Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta
Uusi keittiö voi olla samaan aikaan sekä inspiroiva että stressaava projekti. Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin yhteydessä.
Mutta miten ihmeessä urakasta selviää? Miten keittiön suunnittelu hoidetaan? Mistä edullinen keittiö? Miten saan toimivan keittiön, johon olen tyytyväinen? Osaanko ottaa kaiken tarvittavan huomioon? Nämä ja monet muut kysymykset ovat varmasti tuttuja kaikille uutta keittiötä suunnittelevalle.
Tämän artikkelin tavoite on auttaa sinua selviämään uuden keittiön suunnittelusta ja ostoprosessista mahdollisimman hyvin. Pyrin myös antamaan vastauksia yleisimpiin keittiötä ja sen hankintaa koskeviin kysymyksiin.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Keittiö on arvokas investointi
Uudet keittiöt maksavat väistämättä tuhansia – jopa kymmeniä tuhansia euroja, joten keittiön hinta merkitsee ostajalle paljon: keittiöt pyritään hankkimaan mahdollisimman edullisesti. Samalla keittiön hankintaan kuitenkin liittyy paljon toiveita, sillä keittiö on tila, joka on kodin keskiössä ja kovalla kulutuksella päivittäin. Jokainen tietysti haluaa, että keittiö on toimiva ja laadukas, mutta mielellään myös kaunis. Tämän vuoksi suunnitteluun ja ostopäätökseen käytettävää aikaa ei kannata säästellä keittiötä hankittaessa.
Miten suunnitella toimiva keittiö?
Keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin päätöksiä on pakko alkaa tekemään. Keittiö on niin paljon käytetty tila, että jokainen hyvä ja jokainen huono valinta tulee vastaasi päivittäisessä käytössä.
Laadukas ja toimiva keittiö koostuu pääpiirteittäin siitä, että toiminnot on sijoitettu keittiön käyttäjää ajatellen oikein ja laitteet ovat laadukkaita ja vastaavat käyttäjien tarpeita. Tasopinta-alaa ja säilytystilaa tulee myös olla riittävästi.
Keittiösuunnittelupalvelu on hyvä tapa varmistaa, että uusi keittiö on sekä toimiva että esteettisesti kaunis. Keittiösuunnittelija voi olla tukenasi jo ideointivaiheessa: tällöin hän on apunasi suunnittelun alkuvaiheista toimitukseen ja asennukseen asti. Keittiösuunnittelua tarjoavat sekä keittiöitä myyvät yritykset että sisustussuunnittelijat.
Jokaisen unelmakeittiö on eri näköinen sillä tarpeet ja käytössä oleva keittiömalli ovat erilaisia. Siksi suunnittelun pohjalla tulee olla aina omien tarpeiden tunnistaminen. Edes ammattilainen ei osaa vastata juuri sinun tarpeisiisi, ellet edes itse osaa pukea niitä sanoiksi.
Olen yrittänyt tiivistää tähän vaiheet, jotka kannattaa käydä läpi suunnitteluvaiheessa. Näitä vaiheita seuraamalla suunnittelet toimivan keittiön, johon voit olla tyytyväinen pitkään!
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Kahdeksan askelta, joiden avulla on mahdollista toteuttaa unelmien keittiö:
- Hanki keittiön pohjapiirrustus. Jos pohjapiirrustusta ei ole, piirrä sellainen. Pohjapiirrustuksen tekeminen saattaa kuulostaa vaikealta, mutta sitä se ei varsinkaan tänä päivänä ole. Tärkeimmät välineet ovat mitta sekä tietokone tai kynä ja ruutupaperia. Huolehdi, että piirustukseen on merkitty myös vesipisteiden, sähköpistokkeiden, ilmastointiputkien tarkka sijainti.
Netistä löytyy ohjelmia, joilla voi luoda pohjapiirrustuksia tai suunnitella keittiön kokonaisuudessaan. Osa keittiön valmistajista, kuten epoq, Aina-keittiöt ja Ikea, ovat luoneet myös omat 3D-suunnitteluohjelmat. Jos pohjapiirrustuksen itse tekeminen epäilyttää, teetä työ sisustussuunnittelijalla tai keittiömyyjällä.
