Keittiön suunnittelu

Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin yhteydessä.

Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta

Uusi keittiö voi olla samaan aikaan sekä inspiroiva että stressaava projekti. Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin ytheydessä.

Mutta miten ihmeessä urakasta selviää? Miten keittiön suunnittelu hoidetaan? Mistä edullinen keittiö? Miten saan toimivan keittiön, johon olen tyytyväinen? Osaanko ottaa kaiken tarvittavan huomioon? Nämä ja monet muut kysymykset ovat varmasti tuttuja kaikille uutta keittiötä suunnittelevalle.

Tämän artikkelin tavoite on auttaa sinua selviämään uuden keittiön suunnittelusta ja ostoprosessista mahdollisimman hyvin. Pyrin myös antamaan vastauksia yleisimpiin keittiötä ja sen hankintaa koskeviin kysymyksiin.

Keittiö on arvokas investointi

Uudet keittiöt maksavat väistämättä tuhansia – jopa kymmeniä tuhansia euroja, joten keittiön hinta merkitsee ostajalle paljon: keittiöt pyritään hankkimaan mahdollisimman edullisesti. Samalla keittiön hankintaan kuitenkin liittyy paljon toiveita, sillä keittiö on tila, joka on kodin keskiössä ja kovalla kulutuksella päivittäin. Jokainen tietysti haluaa, että keittiö on toimiva ja laadukas, mutta mielellään myös kaunis. Tämän vuoksi suunnitteluun ja ostopäätökseen käytettävää aikaa ei kannata säästellä keittiötä hankittaessa.

Keittiöremontti

Miten suunnitella toimiva keittiö?

Keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin päätöksiä on pakko alkaa tekemään. Keittiö on niin paljon käytetty tila, että jokainen hyvä ja jokainen huono valinta tulee vastaasi päivittäisessä käytössä.

Laadukas ja toimiva keittiö koostuu pääpiirteittäin siitä, että toiminnot on sijoitettu keittiön käyttäjää ajatellen oikein ja laitteet ovat laadukkaita ja vastaavat käyttäjien tarpeita. Tasopinta-alaa ja säilytystilaa tulee myös olla riittävästi.

Keittiösuunnittelupalvelu on hyvä tapa varmistaa, että uusi keittiö on sekä toimiva että esteettisesti kaunis. Keittiösuunnittelija voi olla tukenasi jo ideointivaiheessa: tällöin hän on apunasi suunnittelun alkuvaiheista toimitukseen ja asennukseen asti. Keittiösuunnittelua tarjoavat sekä keittiöitä myyvät yritykset että sisustussuunnittelijat.

Jokaisen unelmakeittiö on eri näköinen sillä tarpeet ja käytössä oleva keittiömalli ovat erilaisia. Siksi suunnittelun pohjalla tulee olla aina omien tarpeiden tunnistaminen. Edes ammattilainen ei osaa vastata juuri sinun tarpeisiisi, ellet edes itse osaa pukea niitä sanoiksi.

Olen yrittänyt tiivistää tähän vaiheet, jotka kannattaa käydä läpi suunnitteluvaiheessa. Näitä vaiheita seuraamalla suunnittelet toimivan keittiön, johon voit olla tyytyväinen pitkään!

Kahdeksan askelta, joiden avulla on mahdollista toteuttaa unelmien keittiö:

 1. Hanki keittiön pohjapiirrustus. Jos pohjapiirrustusta ei ole, piirrä sellainen. Pohjapiirrustuksen tekeminen saattaa kuulostaa vaikealta, mutta sitä se ei varsinkaan tänä päivänä ole. Tärkeimmät välineet ovat mitta sekä tietokone tai kynä ja ruutupaperia. Huolehdi, että piirustukseen on merkitty myös vesipisteiden, sähköpistokkeiden, ilmastointiputkien tarkka sijainti.

