Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto on mahdollista tehdä kaiken ikäisille katoille kunhan tiilen rakenne on kunnossa. Tiilikatto on kaunis ja erittäin kestävä katto kunhan se on tehty laadukkaasta tiilestä ja sitä muistaa huoltaa säännöllisesti.

Mitä tiilikaton huolto tarkoittaa?

Tiilikaton huolto on monenlaisia toimenpiteitä aina paikkakorjauksesta ja sammalen poistosta uudenveroisen ulkonäön antavaan pinnoitukseen.

Parhaiten kestää katto, jolta puhdistetaan roskat ja rännit vuosittain, vaihdetaan mahdolliset rikki menneet tiilet sekä tarkistetaan isompien huoltojen tarpeet. Myös sammal tulee poistaa säännöllisesti tai ehkäistä sen kasvu säännöllisellä torjunta-ainekäsittelyllä.

Katolla on hyvä käyttää välillä ammattilaista. Jos kuitenkin uskallat ja pystyt itse kiivetä katolle, kannattaa ottaa vuosihuolto joka syksyiseksi rutiiniksi lehtien putoamisen jälkeen. Toinen hyvä ajankohta on keväällä heti kun katto on kunnolla sulanut ja puhdas lumesta ja jäästä. Muista kuitenkin huolehtia turvallisuudestasi: turvavaljaiden ja köyden investointi voi joku päivä pelastaa henkesi!

Voit myös siirtää homman kokonaan ammattilaisen vastuulle, sillä osa kattohuoltoihin erikoistuneista yrityksistä tarjoaa edullisia vuosihuoltosopimuksia katon perushuoltoa varten. Samalla saat arvokasta tietoa katon kunnosta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tiilikaton huolto vai remontti?

Tiilikatolle sopivien huolto- tai remonttitoimien valintaan ei tulisi suoraan vaikuttaa tiilen ikä vaan sen kunto. Monesti kattoremontti on täysin ylimitoitettu toimenpide.

Kasvuston määrä katolla ei myös kerro tiilien kunnosta juuri mitään vaan kunto tulee tarkistaa katolle kiipeämällä ja lähemmin tiiliä tutkimalla. Tiilen kunto riippuu monista asioita – ehkä eniten tiilen laadusta. Siksi sammaloituneen pinnan alta voi löytyä joko erittäin hyväkuntoinen tiili tai surkeassa kunnossa oleva, lohkeillut ja haurastunut tiilikatto.

Jos tiili on hyvälaatuinen, myös kymmeniä tai jopa satoja vuosia vanha tiilikatto antaa luotettavan suojan säältä – usein luotettavamman kuin halvalla tehdyt uudet tiilikatot!

Myös uusi tiilikatto voi tietysti olla kestävä, mutta valitettavasti varsinkin edullisten kattotiilien rakenne on yleensä heikko ja maalipinta ohut ja liitumainen.

Siksi vanhemman tiilikaton omistajalle huolto on usein sekä edullisin että pitkäikäisin ratkaisu. Myös vanhemmista tiilikatoista löytyy heikkoja eriä – siksi huoltoarvio kannattaa teettää ammattilaisella. Rakenteeltaan huonoa tiiltä ei kannata välttämättä huoltaa vaan vaihtaa katto kokonaan uuteen.

Sopivat huoltotoimenpiteet valitaan sen mukaan, missä kunnossa tiilikatto on. Ammattimainen, huoltoon erikoistunut yritys tutkii katon kunnon ennen tarjouksen tekemistä. Tiilen kuntoa voi itsekin käydä tutkimassa, irrottaen kasvustoa muutamista kohdista. Tarkempi katon kuntokartoitus vaatii myös läpivientien ja aluskatteen tutkimisen.

