Mitä terassin rakentaminen maksaa?

Terassin rakentamisen hinta muodostuu monesta tekijästä. Tähän vaikuttaa koko, muoto, paikka ja pohjatyöt. Merkittävin kustannusvaikutus on materiaalin valinta, onko kestopuusta vai komposiitista?

Terassin materiaalivaihtoehdot

Yleisimmät terassin rakennusmateriaalit

Terassin rakentaminen ja sen kustannuksien osalta suurin vaikuttava tekijä on materiaali. Painekyllästetty terassilauta on yleisin ja myöskin edullisin vaihtoehto. Komposiitti on kalliimpi vaihtoehto, mutta hoidon ja ylläpidon kannalta huomattavasti helpompi ja halvempi.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kestopuu

Kestävä vaihtoehto Suomen vaihteleviin sääoloihin. Painekyllästetyn kestopuun lahonkesto on merkittävästi parempi kuin kyllästämättömän puun. Näitä on saatavilla vihreän ja ruskean sävyisenä. Ne ovat helposti sävytettävissä haluttuun sävyyn. Tämä on ekologinen vaihtoehto, koska sen pitkä käyttöikä vähentää metsä varantojen kulutusta.

Lämpöpuu

Terassilautana käytetään yleisesti lämpökäsiteltyä mäntyä, mutta uutena puulajina on myöskin saatavilla saarnia. Lämpöpuu valmistetaan modifoimalla puuta yli 160 asteen lämpötilassa. Tämä parantaa puun kestävyyttä niin lahonkeston-, säänkeston- ja lämmönkestävyys ominaisuuksien osalta sekä pienentää puun kosteuselämistä. Pihka poistuu korkeassa lämpötilassa. 

Lämpöpuu on ympäristöystävällinen ja kierrätettävissä olevaa materiaali. 

Käsittelyn takia lämpöpuun rakenteellinen ja halkaisulujuus on heikentynyt ja rakennusvaiheessa suositellaan pientä esiporausta. Käsittelyssä suositellaan hengityssuojainten käyttöä kuivan ja hienojakoisen pölyn takia.

Lehtikuusi

Yleisesti on käytössä Siperian lehtikuusi, joka on havupuu. Lehtikuusi on tiheä rakenteista ja se painaa jopa 40 prosenttia enemmän kuin normaali kuusi tai mänty. Lehtikuusen korkea tiheys ja hartsipitoisuus nostaa puun kestävyyttä ja lahonkestoa. On erittäin kestävä ja myöskin kierrätettävä materiaali. Puun harmaantuminen alkaa nopeasti UV-valon vaikutuksesta.

Komposiitti

Komposiitti on erittäin tyylikäs ja helppohoitoinen valinta, mutta hinnaltaan muita materiaaleja kalliimpi. Materiaali kestää hyvin iskuja, erilaisia sääolosuhteita ja siinä on hyvä naarmunkestävyys. Pinta pitää hyvin värit ja on erittäin pitävä alustana niin märkänä kuin kuivana. Lämpölaajenemista tule pituussuuntaisesti, joka huomioitava suunnitteluvaiheessa.

Valubetoni

Valubetonista tehty terassi on liki ikuinen. Tämä on haastava ja ammattitaitoa vaativa projekti. Betoniterassin pintaan voidaan tehdä tai teettää erilaisia kuvioita. 

Betonilaatta ja liuskekivi

Näiden avulla saadaan terassille näyttävyyttä ja moniulotteisuutta. Näiden asentaminen voi olla helppoa tai todella vaikeaa riippuen maaperästä, laattojen koosta ja muodosta sekä mahdollisista kuvioista. 

Luvat

Yleisesti tarvitaan lupa aina, kun tontille rakennetaan jotain uutta tai uudistetaan vanhoja rakenteita tai pintamateriaaleja. Lupa käytännöissä on vaihteluja kunnittain. Nämä varmistetaan kunnan rakennusvalvonnasta ja samalla on hyvien tapojen mukaista olla yhteydessä mahdollisiin naapureihin tulevasta projektista.

Yleisesti ottaen katokseton terassi ei vaadi lupaa, mutta katettu tai lasitettu terassi vaatii luvan.