  Netistä löytyy ohjelmia, joilla voi luoda pohjapiirrustuksia tai suunnitella keittiön kokonaisuudessaan. Osa keittiön valmistajista, kuten epoq, Aina-keittiöt ja Ikea, ovat luoneet myös omat 3D-suunnitteluohjelmat. Jos pohjapiirrustuksen itse tekeminen epäilyttää, teetä työ sisustussuunnittelijalla tai keittiömyyjällä.
 1. Etsi inspiraatiota ja kirjaa ylös asioita, jotka tuntuvat sinusta tärkeiltä. Selaa netistä, lehdistä ja liikkeiden kuvastoista keittöön liittyvää tietoa ja kuvia. Tallenna erityisen onnistuneet ratkaisut ja tyylit. Pohdi kuvia myös siitä näkökulmasta, mikä ei mielestäsi toimi tai ei näytä hyvältä.
 1. Tunnista omat tarpeesi. Muista, että keittiö on käyttäjiensä näköinen: yhden hengen talouden keittiö, jossa ei leivota koskaan eroaa täysin suurperheen keittiön tarpeista. Havainnoi siis myös omaa keittiön käyttöäsi: Millä asioilla on merkitystä juuri sinun arjessasi? Mikä toimii hyvin? Miksi? Mihin asioihin kaipaat muutosta nykyisessä arjessasi? Kirjaa ylös kaikki havaintosi, jotta tietoa on helpompi jäsennellä.
 1. Tee budjetti, sillä se ohjaa väistämättä myös lopullisia valintojasi. Selaa kalusteiden, tasojen sekä kodinkoneiden merkkikohtaisia hintaeroja, jotta sinulle muodostuu käsitys valintojesi vaikutuksesta hintaan. Jos mahdollista, päätä tässä vaiheessa, haluatko integroidut vai vapaasti seisovat kalusteet. Tämä vaikuttaa merkittävästi lopullisen suunnittelun aikana tehtäviin päätöksiin.

  Lue lisää keittiön hinnoittelusta täältä.
 1. Kirjoita lista tärkeimmistä asioista, jotka ohjaavat sinun keittiösi suunnittelua. Kun sinulla alkaa olla sellainen olo, että haluaisit saada jo jotain konkreettista aikaiseksi, valitse inspiraatio- ja tarpeiden tunnistusvaiheiden aikana tekemistäsi havainnoista sinulle oikeasti tärkeitä. Nämä kriteerit luovat pohjan suunnitelmalle (esim. 15 tärkeintä kriteeriä keittiön suunnittelussa). Perustele kriteerit lyhyesti, jotta muistat läpi koko prosessin, miksi ne ovat sinulle tärkeitä.

  Tunnista kaikkein tärkeimmät kriteerit. Kun lista on valmis, alleviivaa kaikkein tärkeimmät, joista et missään nimessä halua luopua. Laita sulut niiden ympärille, joissa olet valmis tekemään kompromisseja. Hyvin usein realiteetit tulevat vastaan ja aivan kaikkea ei voi uudelta keittiöltä saada. Siksi on tärkeintä tunnistaa, mikä on itselle kaikkein tärkeintä.
 1. Luo ensimmäinen versio unelmien keittiöstä! Tässä vaiheessa suosittelen kävelemään ideapaperisi kanssa sisustussuunnittelijan tai keittiömyyjän puheille, sillä kun tiedät mitä haluat, ammattilaisen on helppo auttaa sinut parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Ensimmäisen unelmakeittiö -hahmotelman voit myös tehdä itse keittiön 3D-suunnitteluohjelmalla, joita löytyy netistä monen eri yrityksen sivuilta. Kokeille muutamia erilaisia ratkaisuja ja kirjaa vaihtoehdoista ylös niiden hyvät ja huonot puolet. 
 1. Tarkista materiaalien ja erilaisten ratkaisujen hinnat. Älä siis tee ostopäätöstä ensimmäisen keittiömyyjän kanssa, vaan kun keittiösuunnitelma on luotu, kysy muutamasta eri paikasta alustavia hintoja eri materiaaleille ja ratkaisuille ja selvitä samalla niiden ominaisuuksien eroja. Nyt on aika alkaa suunnata kohti lopullisia päätöksiä, joten budjetin tuomat realiteetit pitää ottaa tarkemmin huomioon.

  Muista, että laadukas materiaali kestää pitkään, vaikka hinta voikin hieman kirpaista. Toisaalta erikoiset, harvinaiset tai monimutkaiset valinnat sekä materiaalien että keittiön rakenteen suhteen nostavat hintaa. Uusimpiin muotivillityksiin mukaan lähteminen ei välttämättä lämmitä 5 vuoden päästä, ellei virtauksen tuoma ratkaisu todella anna käytännön iloa myös arkeesi.
 1. Kilpailuta 2–4 keittiöitä myyvää yritystä, valitse juuri sinulle parhaiten sopiva tarjous ja lyö lukkoon lopullinen suunnitelma keittiöstä. Valitse kilpailutukseen mukaan muutama sellainen keittiöyritys, joka pystyy toteuttamaan unelmasi ja täyttää kriteerit sen suhteen, kenen kanssa haluat tehdä kauppaa.

