Tässä artikkelissa:
Katto suojaa rakennusta erilaisilta sääolosuhteilta ja se tarkoittaa, että katon huoltotöistä on huolehdittava johon kuuluu tiilikaton maalaus. Maalaamalla tai pinnoittamalla lisätään katon käyttöikää ja samalla saadaan parannettua yleisilmettä. Säännöllisesti huollettu katto vähentää kattoremonttien määrää.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä ja tarkastuksilla on suuri merkitys katon käyttöikään. Tärkeintä on tarkastaa katon, tiilien, ja katon alusrakenteiden kunto ennen projektiin ryhtymistä.
Tiilikaton kuntoon ja käyttöikään vaikuttaa monet asiat kuten auringon paiste, pakkaset, lumi ja myrskyt, jotka saavat tiilikaton maalipinnan halkeilemaan, repsottamaan ja irtoilemaan. Auringon paisteessa tiilikaton väri alkaa vaihtumaan. Suhteellisen pienellä huoltotyöllä eli tiilikaton maalauksella saadaan nämä asiat ratkaistua. Tiilikaton maalaus on hyvä toteuttaa noin kymmenen vuoden välein. Katon tarkastus on kuitenkin suositeltavaa tehdä useasti, koska ilmastossamme on isot kausivaihtelut.
Tiilikaton maalaus on yleensä maanpinnalta useiden metrien korkeudessa suoritettava toimenpide ja näissä on otettava tarkkaan huomioon kaikki tarvittavat turvallisuusohjeet.
Tiilikaton maalaus on sellainen projekti, jota ei välttämättä omatoimisesti kannata lähteä tekemään. Tiilikaton maalaus on järkevää antaa suosiolla alan ammattilaisille.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?
Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.
Maalaaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.
Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.
Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.
Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.
Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Tiilikaton hoito
Tiilikaton kunto kannattaa tarkistaa vuosittain ja tehdä huoltotoimenpiteet säännöllisesti. Näin pidetään tiilien pinnat puhtaina ja katto vesitiiviinä. Katolle kertyy roskia ja sammalta, ne kannattaa vuosittain puhdistaa pois.
Uusille katoille on suositeltavaa tehdä ensihuoltona ruiskutus sammaleenpoistoainetta tai mahdollista mekaanista puhdistusta.
Vanhoille ja ikääntyville tiilikatoille on järkevää tehdä, varsinkin talven jälkeen tarkastus ja huolto. Tässä yhteydessä poistetaan sammaleet ja roskat, vaihdetaan rikkoontuneet tiilet ja tarkastetaan katon kattoturvatuotteet.
Näillä toimilla säästetään mahdollisilta suuremmilta kattoremonteilta ja varmistutaan katon turvallisuus ja toimivuus.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Tiilikaton maalaus -Sopiva ajankohta
Suomen ilmasto luo suuren haasteen sopivan ajan etsimiseen tiilikaton maalaukselle, koska sääolosuhteissa on suuret vaihtelut kausi olosuhteiden mukana. Eli on helposti todettavissa, että talvella tiilikaton maalausta ei voida toteuttaa.
Sopiva aika tiiliikaton maalaukselle on kevät, kesä ja syksy. Tiilikaton maalausta ei suositella tehtäväksi vesisateella, liian kylmällä tai kuumalla säällä.Tuulisuus ja vastaavat sääolosuhteet heikentävät maalauksen onnistumista. Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Suositeltava käsittelylämpötila on n. +15-20 astetta ja ilman suhteellinen kosteus n. 80%.
Maalattavan tiilikaton pinnan on oltava kuiva ja lämmin, mutta ei kuuma. On huomioitava myöskin kuivuminen eli lämpötilan tulisi olla vähintään +10 astetta ja tietysti sateeton. On tärkeää seurata sääennusteita tarkasti.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Vinkit tiilikaton maalaus
Turvallisuus
Katon huoltotöissä on erittäin tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita. Pohjavaatimus on, että päällä on turvavaljaat ja turvaköysi on tukevasti kiinnni piipussa, tikkaissa tai kulkusillassa. Jalkineet on hyvä olla pitäväpohjaiset kengät. Tarvittaessa nosto tai muita laitteita niin kannattaa olla yhteydessä konevuokraamoihin.
Pohjatyöt
Ennen varsinaista maalausta on tehtävä tarkastus- ja pohjatyöt huolellisesti, että saadaan mahdollisimman hyvä lopputulos.
Aluksi tarkastetaan katon ja tiilien kunto. Rikkoontuneet tai huonokuntoiset tiilet on vaihdettava ennen maalausta .Tarkastetaan katon yleiskunto ja samalla on hyvä tarkistaa myöskin mahdolliset lumiesteet ja niiden pitävyys. Tyhjennetään räystäskourut ja syöksyt, jotta katolta tuleva pesuvesi pääsee vapaana virtaamaan. Samassa yhteydessä on järkevää käydä läpi katon rakenteet muiltakin osin kuten alusrakenteet.
