Ilmalämpöpumppu – mikä se on?

Ilmalämpöpumppu on huoneiston lämmitykseen tai viilennykseen tarkoitettu laite, joka muuttaa ulkoilman lämpöenergiaa lämmöksi tai viileydeksi hitaasti kiertävän ilman ansiosta.

Ilmalämpöpumppuja on erilaisia ja ne sopivat eri käyttötarkoituksiin

Ilmalämpöpumput jaetaan kolmeen pääkaterogiaan: ilma-ilmalämpöpumppu, ilma-vesi ilmalämpöpumppu ja maalämpöpumppu. Ammattilaisen kanssa kannattaa yhdessä valita paras vaihtoehto sinun käyttötarkoitukseen. 

Ilmalämpöpumppu voidaan asentaa niin uuteen kuin vanhaan rakennukseen. Lämmitysjärjestelmästä riippumatta, ilmalämpöpumppu tuottaa säästöjä. Erityisen paljon säästöt näkyvät öljy- ja suorasähkölämmitteisissä taloissa, joissa lämmityskustannukset laskevat noin 300–700 € vuodessa ilmalämpöpumpun avulla.

Tehokkaimmillaan ilmalämpöpumput ovat  sähkölämmityksen rinnalla, jolloin säästökustannukset ovat parhaimmillaan 50% lämmityskustannuksista.

Ilmalämpöpumppu ehkäisee myös sisäilmaongelmien riskiä sekä kosteusvaurioiden muodostumista, sillä sisäilman kosteus laskee ilmalämpöpumppua käytettäessä. Ilmalämpöpumput ovat suosittuja matalien käyttökustannusten lisäksi myös niiden helppouden vuoksi. Ne tarjoajat nopeasti viilennystä tai lämpöä huoneistoon, silloin kun tarve vaatii. 

Pieni ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppuja on markkinoilla useita kokoja erilaisiin tiloihin sekä käyttötarkoituksiin. Pienikokoinen ilmalämpöpumppu sopii hyvin tiloihin, joissa on vain vähän vapaata seinätilaa sekä isot ikkunapinnat. Pieni ilmalämpöpumppu asennetaan usein lattianrajaan lämpöpatterin tavoin.

Hiljainen ilmalämpöpumppu

Hiljainen ilmalämpöpumppu korreloi yleensä kalliimpaa hintaa. Mitä hiljaisempi laite on sitä kalliimpaa laite on valmistaa. Ulkoyksikkö pitää yleensä kovempaa ääntä sisäyksikköön verrattuna. Ulkoyksikön sijoittamisessa kannattaa siis ottaa huomioon myös sijainti siitä näkökulmasta, ettei se ainakaan sijaitsisi esimerkiksi aivan makuuhuoneen ikkunan alla häiritsemässä yöuniasi. 

Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumppuja voidaan asentaa niin uusiin kuin vanhoihin rakennuksiin, kerrostaloihin, varastoihin, autotalleihin, mökeille sekä minne tahansa muuallekin, jossa kaivataan sisäilman lämmön säätelyä. Ilmalämpöpumppu pyritään asettamaan siten, että ilma leviäisi tasaisesti joka puolelle kiinteistöä. Oikein asennettu ilmalämpöpumppu vaikuttaa rakennuksen ilmaan nopeammin ja tehokkaammin sekä laskee parhaassa tapauksessa energiankulutusta jopa 30-40% kun kyseessä on sähkölämmitteinen talo.

Ammattilaiselta kannattaa pyytää ilmalämpöpumppu tarjous ja samalla selvittää mikä olisi sinun tarpeisiisi sopiva ja minkälaisia asennusmahdollisuuksia kohteestasi löytyy ilmalämpöpumpulle. 

Ilmalämpöpumppuun kuuluu sisä- ja ulkoyksikkö. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö on viileää tai lämmintä ilmaa tuottava laite, joka asennetaan kiinteistön sisätiloihin yleensä keskeiselle sijainnille eli esimerkiksi suurimpaan tilaan. Sisäyksikköön kuuluu tavallisesti kaukosäädin, jonka avulla ilman lämpötilaa säädetään.

Ilmalämpöpumpun asennus on tärkeää tehdä tilaan, jossa ilma pääsee kiertämään vaivattomasti.

Sisäyksiköitä voi myös halutessaan asentaa kaksi, jolloin toisen yksikön voi asentaa halutessaan esimerkiksi makuuhuoneeseen. Kaksi sisäyksikköä ovat luonnollisesti tehokkaampia yhdessä kuin yksi, joten suuren kiinteistön kohdalla, tämä voisi olla hyvä ratkaisu.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on rakennuksen ulkopuolelle asennettava ilmalämpöpumpun toinen osa, joka kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa. Ulko- ja sisäyksikkö ovat kytkettyinä toisiinsa läpiviennin tai asennuskanavan kautta.