Turvallisuuteen liittyvät asiat on otettava tarkkaan huomioon ja ne on myöskin määritelty rakentamismääräyskokoelmassa. Mikäli terassi on korkealla maanpinnasta niin silloin on rakennettava kaiteet.

Työ ja sen haasteet

Terassin rakentaminen haasteet kasvavat sen mukaan millaiseen paikkaan, muotoon ja mistä materiaalista terassin rakennetaan. Tasaiselle ja routimattomalle alustalle rakennettaessa työ hoituu monesti ihan helposti ja itse tekemällä. 

Terassin rakentaminen koostuu tarkasta suunnittelusta ja pohjatöistä rakentamisen lisäksi. Jo suunnitteluvaiheessa on otettava huomioon paljon erilaisia asioita, kuten sijainti, koko, muoto, rakennusmateriaali ja käytettävä aika.

Ennen varsinaisen työn aloittamista on selvitettävä ja tutkittava tarkoin maapohja ja sen muodot minkä päälle terassi rakennetaan.  Mikäli terassi rakennetaan haastaviin ja vaikeisiin paikkoihin niin järkevintä on pyytää alan ammattilainen avuksi.

Mikäli paikassa minne terassin paikka on suunniteltu tai halutaan rakennettavan ja maa routii niin perustus on rakennettava, että se kestää maaperän jäätymisen ja sulamisen liikkumatta. 

Savimaalle, joka routii on oltava routaeristetty.

Terassin käyttö vaikuttaa perustamiseen ja siihen tulevat erilaiset lisärakenteet. Mikäli terassille tulee kesäkeittiö tai vaikkapa palju niin perustukset kannattaa jättää ilmaviksi niin, että terassi hengittää.

Terassin rakenteet on järkevää tehdä niin, että ilma pääsee virtaamaan terassin alla ja luonnosta ja maaperästä tuleva kosteus pääsee kuivumaan. Hyvä keino on laittaa vettä läpäisevä suodatinkangas, joka estää kasvien kasvamisen terassilautojen välistä ja muutenkin vahvistaa pohjaa.

Itse vai ammattilainen

Monesti ajatellaan, että rakentamalla itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Rakentaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Rakennusammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko rakennusprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään rakennustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat materiaalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa materiaalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin rakennusohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa rakennusurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Terassin rakentamisen hinta?

Terassin rakentaminen ja sen hinta muodostuu monesta tekijästä. Tähän vaikuttaa koko, muoto, paikka ja pohjatyöt. Merkittävin kustannusvaikutus on materiaalin valinta, onko kestopuusta vai komposiitista? Lisäksi mahdollisesti kaiteiden ja portaiden tarve.

Terassin rakentamisen kustannuksia arvioidessa on aluksi tarkasteltava työn laajuutta niin terassin muodon, koon ja mahdollisten perusten mukaan. Lisäksi huomioitava terassin varustelutaso eli tuleeko kaiteita, portaita, katetaanko terassi?

Itse tehtynä säästetään huomattavasti kuluissa ja esimerkkinä rivitalon takapihalle rakennettu terassi voisi maksaa noin 300 euroa. 

Tilaustyönä teetettäessä tuntihinta lähtee noin 30 eurosta. Rivitalo terassin rakentamisen hinta lähtee noin 600-800 eurosta. 

Terassin perustuksen hinta on täysin riippuvainen minne ja minkälaiseen paikkaan terassi rakennetaan. Onko tasainen vai rinne? Kallio vai savipohjainen maa? Koko ja muodot? Nämä vaikuttaa oleellisesti mitä menetelmiä käytetään ja miten paljon pohjatöitä on tehtävissä. 

Tasaiselle ja helpolle maapohjalle perustuksia tehtäessä itse tehtynä voidaan selvitä 50-100 euron panostuksella.

Tilaustyönä teetettäessä hinnat vaihtelee 150-2000 euron välissä.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Terassin rakentaja: muista nämä tarvittavat luvat

Vinkit terassin rakentajalle

Rakennuspalvelu

Terassin laatoitus

Terassin perustus

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.