Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Ilmalämpöpumppu on huoneiston lämmitykseen tai viilennykseen tarkoitettu laite, joka muuttaa ulkoilman lämpöenergiaa lämmöksi tai viileydeksi hitaasti kiertävän ilman ansiosta.

Ilmalämpöpumppuja on erilaisia ja ne sopivat eri käyttötarkoituksiin

Ilmalämpöpumput jaetaan yleensä kahteen pääkategoriaan: viilennykseen tarkoitetut ilmalämpöpumput sekä lämmitykseen tarkoitetut ilmalämpöpumput. Kerrostaloasuntoihin asennetaan pääsääntöisesti vain viilennykseen tarkoitettuja ilmalämpöpumppuja, koska lämmitys hoidetaan kaukolämmöllä.

Ammattilaisen kanssa kannattaa yhdessä valita paras vaihtoehto joka sopii juuri sinun käyttötarkoitukseen. 

Viilentävä ilmalämpöpumppu voidaan asentaa niin uuteen kuin vanhaan huoneistoon. Jos mahdollista, uudiskohteissa kannattaa asennuttaa ilmalämpöpumppu jo rakennusvaiheessa, koska se tulee yleensä edullisemmaksi koska asennukseen liittyy työvaiheita jotka on edullisinta tehdä jo rakennusvaiheessa.

Ilmalämpöpumppu ehkäisee viilennyksen lisäksi myös sisäilmaongelmien riskiä sekä kosteusvaurioiden muodostumista, sillä sisäilman kosteus laskee ilmalämpöpumppua käytettäessä. Ilmalämpöpumput ovat suosittuja viilennyslaitteita matalien käyttökustannusten lisäksi myös niiden helppouden vuoksi. Ne tarjoajat nopeasti viilennystä huoneistoon, silloin kun tarve sen vaatii. 

Pieni ilmalämpöpumppu kerrostaloon?

Helposti tulee mieleen että koska huoneisto on pieni verrattuna esimerkiksi omakotitaloon, myös laite voisi olla pienempi kooltaan. Kerrostaloasunnoissa on kuitenkin yleensä se haaste että esimerkiksi puut eivät varjosta asuntoja, joten viilennystehoa tarvitaan yhtä paljon kuin isomman omakotitalon viilennykseen. Tämän takia myös kerrostaloon asennettavien ilmalämpöpumppujen koko on yleensä samaa luokkaa kuin muissakin käyttötarkoituksissa

Ilmalämpöpumppuja on markkinoilla useita kokoja erilaisiin tiloihin sekä käyttötarkoituksiin. Pääsääntöisesti ilmalämpöpumpun sisäyksikön leveys on noin 80-90cm ja korkeus noin 30cm.

Matalimmat ilmalämpöpumput ovat noin 27-28cm korkeita. Tällainen pienikokoinen ilmalämpöpumppu sopii hyvin tilaan, joissa on matala katto ja vain vähän tilaa ilmalämpöpumpun asennukselle esim. ikkunan tai oven yläpuolelle. On olemassa myös viilentäviä ilmalämpöpumppuja jotka voidaan asentaa lattianrajaan lämpöpatterin tavoin.

Hiljainen ilmalämpöpumppu

Hiljainen ilmalämpöpumppu tarkoittaa yleensä kalliimpaa hintaa. Mitä hiljaisempi laite on sitä kalliimpi laite on valmistaa. Ulkoyksikkö pitää aina kovempaa ääntä sisäyksikköön verrattuna. Ulkoyksikön sijoittamisessa kannattaa siksi ottaa huomioon myös sijainti siitä näkökulmasta, ettei se ainakaan sijaitsisi esimerkiksi aivan makuuhuoneen ikkunan alla häiritsemässä yöuniasi. Jos ulkoyksikkö on kuitenkin asennettava makuuhuoneen seinälle, se kannattaa asentaa maatelineelle (ei seinätelineelle) jolloin ääni ei siirry seinän kautta sisälle.

Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumppuja voidaan asentaa niin uusiin kuin vanhoihin rakennuksiin, kerrostaloihin, varastoihin, autotalleihin, mökeille sekä minne tahansa muuallekin, jossa kaivataan nopeaa sisäilman lämmön säätelyä.

Ilmalämpöpumppu pyritään asettamaan siten, että ilma leviäisi tasaisesti joka puolelle kiinteistöä. Oikein asennettu ilmalämpöpumppu laskee parhaassa tapauksessa energiankulutusta jopa 30-40% kun kyseessä on sähkölämmitteinen talo.

Ammattilaiselta kannattaa pyytää ilmalämpöpumppu tarjous ja samalla selvittää mikä olisi sinun tarpeisiisi sopiva ja minkälaisia asennusmahdollisuuksia kohteestasi löytyy ilmalämpöpumpulle. 

Ilmalämpöpumppuun kuuluu sisä- ja ulkoyksikkö. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö on viileää tai lämmintä ilmaa tuottava laite, joka asennetaan kiinteistön sisätiloihin yleensä keskeiselle sijainnille eli esimerkiksi suurimpaan tilaan. Sisäyksikköön kuuluu tavallisesti kaukosäädin, jonka avulla ilman lämpötilaa säädetään.

Ilmalämpöpumpun asennus on tärkeää tehdä tilaan, jossa ilma pääsee kiertämään vaivattomasti.

Sisäyksiköitä voi myös halutessaan asentaa kaksi, jolloin toisen yksikön voi asentaa esimerkiksi ylä- tai alakertaan. Kaksi sisäyksikköä ovat luonnollisesti tehokkaampia yhdessä kuin yksi. Erityisesti suuren kiinteistön kohdalla tämä on suositeltava ratkaisu.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on rakennuksen ulkopuolelle asennettava ilmalämpöpumpun toinen osa, joka kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa. Ulko- ja sisäyksikkö ovat kytkettyinä toisiinsa seinän läpiviennin kautta.

Ilmalämpöpumpun suojakotelo

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön voi halutessaan suojata siihen tarkoitetulla suojakotelolla – pakollinen se ei kuitenkaan ole. Suojaaminen tekee ilmalämpöpumpusta esteettisemmän näköisen sekä suojaa sitä ulkoilman sääolosuhteilta kuten sateelta, lumelta, auringolta ja tuulelta. Ulkoyksikön suojakotelo pidentää myös ilmalämpöpumpun käyttöikää sekä estää likaa, kuten puiden lehtiä, pääsemästä pumppuun ja tukkimasta sitä.

Suojakotelot maksavat keskimäärin 100-350€.

Ilmalämpöpumppu ja lämmityskustannukset   

Ilmalämpöpumpumppujen hyötysuhdetta voidaaan kuvata SCOP-arvon avulla, joka vaikuttaa suoraan ilmalämpöpumpulla lämmitetyn asunnon säästyvään rahamäärään. Vähän yksinertaistettuna SCOP-arvo kertoo, kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden. Mitä suurempi SCOP-arvo siis on sitä suurempi on ilmalämpöpumpun hyötysuhde ja sitä enemmän lämpöenergiaa saat samalla rahalla. Siksi laadukas ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin vuosien saatossa.  

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu viilennykseen 

Sisäilman viilentäminen ilmalämpöpumpulla on yllättävän edullista. Kuumana kesäpäivänä viilentäminen maksaa kohteesta riippuen noin 0,5–1 € / päivä, vaikka pumppua pitäisi päällä ympäri vuorokauden. 

