Peltikaton puhdistus ja pesu

Peltikaton säännöllinen puhdistus on tärkein huoltotoimenpide, jolla katon käyttöikään pystytään vaikuttamaan ja pitämään kattoremontti poissa kuvioista mahdollisimman pitkään.

Säännöllinen puhdistus on tärkeää perushuoltoa

Peltikaton puhdistusta voi tehdä monella tasolla: minimivaatimus on irtoroskien säännöllinen poisto, joka tulee sijainnista ja roskien määrästä riippuen tehdä vähintään kerran vuodessa.

Peltikaton pesu taas on veden ja puhdistusaineen avulla tehtävä toimenpide, joka irrottaa myös lian, pölyn ja homekasvuston.

Roskien poisto on helppo toimenpide kenelle tahansa, joka pystyy katolla itse toimimaan. Muista kuitenkin huolehtia turvallisuudestasi: turvavaljaat saat alkaen 100 € hintaan. Melko halpa henkivakuutus, eikö vain?

Roskat voi poistaa pehmeällä harjalla, mutta se ottaa toki aikaa. Kovaa katuharjaa ei suositella, sillä se voi naarmuttaa peltikattoa. Helpointa ja nopeinta on roskien poisto on lehtipuhaltimella.

Kattohuollon ammattilaiset tarjoavat myös edullista perushuoltoa katoille. Samalla saat ammattilaisen silmäilemään katon, vesikourujen ja läpivientien kunnon. Suhteellisesti edullisin vaihtoehto on säännöllinen vuosihuoltosopimus, joka on toistaiseksi voimassa oleva sopimus katon perushuollosta. Tällöin sinun ei itse tarvitse muistaa ja nähdä vaivaa katosta huolehtimiseen ollenkaan, vaan vastuu on ammattilaisilla.

Peltikaton pesu ja puhdistus – milloin ja miten peltikatto pestään?

Peltikaton pesu tulee suorittaa tarpeen mukaan, kun katolla havaitaan roskien lisäksi peltiin kiinnittynyttä likaa. Kevyesti kiinnittyneet tahrat, lika ja pöly irtoavat katolta vedellä huuhdellen. Uusi, liukaspintainen katto puhdistuu itsestään sateella.

Katon pesuun ei ole yhtä oikeaa aikasykliä, sillä talon ja talon ympärillä olevien puiden sijainti vaikuttaa niin merkittävästi siihen, kuinka nopeasti katto likaantuu. Varjoisammat katon osat likaantuvat nopeammin kuin aurinkoa runsaasti saavat. Talon vieressä olevat isommat puut nopeuttavat likaantumista ja kasvustojen syntymistä, sillä ne sekä varjostavat kattoa että lisäävät roskan määrää merkittävästi.

Mitä useammin katto pestään, sitä kauemmin kestää, että lika pinttyy tiukasti peltiin kiinni. Paras pesuajankohta on alkukesästä ennen helteitä, sillä aurinko polttaa likaa kiinni peltiin. Kannattaa kuitenkin odottaa pahimman siitepölyajan yli.

Pinttynyt lika vaatii pesuainetta. Kaikki ongelmia aiheuttava lika ja pöly ei lähde pelkällä vedellä vaan ajan myötä ilmansaasteet, siitepöly, happosateet, home ja muu kasvusto pinttyvät pinttyvät peltiin kiinni. Pinttyneen lian irrottamiseen tarvitset joko harjan ja sienen tai riepuja sekä peltikatolle soveltuvaa pesuainetta

Yleispesuaineiden lisäksi peltikaton ongelmakohtiin löytyy liuotinpesuaineita, jotka poistavat öljy-, maali-, rasva-, terva- ja nokitahroja. Liuotinpesuaineita käytetään aina paikallisesti – ei koko katolle! Ole myös tarkkana aineiden kanssa ja noudata ohjeita pesuliuoksen vahvuuden suhteen. Muuten peltikaton pinta voi heikentyä ja valmistajan tai viimeksi tehdyn maalauksen tekijän antama takuu raukeaa.

Peltikatto pestään pilvisellä, mielellään viileähköllä ilmalla, jottei pesuaine kuivu pintaan kiinni. Pesuaineen levittäminen katolle on näppärintä puutarharuiskulla, mutta katon voi myös kontata läpi rievun tai sienen kanssa. Aineen annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen katto pestään pehmeällä pesuharjalla. Saumakohdat vaativat erityisen huolellista käsittelyä, sillä niihin likaa kertyy helpommin. Pitkävartisella harjalla säästät selkääsi ja voimiasi. Lopuksi katto huuhdellaan huolellisesti.

Peltikaton voi pestä myös painepesurilla, mutta tällöin oikean paineen ja vesimäärän kanssa on oltava tarkka: liian pieni paine ei irrota likaa, mutta liian suuri paine etenkin yhdistettynä niukkaan vesimäärään vaurioittaa katteen pintaa ja voi aiheuttaa jopa kolhuja peltiin. Ennen maalausta tehtävä pesu on asia erikseen, sillä tällöin on tarkoitus irrottaa myös hilseilevä maalipinta. Ammattilaisten välineillä ja kokemuksella peltikatto tulee varmasti pestyä oikein ja luotettava tekijä antaa myös takuun työlleen.

