Tässä artikkelissa saat vastauksen seuraaviin kysymyksiin:
Mikä on ilmalämpöpumppu?
Ilmalämpöpumppu on laite, jolla lämmitetään ja viilennetään taloa tai asuntoa. Ilmalämpöpumput ovat erittäin energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Tämän takia niiden hankinta on tällä hetkellä todella suuressa suosiossa.
Ilmalämpöpumppu tarjoaa hiljaisen ja tehokkaan lämmitys- ja viilennysmuodon kaikkiin sääolosuhteisiin.
Ilmalämpöpumppu sisältää sisäyksikön ja ulkoyksikön. Toimintaperiaate on, että ulkoyksikkö kerää lämpöenergian ulkoa ja siirtää sen sisäyksikköön, joka siirtää lämmön sisäilmaan. Viilennyksessä tapahtuu juuri päinvastoin, eli lämpö siirretään sisätiloista ulos.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Mitä kannattaa huomioida ilmalämpöpumpun valinnassa?
Valinnassa ja hankinnassa otetaan huomioon kodin lämmitysmuoto. Ilmalämpöpumppu sopii parhaiten sähkö-, öljy- ja puu lämmitettävän omakotitalon, rivitalon tai vapaa-ajan asunnon lämmitykseen.
Kerrostaloasunnoissa ilmalämpöpumppua käytetään pääsääntöisesti vain viilennykseen.
Kerros- tai rivitaloasuntoon hankintaan suunniteltaessa on otettava huomioon, että tarvitaan taloyhtiön lupa. Osa asennuksesta tulee huoneiston ulkopuolelle (esimerkiksi parvekkeelle) ja siksi laitteen asennukseen tarvitaan erillinen lupa.
Ilmalämpöpumppuja on teholtaan hyvinkin erilaisia. Teho riippuu ulkoyksikön sisällö olevan kompressorin tehosta ja energiatehokkuudesta, jotka vaikuttavat lämmön tuottamiseen sekä laitteiston hintaan. Valintaan huomioita käyttöön tulevan tilan olosuhteet ja kuinka ison tilan halutaan ilmalämpöpumpun toiminnalla lämmöntarpeesta tai viilennyksestä katettavan.
Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös laitteen muihin ominaisuuksiin, kuten ilmansuodatukseen, takkatoimintoon ja kosteudenpoisto-ominaisuuteen.
Kylmällä ilmalla ilmalämpöpumpun avulla pitää saada energiatehokasta lämmitystä ja kuumilla ilmoilla taas tehokasta viilennystä.
Tehon tarve riippuu tilan kuutioista, joten sekä pinta-alalla että huoneiston korkeudella on suuri merkitys. Mikäli tarkoituksena on käyttää ilmalämpöpumppua viilennykseen niin tärkeää on myöskin huomioida isot ikkunat joista aurinko paistaa sisään.
Lämmitykseen käytettäessä on huomioitava takka ja leivinuuni, joilla lisälämmön tuottaminen on mahdollista ja järkevää. Osassa ilmalämpöpumpuista on erillinen takkatoiminto jolla voidaan hyödyntää maksimaalisesti takan tuottama lämpö, niin että ilmalämpöpumppu pelkästään siirtää lämmintä ilmaa mahdollisimman suurelle alueelle, eikä kuluta siihen sähköä juuri ollenkaan.
Laitteiden ominaisuuksilla ja toiminnallisuuksilla pystytään vaikuttamaan käynnistymiseen ja pysäyttämiseen ja joissain on ajastus mahdollisuudet. Tällä säästetään kuluja ja energiaa.
Ilmalämpöpumpuissa on erilaisia ominaisuuksia joihin kannattaa tutustua. Näitä ovat etäohjaus, tehokas viilennys ominaisuus- tai ilmansuodatus ja erilaiset äänitasot.
Suodatustehoissa on vaihtoehtoina joko karkea suodatus tai tehokas sähkösuodatus ja näiden kustannuksissa on merkittäviä eroja.
Laitteissa on ääni tasoltaan hyvinkin erilaisia ja nämä ovat linjassa hinnoitteluun. Kannattaa huomioida millaiseen tilaan laite hankitaan ja mitä tilalta halutaan ääni tasoltaan.
Käytön kannalta on järkevää valita helppokäyttöinen ja helposti ymmärrettävissä oleva laite.
Asennuksen ja sen kustannuksen kannalta asiaan vaikuttaa onko pumpussa sisäänrakennettu asennus. Silloin asennus on helppo ja nopea toteuttaa ja ne sisältävät kaikki tarvittavat osat.
Ilmalämpöpumpun hankinnassa lopullisessa valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laitteen takuuseen, varaosien saatavuuteen ja yleisesti ilmalämpöpumpun huoltoon liittyviin asioihin.
Mikäli asennus tilataan samassa yhteydessä niin selvitettävä sisältyykö takuu sekä laitteelle kuin asennukselle. Lisäksi järkevää on tulevaisuuden kannalta selvittää laitehuollon toimivuus ja varaosien saatavuus.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus
Ilmalämpöpumpun kulutukseen vaikuttaa mihin käyttöön laite käytetään eli lämmitykseen, viilennykseen vai molempiin.
Lämmitykseen käytettäessä ilmalämpöpumput ovat energiatehokkaita. Talon tai asunnon lämmitysmuoto vaikuttaa tuleviin säästöihin ja kustannuksiin. Sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa riippuen niiden koosta säästö on n. 3000-8000 kWh ja tarkoittaa noin 350-900 euron vuosisäästöjä.