Saattaisi kuvitella, että on energiatehokkaampaa laittaa ilmalämpöpumppu pois päältä, kun ilma on saatu haluttuun lämpötilaan, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Tehokkainta on pitää ilmalämpöpumppua viilennyskaudella päällä lähes koko ajan, jotta ilma pysyy halutussa lämpötilassa. Mitä kauempana huoneen lämpötila on toivotusta pyyntilömpötilasta, joka ilmalämpöpumppuun asetetaan, sitä enemmän pumppu joutuu käyttämään energiaa halutun lämpötilan saavuttamiseen. 

Sopiva pyyntilämpötila viilennyksessä on noin 23-25C astetta, koska viilennys myös kuivaa ilmaa samalla ja siksi ilma tuntuu myös siksi viileämmältä.

Ilmalämpöpumppu lämmitys

SCOP-arvon avulla voidaan todeta, että pakkasella on huomattavasti edullisempaa lämmittää asunto ilmalämpöpumpulla kuin esimerkiksi sähköpattereilla. Ilmalämpöpumpulla saat enemmän lämpöenergiaa samalla rahalla. 

Ilmalämpöpumpun avulla mukavampaa asumista

Ilmalämpöpumpun suosio ja käytännöllisyys perustuu pitkälti paitsi sen energiatehokkuuteen niin myös sen nopeuteen tuottaa toivottua lämmitystä tai viilennystä. Ilmalämpöpumppu alkaa tuottamaan haluamaasi lämpöä lähes samalla sekunnilla kun se laitetaan päälle. Ilmalämpöpumpulla voidaan lämmittää kylmää sisäilmaa tai viilentää turhan lämmintä sisäilmaa. Ilmanlämpötilan lisäksi ilmalämpöpumpulla voidaan kuivattaa kosteaa sisäilmaa. Kuiva sisäilma pienentää home- ja kosteusvaurioiden riskiä. Useissa ilmalämpöpumpuissa on myös mahdollisuus sisäilman suodattamiseen, jolla ylimääräiset tuoksut ja epäpuhtaudet saadaan puhdistettua sisäilmasta. 

Ilmalämpöpumppua harkitessa tulee miettiä sen pääsääntöistä käyttötarkoitusta. Ilmalämpöpumppu testien mukaan yhdessä laitteessa ei yleensä toteudu yhtä tehokas lämmitys ja viilennys. Siksi pääsääntöinen käyttötarkoitus kannattaa tietää laitetta hankittaessa, jotta sinun tarpeisiisi löydetään paras ilmalämpöpumppu. Mikäli laitteen halutaan suoriutuvan tehokkaasti molemmista tehtävistä, näkyy tämä ehdottomasti myös pumpun hinnassa. 

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu hinta

Ilmalämpöpumpun hinta riippuu pitkälti valitun laitteen koosta ja tehokkuudesta sekä käyttötarkoituksesta. Hintaan vaikuttaa myös kohteen pinta-ala, eli se kuinka suuri lämmitettävä tai viilennettävä tila on. Sopiva laite valitaan pinta-alan perusteella.

Edullisinta on hankkia yksi ilmalämpöpumppu kokonaisuus eli yksi sisäyksikkö ja yksi ulkoyksikkö. Mikäli tila on suuri ja ilma halutaan saada kiertämään koko rakennuksessa, tarvitaan silloin useampi sisäyksikkö kohteeseen.

Useimmilla merkeillä yhtä ulkoyksikköä kohden voidaan asentaa maksimissaan viisi sisäyksikköä. Niin sanotun multi-split (monta sisäyksikköä yhdellä ulkoyksikölle) ilmalämpöpumpun hankinta kannattaa erityisesti silloin kun kaikkai sisäyksiköt voidaan asentaa lähelle (alle 5m etäisyydelle) ulkoyksikköä.

Ilmalämpöpumppua harkittaessa kannattaa panostaa sen laatuun. Laadukas ilmalämpöpumppu tuottaa nopeammin ja tehokkaammin ilmaa ja maksaa itsensä takaisin käyttö- ja huoltokustannuksissa sekä mukavuudellaan kuumien kesähelteiden aikana. 

