Terassin laatoitus

Terassin laatoituksella saadaan tyylikkyyttä ja kestävyyttä.  Tämä tuo terassin huoltoon ja ylläpitoon helppoutta ja vaivattomuutta. Tämän voi toteuttaa itse tehtynä, kunhan kaikki välineet ja laitteet ovat käytössä.

Teenkö itse vai tilaanko ammattilaiselta?

Monesti ajatellaan, että rakentamalla itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Rakentaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Rakennusammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko rakennusprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään rakennustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat materiaalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa materiaalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin rakennusohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa rakennusurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Erilaisia terassilaatta vaihtoehtoja

Laatta on nykyään yleinen vaihtoehto terassille, jossa on alla betonilaatta. On saatavilla erilaisista puu materiaaleista tehtyjä, kivi- ja keraamisia laattoja. 

Terassin laatoitus  on osa kodin- tai vapaa-ajan asunnon sisustamista. Näin ollen laatoituksessa on mahdollisuus “leikitellä” väreillä, muodoilla ja erilaisilla kuvioilla.

Huomioon otettavaa on terassin sijainti ja siihen kohdistuvat sääolosuhteet. Suomen sääolosuhteet tuovat omat haasteensa valittaviin materiaaleihin. Ulkotiloissa laatan tulee olla pakkasenkestävää ja pinnaltaan karhea. Lasitetulle terassille tai parvekkeelle voidaan käyttää myöskin sileäpintaisia laattoja.

Nykyään alan ammattilaiset ja valmistajat suosittelevat keraamista laattavaihtoehtoa. Nämä ovat erittäin helppohoitoisia ja kestäviä erilaisiin sääolosuhteisiin. Ne kestävät käytössä kauniina ja haalistumattomana niin auringonpaisteessa kuin pakkasella. Valittavana on laajasti erilaisia vaihtoehtoja, joilla saadaan näyttävyyttä ja viihtyisyyttä terassille. Keraamisilla laatoilla pystytään laatoittamaan myöskin portaat ja muut erilaiset muodostelmat. 

Keraaminen terassilaatan avulla saadaan vaatimattomaankin parvekkeeseen tai terassiin ylellisyyttä. Erilaiset kivijäljitelmät ja harmaat sävyt ovat suosituimmat. 

Lisäksi löytyy erilaisia puu laattavaihtoehtoja ja hyvinkin eri kokoisia. Nämä ovat helppo ja nopea asentaa. On kuitenkin huomioita niiden käyttöikä ja huoltotoimenpiteet vuosittain.

Terassin laatoituksen työvaiheet

Pohjatyö ja valmistelu

Pohjatyöt aloitetaan betonivalun käsittelyllä, jonka päälle on teko vaiheessa muodostunut kalvo, joka on hiottava pois ennen laatoittamista.

Tähän on järkevää hankkia tai vuokrata paikallisesta vuokraamosta hiontakone. Mikäli betonivalu on juuri tehty niin on odotettava seuraavaan vuoteen, jotta betoni on ehtinyt kutistua muotoonsa kunnolla. Näin varmistetaan ettei tuleva laatoitus lähde halkeilemaan.

Pohjan suoruus tarkistetaan vatupassilla ja varmistetaan, että terassilla on sadevesille pieni kaato. 

Ennen varsinaisen laatoituksen aloitusta on järkevää tutkia tulevat sääennusteet niin, että ei olisi kosteaa tai kylmää.

Terassin hionta ja puhdistus

Hiotaan terassin alustasta kaikki mahdolliset laasti- tai betonimuodostumat pois. Tämä tehdään tasaisesti ja koko laatoitettavalta alueelta. 

Tämän jälkeen harjataan tai imuroidaan betonipinta täysin puhtaaksi ja varmistetaan ettei jää mitään epätasaisuuksia.

Tasoittaminen

Betonilaattta tai alusta tasoitetaan ennen laatoitusta. Ulkokäyttöön on aina valittavat tuotteet ja aineet, jotka soveltuvat erilaisiin sääolosuhteisiin. Kannattaa käydä paikallisen rautakaupan ammattilaisen tai alan ammattilaisen puheilla. Tasoitteeksi on järkevää valita mahdollisimman samanlainen tuote kuin laattojen kiinnitykseen. Tällä pystymään minimoimaan eri aineiden välille syntyvät jännitteet.