Hyväkuntoinen tiili on ehjä eikä lohkeile reunoista. Pieni reunan haurastuma ei haittaa, sillä tiilet ovat katolla osittain päällekkäin, joten suojaavaa pintaa on reunoissa tuplasti. Yksittäisiä, rikkinäisiä tiiliä ei myöskään kannata säikähtää, sillä tiilikatossa on se hyvä puoli, että tiiliä voi vaihtaa yksitellen. Jos katolla kuitenkin on paljon rikkinäisiä tiiliä, se voi kieliä tiilen huonosta laadusta.

Myös pinnan haalistuminen ja tasaisesti tapahtunut kuluminen on normaalia, vaikka hyvälaatuisessa tiilessä pintakin pysyy yleensä jopa kymmeniä vuosia kunnossa. Kuten sanottua – tiilen laaduissa on nykyään isoja eroja ja vanhemmat laatumerkkien tiilet pesevät usein uudemmat vertailussa mennen tullen.

Kulunut pinta voidaan uusia, joten jos tiilet ovat muuten pääosin ehjiä, kulunutta kattoa ei kannata lähteä vaihtamaan. Hyväkuntoisessa tiilessä alkuperäinen väri on pysynyt ja siten myös tiiltä suojaava pinta. Maalipinta estää vettä ja likaa imeytymästä syvemmälle tiilen sisälle. Hieman haalistuneen tiilen pinta voi kuitenkin olla vielä hyvä. Pinnan kuntoa voi testata kaatamalla vettä katolle: hyväkuntoisen tiilen pinnalla vesi helmeilee eikä imeydy saman tien tiileen.

Tiilikaton huolto voi tarkoittaa vastaajasta riippuen hieman eri asiaa joten alaan liittyvä sanasto on hyvä olla tuttu, ennen kuin lähtee kilpailuttamaan alan yrityksiä. Eri yritykset voivat tarkoittaa samalla sanalla hieman erilaisia toimenpiteitä. Taulukosta löydät tärkeimmät tiilikaton huoltoon liittyvät toimenpiteet ja termit sekä sanojen käyttöön liittyvät erot. Artikkelin alaosassa on myös hinta-arviot keskikokoiselle omakotitalon katolle.

Hinta vaihtelee katon koon lisäksi myös työn vaikeusasteen mukaan: hintaa nostavat eniten katon jyrkkyys, monimutkaiset rakenteet sekä katon kunto.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tiilikaton huolto – toimenpiteet ja siihen liittyvää sanastoa

Sammaleen poisto katolta, tiilikaton puhdistus

Tietoa:

Sammalen poisto tiilikatolta voidaan tehdä joko mekaanisen työn ja kemikaalien tai painepesurin avulla. Usein puhutaan myös tiilikaton puhdistuksesta, sillä tavoitteena on poistaa kaikki elävä kasvusto katolta. Näkyvän sammalen lisäksi tiilen pinnalla voivat viihtyä erilaiset levä-, jäkälä- ja homekasvustot. Perusteellinen ja oikein tehty puhdistus poistaa nämä kaikki.

Tiilikaton sammalen poistoon käytettäviä torjunta-aineita on monenlaisia. Kemikaalien avulla tehtyä puhdistusta saatetaan myös tarjota mekaanisen työn kanssa tai ilman. Perehdy siis aineisiin etukäteen. Myös ympäristöystävällisiä sammaleen poistoon käytettäviä aineita löytyy enenevissä määrin.

Mekaaninen työ tarkoittaa näkyvän kasvuston irrottamista sopivilla työvälineillä, kuten harjalla tai skrapalla, ennen sammalen torjunta-aineen levitystä. Mekaaninen käsittely on painepesuria hellävaraisempi ja näkyvän kasvuston poistaminen varmistaa, että levitettävä aine pääsee imeytymään tasaisesti ja tiilen sisälle asti.

Huonosti tehty torjunta-aineen levitys ei tuota toivottua lopputulosta ja kasvusto alkaa nopeasti kasvamaan uudestaan.