Peltikaton puhdistus ja pesu – paljon se kustantaa?

Itse tehtyä peltikaton hinta koostuu siihen tarvittavista välineistä ja muutaman kympin maksavista pesuaineista. Jos katolla on ongelmallista likaa, joka ei irtoa kotikonstein tai haluat muuten ulkoistaa homman ammattilaisille, tekijöitä löytyy varmasti!

Kattoalalla kilpailu on kovaa ja siksi hintataso varmasti kohdillaan kun kilpailutat muutaman eri yrityksen. Peltikaton huoltopesun hintahaitari tavallisen kokoiselle omakotitalolle on noin 600 €–1 500 €. Hintaan vaikuttaa eniten se, kuinka monimutkainen ja iso katto on. Yksinkertainen, tavallisen kokoinen katto tulisi pystyä pesemään alle 1 000 € hintaan.

Muista, että jos työ sisältää myös ruosteenpoisto-operaatioita tai muuta huoltoa, muodostuu kokonaishinta koko palvelusta! Vertaile siis tarjouksia ja niiden sisältöä ja valitse paras palvelu juuri sinun katollesi. Työn osuudesta saa myös kotitalousvähennyksen, mikä tietysti vähentää sinulle palvelusta koituvia kuluja.

ALOITA TÄSTÄ:

Mihin palveluun tarvitset tekijää?

Palvelun käyttäminen on ilmaista – jätät vain tarjouspyynnön ja maksat tekijälle tehdystä työstä!

Kokeile ilmaista palvelua heti!

Kokeile jättämällä työpyyntö tai tarjouspyyntö alla olevasta napista painanamalla tai lataa sovellus sovelluskaupastasi!

Lue lisää artikkeleita kodin remontointiin:

Ilmalämpöpumppu – mikä se on?

Ilmalämpöpumppu on huoneiston lämmitykseen tai viilennykseen tarkoitettu laite, joka muuttaa ulkoilman lämpöenergiaa lämmöksi tai viileydeksi hitaasti kiertävän ilman ansiosta.

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu viilennykseen – Ilmalämpöpumpulla saat energiatehokkaan ja nopean viilennyksen asuntoosi, kovillakin helteillä.

Keittiömallit – mitä niitä olikaan?

Keittiömallit ovat merkittävin yksittäinen suunnittelua ohjaava tekijä. Keittiösuunnittelun ammattilaiset ovat kehittäneet eri keittiömallit sen mukaan, millainen tila on käytettävissä.

Keittiön suunnittelu

Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin yhteydessä.

Keittiöremontti

Keittiöremontti on mahdollisuus tehdä päivittäin käytettävästä tilasta toimivampi ja mukavampi – tästä syystä suunnitteluun tulee panostaa.

Viemärin sukitus

Viemärin sukitus on sujuvampi ja edullisempi menetelmä korjata, uudistaa ja vahvistaa omakotitalon viemärit

Putkiremontti

Putkiston hyvinvointi on elintärkeää rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Etenkin silloin jos asut vanhassa talossa, jossa käytössä ovat alkuperäiset kupariputket, on putkiston nykytila ehdottoman tärkeää tarkistaa.

Pintaremontti

Pintaremontilla tarkoitetaan yleisesti eri tyyppisiä asunnon pintapuolisia korjaustoimenpiteitä, joiden tarkoitus on uudistaa tai siistiä asunnon yleisilme. Pintaremontti on yksinkertaisin toimenpide, jolla pystytään tehokkaasti uudistamaan kodin ilmettä. Pintaremontti voidaan tehdä joko koko asuntoon tai vain tiettyyn osaan asuntoa.

Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Huopakaton huolto

Huopakaton huolto säännöllisesti tehtynä on huopakaton elinehto.

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto on mahdollista tehdä kaiken ikäisille katoille kunhan tiilen rakenne on kunnossa. Tiilikatto on kaunis ja erittäin kestävä katto kunhan se on tehty laadukkaasta tiilestä ja sitä muistaa huoltaa säännöllisesti.

Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus tehdään yleensä 10-15 vuoden välein. Maalipinnan tärkein tehtävä on ehkäistä pellin kulumista ja korroosiota eli ruostumista. Suomessa sääolot vaihtelevat voimakkaasti, joten myös peltikatto joutuu kovalle rasitukselle.

Sammaleen poisto katolta

Jos kattosi on päässyt sammaloitumaan, ei kannata säikähtää, vaan tarttua toimeen. Sammalen poisto katolta on yleinen huoltotoimenpide tiilikatolle ja myös suhteellisen edullinen tehdä. Jos teetät homman ammattilaisella, pääosa kustannuksista tulee työn osuudesta, josta saa myös kotitalousvähennyksen.

Kattoremontti

Kattoremontti on paikallaan, kun katto on saavuttanut teknisen käyttöikänsä eikä kattoa ole enää järkevää täsmäkorjata. Kattoremontin laajuus riippuu useasta tekijästä. Ennen kattoremonttia kohteelle laaditaan toteutussuunnitelma ja hinta-arvio yhdessä ammattilaisen kanssa.