Keittiömallit – mitä niitä olikaan?

Keittiömallit ovat merkittävin yksittäinen suunnittelua ohjaava tekijä. Keittiösuunnittelun ammattilaiset ovat kehittäneet eri keittiömallit sen mukaan, millainen tila on käytettävissä.

Keittiömallit vaikuttavat sekä suunnitteluun että hintaan

Tilaan sekä kodin käyttäjien tarpeisiin sopiva keittiömalli mahdollistaa helpon ja ergonomisen työskentelyn monen kokoisissa tiloissa. Tästä artikkelissa löydät tietoa siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon eri keittiömallien suunnittelussa.

Keittiön mallista riippumatta, suunnittelu on aina tehtävä huolella. Mitoituksiin liittyvät virheet sekä kaapistojen tai kodinkoneiden epämukavat sijoitukset haastavat arkea merkittävästi, sillä keittiö on yleensä kodin käytetyin tila.

Valitsit sitten U-keittiön, I-keittiön tai saarekekeittiön, mittaa kaikki keittiön rakentamiseen tarvittavat kohdat millimetrien tarkkuudella ja käytä aikaa omien tarpeiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Näin saat toimivan keittiön, johon olet tyytyväinen!

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Ohjeet onnistuneeseen keittiön suunnitteluun löydät täältä.

Keittiömalli vaikuttaa myös hintaan. Edullisin on I-keittiö, sillä se on rakenteeltaan yksinkertainen ja sisältää yleensä vähiten kalusteita. U-keittiö ja saarekekeittiö taas ovat yleensä kalleimpia. Toisaalta niissä on eniten säilytystilaa ja tasoja. Hinta ei siis tule tyhjästä.

Jos haluat tietää tarkemmat arviot eri keittiötyyppien hinnoista, lue niistä lisää täältä.

Erilaiset keittiömallit

I-keittiö

I-keittiö tarkoittaa keittiömallia, jossa kalusteet ja koneet on sijoitettu yhdelle seinälle. I-keittiöön ei yksistään saa määräänsä enempää säilytystilaa, mutta se on tehokas neliöiden suhteen. Kun kalusteet ovat samassa rivissä, muu tila on vapaasti muotoiltavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. I-keittiötä käytetäänkin paljon pienissä talouksissa ja se on tyypillinen keittiö yksiössä, jossa ei ole erillistä keittokomeroa.

I-keittiötä käytetään usein avokeittiönä ruokailutilan ja olohuoneen yhteydessä. Sisustustyyliin kannattaa tällöin kiinnittää erityistä huomiota, jotta keittiön kaapistot ja tasot sopivat yhteen muun sisustuksen kanssa. Nykyään vaihtoehtoja löytyy runsaasti monessa eri hintaluokassa, joten keittiön tyylistä ei pitäisi tulla ongelma.

I-keittiön suunnittelussa on otettava huomioon, että laskutilaa tulee varattua riittävästi. Kalusteriviä ei kuitenkaan kannata venyttää liian pitkäksi, sillä silloin kärsii sekä keittiön toimivuus että ulkonäkö. 3-4 metriä on yleensä hyvä pituus. Kylmäkalusteet, liesi ja vesipiste kannattaa sijoittaa lähekkäin. Jos mahdollista, älä kuitenkaan laita liettä tai astianpesukonetta kylmälaitteen kanssa aivan vierekkäin, sillä kylmälaitteen energiatehokkuus voi kärsiä merkittävästi. Mieti myös, mihin erityisesti tarvitset työtasoja, jotta eri keittiön toiminnot säilyvät sujuvina. Esimerkiksi jääkaapin ja astianpesukoneen käyttöä helpottaa, jos niiden lähellä on pienikin pätkä tasoa.

II-keittiö

II-keittiö eli rinnakkaiskeittiö rakennetaan kahdelle vastakkaiselle seinälle. Tupla-I-keittiöllä onkin monta nimeä, sillä samasta keittiöstä on kysymys myös kun puhutaan käytäväkeittiöstä. II-keittiö on yleinen kerrostaloissa ja se on melko edullinen rakentaa. Rinnakkaiskeittiötä suosivat myös ammattikokit sillä keittiössä työskentely on tehokasta vastakkain olevien laskutilojen ansiosta.

Rinnakkaiskeittiö on toimiva ratkaisu, jos keittiö on malliltaan melko kapea. On kuitenkin tärkeää laskea, että keittiön keskikäytävään jää tilaa kulkea myös silloin kun astianpesukone tai kaapin ovet ovat avoinna. Toimivuuden varmistamiseksi suositellaan, että kalusteiden väliin jää noin 1300 millimetriä vapaata lattiatilaa. II-keittiö ei toimi myöskään liian leveänä, joten kovin leveään tilaan rinnakkaiskeittiö ei ole paras valinta.

Rinnakkaiskeittiössä kalusterivejä on kaksi, joten kodinkoneiden asettelu sopivalle käyttökorkeudelle on helpompaa ja keittiöön saa myös paljon yhtenäistä työtasoa. Vesipiste ja keittotaso kannattaa asettaa samalle seinustalle, jotta vältytään vaaratilanteilta tyhjennettäessä kattiloita kuumasta vedestä. Ruokailutila I-keittiössä voidaan muodostaa toiseen päätyyn esimerkiksi siten, että toinen kalusterivi jätetään vajaaksi.

L-keittiö

L-keittiö on nimensä mukaisesti L:n mallinen, jos katsoo kalusteiden asettelua. L-keittiössä on siis yksi kulma: koneet ja kalusteet on sijoitettu kahdelle vierekkäiselle seinälle. L-keittiö on tyypillinen kerros- ja rivitaloasuntojen ratkaisu, sillä se on melko helppo suunnitella eikä vie kovin paljon tilaa. L-keittiö on myös hyvä perhekeittiö, sillä siinä on helppo useammankin ihmisen työskennellä yhtäaikaa.

