Sammaleen poisto katolta

Jos kattosi on päässyt sammaloitumaan, ei kannata säikähtää, vaan tarttua toimeen. Sammalen poisto katolta on yleinen huoltotoimenpide tiilikatolle ja myös suhteellisen edullinen tehdä. Jos teetät homman ammattilaisella, pääosa kustannuksista tulee työn osuudesta, josta saa myös kotitalousvähennyksen.

Sammaleen poisto itse tekemällä

Jos sammaleen poisto katolta on itselläsi työlistalla, maksat vain mahdollisista torjunta-aineista, turvavaljaista ja katon puhdistamiseen käytettävästä harjasta tai muusta työvälineestä.

Katon puhdistaminen on kuitenkin työlästä ja turvallisuuden kanssa on oltava tarkkana. Jos et ole käynyt katolla aikoihin tai sinulla ei ole asiantuntemusta tutkia katon kuntoa kokonaisuudessaan, kannattaa pyytää ammattilainen ainakin käymään katolla.

Sammaleen poisto katolta – miksi ja milloin tiilikatto tulee puhdistaa?

Tiilikatto on kestävä katemateriaali, jos sen kunnosta huolehtii. Huoltamaton tiilikatto voi alkaa murenemaan 25–30 vuoden ikäisenä.

Vaikka yksittäisiä tiiliä voidaan vaihtaa, pahasti vaurioitunut katto joudutaan remontoimaan kokonaan. Sammalkasvusto lisää erityisesti pakkasrapautumista, joten sen poisto on tärkeää.

Perushuollon ydin on roskien säännöllinen puhdistus ja sammalkasvuston poisto sen ilmaantuessa. Sammaleen hävittäminen ja roskien puhdistus ehkäisee myös tehokkaasti räystäskourujen tukkeutumista.

Perushuollon tarpeeseen vaikuttaa paljon katon sijainti ja ympärillä olevien puiden määrä. Sammal ei pidä kuivasta ja kuumasta auringonpaahteesta, joten katolle pääsevän valon määrä kannattaa maksimoida.

Moni huomaa tiilikaton huoltotarpeen siinä vaiheessa, kun katto on sammaleen tai jäkälän peitossa. Mielessä saattaa myös käydä ajatus siitä, onko katon pinta jo täysin pilalla. Todennäköisesti syytä huoleen ei ole: sammal kasvaa tiilen pinnalla ja alla voi olla vielä hyväkuntoinen tiili. 

Jos sammalta on katolla runsaasti tai pitkään, kasvusto kuitenkin vahingoittaa kattoa ja sen rakennetta hiljalleen. Sammal imee itseensä vettä kuin sieni, joten katto on jatkuvasti märkä. Tämä edistää pakkasrapautumista ja haurastuttaa siten tiilen pintaa. Rapautuminen alkaa yleensä tiilen alareunasta ja nurkista. Jatkuvasti kosteat tiilet myös lahottavat tiilen alla olevia kattoruoteita, jolloin korjaustöiden laajus kasvaa. Siksi kasvusto kannattaa poistaa katolta säännöllisesti.

Vaikka tiilikaton säännöllinen huolto on tärkeää, huoltotoimenpiteitä ei kannata ylimitoittaa. Oikein ajoitetut ja mitoitetut huoltotoimenpiteet lisäävät tiilen käyttöikää huomattavasti. Esimerkiksi kotikonstina suosittu tiilen pinnan puhdistaminen painepesurilla voi vaurioittaa tiilen pintaa lisää, jos paine on liian kova. Toisaalta matalalla paineella sammaleen irrottaminen on haastavampaa. Kokeneet tiilikattoja huoltavat ammattilaiset hoitavat sammaleen poiston kattoa vahingoittamatta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Miten sammal poistetaan katolta?

Nykyään sammaleen poistossa suositaan sammalentorjunta-aineita, jotka levitetään matalapaineruiskulla. Aineissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa perehtyä aineen toimintaperiaatteeseen ja vertailla tuotteita ennen ostopäätöstä. Osa aineista ei anna suojaa uutta kasvustoa vastaan – osa taas muuttaa katon olosuhteet sellaisiksi, että sammal ei viihdy katolla. 

Sammaleenpoistoon tarkoitetun aineen voi levittää katolle sellaisenaan tai puhdistaa katoen ensin mekaanisesti. Lopputulos on parempi ja katto pysyy pidempään puhtaana, jos näkyvä kasvusto irrotetaan mekaanisesti ennen levitystä. Jos kasvustoa on hyvin vähän, pelkkä aineen levitys yleensä riittää.

Kasvuston voi irrottaa harjalla, koukulla tai skrapalla. Pyri kaapimaan sammalkököt irti tyvestä lähtien. Varsinaisia juuriahan sammalella ei ole, mutta kasvusto tunkeutuu silti tehokkaasti tiilen saumakohtiin ja muihin epätasaisiin tai rikkoutuneisiin kohtiin. Tiilikaton puhdistusharjoja ja muita työhön soveltuvia välineitä myydään esimerkiksi rautakaupoissa.

