Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus pidentää katon käyttöikää huomattavasti. Katon ollessa muuten hyvässä kunnossa ja ehjä niin toimenpiteeksi riittä kunnon huolto ja uusi maalipinta.

Katto suojaa rakennusta erilaisilta sääolosuhteilta ja se tarkoittaa, että katon huoltotöistä on huolehdittava johon kuuluu peltikaton maalaus. Maalaamalla tai pinnoittamalla lisätään katon käyttöikää ja samalla saadaan parannettua yleisilmettä. Säännöllisesti huollettu katto vähentää kattoremonttien määrää.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Peltikaton kuntoon ja käyttöikään vaikuttaa monet asiat kuten auringon paiste, pakkaset, lumi ja myrskyt, jotka saavat peltikaton maalipinnan halkeilemaan, repsottamaan ja irtoilemaan. Auringon paisteessa peltikaton väri alkaa vaihtumaan. Suhteellisen pienellä huoltotyöllä eli peltikaton maalauksella  saadaan nämä asiat ratkaistua. Peltikaton maalaus on hyvä toteuttaa noin kymmenen vuoden välein. Katon tarkastus on kuitenkin suositeltavaa tehdä useasti, koska ilmastossamme on isot kausivaihtelut.

Peltikaton maalaus on yleensä maanpinnalta useiden metrien korkeudessa suoritettava toimenpide ja näissä on otettava tarkkaan huomioon kaikki tarvittavat turvallisuusohjeet. 

Peltikaton maalaus on sellainen projekti, jota ei välttämättä omatoimisesti kannata lähteä tekemään. Peltikaton maalaus on järkevää antaa suosiolla alan ammattilaisille

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Milloin on sopiva aika peltikaton maalaukselle?

Suomen ilmasto luo suuren haasteen sopivan ajan etsimiseen peltikaton maalaukselle, koska sääolosuhteissa on suuret vaihtelut kausi olosuhteiden mukana.  Eli on helposti todettavissa, että talvella peltikaton maalausta ei voida toteuttaa. 

Sopiva aika peltikaton maalaukselle on kevät, kesä ja syksy. Peltikaton maalausta ei suositella tehtäväksi vesisateella, liian kylmällä tai kuumalla säällä.Tuulisuus ja vastaavat sääolosuhteet heikentävät maalauksen onnistumista. Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Suositeltava käsittelylämpötila on n. +15-20 astetta ja ilman suhteellinen kosteus n. 50%. 

Maalattavan peltikaton pinnan on oltava kuiva ja lämmin, mutta ei kuuma. On huomioitava myöskin kuivuminen eli lämpötilan tulisi olla vähintään +10 astetta ja tietysti sateeton. On tärkeää seurata sääennusteita tarkasti. 

Jos haluat ostaa maalauksen palveluna, niin katso tästä alueesi vapaat maalausliikket joilta voit pyytää tarjouksen:

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Peltikaton ominaisuudet huomioitava ennen maalauksen aloittamista

Peltikattojen pinnoituksen materiaalina käytetään yleisimmin joko muovia tai sinkkiä ja tämä on tärkeä tietää ennenkuin aloittaa maalausurakan. Tällä on vaikutus maalauksen lopputulokseen.

Oli kyseessä muovinen tai sinkitetty materiaali niin molemmat voidaan maalata. Pohjatöissä on eroja ja se huomioitava ennen aloitusta.

Sinkitetty peltikatto maalataan ennen varsinaista maalausta korroosionestopohjamaalilla. Kun valitaan maaleja niin on huomioitava pinnoituksen materiaali, jotta nämä sopivat keskenään esimerkiksi liukoisuuntensa osalta.

Peltikaton ollessa muovipinnoitettu niin suositus on maalta korkeapainemaaliruiskulla kahteen kertaan.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että talon maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Maalaaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Talon maalaustyöt pohjatöineen vaativat tavalliselta maalaajalta mahdollisesti koko loma-ajan, mutta tilaamalla ammattilaiselta voidaan keskittyä lomailuun. Ammattilainen pystyy varaamaan riittävästi aikaa työhön ja jaksottamaan sen jokaiseen työvaiheeseen.

Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Katso maalauksen hinnasta lisää tästä >>

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Vinkit peltikaton maalaukseen

Pohjatyöt

Pohjatyöt on erittäin tärkeä vaihe lopullisen onnistumisen kannalta. Varsinkin peltikaton maalauksessa tämän merkitys korostuu ja vaikuttaa ratkaisevasti kattomaalin kestävyyteen. Ensimmäisenä tarkastetaan katon kunto ja samalla on hyvä tarkistaa myöskin mahdolliset lumiesteet ja niiden pitävyys. Tyhjennetään räystäskourut ja syöksyt, jotta katolta tuleva pesuvesi pääsee vapaana virtaamaan. 

Tässä vaiheessa kannattaa myöskin naputella kaikki vanhat naulan- tai ruuvinkannat alas ja tarkastaa kaikki läpiviennit ja liitosten tiivistykset.

Maalipinnan tarkistaminen ja irtonaisen maalin huolellinen poistaminen tehdään harjaamalla tai kaapimalla. Peltikaton koko pinta käydään läpi irtonaisen ja hilseilevän maalin osalta. 

