Peltikaton puhdistus ja pesu

Peltikaton säännöllinen puhdistus on tärkein huoltotoimenpide, jolla katon käyttöikään pystytään vaikuttamaan ja pitämään kattoremontti poissa kuvioista mahdollisimman pitkään.

Säännöllinen puhdistus on tärkeää perushuoltoa

Peltikaton puhdistusta voi tehdä monella tasolla: minimivaatimus on irtoroskien säännöllinen poisto, joka tulee sijainnista ja roskien määrästä riippuen tehdä vähintään kerran vuodessa.

Peltikaton pesu taas on veden ja puhdistusaineen avulla tehtävä toimenpide, joka irrottaa myös lian, pölyn ja homekasvuston.

Roskien poisto on helppo toimenpide kenelle tahansa, joka pystyy katolla itse toimimaan. Muista kuitenkin huolehtia turvallisuudestasi: turvavaljaat saat alkaen 100 € hintaan. Melko halpa henkivakuutus, eikö vain?

Jos katolle kiipeäminen tuntuu haasteelliselta toteuttaa itse tai siihen ei ole aikaa, kannattaa pyytää tarjous puhdistuksesta ja pesusta alan ammattilaiselta. Tarjouksen pyytäminenhän ei vielä sido mihinkään.

Roskat voi poistaa pehmeällä harjalla, mutta se ottaa toki aikaa. Kovaa katuharjaa ei suositella, sillä se voi naarmuttaa peltikattoa. Helpointa ja nopeinta on roskien poisto on lehtipuhaltimella.

Kattohuollon ammattilaiset tarjoavat myös edullista perushuoltoa katoille. Samalla saat ammattilaisen silmäilemään katon, vesikourujen ja läpivientien kunnon. Suhteellisesti edullisin vaihtoehto on säännöllinen vuosihuoltosopimus, joka on toistaiseksi voimassa oleva sopimus katon perushuollosta. Tällöin sinun ei itse tarvitse muistaa ja nähdä vaivaa katosta huolehtimiseen ollenkaan, vaan vastuu on ammattilaisilla.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Peltikaton pesu ja puhdistus – milloin ja miten peltikatto pestään?

Peltikaton pesu tulee suorittaa tarpeen mukaan, kun katolla havaitaan roskien lisäksi peltiin kiinnittynyttä likaa. Kevyesti kiinnittyneet tahrat, lika ja pöly irtoavat katolta vedellä huuhdellen. Uusi, liukaspintainen katto puhdistuu itsestään sateella.

Katon pesuun ei ole yhtä oikeaa aikasykliä, sillä talon ja talon ympärillä olevien puiden sijainti vaikuttaa niin merkittävästi siihen, kuinka nopeasti katto likaantuu. Varjoisammat katon osat likaantuvat nopeammin kuin aurinkoa runsaasti saavat. Talon vieressä olevat isommat puut nopeuttavat likaantumista ja kasvustojen syntymistä, sillä ne sekä varjostavat kattoa että lisäävät roskan määrää merkittävästi.

Mitä useammin katto pestään, sitä kauemmin kestää, että lika pinttyy tiukasti peltiin kiinni. Paras pesuajankohta on alkukesästä ennen helteitä, sillä aurinko polttaa likaa kiinni peltiin. Kannattaa kuitenkin odottaa pahimman siitepölyajan yli.

Pinttynyt lika vaatii pesuainetta. Kaikki ongelmia aiheuttava lika ja pöly ei lähde pelkällä vedellä vaan ajan myötä ilmansaasteet, siitepöly, happosateet, home ja muu kasvusto pinttyvät pinttyvät peltiin kiinni. Pinttyneen lian irrottamiseen tarvitset joko harjan ja sienen tai riepuja sekä peltikatolle soveltuvaa pesuainetta

Yleispesuaineiden lisäksi peltikaton ongelmakohtiin löytyy liuotinpesuaineita, jotka poistavat öljy-, maali-, rasva-, terva- ja nokitahroja. Liuotinpesuaineita käytetään aina paikallisesti – ei koko katolle! Ole myös tarkkana aineiden kanssa ja noudata ohjeita pesuliuoksen vahvuuden suhteen. Muuten peltikaton pinta voi heikentyä ja valmistajan tai viimeksi tehdyn maalauksen tekijän antama takuu raukeaa.

Peltikatto pestään pilvisellä, mielellään viileähköllä ilmalla, jottei pesuaine kuivu pintaan kiinni. Pesuaineen levittäminen katolle on näppärintä puutarharuiskulla, mutta katon voi myös kontata läpi rievun tai sienen kanssa. Aineen annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen katto pestään pehmeällä pesuharjalla. Saumakohdat vaativat erityisen huolellista käsittelyä, sillä niihin likaa kertyy helpommin. Pitkävartisella harjalla säästät selkääsi ja voimiasi. Lopuksi katto huuhdellaan huolellisesti.

Peltikaton voi pestä myös painepesurilla, mutta tällöin oikean paineen ja vesimäärän kanssa on oltava tarkka: liian pieni paine ei irrota likaa, mutta liian suuri paine etenkin yhdistettynä niukkaan vesimäärään vaurioittaa katteen pintaa ja voi aiheuttaa jopa kolhuja peltiin. Ennen maalausta tehtävä pesu on asia erikseen, sillä tällöin on tarkoitus irrottaa myös hilseilevä maalipinta. Ammattilaisten välineillä ja kokemuksella peltikatto tulee varmasti pestyä oikein ja luotettava tekijä antaa myös takuun työlleen.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Peltikaton puhdistus ja pesu – paljon se kustantaa?

Itse tehtyä peltikaton hinta koostuu siihen tarvittavista välineistä ja muutaman kympin maksavista pesuaineista. Jos katolla on ongelmallista likaa, joka ei irtoa kotikonstein tai haluat muuten ulkoistaa homman ammattilaisille, tekijöitä löytyy varmasti!

Kattoalalla kilpailu on kovaa ja siksi hintataso varmasti kohdillaan kun kilpailutat muutaman eri yrityksen. Peltikaton huoltopesun hintahaitari tavallisen kokoiselle omakotitalolle on noin 600 €–1 500 €. Hintaan vaikuttaa eniten se, kuinka monimutkainen ja iso katto on. Yksinkertainen, tavallisen kokoinen katto tulisi pystyä pesemään alle 1 000 € hintaan.

Muista, että jos työ sisältää myös ruosteenpoisto-operaatioita tai muuta huoltoa, muodostuu kokonaishinta koko palvelusta! Vertaile siis tarjouksia ja niiden sisältöä ja valitse paras palvelu juuri sinun katollesi. Työn osuudesta saa myös kotitalousvähennyksen, mikä tietysti vähentää sinulle palvelusta koituvia kuluja.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.