Katon pesu

Katon pesu on tärkeä osa rakennuksen ylläpitoa ja huoltoa. Ajan myötä kaikkien katemateriaalien pinnalle kertyy likaa, irtoroskaa, kasvustoa ja muuta epäpuhtautta, joka voi aiheuttaa ongelmia katon toimivuudessa ja kestävyydessä.

Miksi kattoa pestään?

Katon pesu on tärkeä osa rakennuksen ylläpitoa ja huoltoa. Ajan myötä kaikkien katemateriaalien pinnalle kertyy likaa, irtoroskaa, kasvustoa ja muuta epäpuhtautta, joka voi aiheuttaa ongelmia katon toimivuudessa ja kestävyydessä.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Yksi tärkeimmistä syistä talon katon pesulle on kasvuston poisto. Sammal, jäkälä ja levä ovat yleisiä kasvustoja, jotka voivat kehittyä katon pinnalle kosteissa olosuhteissa. Kasvuston aiheuttama kosteus voi vaurioittaa katon pintaa, erityisesti tiilikattoja ja huopakattoja. Kasvusto voi myös estää veden virtaamisen katon pinnalta ja johtaa vesivahinkoihin. Kattopesu poistaa kasvuston ja auttaa estämään sen uudelleenkasvua.

Katon puhdistaminen auttaa myös välttämään katon ennenaikaista kulumista ja pidentää sen käyttöikää. Kun lika ja epäpuhtaudet kertyvät katon pinnalle niin ne voivat vahingoittaa pintaa ja edistää korroosiota. Tämä voi johtaa vuotaviin kattoihin ja jopa katon rakenteiden vaurioitumiseen. Säännöllinen katon puhdistus auttaa ehkäisemään tätä vahinkoa ja pidentää katon käyttöikää.

Katon puhdistaminen on myös esteettinen parannus. Katto on rakennuksen tärkeimpiä osia, joka vaikuttaa suuresti rakennuksen ulkonäköön ja arvoon. Puhdas katto parantaa merkittävästi rakennuksen ulkonäköä ja lisää sen arvoa. Erityisesti myytävänä olevissa kiinteistöissä siisti katto voi tehdä eron potentiaalisten ostajien kiinnostuksessa.

On tärkeää valita oikea katonpesu menetelmä ja pesuaine, joka sopii kunkin kattotyypin kanssa. Vääränlainen pesuaine tai pesumenetelmä voi vahingoittaa katon pintaa tai aiheuttaa vuotoja. Siksi on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen katon puhdistamisessa, varsinkin jos katon puhdistus on pitkästä aikaa tai katon pinnalla on huomattavaa kasvustoa tai muita epäpuhtauksia.

Milloin katon pesu yleensä tehdään?

Katon pesu on tärkeä osa kunnossapitoa ja sen avulla voidaan pidentää katon käyttöikää sekä parantaa sen ulkonäköä. Kattopesu kannattaa suorittaa usein, jotta katon lika ja kasvustot eivät aiheuta pysyvää vahinkoa kattomateriaalille.

Tyypillisesti katon puhdistus suoritetaan keväällä, kesällä tai syksyllä. Keväällä katon puhdistus on hyvä ajankohta, sillä lumet ovat sulaneet ja katto on helposti tarkistettavissa mahdollisten vaurioiden varalta. Kattopesun yhteydessä kattoon voidaan myös tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet, kuten rännien ja syöksytorvien puhdistus ja korjaus.

Kesä on yleisin aika katon pesulle, sillä sää on usein suotuisa pesu toimenpiteille. Kesällä myös kasvustot, kuten sammal, levä ja jäkälä ovat aktiivisimmillaan ja katto on alttiimpi niiden kasvulle. Siksi on tärkeää suorittaa katon puhdistus kesällä ennen kuin kasvusto ehtii levitä liikaa.

Syksy on myös hyvä ajankohta katon puhdistukselle, sillä ilman lämpötila on vielä tarpeeksi lämmin ja sadevesi kuljettaa pesuaineet ja likaveden pois katon pinnalta. Syksyllä suoritettu katon puhdistus auttaa myös estämään kasvustojen kasvua talven yli ja suojaa kattoa kosteudelta.

Katon puhdistus kannattaa aina suorittaa ammattilaisen toimesta, sillä virheelliset pesuaineet tai vääränlainen pesumenetelmä voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa kattomateriaalille. Ammattilainen osaa myös tarkistaa katon kunnon ja suorittaa tarvittavat huoltotoimenpiteet samalla kertaa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Katon pesu -Menetelmät

Katon pesu on tärkeä osa katon ylläpitoa ja sen avulla voidaan pitää katto hyvässä kunnossa sekä pidentää sen elinikää. On tärkeää valita oikea pesumenetelmä kattotyypin ja sen ominaisuuksien mukaan, jotta vältetään vahingot ja saavutetaan paras mahdollinen lopputulos.