Peltikatolta voi mahdollisesti löytyä ruostekohtia, jotka hiotaan kokonaan katolta pois. Tämä tehdään teräsharjalla tai jos mahdollista niin koneellisesti hiomalla (saat paikallisesta rautakaupasta, konevuokraamosta tai alan ammattilaiselta apua).  Ruostepaikat pohjustetaan ruosteenestomaalilla, jotta peltipinta ei lähde uudelleen ruostumaan. Peltikaton ollessa tasaisesti ruostunut niin suositellaan käsiteltäväksi koko katto. Tämän jälkeen peltikaton annetaan rauhassa kuivua, noin vuorokauden verran.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Peltikaton pesu

Peltikatto vaatii pesun ennen maalausta. Ennen pesua on hyvä käydä läpi tiivistykset ja mahdollisesti tehdä paikkaukset. Katolle kertyy ja pinttyy erilaista likaa kuten ilmasta tulevat saasteet, siitepöly ja hapot. Lisäksi katolle muodostuu ajan saatossa hometta ja muuta kasvustoa, joka pinttyy peltikattoon. Peltikatolla on myöskin mahdollisesti erilaisia öljy-, maali-, rasva-, terva- ja nokitahroja, jotka vaikuttavat sopivan pesuaineen valinnassa.

Valitessa pesuainetta on otettava huomioon edellä mainitut asiat ja hyvä keino varmistaa sopiva pesuaine on kääntyä paikallisen rautakaupan tai alan ammattilaisen puoleen. Palveluna tilattaessa saat työlle takuun.

Vaihtoehtoisia pesuaineita löytyy niin yleispesuaineita kuin voimakkaampia liuotinpesuaineita. Liuotinpesuaineita käytettäessä on tärkeää noudattaa ohjeita vahvuuden suhteen ja muita käyttöohjeita. 

Peltikaton pesuun suositellaan pilvistä ja viileähköä säätä, jottei pesuaine kuivu pintaan kiinni. Aluksi levitetään pesu -tai liuotinaine peltikatolle. Tähän hyvä keino on puutarharuisku tai sitten ihan vaan käyden läpi koko katon pinta pitkävartisella harjalla,  pesusienen tai jonkinlaisen pyyhkeen avulla. Erittäin hyvä ja nopea keino on käyttää painepesuria, mutta silloin on huomioitava oikea paine ja vesimäärä. Tärkeintä on ettei katteen pintaa vaurioiteta, mutta kuitenkin saada kaikki lika pois.

Täman pesuaineiden annetaan vaikuttaa niin, että kaikki haluttu lika saadaan poistettua. Lopuksi huuhdellaan kokonaan maalattava pinta ja annetaan kunnolla kuivua. 

Pohjamaalaus

Tämä vaihe tehdään jos peltikatolla havaitaan paljaita peltipaikkoja. Koko kattoa ei tarvitse pohjamaalata. Pohjamaalaus tehdään ruosteenestopohjamaalilla. Kaikki käsitellyt kohdat maalataan huolellisesti. Pohjamaali antaa myöskin pintamaalille paremman tartunnan. 

Ja tämän jälkeen annetaan rauhassa kuivua.

Sopivan maalin valinta

Aluksi lasketaan maalattavan pinnan koko kertomalla katon pituuden leveydellä. Huomioitavaa on kuitenkin jos maalataan myöskin vesikourut, syöksytorvet, suojapellit ja muut vastaavat. Jos maalattava pinta on aaltoileva niin hyvä suositus on siihen kerroin 1,5. 

Tämän jälkeen kannattaa miettiä maalin valinnan yhteydessä myöskin muut tarvittavat tarvikkeet. Paikallinen rautakauppa on hyvä paikka löytää näihin ratkaisu.

Jos peltikaton vanha maalityyppi on tiedossa niin on järkevää valita mahdollisimman samantyyppinen maali. Yleensä suositellaan käyttämään vesiohenteista maalia, joka soveltuu niin vesi- kuin liuotinohenteisen maalin päälle. Peltikatolle löytyy ihan oma peltikattomaali.

Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus tehdään maalin valinnasta riippuen joko pensselillä tai ruiskulla. Lisäksi maalaustapaan vaikuttaa katon malli ja materiaali. Aaltoprofiiliset peltikatot on suositeltavaa maalata ruiskulla. Tämä on huomattavasti nopeampaa, mutta maalauksen voi myöskin suorittaa siveltimellä ja telalla.

Maalausalan ammattilaiset suorittavat peltikaton maalauksen parityönä toisen käyttäessä ruiskua ja toisen tasatessa maalia telalla tai siveltimellä. Ruiskumaalausta käytettäessä suositellaan ottamaan yhteyttä maalausalan ammattilaisiin.

Telalla maalatessa on hyvä käyttää apuna sivellintä, jonka avulla pääsee maalaamaan pieniä ja tarkkoja paikkoja. Eli erityistä huomiota vaaditaan erilaisiin saumakohtiin, koska sieltä maalipinta lähtee ensimmäisenä irtoilemaan.

Kun kaikki maalattavat kohdat on maalattu niin kuivumiseen huomioidaan sää ja kuivumisen kestoaika. Jokaisella maali tyypillä on oma kuivumisaika ja niitä on noudatettava tarkkaan.

Kuivumisen jälkeen tarkastetaan maalatut pinnat ja jos huomataan aukkokohtia tai ettei maali ole kunnolla peittänyt pintaa niin maalaus tehdään toisen kerran.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kattohuolto

Katon pesu

Tiilikaton pesu

Katon pinnoitus

Maalauspalvelun käyttö

Remonttipalvelun käyttö

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.