  Keittiötoimittajan valintaa ohjaavia kriteereitä apuna käyttäen voit pohtia, keneltä haluat tarjouksia ottaa.

Löydä paras tekijä kilpailuttamalla keittiön suunnittelu ja toteutus

Kilpailuta myös paikallisia urakoitsijoita keittiön asennukseen ja mahdollisen vanhan keittiön purkuun liittyvästä työstä ennen ostopäätöstä. Näin pystyt vertailemaan eri tyyppisiltä keittiömyyjiltä saamiasi tarjouksia, sillä osaan tarjouksista voi sisältyä asennus, osa taas myy pelkkiä kalusteita.

Mistä keittiö kannattaa ostaa?

Keittiön ostaminen on juuri sinun päätöksesi, joten kannattaa olla avoin eri vaihtoehtojen kanssa. Vaikka kaverisi suosittelee jotain merkkiä, sinun täytyy tunnistaa omat tavoitteesi sekä arvosi, joiden perusteella valinnan teet. Jos sinulla on aikaa, saatat olla jälkikäteen tyytyväinen, että jaksoit hieman vertailla eri vaihtoehtoja ja tarjontaa.

Alla on lista kriteereistä, joita voit käyttää apuna valinnassa. Mieti myös, onko sinulla kriteerejä, joita ei tässä listassa ole ja lisää ne omaan listaasi.

Ympyröi aluksi itsellesi 5 tärkeintä kriteeriä, mutta mieti valinnoissa asioita 10-20 vuoden perspektiivillä. Alleviivaa sen jälkeen näistä 2 tärkeintä, joissa et halua tehdä kompromisseja ja etsi vaihtoehdot ne edellä.

Keittiötoimittajan valintaa ohjaavia kriteerejä:

 • Keittiön laatu
 • Keittiön hinta
 • Keittiön tyyli (vaihtelee jonkin verran eri toimijoilla)
 • Yrityksen kotimaisuus (eli onko yritys Suomalainen, pohjoismainen, jne.)
 • Keittiön kotimaisuusaste
 • ekologisuus

Suomessa on useampi iso keittiön toimittaja. Osa niistä kuuluu pohjoismaiseen tai eurooppalaiseen konserniin. Kalusteiden todellinen kotimaisuusaste vaihtelee paljon ja joskus voikin olla hankala tietää, mikä on oikeasti kotimaista.

Toisaalta kotimaisuudella ei välttämättä ole sinulle väliä vaan tärkeämpää on jokin aivan muu. Suomi rakentaa on rakentajille ja remontoijille suunnattu neuvontasivusto. Jos haluat lyhyesti koottua tietoa eri toimijoista, sivustolta löytyy vertailu Suomessa toimivista, merkittävimmistä keittiötoimittajista.

Isojen toimijoiden lisäksi Suomesta löytyy paikallisia pienempiä keittiötoimittajia sekä puuseppiä. Puusepän kautta saat varmasti juuri sellaisen keittiön kuin haluat ja kalusteiden kotimaisuusaste voi myös olla suurempi. Puuseppä tai paikallinen, pienempi toimija ei välttämättä ole vaihtoehtona kalliimpi – usein jopa päinvastoin.

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti!

Kokeile jättämällä työpyyntö tai tarjouspyyntö alla olevasta napista painanamalla tai lataa sovellus sovelluskaupastasi!

Lue lisää artikkeleita kodin remontointiin:

Paneelikaton maalaus

Paneelikaton maalauksella uutta ilmettä ja piristystä asuntoosi. Paneelikaton maalauksella saadaan raikastettua ja uusittua asunnon ilmettä ja samalla tehtyä kunnostusta. Tällä on helppo saada asunnolle tai talolle myyntitilanteessa lisäarvoa. Projektiin on varattava...

Terassin rakentaja: muista tarvittavat luvat

Terassin rakentamiseen tarvitaan yleensä erilaisia lupia. Luvan tarpeeseen vaikuttaa rakennettavan terassin massiivisuus, kohteen omistusoikeudet eli onko kyseessä omakotitalo vai taloyhtiö, katetaanko ja rakennetaanko terassille muita rakennelmia? Tässä artikkelissa...

Maalämpö – milloin se kannattaa?

Maalämpö on edullinen ja helppo lämmitysmuoto. Se on erittäin omavarainen tapa lämmitykseen. Maalämpö on kasvava ja tulevaisuuden lämmitysmuoto, joka varmistaa edullisen ja ekologisen lämmityksen. Maalämpöjärjestelmän avulla on mahdollista myöskin toteuttaa viilennys....