- Etsi inspiraatiota ja kirjaa ylös asioita, jotka tuntuvat sinusta tärkeiltä. Selaa netistä, lehdistä ja liikkeiden kuvastoista keittöön liittyvää tietoa ja kuvia. Tallenna erityisen onnistuneet ratkaisut ja tyylit. Pohdi kuvia myös siitä näkökulmasta, mikä ei mielestäsi toimi tai ei näytä hyvältä.
- Tunnista omat tarpeesi. Muista, että keittiö on käyttäjiensä näköinen: yhden hengen talouden keittiö, jossa ei leivota koskaan eroaa täysin suurperheen keittiön tarpeista. Havainnoi siis myös omaa keittiön käyttöäsi: Millä asioilla on merkitystä juuri sinun arjessasi? Mikä toimii hyvin? Miksi? Mihin asioihin kaipaat muutosta nykyisessä arjessasi? Kirjaa ylös kaikki havaintosi, jotta tietoa on helpompi jäsennellä.
- Tee budjetti, sillä se ohjaa väistämättä myös lopullisia valintojasi. Selaa kalusteiden, tasojen sekä kodinkoneiden merkkikohtaisia hintaeroja, jotta sinulle muodostuu käsitys valintojesi vaikutuksesta hintaan. Jos mahdollista, päätä tässä vaiheessa, haluatko integroidut vai vapaasti seisovat kalusteet. Tämä vaikuttaa merkittävästi lopullisen suunnittelun aikana tehtäviin päätöksiin.
Lue lisää keittiön hinnoittelusta täältä.
- Kirjoita lista tärkeimmistä asioista, jotka ohjaavat sinun keittiösi suunnittelua. Kun sinulla alkaa olla sellainen olo, että haluaisit saada jo jotain konkreettista aikaiseksi, valitse inspiraatio- ja tarpeiden tunnistusvaiheiden aikana tekemistäsi havainnoista sinulle oikeasti tärkeitä. Nämä kriteerit luovat pohjan suunnitelmalle (esim. 15 tärkeintä kriteeriä keittiön suunnittelussa). Perustele kriteerit lyhyesti, jotta muistat läpi koko prosessin, miksi ne ovat sinulle tärkeitä.
Tunnista kaikkein tärkeimmät kriteerit. Kun lista on valmis, alleviivaa kaikkein tärkeimmät, joista et missään nimessä halua luopua. Laita sulut niiden ympärille, joissa olet valmis tekemään kompromisseja. Hyvin usein realiteetit tulevat vastaan ja aivan kaikkea ei voi uudelta keittiöltä saada. Siksi on tärkeintä tunnistaa, mikä on itselle kaikkein tärkeintä.
- Luo ensimmäinen versio unelmien keittiöstä! Tässä vaiheessa suosittelen kävelemään ideapaperisi kanssa sisustussuunnittelijan tai keittiömyyjän puheille, sillä kun tiedät mitä haluat, ammattilaisen on helppo auttaa sinut parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Ensimmäisen unelmakeittiö -hahmotelman voit myös tehdä itse keittiön 3D-suunnitteluohjelmalla, joita löytyy netistä monen eri yrityksen sivuilta. Kokeille muutamia erilaisia ratkaisuja ja kirjaa vaihtoehdoista ylös niiden hyvät ja huonot puolet.
- Tarkista materiaalien ja erilaisten ratkaisujen hinnat. Älä siis tee ostopäätöstä ensimmäisen keittiömyyjän kanssa, vaan kun keittiösuunnitelma on luotu, kysy muutamasta eri paikasta alustavia hintoja eri materiaaleille ja ratkaisuille ja selvitä samalla niiden ominaisuuksien eroja. Nyt on aika alkaa suunnata kohti lopullisia päätöksiä, joten budjetin tuomat realiteetit pitää ottaa tarkemmin huomioon.