Hinta-arvio 150 m2 katolle:

1 000–2 000 € (hintaan vaikuttaa merkittävästi kasvuston määrä)

Tiilikaton pesu, tiilikaton puhdistus painepesurilla

Tiilikaton puhdistaminen painepesurilla jakaa ammattilaisten näkemyksiä. Osa pitää painepesuria lähestulkoon ainoana keinona puhdistaa katto kunnolla, osa ei suosittele painepesua lainkaan ilman välittömästi tehtyä uutta pinnoitusta.

Tiilikattojen painepesun kanssa pitää kyllä olla tarkkana ja huonojakin tekijöitä alalta voi löytyä. Omakotitalon omistaja saattaa myös lähteä tee-se-itse -ajatuksella pesemään omaa kattoansa liian vähäisellä perehtymisellä. Kova paine yhdistettynä pieneen vesimäärään vaurioittaa tiiltä suojaavaa pintaa ja voi jopa poistaa sen kokonaan, jolloin katto on kosteudelle altis ja myös lika ja kasvusto palaavat nopeasti katolle takaisin. Siksi turhaa ja liian voimakasta painepesua tulee välttää. Kokenut ammattilainen suorittaa tiilikaton pesun ammattitason välineillä katon pintaa vaurioittamatta.

Painepesurilla saadaan irtoamaan hyvin kaikki lika ja näkyvä kasvusto. Pesu ei kuitenkaan välttämättä tuhoa kokonaan tiilen huokoisista osista tiileen päässeitä itiöitä ja tiilen väleihin ujuttautuneita kasvuston osia.

Pesun jälkeen tulisi vähintäänkin levittää katolle sammalen torjunta-aine, joka tuhoaa loput kasvuston osat ja muut itiöt.

Painepesu tulee suorittaa aina katon pinnoittamisen yhteydessä. Huolellinen painepesu varmistaa, että tiilen pinta on täysin puhdas suoja-ainekäsittelyä tai uutta maalipintaa varten.

Hinta-arvio 150 m2 katolle:

1 500–2 500 € (sisältää talon suojauksen, katon pesun ja jälkien siivouksen)

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sammalen torjunta-aine, sammalsuoja

Nämä termit liittyvät sammalen torjuntaan erilaisten aineiden avulla. Sammalen poistoon ja torjuntaan käytettäviä aineita on monenlaisia ja niiden toimintaperiaatteissa on eroja. Kannattaa varmistaa sekä aineen lyhyt- että pitkäkestoinen vaikutus. Myös ympäristöystävällisyyden suhteen on eroja, vaikka asiaan kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota.

Sammalen torjunta-aine ja sammalsuoja voivat tarkoittaa tiilikatolle levitettävää ainetta, joka tuhoaa olemassa olevan sammaleen ja antaa myös pidempikestoisen suojan uutta kasvustoa vastaan.

Termien käytössä ja myös aineissa on kuitenkin eroja, joten varmista aina, poistaako käsittely vain olemassa olevan sammaleen vai antaako käsittely myös suojaa uutta sammalekasvustoa vastaan.

Hinta-arvio 150 m2 katolle:

800–1 200 € (pelkkä torjunta-aineen levitys)

Suoja-ainekäsittely

Suoja-ainekäsittelyn tavoite on pidentää tiilen elinkaarta eli estää tiilen rapautumista siten, että käsittelyn jälkeen tiilipinta hylkii vettä ja likaa. Käsittely tehdään yleensä kuluneelle tiilipinnalle, joka on vielä muuten hyvän näköinen ja värinen.

Hinta-arvio 150 m2 katolle:

1 800–2 500 € (sisältää talon suojauksen, pesun, torjunta-ainekäsittelyn sekä pinnoituksen)

Tiilikaton pinnoitus

Tiilikaton pinnoitus ja maalaus käsitetään usein samana asiana. Nykyään pinnoitus voi kuitenkin tarkoittaa joko väritöntä suoja-ainetta tai maalausta.

