vanhalle katolle suositellaan ilmapuhallusta ja sammalentorjunta-ainekäsittelyä. 

Oikeaoppisesti tehty painepesu voi olla yksi puhdistusvaihtoehto hyväkuntoiselle ja ehjälle huopakatolle. Ennen pesua on tärkeää tarkistaa läpivientien tiiveys sekä mahdolliset vuotokohdat ja paikata ne. Vanhaa ja kulunutta kattoa ei kannata lähteä pesemään, sillä vuotoriski on suuri ja pinta ei kestä hankausta eikä painetta.

Toinen vaihtoehto huopakaton pesulle on vesipesu letkun ja pehmeän harjan avulla. Tällöin käsiteltävä alue ruiskutetaan ensin puhtaalla vedellä ja harjataan tämän jälkeen sammal ja muu kasvusto pois ylhäältä alaspäin. Jos hierot yksittäistä kohtaa, varo ettet nosta huovan saumoja ylöspäin. Muista, että kova hankaus ja kova harja vahingoittavat katetta yhtä lailla kuin kova painekin! Jos kaikki kasvusto ei lähde harjaamalla, suositellaan sammalentorjunta-aineen levitystä katolle.

Huopakaton pesun ja sammalen poiston hinta

Kokenut yritys hoitaa lian ja kasvuston poiston huopakatolta helposti ja turvallisesti. Mitä säännöllisemmin huollat kattoasi sitä edullisemmin saat myös huoltopalvelut. Palveluun saa myös kotitalousvähennyksen. Luotettava yritys antaa varmasti palvelulle myös takuun.

Sammaleen poisto huopakatolle jää parhaimmillaan alle 1 000 €, sillä neliöhinta on keskimäärin 12 € / neliömetri. Neliöhinta vaihtelee rajusti alle 10 €/neliöstä jopa 40 €/neliö riippuen toimenpiteistä ja katosta.

Painepesu ja sammalenpoisto muilla keinoin ovat eri palveluita, joten myös niiden välinen hinnoittelu eroaa toisistaan. On myös eri asia tilata pelkkä torjunta-ainekäsittely kuin paljon muuta työtä sisältävä palvelu. Hintaan vaikuttavat tilattavan palvelun lisäksi myös katon koko, jyrkkyys ja korkeus sekä katemateriaalin kunto ja likaisuusaste.

Jos työskentelyolosuhteet ovat hankalat ja katolle tulee tehdä puhdistuksen lisäksi esimerkiksi runsaasti esimerkiksi paikkakorjauksia, hinta nousee merkittävästi ja lasku voi olla useita tuhansia euroja. Katon jyrkkyyteen tai talon sijaintiin ei voi jälkikäteen vaikuttaa, mutta säännöllisellä huollolla vältät suuret kertakustannukset sekä säästät myös pitkällä aikavälillä: ajoissa ja säännöllisesti hoidettu katto tarvitsee vähemmän korjauksia elinkaarensa aikana ja kestää pidempään.

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti!

Kokeile jättämällä työpyyntö tai tarjouspyyntö alla olevasta napista painanamalla tai lataa sovellus sovelluskaupastasi!

Lue lisää artikkeleita kodin remontointiin:

Keittiökaappien maalaus

Keittiökaappien maalaus on hyvä vaihtoehto suuremmalle keittiön remontille. Maalaamalla muutokset uuteen ilmeeseen ovat suuria ja tällä toimenpiteellä säästää aikaa ja rahaa merkittävästi.

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu viilennykseen – Ilmalämpöpumpulla saat energiatehokkaan ja nopean viilennyksen asuntoosi, kovillakin helteillä.

Keittiömallit – mitä niitä olikaan?

Keittiömallit ovat merkittävin yksittäinen suunnittelua ohjaava tekijä. Keittiösuunnittelun ammattilaiset ovat kehittäneet eri keittiömallit sen mukaan, millainen tila on käytettävissä.

Keittiön suunnittelu

Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin yhteydessä.

Keittiöremontti

Keittiöremontti on mahdollisuus tehdä päivittäin käytettävästä tilasta toimivampi ja mukavampi – tästä syystä suunnitteluun tulee panostaa.

Viemärin sukitus

Viemärin sukitus on sujuvampi ja edullisempi menetelmä korjata, uudistaa ja vahvistaa omakotitalon viemärit

Putkiremontti

Putkiston hyvinvointi on elintärkeää rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Etenkin silloin jos asut vanhassa talossa, jossa käytössä ovat alkuperäiset kupariputket, on putkiston nykytila ehdottoman tärkeää tarkistaa.

Pintaremontti

Pintaremontilla tarkoitetaan yleisesti eri tyyppisiä asunnon pintapuolisia korjaustoimenpiteitä, joiden tarkoitus on uudistaa tai siistiä asunnon yleisilme. Pintaremontti on yksinkertaisin toimenpide, jolla pystytään tehokkaasti uudistamaan kodin ilmettä. Pintaremontti voidaan tehdä joko koko asuntoon tai vain tiettyyn osaan asuntoa.

Huopakaton huolto

Huopakaton huolto säännöllisesti tehtynä on huopakaton elinehto.

Peltikaton puhdistus ja pesu

Peltikaton säännöllinen puhdistus on tärkein huoltotoimenpide, jolla katon käyttöikään pystytään vaikuttamaan ja pitämään kattoremontti poissa kuvioista mahdollisimman pitkään.

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto on mahdollista tehdä kaiken ikäisille katoille kunhan tiilen rakenne on kunnossa. Tiilikatto on kaunis ja erittäin kestävä katto kunhan se on tehty laadukkaasta tiilestä ja sitä muistaa huoltaa säännöllisesti.

Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus tehdään yleensä 10-15 vuoden välein. Maalipinnan tärkein tehtävä on ehkäistä pellin kulumista ja korroosiota eli ruostumista. Suomessa sääolot vaihtelevat voimakkaasti, joten myös peltikatto joutuu kovalle rasitukselle.

Sammaleen poisto katolta

Jos kattosi on päässyt sammaloitumaan, ei kannata säikähtää, vaan tarttua toimeen. Sammalen poisto katolta on yleinen huoltotoimenpide tiilikatolle ja myös suhteellisen edullinen tehdä. Jos teetät homman ammattilaisella, pääosa kustannuksista tulee työn osuudesta, josta saa myös kotitalousvähennyksen.

Kattoremontti

Kattoremontti on paikallaan, kun katto on saavuttanut teknisen käyttöikänsä eikä kattoa ole enää järkevää täsmäkorjata. Kattoremontin laajuus riippuu useasta tekijästä. Ennen kattoremonttia kohteelle laaditaan toteutussuunnitelma ja hinta-arvio yhdessä ammattilaisen kanssa.