Öljylämmityksestä luopuminen – mitä vaihtoehtoja on?

Öljylämmityksen vaihtaminen uusiutuvaan energiaan tuo merkittäviä säästöjä ja pienentää päästöjä. Tässä artikkelissa Miten valita sopivin lämmitysmuoto? Lämpöremontti Lämpöremontin kustannukset Öljylämmityksestä maalämpöön Öljylämmityksestä luopumiseen erilaiset tuet...

Vaihto ilmavesilämpöpumppuun – vinkit lämpöremonttiin

Ilmavesilämpöpumpulla saavutetaan suuret säästöt lämmitys- ja energiakustannuksissa. Paras hyöty saadaan ottamalla ilmavesilämpöpumppu pää järjestelmäksi ja vanha järjestelmä varalähteeksi. Tässä artikkelissa: Lämpöremontti Lämpöremontin kustannukset...

Terassin suunnittelun ABC – näin toteutat täydellisen terassin

Terassin suunnittelu kannattaa tehdä erittäin huolellisesti, jonka avulla saadaan tyyliltään ja käyttöominaisuuksiltaan toimiva terassi. Tässä artikkelissa Terassin suunnittelu DIY-toteutus vai ammattilaisen rakentama Asiat mitä otetaan huomioon terassin...

Terassin laatoitus

Terassin laatoituksella saadaan tyylikkyyttä ja kestävyyttä.  Tämä tuo terassin huoltoon ja ylläpitoon helppoutta ja vaivattomuutta. Tämän voi toteuttaa itse tehtynä, kunhan kaikki välineet ja laitteet ovat käytössä.  Tässä artikkelissa Teenkö itse vai...

Terassin perustus

Oikeaoppinen perustus takaa terassille pitkän iän. Maaperä ja sen routivuus määräävät, miten perustus kannattaa rakentaa. Tässä artikkelissa Rakennanko itse vai tilaanko ammattilaiselta? Huomioita terassin perustuksen aloittamiseen Paikan valinta Sään ja olosuhteiden...

Terassin rakentaminen

Terassin rakentaminen onnistuu myöskin itse tehtynä, jonka avulla säästetään merkittävästi kustannuksia. Käytössä on oltava sopivat materiaalit ja työkalut. Terassin rakentamiseen vaikuttaa erittäin paljon sen laajuus, muodot, sijainti ja mahdollisesti tarvittavat...

Maalämpöpumpun huolto

Maalämpöpumpun säännöllisellä huollolla varmistetaan järjestelmän toiminta. Järjestelmän huollossa on itse tehtäviä ja ammattilaisen tekemiä huoltotoimenpiteitä. Näillä varmistetaan järjestelmän pitkä käyttöikä ja sen tehokas toiminta. Tässä artikkelissa Yleisimmät...

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu on edullinen vaihtoehto omakotitalojen lämmitykseen. Laitteen avulla voidaan säästää lämmityskuluissa jopa 50-70 %. Tässä artikkelissa Mikä on ilmavesilämpöpumppu? Mitä otetaan huomioon ilmavesilämpöpumpun valinnassa? Sähkönkulutus...

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu on kokonaistaloudellisin lämmitysjärjestelmä suuren omavaraisuusasteen ansiosta. Maalämpöpumppu tuottaa uusiutuvaa energiaa ja tämä tuotetaan yleisesti maan kallioperästä. Laitteen avulla pystytään lämmittämään ja myöskin viilentämään. Tässä...

Ilmavesilämpöpumpun asennus

Ilmavesilämpöpumpun asennuksiin on käytettävä virallista ja laillista asentajaa. Tämä antaa ja takaa laitteen tehokkaan toiminnan ja takuun työstä.

Ilmalämpöpumpun huolto

Säännöllisellä ilmalämpöpumpun huoltamisella pidetään laite kunnossa ja saavutetaan pidempi käyttöikä.

Ilmavesilämpöpumpun huolto

Ilmavesilämpöpumpun säännöllinen huolto pidentää laitteen käyttöikää. Huoltotoimenpiteillä varmistetaan järjestelmän laadukas ja hyvä toimiminen oikealla hyötysuhteella.

Maalämpöpumpun asennus

Maalämpöpumpun asennus on asukkaalle yksinkertainen ja vaivaton toimenpide.