  • Pelkät laitteet maksavat usein noin 1200-2500€.  
  • Ilmalämpöpumpun asennus hinta on noin 600-900€.
  • Ilmalämpöpumppu asennettuna (eli laite + asennus) maksaa keskimäärin 1900-4000€.

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Ilmalämpöpumppu voidaan asentaa ongelmitta myös kerrostaloasuntoon. Useimmiten pumpun ulkoyksikkö asennetaan parvekekaiteen suojaan, jottei se näkyisisi ulospäin epämiellyttävästi rakennuksen julkisivussa. Asennukseen tarvitaan kuitenkin taloyhtiön hyväksyntä pumpun asennukseen. Muistathan siis aina selvittää oman taloyhtiösi kannan ja hankkia luvan ilmalämpöpumpun asennukseen. 

Ilmalämpöpumppu kerrostalossa lisää huomattavasti asumismukavuutta etenkin kesäisin. Useimmiten kerrostaloihin riittää pelkästään viilentävä ilmalämpöpumppu, joka näkyy myös laitteen hinnassa positiivisesti. 

Keskimäärin ilmalämpöpumput maksavat asennettuna kerrostaloon noin 2000-3000€. 

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti!

Kokeile jättämällä työpyyntö tai tarjouspyyntö alla olevasta napista painanamalla tai lataa sovellus sovelluskaupastasi!

Lue lisää artikkeleita kodin remontointiin:

Paneelikaton maalaus

Paneelikaton maalauksella uutta ilmettä ja piristystä asuntoosi. Paneelikaton maalauksella saadaan raikastettua ja uusittua asunnon ilmettä ja samalla tehtyä kunnostusta. Tällä on helppo saada asunnolle tai talolle myyntitilanteessa lisäarvoa. Projektiin on varattava...

Terassin rakentaja: muista tarvittavat luvat

Terassin rakentamiseen tarvitaan yleensä erilaisia lupia. Luvan tarpeeseen vaikuttaa rakennettavan terassin massiivisuus, kohteen omistusoikeudet eli onko kyseessä omakotitalo vai taloyhtiö, katetaanko ja rakennetaanko terassille muita rakennelmia? Tässä artikkelissa...

Maalämpö – milloin se kannattaa?

Maalämpö on edullinen ja helppo lämmitysmuoto. Se on erittäin omavarainen tapa lämmitykseen. Maalämpö on kasvava ja tulevaisuuden lämmitysmuoto, joka varmistaa edullisen ja ekologisen lämmityksen. Maalämpöjärjestelmän avulla on mahdollista myöskin toteuttaa viilennys....

Öljylämmityksestä luopuminen – mitä vaihtoehtoja on?

Öljylämmityksen vaihtaminen uusiutuvaan energiaan tuo merkittäviä säästöjä ja pienentää päästöjä. Tässä artikkelissa Miten valita sopivin lämmitysmuoto? Lämpöremontti Lämpöremontin kustannukset Öljylämmityksestä maalämpöön Öljylämmityksestä luopumiseen erilaiset tuet...

Vaihto ilmavesilämpöpumppuun – vinkit lämpöremonttiin

Ilmavesilämpöpumpulla saavutetaan suuret säästöt lämmitys- ja energiakustannuksissa. Paras hyöty saadaan ottamalla ilmavesilämpöpumppu pää järjestelmäksi ja vanha järjestelmä varalähteeksi. Tässä artikkelissa: Lämpöremontti Lämpöremontin kustannukset...

Terassin suunnittelun ABC – näin toteutat täydellisen terassin

Terassin suunnittelu kannattaa tehdä erittäin huolellisesti, jonka avulla saadaan tyyliltään ja käyttöominaisuuksiltaan toimiva terassi. Tässä artikkelissa Terassin suunnittelu DIY-toteutus vai ammattilaisen rakentama Asiat mitä otetaan huomioon terassin...