L-keittiössä liesi ja vesipiste kannattaa sijoittaa samalle seinustalle tai ainakin lähelle toisiaan. Nurkkauksen hyödyntäminen tulee miettiä tarkkaan: edullisin ratkaisu on karusellimekanismilla toimiva nurkkakaappi, mutta siinä syntyy myös eniten hukkatilaa. Perinteiset nurkkakaappityypit taas ovat hankalia käyttää. Yksi toimiva vaihtoehto on kaappi, jossa hyllyt kulkevat ristiin – toinen hylly on pitkittäin ja toinen poikittain.

U-keittiö

U-keittiössä kaapistot ja kodinkoneet on sijoitettu kolmelle seinälle eli niin sanotusti U:n muotoon. Keittiö on malliltaan tehokas, mutta sisältää kaksi kulmausta ja sen suunnittelu on haastavaa verrattuna muihin keittiömalleihin. U-keittiö on hyvä vaihtoehto silloin, jos säilytystilaa ja tasoja tarvitaan paljon. Siksi U-keittiö onkin monen suurperheen tai muuten paljon säilytystilaa tarvitsevan valinta. 

Kuten II-keittiössä, tulee U-keittiössä huolehtia että kaapistorivien keskelle jää riittävästi tilaa. U-keittiössä tilaa tarvitaan vielä reilummin, noin 1600 millimetriä, kahden kulmauksen takia. Mitä enemmän keittiössä on käyttäjiä, sitä enemmän tulee varata myös keskelle tilaa. 

Kodinkoneet saa U-keittiössä helposti aseteltua juuri sopiville käyttökorkeuksille, mikä parantaa työnteon ergonomiaa. Astianpesukoneen sijoitus kannattaa miettiä tarkkaan, jos keittiöön on suora näköyhteys oleskelutiloista. Näin kokonaisuus säilyy myös esteettisesti miellyttävänä. Keittiön ilmettä sekä hintaa keventää se, että yläkaapit eivät kierrä koko keittiötä.

Keittiömallit saarekekeittiöön

Keittiömallit saarekekeittiöön

Saarekekeittiöllä tarkoitetaan väljästi keittiöitä, joissa on saareke. Saarekekeittiö voi pohjautua esimerkiksi I-keittiöön tai L-keittiöön. Yhteistä on vain keittiön keskellä oleva erillinen saareke, joka voi olla joko kiinteä tai liikuteltava.

Saarekekeittiö on ehdottomasti paras valinta, jos keittiö on tilava ja haluat luoda hyvät puitteet yhteisiin ruoanlaittohetkiin. Keittiösaareke on tyylikäs lisä esimerkiksi avokeittiön ja ruokailutilan välille. Saarekkeen ympärille on mukava kokoontua ja saareke tuo keittiöön laajemman työskentelytason. Saarekekeittiötä kutsutaankin leikillisesti myös seurustelukeittiöksi – toki yhdessäoloa tukevia elementtejä voi integroida myös muihin keittiömalleihin.

Saarekkeen käyttömahdollisuudet keittiössä ovat monipuoliset, joten mieti mitä juuri sinä saarekkeesta haluaisit. Keittiösaareke tuo tietysti keittiöön aina kaivattua työskentely- ja säilytystilaa, mutta tason toista päätyä tai puolta voi käyttää myös esimerkiksi ruokapöytänä. Laajan työtason sisältävä saareke on leipurin unelma, mutta saarekkeeseen voi myös asentaa osan keittiön toiminnoista, kuten lieden ja vesipisteen. Tällöin avokeittiön ruoanlaittajalla on luonnollinen näkö- ja keskusteluyhteys olohuoneeseen.

Jos sijoitat keittiösaarekkeeseen toimintoja, ota huomioon että lieden yhteyteen on voitava asentaa myös liesituuletin. Liesituulettimia on nykyään monenlaisia, joten perinteisen kattoon asennetun liesituulettimen sijaan hyvä vaihtoehto on suoraan pöytätasoon asennettava liesituuletin. 

Saarekekeittiö on parhaimmillaan suuressa, noin 16-20 neliömetrin kokoisessa tilassa, sillä se vaatii toimiakseen ympärilleen riittävästi väljää tilaa. Saarekkeen ja kaapistojen väliin jäävä tilan suositus on vähintään 1200 millimetriä.

Pienen keittiön saareke tulee suunnitella hyvin. Liian pieneen tilaan keittiösaareketta ei kannata edes yrittää ahtaa, mutta toisaalta hyvin suunniteltu ja sopivan kokoinen saareke voi tuoda säilytys- ja laskutilaa pieneen keittiöön. Saarekkeen koko tulee miettiä tarpeen ja muun tilan mukaan, mutta liian kapea keittiösaareke ei toimi kunnolla edes apupöytänä. 

Uusissa rakennushankkeissa on tällä hetkellä kova kysyntä komeroseinä + saareke -mallille. Ideana on, että keittiön toiminnot integroidaan saarekkeeseen ja saarekkeen takana on vain niin sanottu komeroseinä, johon on piilotettu paitsi säilytystilaa myös tekniikka. Komeroseinään saatetaan myös integroida aamiaiskaappi, jossa on ovien taakse saatava laskutila sekä tilaa keittiön pienkoneille kuten mikrolle ja kahvinkeittimelle. Kaiken saa helposti katseelta piiloon kun kaapin ovet suljetaan ja näin keittiön harmonia on helpompi säilyttää myös arjessa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.