Huopakaton huolto

Huopakaton huolto säännöllisesti tehtynä on huopakaton elinehto.

Huopakaton huolto pidentää katon elinkaarta

Huopa- tai nykyisin bitumikatto on edullisin katemateriaali, jonka käyttöikä vaihtelee 15–30 vuoteen. Hyvin hoidetun katemateriaalin käyttöikä on yleensä vähintään tuplat hoitamattomaan verrattuna. Hoitamattoman huopakaton käyttöikä voi jäädä jopa alle 15 vuoteen, jolloin on hyvä syy kysyä, oliko katto todella edullinen vai ei. 

Huopakaton tärkein huoltotoimenpide on säännöllinen puhdistus irtoroskasta, liasta ja mahdollisesta kavustosta. Perushuolto tai vuosihuolto on hyvä tehdä vähintään joka syksy lehtien putoamisen jälkeen. Erityisesti ympäristössä, jossa roskaa kertyy katolle säännöllisesti, perushuoltoa kannattaa kuitenkin tehdä jopa 2–3 kertaa vuodessa.

Huopakaton huolto estää kasvustosta tulevia ongelmia

Huopakatto on karhean pintansa vuoksi erityisen altis erilaisille sammal-, levä-, jäkälä- ja homekasvustoille ja kasvusto voi haurastuttaa ajan myötä katemateriaalia. Kasvusto on yleensä pahempi pohjoispuolelle tai muuten varjoon jääville lappeille. Auringon säteilyllä on merkittävä vaikutus kosteuden haihtumiseen, joten näissä paikoissa haihtuminen on hidasta. 

Katon kannalta pahinta on se, että kasvusto viihtyy saumakohdissa, koska niihin kertyy yleensä eniten likaa ja kosteutta. Sammalkasvusto tunkeutuu huovan saumakohtiin haperruttaen kattoa ja irrottaen huovan saumakohtia toisistaan. Tällaiset irvistävät saumakohdat ovatkin vuotoriski ja siksi tarkistettava säännöllisesti, jotta ennenaikaiselta kattoremontilta vältyttäisiin . Syksyisin ja keväällä kosteus jäätyy ja sulaa toistuvasti, joten pieni irvistävä sauma laajenee pian merkittävästi isommaksi.

Kasvuston pahimpia vihollisia ovat aurinko, kuivuus ja emäksiset olosuhteet. Näihin kolmeen asiaan vaikuttamalla kasvuston saa pysymään poissa katolta. Parasta olisikin, että kasvusto ei ehdi valloittaa kattoa, jolloin huopa ei ehdi kärsiä vaurioita ja säästytään korjauskustannuksilta.

Näin estät sammalen kasvun huopakatolla:

  1. Karsi pihan kasvustoa niin, että katto saa mahdollisimman paljon aurinkoa ja että ympäristössä olevat puut eivät roskaa kattoa.
  2. Puhdista roskat katolta säännöllisesti ja mahdollinen kasvuston alku välittömästi sen ilmaantuessa. Roskat ja kasvusto hidastavat katon kuivumista merkittävästi sateiden ja yökasteen jälkeen. Sammal taas rakastaa epäpuhtauksia ja kosteutta, joten kostea ja likainen katto on valmis resepti sammalongelman räjähtämiseen.
  3. Vaikuta katon pH-arvoon säännöllisesti. Sammal pitää hieman happamista olosuhteista, mutta emäs on sille myrkkyä. Levitä 5-10 vuoden välein katolle esimerkiksi biologisesti vaikuttavaa sammalentorjunta-ainetta tai tee soodapesu. Ympäristön saasteet lisäävät happamuutta, joten tietyillä alueilla sammal kasvaa herkemmin myös tämän vuoksi. Tee siis käsittely aina tarpeen mukaan.
  4. Kupari on myrkkyä bakteerisoluille ja monille organismeille suurina määrinä. Kuparinauha katon harjalla ehkäisee melko hyvin kasvustoa etukäteen, mutta ei yleensä poista isommissa määrin olemassa olevaa kasvustoa.
ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti!

