Seinän maalaus

Seinien maalaus on helppo konsti muuttaa kodin yleisilmettä ja tunnelmaa.

Seinän maalaus on helppo keino saada kotiin viihtyisyyttä ja pitää hyvässä kunnossa, sillä maalauksella tai maalilla voidaan paikata ja peittää seinään tulleita jälkiä. Sisäseinät ovat yksi näkyvimpiä osia lattian ohella erilaisissa  huoneissa ja tiloissa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sisäseinien maalauksessa on otettava huomioon monia asioita ennen kuin työhön ryhtyy. Suunnitelmat, aikataulutukset, erilaiset pinnat ja maalien valinta ovat tärkeimpiä valintoja työn tekijän ohella. 

Seinän maalaus -Huomioitavia asioita

Kysymyksiä mitä otettava huomioon ennen maalauksen aloittamista?

  • Mikä on maalattavan pinnan materiaali?
  • Onko pinta uusi vai aiemmin käsitelty?
  • Maalattavan tilan käyttötarkoitus? Onko kostea tila?
  • Onko tapetin päälle maalattavissa?

Jos kyseessä on täysin uusi pinta, kuten juuri asennettu rakennuslevy tai verhouspaneeli niin tällöin maalauksella kaunistetaan ja suojataan pintaa. Aiemmin käsiteltyjen pintojen maalaukseen on yleisimmin syynä huonokuntoisuus tai värisävyjen uudistaminen.

Kaikki yllä mainitut asiat vaikuttavat työn sisältöön ja tuotteiden valintaan.

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Seinän maalaus voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Esivalmistelut ja pohjatyöt

Sisäseinien maalauksessa on erityisen tärkeää huomioida pintojen esikäsittely. Huonosti pohjakäsiteltyä pintaa ei voida maalilla piilottaa ja pohjatöiden huonolla tekemisellä sauma- ja paikkakohdat heijastavat rumasti erilaiset valoisuudet.

Aiemmin maalattu pinta

Sisäseinän ollessa hyväkuntoinen niin seinä pestään sopivalla pesuaineella tai vedellä, huuhdotaan hyvin ja annetaan reilusti kuivua. Jos tarvitaan pintojen karhennusta niin ne voidaan tehdä hiekkapaperilla. Seinässä olevat jäljet ja kolot kitataan ja hiotaan kevyesti. Tämän jälkeen puhdistetaan pinta mahdollisista pölyistä. 

Maalattomat pinnat

Näiden pintojen tehdään puhdistamalla pinnat pölyharjalla ja epätasaisuudet tasoitetaan sopivilla tasoitteilla. Nämä hiotaan käyttämällä hiontapaperia. Lopuksi poistetaan hiontapöly harjalla.

Tapetin poistaminen

Tapettimateriaaleja on käyttöominaisuuksiltaan hyvinkin erilaisia ja tämä vaikuttaa siihen tarvitseeko tapetti poistaa vai voiko sen päälle maalata. Tämä kannattaa varmistaa alan ammattilaiselta tai paikallisesta rautakaupasta.

Mahdollisuuksien salliessa tapetit poistetaan ennen maalaamista. Tapetti, joka on laitettu liimalla tai suoraan maalattoman levyn päälle niin poistaminen on lähes mahdotonta. Yksi keino on irroittaa höyryllä ja siihen saatavissa erilaisia höyryirroittimia.

Jos tapetti saadaan irroitettua niin silloin on poistetttava vanha liisteri pesemällä tai hiomalla. Huuhtele tehdään puhtaalla vedellä. Maalattavalta pinnalta on myöskin poistettava kaikki mahdolliset hilseilevät ja irtoilevat maalit kaapimella ja tämän jälkeen taoitettava nämä kohdat sopivalla tasoitteella.

Seinän maalaus -Pohjamaalaus ja sen tarve?

Uusi levypinta

Uudet levypinnat suositellaan pohjamaalattavaksi, Jos tarkoituksena on laittaa tapetti niin huomiotava maalin soveltuvuus.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Erilaiset tasoite- ja tiilipinnat

Nämä kannattaa ehdottomasti pohjamaalata.