Kaukolämmitteisissä taloissa säästöt ovat pikkuisen pienemmät, mutta merkittävät.
Säästöihin vaikuttaa laitteen kapasiteetti, koska kaikki ilmalämpöpumput eivät kykene tuottamaan säästöjä alhaisimmilla lämpötiloilla.
Ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä käytettäessä viilennykseen, mutta samalla tuottaa erittäin miellyttävän ja viileän ilman erilaisiin tiloihin.
Viilentämiseen meneviin kustannuksiin vaikuttaa ilmalämpöpumpun käyttö eli miten se on päällä. Kesäkuukausina kesä-, heinä- ja elokuun aikana kokoajan päällä oleva laite kuluttaa sähköä viilentämiseen pyöreästi euron verran. Tähän vaikuttaa oleellisesti sähkön vaihtuvat hinnoittelut.
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on verrattain pientä käytettäessä viilennykseen.
Kokonaisuutena ilmalämpöpumpun kustannussäästöt tulevat näkymään vuositasolla ja monen vuoden kuluttua ostohetkestä. Suuri merkitys on laitteen kapasiteetilla ja laadulla. Yleisesti ilmalämpöpumppu kuluttaa vähemmän sähköä kuin konventionaaliset lämmitysjärjestelmät, koska ne käyttävät sähköä vain lämmitykseen tai jäähdytykseen.
Milloin on järkevää hankkia ilmalämpöpumppu?
Ilmalämpöpumppu on edullinen tapa lämmittää ja jäähdyttää kotia ja asuntoa. Se on helppo, energiatehokas ja näin ollen erinomainen sijoitus. Ilmalämpöpumpulla saadaan asumismukavuutta, viihtyisyyttä ja myöskin nostetaan mahdollisen myytävän asunnon arvoa.
Huomioitavaa on myöskin mökit, vapaa-ajan asunnot ja autotallit, jotka eivät ole olleet normaalisti lämmityksessä. Ilmalämpöpumpulla voidaan helposti ja kustannustehokkaasti ylläpitää näitä tiloja perus lämpimänä, jolloin vältetään kosteuden, homeiden ja hajujen muodostuminen.
Saadaan useita mahdollisuuksia ja etuja lämmitys- ja jäähdytys ratkaisuihin, joita muilla laitteilla ei saavuteta. Ja samalla niiden energiatehokkaan toiminnan avulla kulutetaan energiaa vähemmän eli maksimoidaan energiatehokkuus. Laitteiden käyttöikä on myöskin hyvien huoltotoimenpiteiden avulla pitkä.
Laitteiden asentaminen ja käyttöönotto on helppoa ja käyttää. Lisäksi käytössä pystytään tekemään haluttuja säätöjä ja ohjelmointia halutulle käytölle.
Varsinkin vanhoissa ja paljon energiaa kuluttavissa rakennuksissa ilmalämpöpumppu on monesti ratkaisu energiansäästölle.
Ilmalämpöpumpulla säästää
Lämpö otetaan ulkoilmasta, joka pienentää huomattavasti lämmitykseen käytettävää energiaa verrattuna perinteisiin lämmitysjärjestelmiin, kuten öljy- tai kaasukattila.
Ilmalämpöpumpun korkean tehokkuuden avulla saadaan käyttökustannukset alennettua muita lämmitysmuotoja alhaisemmiksi.
Lämmityskustannusten säästö voi olla 30-50% verrattuna muihin lämmitysjärjestelmiin. Lisäksi ilmalämpöpumppu mahdollistaa viilennyksen, jota ei saavuteta yleisesti eri lämmitysjärjestelmissä.
Laitteen huoltotoimenpiteet ja huollot ovat huomattavasti halvemmat ja vähäisemmät kuin muissa lämmitys ratkaisuissa.
Ilmalämpöpumppu hinta
Ilmalämpö pumppu hintaan vaikuttaa useat tekijät, mutta tärkeimmät ovat laitteen koko ja tehokkuus. Mitä tehokkaampi laite ja kapasiteetiltaan isommalla alueella toimiva ilmalämpöpumppu maksaa enemmän.
Lisäksi merkillä ja tyypillä on hintaan vaikutuksia. Tässä otettava huomioon laitteelle tulevat asennukset, takuu ja huolto. Niiden sisältyminen ja vaikutus voi olla 200-700 euroa riippuen paikkakunnasta. Laitteen huollon ja varaosien saatavuudella on erittäin suuri merkitys tulevaisuudessa laitteen käytön kannalta. Tietyillä merkeillä saattaa olla laitteen hinta korkeampi, mutta heillä huolto helposti saatavilla.
Ilmalämpöpumpun hinta vaihtelee 1000-2500 euron välillä ilman asennusta.
Tärkeintä on löytää omaan tarpeeseen ja käyttöön sopiva laite ja huomioida, että se on pitkäaikainen sijoitus.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2024) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2024).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2024) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2024).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
KodinPro tarjoaa ilmalämpöpumppuun ja siihen liittyviin asioihin palveluita mm. Uudellamaalla:
Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
- Ilmalämpöpumppu kerrostaloon
- Öljylämmityksestä luopuminen
- Lämpöpumppu
- Tärkeitä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon kodin remontoinnissa
- Huoneistoremontin ilmoittaminen taloyhtiössä
- Vinkkejä asunnon remontointiin