Kokeile jättämällä työpyyntö tai tarjouspyyntö alla olevasta napista painanamalla tai lataa sovellus sovelluskaupastasi!

Lue lisää artikkeleita kodin remontointiin:

Keittiökaappien maalaus

Keittiökaappien maalaus on hyvä vaihtoehto suuremmalle keittiön remontille. Maalaamalla muutokset uuteen ilmeeseen ovat suuria ja tällä toimenpiteellä säästää aikaa ja rahaa merkittävästi.

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu viilennykseen – Ilmalämpöpumpulla saat energiatehokkaan ja nopean viilennyksen asuntoosi, kovillakin helteillä.

Keittiömallit – mitä niitä olikaan?

Keittiömallit ovat merkittävin yksittäinen suunnittelua ohjaava tekijä. Keittiösuunnittelun ammattilaiset ovat kehittäneet eri keittiömallit sen mukaan, millainen tila on käytettävissä.

Keittiön suunnittelu

Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin yhteydessä.

Keittiöremontti

Keittiöremontti on mahdollisuus tehdä päivittäin käytettävästä tilasta toimivampi ja mukavampi – tästä syystä suunnitteluun tulee panostaa.

Viemärin sukitus

Viemärin sukitus on sujuvampi ja edullisempi menetelmä korjata, uudistaa ja vahvistaa omakotitalon viemärit

Putkiremontti

Putkiston hyvinvointi on elintärkeää rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Etenkin silloin jos asut vanhassa talossa, jossa käytössä ovat alkuperäiset kupariputket, on putkiston nykytila ehdottoman tärkeää tarkistaa.

Pintaremontti

Pintaremontilla tarkoitetaan yleisesti eri tyyppisiä asunnon pintapuolisia korjaustoimenpiteitä, joiden tarkoitus on uudistaa tai siistiä asunnon yleisilme. Pintaremontti on yksinkertaisin toimenpide, jolla pystytään tehokkaasti uudistamaan kodin ilmettä. Pintaremontti voidaan tehdä joko koko asuntoon tai vain tiettyyn osaan asuntoa.

Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Peltikaton puhdistus ja pesu

Peltikaton säännöllinen puhdistus on tärkein huoltotoimenpide, jolla katon käyttöikään pystytään vaikuttamaan ja pitämään kattoremontti poissa kuvioista mahdollisimman pitkään.

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto on mahdollista tehdä kaiken ikäisille katoille kunhan tiilen rakenne on kunnossa. Tiilikatto on kaunis ja erittäin kestävä katto kunhan se on tehty laadukkaasta tiilestä ja sitä muistaa huoltaa säännöllisesti.

Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus tehdään yleensä 10-15 vuoden välein. Maalipinnan tärkein tehtävä on ehkäistä pellin kulumista ja korroosiota eli ruostumista. Suomessa sääolot vaihtelevat voimakkaasti, joten myös peltikatto joutuu kovalle rasitukselle.

Sammaleen poisto katolta

Jos kattosi on päässyt sammaloitumaan, ei kannata säikähtää, vaan tarttua toimeen. Sammalen poisto katolta on yleinen huoltotoimenpide tiilikatolle ja myös suhteellisen edullinen tehdä. Jos teetät homman ammattilaisella, pääosa kustannuksista tulee työn osuudesta, josta saa myös kotitalousvähennyksen.

Kattoremontti

Kattoremontti on paikallaan, kun katto on saavuttanut teknisen käyttöikänsä eikä kattoa ole enää järkevää täsmäkorjata. Kattoremontin laajuus riippuu useasta tekijästä. Ennen kattoremonttia kohteelle laaditaan toteutussuunnitelma ja hinta-arvio yhdessä ammattilaisen kanssa.