Hyvä vinkki on laittaa laudat ulkoreunoille rajaamaan laatoitettavaa aluetta. Näin varmistetaan mahdollisimman tasainen ja hyvä lopputulos.

Tämän jälkeen lattia harjataan tai imuroidaan puhtaaksi pölystä. Lattia voidaan kostuttaa ennen laatoitusta, jolla saadaan lisää aikaa laattojen kiinnittämiselle.

Terassin laatoitus

Tasoitteen kuivuttua aloitetaan laatoituksen suunnittelu. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa tulevat sääolosuhteet niin, että ei jouduta keskeyttämään projektia. Mikäli terassille paistaa suoraan aurinko, niin se kannattaa osittain tai kokonaan peittää suojapeitteellä tai pressulla, koska auringonpaisteessa laasti saattaa kuivua liian nopeasti.

Laatoituksen merkitsemistä voidaan helpottaa merkitsemällä suorat linjat laatoitukselle. Hyvänä apuna voidaan käyttää räppilankaa, jolla saadaan linjat merkattua näppärästi.

Niinkuin aiemmin mainittiin niin laattojen asentamiseen on hyvä käyttää mahdollisimman samanlaista tuotetta kuin tasoittamiseen. 

Huomioon otettavaa on ennen laastin levitystä, että millainen alue ehditään laatoittaa ennen laastin kuivumista. Kuivuminen tapahtuu noin 20-30 minuutissa riippuen sääolosuhteista.

Keraamisten laattojen latominen aloitetaan mahdollisuuksien mukaan kiinteästä rakenteesta, kuten seinästä. Näin vähennetään laattojen leikkaamista ja voidaan mahdollisesti mitoittaa koko laatoitettava alue kokonaisia laattoja käyttäen.

Laattojen taustat voidaan sivellä laastikerroksella, jolloin varmistetaan niiden kiinnittyvyys ja pitkä käyttöikä. Laatta painetaan tiukasti ja huolellisesti alustaan. Varmistus tehdään naputtelemalla kumivasaralla.

Näin käydään läpi koko laatoitettava alue. Huomioi aika suunnittelussa ja projektin etenemisessä mahdollinen laattojen leikkaus tai muotojen vaihtelut. 

Laatoitus annetaan kuivua kunnolla ennen saumausta. Kuivumiseen on varattava 1-2 vuorokautta aikaa. 

Kuivumisen jälkeen levitetään saumakohtiin saumalaasti ja työvälineenä käytetään kumilastaa. Näin käydään kaikki saumakohdat läpi.

Viimeistely

Saumalaastin kuivuttua, johon menee noin 20-30 minuuttia niin terassilaatoitus pestään pehmeällä sienellä. Tämä on hyvä tehdä kahteen kertaan. Pesuveden kuivumisen jälkeen viimeistely tehdään kiillottamalla pinta kankaalla.

Terassin laatoituksen hinta

Terassin laatoituksen hintaan vaikuttaa moni erilainen asia. Näitä asioita on terassin muoto, pinta-ala, terassilaattojen koko- ja materiaali, terassipintojen erilaiset muodot ja mahdolliset kaatojen tekemiset.

Terassin laatoituksen hintaa laskiessa on huomioitava laatoitettavan terassin koko ja muodot, joilla on iso vaikutus lopullisen hintaan. Terassin monitasoisuus lisää tietysti kustannuksia. Laatoitettavan terassin pinta-ala vaikuttaa työn kestoon ja myöskin terassilaattojen koko. Pienempien terassilaattojen asennus on hitaampaa kuin isompien.

Lisäksi terassille tehtävät kaadot, muut ohjaukset ja suoristukset vaikuttavat hintaan.

Itse tehtynä keskikokoisen terassin laatoituksen hinta pyörii 400-1000 euron välillä. 

Tilaustyönä teetettynä keskikokoisen terassin laatoituksen hinta on 800-2000 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Terassin rakentaminen

Terassin perustus

Terassin rakentaja

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.