Terassin laatoitus

Terassin laatoituksella saadaan tyylikkyyttä ja kestävyyttä.  Tämä tuo terassin huoltoon ja ylläpitoon helppoutta ja vaivattomuutta. Tämän voi toteuttaa itse tehtynä, kunhan kaikki välineet ja laitteet ovat käytössä.  Tässä artikkelissa Teenkö itse vai...

Terassin perustus

Oikeaoppinen perustus takaa terassille pitkän iän. Maaperä ja sen routivuus määräävät, miten perustus kannattaa rakentaa. Tässä artikkelissa Rakennanko itse vai tilaanko ammattilaiselta? Huomioita terassin perustuksen aloittamiseen Paikan valinta Sään ja olosuhteiden...

Terassin rakentaminen

Terassin rakentaminen onnistuu myöskin itse tehtynä, jonka avulla säästetään merkittävästi kustannuksia. Käytössä on oltava sopivat materiaalit ja työkalut. Terassin rakentamiseen vaikuttaa erittäin paljon sen laajuus, muodot, sijainti ja mahdollisesti tarvittavat...

Maalämpöpumpun huolto

Maalämpöpumpun säännöllisellä huollolla varmistetaan järjestelmän toiminta. Järjestelmän huollossa on itse tehtäviä ja ammattilaisen tekemiä huoltotoimenpiteitä. Näillä varmistetaan järjestelmän pitkä käyttöikä ja sen tehokas toiminta. Tässä artikkelissa Yleisimmät...

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu on edullinen vaihtoehto omakotitalojen lämmitykseen. Laitteen avulla voidaan säästää lämmityskuluissa jopa 50-70 %. Tässä artikkelissa Mikä on ilmavesilämpöpumppu? Mitä otetaan huomioon ilmavesilämpöpumpun valinnassa? Sähkönkulutus...

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu on kokonaistaloudellisin lämmitysjärjestelmä suuren omavaraisuusasteen ansiosta. Maalämpöpumppu tuottaa uusiutuvaa energiaa ja tämä tuotetaan yleisesti maan kallioperästä. Laitteen avulla pystytään lämmittämään ja myöskin viilentämään. Tässä...

Ilmavesilämpöpumpun asennus

Ilmavesilämpöpumpun asennuksiin on käytettävä virallista ja laillista asentajaa. Tämä antaa ja takaa laitteen tehokkaan toiminnan ja takuun työstä.

Ilmalämpöpumpun huolto

Säännöllisellä ilmalämpöpumpun huoltamisella pidetään laite kunnossa ja saavutetaan pidempi käyttöikä.

Ilmavesilämpöpumpun huolto

Ilmavesilämpöpumpun säännöllinen huolto pidentää laitteen käyttöikää. Huoltotoimenpiteillä varmistetaan järjestelmän laadukas ja hyvä toimiminen oikealla hyötysuhteella.

Maalämpöpumpun asennus

Maalämpöpumpun asennus on asukkaalle yksinkertainen ja vaivaton toimenpide.

Maalämpöpumppu asennetaan ammattilaisen toimesta ja prosessi on pää sisällöltään aina samanlainen, mutta jokainen asennus yksilöllinen.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpulla saavutetaan suuria säästöjä lämmityskuluissa. Lisäksi se tuo asumiseen ja elämiseen mukavuutta. Ilmalämpöpumpulla lämmityskustannusten säästö on merkittävä. Säästö voi olla jopa 30–50 % vuotuisista lämmityskustannuksista.

Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumpun asennuksiin on käytettävä virallista ja laillista asentajaa. Tämä antaa ja takaa laitteen tehokkaan toiminnan ja takuun työstä.

Hirsimökin maalaus

Hirren maalauksella saadaan hirsimökki näyttämään kauniilta ja hyvin hoidetulta.