Maalämpöpumppu asennetaan ammattilaisen toimesta ja prosessi on pää sisällöltään aina samanlainen, mutta jokainen asennus yksilöllinen.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpulla saavutetaan suuria säästöjä lämmityskuluissa. Lisäksi se tuo asumiseen ja elämiseen mukavuutta. Ilmalämpöpumpulla lämmityskustannusten säästö on merkittävä. Säästö voi olla jopa 30–50 % vuotuisista lämmityskustannuksista.

Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumpun asennuksiin on käytettävä virallista ja laillista asentajaa. Tämä antaa ja takaa laitteen tehokkaan toiminnan ja takuun työstä.

Hirsimökin maalaus

Hirren maalauksella saadaan hirsimökki näyttämään kauniilta ja hyvin hoidetulta.

Aidan maalaus

Aidan maalaus on nopea ja helppo keino ylläpitää lauta- tai lankkuaita kunnossa.

Terassin maalaus

Terassin käsittely pitää terassin kunnossa ja parantaa ulkonäköä. Samalla se suojaa ja antaa käyttöikää.

Kylpyhuoneen maalaus

Kylpyhuoneen maalaus on edullinen vaihtoehto suurelle ja kalliille remontille.

Saunan maalaus

Saunan maalauksella saadaan päivitettyä, parannettua ulkonäköä ja lisättyä käyttömukavuutta.

Betonilattian maalaus

Betonilattia on materiaalina helppo hoitaa ja edullinen ratkaisu lattiapinnaksi. Lattiaa on huollettava säännöllisesti ja myöskin kotitalouksissa tämä on tärkeää. Säännöllinen pintahuolto säilyttää betonilattian hyvän kunnon vuosikymmenien ajan.

Muovimaton maalaus

Muovimaton maalaus kohentaa asunnon ilmettä ja lisää käyttömukavuutta.

Ikkunoiden maalaus

Ikkunoiden maalauksella parannetaan talon ulkonäköä ja lisätään asuin viihtyisyyttä.

Portaiden maalaus

Portaiden maalauksella kevennetään ja parannetaan kodin ilmettä.

Parketin maalaus

Parketin maalaus on trendikästä ja sillä saadaan uutta ilmettä asuntoon. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti.

Laminaattilattian maalaus

Laminaattilattian maalaaminen on helppoa ja suhteellisen nopeaa. Tämä on hyvä vaihtoehto lattian vaihtamiselle.

Ovien maalaus

Ovien maalauksella kohennetaan helposti sisustusta ilman ovien vaihtamista uusiin.

Puulattian maalaus

Puulattian maalauksella uudistetaan asuntoa pienellä budjetilla. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti.

Paneelien maalaus 

Paneeliseinän maalaus ja käsittely soveltuu sekä retroseinälle ja uusille paneeleille.

Maalauspalvelun käyttö

Maalaustöitä on hyvinkin erilaisia ja niiden toteutustavat myöskin vaihtelevat. Joissain tapauksissa toteuttaminen on helppoa ja ei vaadi suuria pohjatöitä tai osaamista. Toisissa tapauksissa vaaditaan erittäin tarkkaa tietämystä, pohjatöiden tekemistä ja myöskin osaamista.

Seinän maalaus

Seinien maalaaminen on helppo konsti muuttaa kodin yleisilmettä ja tunnelmaa

Tehosteseinän maalaus

Tehosteseinän maalauksella päivitetään ja luodaan erityistä tunnelmaa tiloihin ja mittasuhteisiin. Tämä on melko helppo ja vaivaton keino päivittää tilaa trendien mukaisesti.

Seinäkaakeleiden -ja lattialaattojen maalaus

Seinäkaakeleiden -ja lattialaattojen maalaus on vaihtoehto suurelle ja arvokkaalle remontille. Monien haaveissa on uudistaa kylpyhuonetta, kura eteistä, keittiötä tai muuta tilaa jossa on kaakeleita ja laattoja niin lattioissa kuin seinissä.

Sokkelin maalaus

Sokkelin maalaus tuo taloon uutta ilmettä ja päivittää sen uuteen ilmeeseen. Huolellisesti maalattu sokkeli antaa suojaa kosteudelta ja kiinteistölle lisä arvoa. Sokkelin maalaus on yksi tärkeä osa kiinteistön hoitamista.

Patterin maalaus

Patterin maalaus on helppoa ja vaivatonta, joka onnistuu myöskin omatoimisesti.

Tiilikaton maalaus

Tiilikaton huoltomaalaus pidentää katon käyttöikää huomattavasti. Katon ollessa muuten hyvässä kunnossa ja ehjä niin toimenpiteeksi riittä kunnon huolto ja uusi maalipinta.