Suoja-ainekäsittely tehdään yleensä tiilelle, jonka väri on vielä ihan hyvä, mutta pinnan haurastuminen on jo alkanut. Käsittelyn vaikutus kestää 5-10 vuotta riippuen katon muusta huollosta kuten roskien poistosta.

Värin sisältävä pinnoitus eli tiilikaton maalaus tehdään yleensä tiilelle, jonka perusrakenne on kunnossa, mutta pinta ja alkuperäinen väri voimakkaasti haalistunut tai kadonnut. Oikein tehty pinnoitus antaa uutta vastaavan pinnan ja työllä on myös muutaman vuoden takuu. Uusi pinta kestää yleensä 10-20 vuotta.

Pinnoitustyö pohjustetaan huolellisella painepesulla ja sen jälkeen katolle tulee levittää myös itiöt ja juuriston tappava torjunta-aine. Vasta tämän jälkeen tehdään pinnoitus.

Pinnoitustyö on laajin ja kallein tiilikatolle tehtävä huoltotoimenpide, mutta kun se tehdään oikein, sillä saadaan lisättyä tiilen käyttöikää huomattavasti. Varmista, että pinnoitustyöhön sisältyy aina kaikki kolme tärkeää vaihetta: pesu, torjunta-aineen levitys sekä pinnoitus!

Hinta-arvio 150 m2 katolle:

2 300–3 300 € (sisältää talon suojauksen, pesun, torjunta-ainekäsittelyn sekä pinnoituksen)

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tiilikaton korjaus, rikkinäisten tiilien vaihto, paikkakorjaus ja aluskatteen korjausläpivientien tiivistys

Tiilikatolle joudutaan usein tekemään myös erilaisia katon rakenetta korjaavia huoltotoimenpiteitä.

Tiilikaton paikkakorjauksella tarkoitetaan yleisesti rikkinäisten tiilten vaihtoa. Useat huoltotoimenpiteet myös sisältävät mahdollisten rikkinäisten tiilien vaihdon, sillä tiilet tulisi käydä säännöllisesti läpi. Rikkinäinen tiili on aina vuotoriski, vaikka aluskate pelastaakin yleensä vuodon joutumista välikatolle ja talon sisälle asti.

Tiilikaton korjaustoimenpiteihin voi sisältyä myös aluskatteen paikkakorjauksia, ruoteiden korjausta sekä läpivientien tiivistämistä tai kattoturvatuotteiden uusimista.

Läpivienneillä tarkoitetaan piippuja ja ilmastointikanavia. Näihin voi tarvita lisäeristystä tai korjaustoimenpiteitä. Läpiviennit ovat aina vuotoriski sillä ne voi olla asennettu väärin tai itse läpivienti on mennyt rikki.

Jokainen toimenpide maksaa, joten ota tarjouksien vertailussa huomioon myös se, mitä tarjous todella sisältää. Pelkkä sammalen poisto ei ole vertailukelpoinen tarjouksen kanssa, joka sisältää katon kokonaisvaltaisen huollon.

Ammattimainen tekijä tarkistaa katon kokonaan – myös tiilien alla olevat osat. Ammattilainen myös perustelee toimenpiteet esimerkiksi katolta otettujen kuvien avulla ja käy korjausehdotukset avoimesti läpi asiakkaan kanssa ennen sopimuksen tekoa.

Hinta-arvio 150 m2 katolle:

Vaihtelee yleensä 150–1 000 € välillä työn määrästä riippuen.

Laskutus yleensä tuntityönä tai rikkinäiset tiilet kappalehintaan. Tyypillinen laskutushinta on 60-80 €/tunti.

Materiaalikustannukset laskutetaan erikseen, jos materiaalin määrä on merkittävä.

Jos vaihdettavia tiiliä on vain muutama ja omistajalta löytyy varatiiliä, työn saa yleensä kaupan päälle muun huoltotoimenpiteen yhteydessä.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.