Aidan maalaus

Aidan maalaus on nopea ja helppo keino ylläpitää lauta- tai lankkuaita kunnossa.

Terassin maalaus

Terassin käsittely pitää terassin kunnossa ja parantaa ulkonäköä. Samalla se suojaa ja antaa käyttöikää.

Kylpyhuoneen maalaus

Kylpyhuoneen maalaus on edullinen vaihtoehto suurelle ja kalliille remontille.

Saunan maalaus

Saunan maalauksella saadaan päivitettyä, parannettua ulkonäköä ja lisättyä käyttömukavuutta.

Betonilattian maalaus

Betonilattia on materiaalina helppo hoitaa ja edullinen ratkaisu lattiapinnaksi. Lattiaa on huollettava säännöllisesti ja myöskin kotitalouksissa tämä on tärkeää. Säännöllinen pintahuolto säilyttää betonilattian hyvän kunnon vuosikymmenien ajan.

Muovimaton maalaus

Muovimaton maalaus kohentaa asunnon ilmettä ja lisää käyttömukavuutta.

Ikkunoiden maalaus

Ikkunoiden maalauksella parannetaan talon ulkonäköä ja lisätään asuin viihtyisyyttä.

Portaiden maalaus

Portaiden maalauksella kevennetään ja parannetaan kodin ilmettä.

Parketin maalaus

Parketin maalaus on trendikästä ja sillä saadaan uutta ilmettä asuntoon. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti.

Laminaattilattian maalaus

Laminaattilattian maalaaminen on helppoa ja suhteellisen nopeaa. Tämä on hyvä vaihtoehto lattian vaihtamiselle.

Ovien maalaus

Ovien maalauksella kohennetaan helposti sisustusta ilman ovien vaihtamista uusiin.

Puulattian maalaus

Puulattian maalauksella uudistetaan asuntoa pienellä budjetilla. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti.

Paneelien maalaus 

Paneeliseinän maalaus ja käsittely soveltuu sekä retroseinälle ja uusille paneeleille.

Maalauspalvelun käyttö

Maalaustöitä on hyvinkin erilaisia ja niiden toteutustavat myöskin vaihtelevat. Joissain tapauksissa toteuttaminen on helppoa ja ei vaadi suuria pohjatöitä tai osaamista. Toisissa tapauksissa vaaditaan erittäin tarkkaa tietämystä, pohjatöiden tekemistä ja myöskin osaamista.

Seinän maalaus

Seinien maalaaminen on helppo konsti muuttaa kodin yleisilmettä ja tunnelmaa

Tehosteseinän maalaus

Tehosteseinän maalauksella päivitetään ja luodaan erityistä tunnelmaa tiloihin ja mittasuhteisiin. Tämä on melko helppo ja vaivaton keino päivittää tilaa trendien mukaisesti.

Seinäkaakeleiden -ja lattialaattojen maalaus

Seinäkaakeleiden -ja lattialaattojen maalaus on vaihtoehto suurelle ja arvokkaalle remontille. Monien haaveissa on uudistaa kylpyhuonetta, kura eteistä, keittiötä tai muuta tilaa jossa on kaakeleita ja laattoja niin lattioissa kuin seinissä.

Sokkelin maalaus

Sokkelin maalaus tuo taloon uutta ilmettä ja päivittää sen uuteen ilmeeseen. Huolellisesti maalattu sokkeli antaa suojaa kosteudelta ja kiinteistölle lisä arvoa. Sokkelin maalaus on yksi tärkeä osa kiinteistön hoitamista.

Patterin maalaus

Patterin maalaus on helppoa ja vaivatonta, joka onnistuu myöskin omatoimisesti.

Tiilikaton maalaus

Tiilikaton huoltomaalaus pidentää katon käyttöikää huomattavasti. Katon ollessa muuten hyvässä kunnossa ja ehjä niin toimenpiteeksi riittä kunnon huolto ja uusi maalipinta.