Yksi yleisimmistä kattotyypeistä Suomessa on tiilikatto. Tiilikatto voidaan pestä joko painepesurilla tai harjalla. Painepesurilla pestessä on tärkeää säätää paine oikealle tasolle, jotta vältetään tiilten vaurioituminen. Harjapesurilla puolestaan voidaan puhdistaa tiilet hellävaraisemmin ja tämä menetelmä soveltuu erityisesti vanhoille tiilikatoille.

Peltikaton pesuun sopii hyvin painepesuri, joka poistaa tehokkaasti likaa ja kasvustoa. Peltikaton pesuun ei kuitenkaan saa käyttää liian suurta painetta, sillä se voi vaurioittaa kattoa. On tärkeää valita oikea pesupaine ja pesuaine peltikaton materiaalin mukaan, jotta vältetään vaurioituminen.

Huopakatto voidaan pestä painepesurilla, mutta painetta tulee käyttää varovasti ettei huovan pinta mene rikki. Huopakatto voidaan myös pestä harjalla, joka on hellävaraisempi tapa puhdistaa katto. Huopakattoa pestessä tulee varmistaa, että katto on täysin kuiva ennen kuin käynnistetään lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmät.

Konesaumakaton puhdistukseen sopii parhaiten harjapesu, joka puhdistaa katteen hellävaraisesti. Konesaumakatossa on usein paljon saumoja, joten on tärkeää, että pesuaine ja harja pääsevät puhdistamaan katon joka paikan.

Katon pesun yhteydessä voidaan käyttää myös erilaisia puhdistusaineita, jotka auttavat poistamaan likaa ja sammalta. On tärkeää valita oikea puhdistusaine kattomateriaalin mukaan, jotta vältetään vaurioituminen.

Katon pesu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi, sillä ammattilaisella on tarvittava tietotaito ja välineet katon puhdistamiseen turvallisesti ja tehokkaasti. Ammattilainen osaa myös valita oikean pesumenetelmän ja puhdistusaineen kattotyypin mukaan.

Katon pesun tai huolto pesun yhteydessä voidaan suorittaa myös muita kattotöitä, kuten pintakäsittelyä. Yleisimmät pintakäsittelyt ovat maalaus, suojakäsittely ja pinnoitus. 

Pintakäsittely suojaa kattoa sään vaikutuksilta ja tekee siitä helpommin puhdistettavan. Ennen pintakäsittelyä on tärkeää puhdistaa katto huolellisesti ja antaa sen kuivua hyvin.

Kattotöiden huoltoon ja ylläpitoon kannattaa käyttää ammattilaisen apua. Ammattilaisilla on käytössään oikeat työvälineet, tarvittavat puhdistusaineet ja osaaminen kunkin kattotyypin puhdistukseen ja huoltoon. Ammattilainen osaa myös arvioida katon kunnon ja tarvittaessa tehdä tarvittavat korjaustyöt ennen pesua tai pintakäsittelyä.

Katon pesu ja huolto pesu ovat tärkeitä osia kattotöiden ylläpidossa. Puhdas ja hyvin hoidettu katto kestää paremmin aikaa ja säästää kustannuksia pitkällä aikavälillä.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Miten valitaan katonpesuaine?

Katonpesu aineen valinnassa on huomioitava useita eri tekijöitä. Ensinnäkin on tärkeää valita pesuaine, joka sopii katon materiaalille. Esimerkiksi tiilikatolle sopii usein happamampi pesuaine kuin esimerkiksi peltikatolle. Myös katon kunto ja likaantumisaste vaikuttavat pesuaineen valintaan.

Toiseksi on huomioitava pesuaineen ympäristöystävällisyys ja turvallisuus käyttäjälle. Usein pesuaineen käyttöohjeet ja turvallisuusohjeet löytyvät pesuaineen pakkauksesta tai valmistajan verkkosivuilta. Huolellinen pesuaineen käyttö on tärkeää, jotta pesuaine ei vahingoita kattoa eikä ympäristöä.

Katonpesuaineita on saatavilla valmiiksi sekoitettuina sekä tiivisteinä. Valmiiksi sekoitetut pesuaineet ovat käteviä, sillä niitä ei tarvitse sekoittaa ennen käyttöä. Tiivistettyjen pesuaineiden etuna on puolestaan se, että ne ovat usein edullisempia. 

Ennen pesuaineen käyttöä on hyvä varmistaa, että katto on kuiva ja puhdas. Pesuaine levitetään useimmiten katon pinnalle suihkuttamalla tai harjaamalla. Pesuaineen annetaan vaikuttaa tietyn ajan ja sen jälkeen katto huuhdellaan huolellisesti. Tarkemmat ohjeet pesuaineen käytöstä löytyvät pesuaineen pakkauksesta tai valmistajan verkkosivuilta.