Kun katto on paljas, aine imeytyy syvälle tiilen huokosiin ja kasvusto häviää varmasti kokonaan. Samalla aine pääsee puhdistamaan kunnolla myös muun levä- ja homekasvuston. Aineen vaikutus kestää noin 5 vuotta, mutta sammal voi pysyä katolta poissa jopa 10 vuotta – varsinkin, jos katon puhdistaa roskista vuosittain.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sammaleen poisto katolta painepesurilla

Sammaleen poisto painepesurilla on perinteisempi kotikonsti. Painepesua käyttää sammalen poistoon myös osa ammattilaisista, mutta nykyään sen suosio on laskenut.. Toiset eivät suosittele painepesua lainkaan muuta kuin pinnoituksen yhteydessä, sillä painepesu voi vaurioittaa tiilen pintaa ja tehdä siitä huokoisen. Pahimmillaan sammalen mukana irtoaa koko maalipinta ja tiili on pesun jälkeen paitsi ruma, myös alttiimpi uudella kasvustolle, lialle ja pakkasrapautumiselle.

Turvallisessa painepesussa olennaista on sopiva paine yhdistettynä riittävän suureen vesimäärään. Kun lika ei irtoa, ensimmäinen ajatus on lisätä painetta. Korkea paine etenkin yhdistettynä pieneen vesimäärään on kaikkein vahingollisin yhdistelmä katon pinnalle. Puhdistuksen tehoon vaikuttaa myös ulostulevan veden määrä ja juuri tähän vaikuttamalla saadaan turvallisesti parempaa jälkeä. Myös veden lämmittämisellä pesutulos paranee.

Ulostulevan vesimäärän näkee painepesurin tuotetiedoista kohdasta “vesimäärä” ja sen yksikkö on litraa per tunti (l/h) tai litraa per minuutti (l/min). Usein kotitalouksiin myytävät painepesurit eivät sovellu tiili- ja huopakattojen pesuun ollenkaan, sillä jos vesimäärää ei saa riittävän suureksi, lika ei matalalla paineella irtoa. Huopa- ja tiilikatoille vesimäärän suositus on noin 30 litraa minuutissa (vastaa 1800 l/h).

Oikein tehtynä sammaleisen katon voi puhdistaa myös painepesurillla. Sopivan paineen löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa, sillä pinnan vaurioitumisen riskiin vaikuttaa niin tiilen laatu kuin sen ikä. Lisäksi on huomioitava, että painepesu ei ole kestävä ratkaisu, jos tiilen pintaan ei levitä pesun jälkeen torjunta- tai suoja-ainetta. Torjunta-aine tuhoaa itiöt myös tiilen sisältä ja ehkäisee uuden kasvuston syntymistä.

Jos katolle tehdään pinnoitus sammalen poiston jälkeen, on painepesu välttämätöntä. Vain painepesulla saadaan varmasti kaikki lika irtoamaan katolta niin, että uusi pinnoite pysyy katolla. Pelkän pesun jälkeen ei pinnoitetta kuitenkaan saa laittaa, vaan katolle tulee aina levittää myös kasvustontorjunta-aine. Tällöin myöskään tiilen huokosiin mahdollisesti jääneet itiöt eivät pääse tekemään tuhojaan uudelle pinnalle.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Miten sammal pysyy pois katolta?

Sammalen kasvua voi myös ennaltaehkäistä. Katon harjalle voi esimerkiksi asentaa kuparinauhaa, mikä muuttaa katon olosuhteita sammalelle vähemmän edulliseksi. Sammal ei kestä kuivuutta ja kuumuutta, joten aurinko on sen pahin vihollinen. Roskat ja lika taas edistävät sammalen kasvua. Ympärillä olevat puut kannattaa siis karsia niin, että ne eivät varjosta ja roskaa kattoa.

Kasvuston paras ennaltaehkäisy on katon säännöllinen puhdistus roskista ja sammaleen poistoon tarkoitetun aineen levittäminen siinä vaiheessa kun kasvustoa on vasta hyvin vähän.

Sammalentorjuntakäsittely kannattaa tehdä ensimmäisen kerran kun katto on 5-10 vuotta vanha, kasvuston määrästä riippuen. Torjunta-ainekäsittelyn tarve tihentyy katon ikääntyessä, sillä kuluneeseen pintaan roska ja lika jäävät helpommin kiinni eikä sadevesi huuhtele niitä enää samalla tavalla alas kuin uudelta, liukkaalta pinnalta.

Kulunut pinta kannattaakin uusia jossain vaiheessa, jolloin sammalkin pysyy taas pidempään pois. Pinnoitus tehdään yleensä noin 20 vuotta vanhalle katolle. Tiilikatolle on nykyään saatavana myös edullisempia, värittömiä pinnoitusaineita. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos tiilen väri on hyvä, mutta pinta jo kulunut.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kuinka paljon sammaleen poisto katolta maksaa?

Sammaleen poiston hintaan vaikuttaa kasvuston määrä, katon jyrkkyys ja työn vaikeusaste. Jos puhutaan pelkästä sammalen poistosta, tavallisen kokoiselle omakotitalolle kasvuston poisto- ja torjunta-ainekäsittelyn hinta on noin 1500-3000€. Jos katolla on rikkinäisiä tiiliä tai muuta lisätyön tarvetta, nämä lisätään hintaan erikseen.

Älä sekoita eri toimenpiteitä keskenään!

Jos katto pinnoitetaan sammalenpoiston jälkeen, hinta on aina useita tuhansia. Väritön pinnoite on edullisempi kuin värillinen ja pinnoitustyössäkin ennen pinnoitusta poistettavan kasvuston määrä- ja vaikeusaste vaikuttaa hintaan.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.