Sammal, jäkälä ja muut epäpuhtaudet poistetaan. Jos kasvusto on jämähtänyt kiinni niin tähän käytetään sammaleen poisto ainetta ja huomioidaan käyttöohjeet. Tätä käyttäessä on oltava suojanaamari ja käsineet.
.
Tiilikaton pesu
Pesuun sopivia pesuaineita ovat yleispesuaineet ja voimakkaammat liuotinpesuaineet. Kemikaalit ja muut vahvat puhdistusaineet auttavat katon tehokkaassa puhdistuksessa. Oikein käytettynä nämä ovat turvallisia ja ympäristöystävällisiä. Pumppupullolla on turvallista levittää puhdistusaine.Liuotinpesuaineiden käytössä noudatettava tarkkaan käyttöohjeita niin vahvuuden kuin muun käytön suhteen.
Kun pesuaine on levitetty niin aloitetaan pesu vesiletkulla tai painepesurilla. Painepesuria käytettäessä huomioitava ettei tiilien alareunoihin tai tiilien väliin pääsee vettä voimakkaan paineen takia. Hyvä keino on suihkuttaa yläviistosta käsin.
Pesun jälkeen katon annetaan rauhassa kuivua ennen maalausta.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Sopivan maalin valinta
Aluksi lasketaan maalattavan pinnan koko kertomalla katon pituuden leveydellä. Huomioitavaa on kuitenkin jos maalataan myöskin vesikourut, syöksytorvet, suojapellit ja muut vastaavat. Jos maalattava pinta on aaltoileva niin hyvä suositus on siihen kerroin 1,5.
Tämän jälkeen kannattaa miettiä maalin valinnan yhteydessä myöskin muut tarvittavat tarvikkeet. Paikallinen rautakauppa on hyvä paikka löytää näihin ratkaisu.
Tiilimaali on maalina vaihtoehto pinnoitteeksi, jos katolla on pintavärjätty tiili. Maalin valinnassa on varmistettava, että käytetään tiilikatolle suunniteltua tuotetta. Maalin valinnassa on huomioitava tiilikatto pinnoitteelle tärkeät ominaisuudet, jotka ovat peittävyys, imeytyvyys, elastisuus, tarttuvuus ja UV-kesto.
Tiilikaton maalaus
Ennen maalauksen aloittamista on varmistuttava, että katon pinta on kuiva. Tiilikaton maalaus voidaan tehdä pensselillä tai ruiskutuksella. Itse toteuttamalla kannattaa valita hyvälaatuinen pensseli, joka tarkoitettu katon maalaukseen. Valinta tehdään tiilien profiilien mukaisesti. Työtä ja selkää helpottaakseen on järkevää käyttää jatkovartta.
Ruiskumaalaus on vaativampi projekti ja tähän suositellaan ammattilaisen neuvoja ja apua. Ammattilaiset tekevät tämän yleensä parityönä niin, että toinen ruiskumaalaa ja toinen seuraa perässä pensselin kanssa.
Tiilikattoa maalatessa on pidettävä mielessä järjestelmällisyys eli niin, että maalirajaukset jäävät mahdollisimman näkymättömiksi.
Ensimmäinen maalikerros ohennetaan käyttöohjeiden mukaisesti vedellä. Ensimmäinen maalauskertaa tehdessä on hyvä maalata reilulla maalilla niin, että tiilien pinnat imee maalin ja jää tasainen pinta. Ensimmäinen kerros antaa selkeän kuvan miten hyvä lopputulos saadaan aikaan. Toinen maalikerros toteutetaan ohentamalla maalilla.
Tiilikaton huolellisesti hoidettu pesu ja maalaus antaa katolle useita vuosia kestävän suojan. Näin jatkossa huoltona riittää vuosittainen roskien poistaminen ja pesu vesiletkulla.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Tiilikaton maalauksen jälkeen
Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla.
Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.
Maalijätteiden hävittäminen
Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.
Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.
Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.
Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.
Paljon maksaa tiilikaton maalaus?
Tiilikaton maalaus hintaan eniten vaikuttavat tekijät ovat katon kunto, katon jyrkkyys ja monimutkaisuus sekä tarvittavat huoltotoimenpiteet.
Itse maalattuna tiilikaton maalauksen hinta muodostuu maalin hinnasta, työvälineistä ja mahdollisista vuokrattavista apulaitteista. Hinta n. 200-800 euron välillä, mutta tietysti pinta-ala vaikuttaa oleellisesti.
Omakotitalon maalauksen hinta kokonaisurakkana 15-19 euroa/m2. Tilaustyönä teetettynä keskiarvollisesti hinnat liikkuu 2500-4000 euron välillä. Hyvä on pyytää tarjousta usealta eri toimijalta.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
.
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>