Lasikuitu- ja maalattava tapetti

Nämä on suositeltavaa pohjamaalata kokonaiskustannustenkin takia. Näissä tilanteissa ensimmäinen maalauskerros imee maalia huomattavasti enemmän kuin seuraavat kerrokset.

Vanha paneeli

Vanhan paneelin käsittelyyn ja maalaukseen on erilaisia maaleja ja vahoja, joita levitetään vanhan paneelin päälle. Pinnat voidaan käsitellä erikoispohjamaalilla, joka estää pinnan kellastumisen ja oksakohtien värjäytymisen.

Ennen varsinaista maalausta on erittäin tärkeää tehdä pohjatyöt kunnolla. Esivalmistelut aloitetaan suojaamalla maalattavan alueen ympäristö ja siirretään kaikki ylimääräiset kalusteet ja muut toiseen tilaan.

Seinän maalaus -Sopivan maalin valinta

Erilaisia seinämaaleja on saatavissa laaja kirjo ja nämä ovat sävytettävissä haluttuun sävyyn. Tässä vaiheessa kiinnitettävä huomio maalattavaan tilaan ja mitä huomioitava maalin valinnassa. Suositeltavaa on mennä paikalliseen rautakauppaan tai lähestyä alan ammattilaista valintaa tehdessä.

Värien ja sävyjen valitsemisessa on hyvä käyttää erilaisia värikarttoja ja laittaa mallipaloja maalattavaan pintaan. On huomioitava niin luonnonvalojen kuin kohdevalojen vaikutukset. Hyvänä lähtökohtana valintaan on valita vaaleampi väri kuin oli aluksi suunnitellut, koska isommassa pinnassa väri näyttäytyy voimakkaammalta kuin pienessä mallipalassa.

Valintaa tehdessä on kiinnitettävä huomiota maalin kiiltoasteeseen. Himmeä ja kiiltävä pinta toistaa värit eri tavalla. Himmeä pinta vetää puoleensa valoa ja näyttää tummemmalta kuin kiiltävä. Musta väri on poikkeus, joka vaatii kiiltoa saadakseen syvyyden..

Kiiltoaste valitaankin yleensä sen perusteella, minkä verran pinnat vaativat pesemistä. Kiiltävä pinta kestää paremmin puhdistuksen, mutta samalla valon heijastukset tuovat mahdolliset epätasaisuudet esille. Killtävää maalia suositellaan keittiöön, eteiseen ja huoneisiin joissa aktiivista käyttöä.

Himmeällä seinämaalilla peitetään epätasaisuudet ja tämä luo rauhallisuutta ja tyylikkyyttä. Himmeä pinta altistaa lialle, eikä kestä kovaa kulutusta tai puhdistusta. Tämä soveltuu tiloihin, joissa oleskellaan ja lepäillään kuten olo- ja makuuhuone.

Seinän maalaus

Ennen varsinaisen maalauksen aloittamista tarkastetaan maalattavat pinnat pohjatöiden osalta, näin varmistetaan lopullisen tuloksen onnistuminen.

Maali on sekoitettava huolellisesti ennen käyttöä. Rajaukset ja pohjatöissä käsitellyt kohdat rajataan siveltimellä. Tämän jälkeen suurille maalattaville pinnoille levitetään tasaisesti maalia (2-3 telan mitta) ja maalataan telalla yhden suuntaisin vedoin. Vältetään maalin liikakäyttöä, ettei valumia muodostu. Työvälineinä sivellin ja tela. 

Jokaisen maalauskerran jälkeen kuivumiseen varataan vähintään 2 tuntia ennen uusintakäsittelyä.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Seinän maalaus hinta

Seinän maalaus hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat tilan korkeus, pohjatöiden määrä ja käytettävän maalin hinta. Itse tehtynä hinta määräytyy tarvittavista työ- ja suojausvälineistä ja maalin hinnasta. 

Teetettynä yhden keskikokoisen huoneen seinän maalaus maksaa 100-300 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Huoneistoremontti

Pintaremontti

Maalauspalvelun käyttö

Tapetointi

Maalaus ja pintakäsittelytyöt

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.