Muista, että laadukas materiaali kestää pitkään, vaikka hinta voikin hieman kirpaista. Toisaalta erikoiset, harvinaiset tai monimutkaiset valinnat sekä materiaalien että keittiön rakenteen suhteen nostavat hintaa. Uusimpiin muotivillityksiin mukaan lähteminen ei välttämättä lämmitä 5 vuoden päästä, ellei virtauksen tuoma ratkaisu todella anna käytännön iloa myös arkeesi.
- Kilpailuta 2–4 keittiöitä myyvää yritystä, valitse juuri sinulle parhaiten sopiva tarjous ja lyö lukkoon lopullinen suunnitelma keittiöstä. Valitse kilpailutukseen mukaan muutama sellainen keittiöyritys, joka pystyy toteuttamaan unelmasi ja täyttää kriteerit sen suhteen, kenen kanssa haluat tehdä kauppaa.
Keittiötoimittajan valintaa ohjaavia kriteereitä apuna käyttäen voit pohtia, keneltä haluat tarjouksia ottaa.👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Löydä paras tekijä kilpailuttamalla keittiön suunnittelu ja toteutus
Kilpailuta myös paikallisia urakoitsijoita keittiön asennukseen ja mahdollisen vanhan keittiön purkuun liittyvästä työstä ennen ostopäätöstä. Näin pystyt vertailemaan eri tyyppisiltä keittiömyyjiltä saamiasi tarjouksia, sillä osaan tarjouksista voi sisältyä asennus, osa taas myy pelkkiä kalusteita.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Mistä keittiö kannattaa ostaa?
Keittiön ostaminen on juuri sinun päätöksesi, joten kannattaa olla avoin eri vaihtoehtojen kanssa. Vaikka kaverisi suosittelee jotain merkkiä, sinun täytyy tunnistaa omat tavoitteesi sekä arvosi, joiden perusteella valinnan teet. Jos sinulla on aikaa, saatat olla jälkikäteen tyytyväinen, että jaksoit hieman vertailla eri vaihtoehtoja ja tarjontaa.
Alla on lista kriteereistä, joita voit käyttää apuna valinnassa. Mieti myös, onko sinulla kriteerejä, joita ei tässä listassa ole ja lisää ne omaan listaasi.
Ympyröi aluksi itsellesi 5 tärkeintä kriteeriä, mutta mieti valinnoissa asioita 10-20 vuoden perspektiivillä. Alleviivaa sen jälkeen näistä 2 tärkeintä, joissa et halua tehdä kompromisseja ja etsi vaihtoehdot ne edellä.
Keittiötoimittajan valintaa ohjaavia kriteerejä:
- Keittiön laatu
- Keittiön hinta
- Keittiön tyyli (vaihtelee jonkin verran eri toimijoilla)
- Yrityksen kotimaisuus (eli onko yritys Suomalainen, pohjoismainen, jne.)
- Keittiön kotimaisuusaste
- ekologisuus
Suomessa on useampi iso keittiön toimittaja. Osa niistä kuuluu pohjoismaiseen tai eurooppalaiseen konserniin. Kalusteiden todellinen kotimaisuusaste vaihtelee paljon ja joskus voikin olla hankala tietää, mikä on oikeasti kotimaista.
Toisaalta kotimaisuudella ei välttämättä ole sinulle väliä vaan tärkeämpää on jokin aivan muu. Suomi rakentaa on rakentajille ja remontoijille suunnattu neuvontasivusto. Jos haluat lyhyesti koottua tietoa eri toimijoista, sivustolta löytyy vertailu Suomessa toimivista, merkittävimmistä keittiötoimittajista.
Isojen toimijoiden lisäksi Suomesta löytyy paikallisia pienempiä keittiötoimittajia sekä puuseppiä. Puusepän kautta saat varmasti juuri sellaisen keittiön kuin haluat ja kalusteiden kotimaisuusaste voi myös olla suurempi. Puuseppä tai paikallinen, pienempi toimija ei välttämättä ole vaihtoehtona kalliimpi – usein jopa päinvastoin.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2024) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2024) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>