On tärkeää muistaa, että katon pesuaineita käytettäessä on aina noudatettava varovaisuutta ja turvallisuusohjeita. Pesuaineiden käyttö voi olla vaarallista, jos niitä käytetään väärin tai jos niitä ei huuhdella kunnolla pois katon pinnasta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Katon pesu hinta

Tiilikaton pesun hinta:

Tiilikaton pesun hinta vaihtelee katon koon, kunnon ja valitun pesumenetelmän mukaan. Pelkän pesun hinta voi vaihdella noin 1 000 eurosta jopa 5 000 euroon, kun taas pintakäsittelyn kanssa hintahaarukka nousee noin 3 000 eurosta jopa 15 000 euroon. 

Ennen tiilikaton pesua kannattaa tarkistaa katon kunto. Esimerkiksi, jos katto on huonokuntoinen tai siinä on runsaasti kasvustoa niin pesuun voidaan tarvita vahvempia pesuaineita ja pesumenetelmiä. Tiilikaton pinnalle kertynyt kasvusto on myös riski katon kestävyydelle, sillä kasvusto saattaa vaurioittaa tiilien pintoja ja aiheuttaa vuotoja. Siksi on tärkeää pestä tiilikatto säännöllisesti.

Peltikaton pesun hinta:

Peltikaton pesu maksaa keskimäärin noin 1.500 € – 4.000 €  kun kyse on pelkästä puhdistuksesta. Yhdessä pintakäsittelyn kanssa peltikaton peseminen maksaa keskimäärin 2.500 € – 10.000 €. Peltikaton pesuun vaikuttavat monet tekijät, kuten peltikaton koko ja kunto, pesuaineen käyttö, tarvittava työaika ja urakoitsijan hinnoittelu.

Peltikaton kunto vaikuttaa suoraan pesun hintaan, sillä huonokuntoisen peltikaton pesu on haasteellisempaa ja vie enemmän aikaa suhteessa hyväkuntoiseen kattoon. Esimerkiksi sammal tai muu pinttynyt lika peltikaton pinnalla on poistettava  ja tämä vaikuttaa suoraan pesun kestoon ja sen hintaan. Peltikaton ikä voi myös vaikuttaa pesun hintaan, sillä vanhempi peltikatto voi vaatia enemmän työtä ja pesuaineen käyttöä sen pinnan puhdistamiseksi.

Huopakaton pesun hinta:

Huopakaton pesun hinta muodostuu useista tekijöistä. Tyypillisesti huopakaton pesun hinta vaihtelee 10,00 € – 25,00 € per neliömetri. Hintaan vaikuttaa huopakaton koko ja kunto sekä valittu pesumenetelmä ja pesuaine. Jos huopakaton pesuun liittyy myös suojauskäsittely, hinnat voivat olla noin 20,00 € – 50,00 € per neliömetri.

Huopakaton pesuun liittyy useita huomioitavia tekijöitä. Ennen pesua on tärkeää tarkistaa huopakaton kunto ja mahdolliset vuotokohdat tai muut vauriot. Huopakattoa ei kannata pestä silloin, kun se vuotaa vaan vuotokohdat tulee paikata ennen pesua. Lisäksi pesuaineiden valintaan vaikuttaa huopakaton likaisuusaste, kasvustojen määrä ja huopakaton pinta-ala.

Mineriittikaton pesun hinta:

Mineriittikattojen pesun kustannukset voivat vaihdella paljon riippuen monista tekijöistä. Mineriittikaton ikä, kunto, pinttynyt lika ja mahdollinen kasvusto voivat vaikuttaa pesun hintaan. Pesu voidaan yhdistää muihin pintakäsittelyihin kuten suojakäsittelyyn, maalaukseen tai pinnoitukseen, joka voi nostaa kokonaiskustannuksia merkittävästi.

Mineriittikattojen pesuun käytettävät menetelmät ja pesuaineet voivat myös vaikuttaa hintaan. Mineriittikaton pinta on hyvin herkkä naarmuuntumaan, joten hellävaraiset menetelmät ja pesuaineet ovat usein tarpeen. Tämä voi nostaa pesun hintaa verrattuna karkeampiin menetelmiin, joita käytetään esimerkiksi peltikattojen pesussa.

Pesun laajuus eli onko kyseessä pelkkä pesu vai yhdistetty pintakäsittely vaikuttaa myös hintaan. Kokonaiskustannuksiin vaikuttaa myös pesun suorittajan hintataso ja tarvittavien materiaalien kustannukset.

Kokonaisuudessaan mineriittikaton pesun kustannukset vaihtelevat keskimäärin noin 1 000 € – 5 000 € välillä pelkän pesun osalta ja noin 15 € – 85 € per neliö pintakäsittelyn kanssa. Tarkka hinta riippuu kuitenkin useista tekijöistä, joten paras tapa arvioida mineriittikaton pesun hinta on pyytää tarjous ammattilaiselta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tiilikaton pesu

Kattohuolto

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.