Ilmalämpöpumpun suojakotelo

Ilmalämpöpumpun voi halutessaan suojata siihen tarkoitetulla suojakotelolla. Suojaaminen tekee ilmalämpöpumpusta esteettisemmän näköisen sekä suojaa sitä ulkoilman sääolosuhteilta kuten sateelta, lumelta, auringolta ja tuulelta. Ulkoyksikön suojakotelo pidentää myös ilmalämpöpumpun käyttöikää sekä estää likaa, kuten puiden lehtiä, pääsemästä pumppuun ja tukkimasta sitä.

Suojakotelot maksavat keskimäärin 100-350€.

Ilmalämpöpumppu ja lämmityskustannukset   

Ilmalämpöpumpumppujen hyötysuhdetta voidaaan kuvata SCOP-arvon avulla, joka vaikuttaa suoraan ilmalämpöpumpulla lämmitetyn asunnon säästyvään rahamäärään. SCOP-arvo siis kertoo, kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden. Mitä suurempi SCOP-arvo siis on sitä suurempi on ilmalämpöpumpun hyötysuhde ja sitä enemmän lämpöenergiaa saat samalla rahalla. Siksi se pitääkin yleensä paikkaansa, että laadukas ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin vuosien saatossa.  

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu viilennykseen 

Sisäilman viilentäminen ilmalämpöpumpulla on yllättävän edullista. Kuumana kesäpäivänä viilentäminen maksaa kohteesta riippuen noin 0,5–1 € / päivä, vaikka pumppua pitäisi päällä ympäri vuorokauden. 

Saattaisi kuvitella, että on energiatehokkaampaa laittaa ilmalämpöpumppu pois päältä, kun ilma on saatu haluttuun lämpötilaan, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Tehokkainta on pitää ilmalämpöpumppua viilennyskaudella päällä lähes koko ajan, jotta ilma pysyy halutussa lämpötilassa. Mitä kauempana huoneen lämpötila on toivotusta pyyntilömpötilasta, joka ilmalämpöpumppuun asetetaan, sitä enemmän pumppu joutuu käyttämään energiaa halutun lämpötilan saavuttamiseen. 

Ilmalämpöpumppu lämmitys

SCOP-arvon avulla voidaan todeta, että pakkasella on huomattavasti edullisempaa lämmittää asunto ilmalämpöpumpulla kuin esimerkiksi sähköpattereilla. Ilmalämpöpumpulla saat enemmän lämpöenergiaa samalla rahalla. 

Ilmalämpöpumpun avulla mukavampaa asumista

Ilmalämpöpumpun suosio ja käytännöllisyys perustuu pitkälti paitsi sen energiatehokkuuteen niin myös sen nopeuteen tuottaa toivottua lämmitystä tai viilennystä. Ilmalämpöpumppu alkaa tuottamaan haluamaasi lämpöä lähes samalla sekunnilla kun se laitetaan päälle. Ilmalämpöpumpulla voidaan lämmittää kylmää sisäilmaa tai viilentää turhan lämmintä sisäilmaa. Ilmanlämpötilan lisäksi ilmalämpöpumpulla voidaan kuivattaa kosteaa sisäilmaa. Kuiva sisäilma pienentää home- ja kosteusvaurioiden riskiä. Useissa ilmalämpöpumpuissa on myös mahdollisuus sisäilman suodattamiseen, jolla ylimääräiset tuoksut ja epäpuhtaudet saadaan puhdistettua sisäilmasta. 

Ilmalämpöpumppua harkitessa tulee miettiä sen pääsääntöistä käyttötarkoitusta. Ilmalämpöpumppu testien mukaan yhdessä laitteessa ei yleensä toteudu yhtä tehokas lämmitys ja viilennys. Siksi pääsääntöinen käyttötarkoitus kannattaa tietää laitetta hankittaessa, jotta sinun tarpeisiisi löydetään paras ilmalämpöpumppu. Mikäli laitteen halutaan suoriutuvan tehokkaasti molemmista tehtävistä, näkyy tämä ehdottomasti myös pumpun hinnassa. 

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu hinta

Ilmalämpöpumpun hinta riippuu pitkälti valitun laitteen koosta ja tehokkuudesta sekä käyttötarkoituksesta. Hintaan vaikuttaa myös kohteen pinta-ala, eli se kuinka suuri lämmitettävä tai viilennettävä tila on. Sopiva laite valitaan pinta-alan perusteella. Edullisinta on hankkia yksi ilmalämpöpumppu kokonaisuus eli yksi sisäyksikkö ja yksi ulkoyksikkö. Mikäli tila on suuri ja ilma halutaan saada kiertämään koko rakennuksessa, tarvitaan silloin useampi sisäyksikkö kohteeseen. Yleensä yhtä ulkoyksikköä kohden voidaan asentaa maksimissaan kaksi sisäyksikköä. 

Ilmalämpöpumppua harkittaessa kannattaa panostaa sen laatuun. Laadukas ilmalämpöpumppu tuottaa nopeammin ja tehokkaammin ilmaa ja maksaa itsensä takaisin käyttö- ja huoltokustannuksissa sekä mukavuudellaan kuumien kesähelteiden aikana. 

  • Pelkät laitteet maksavat usein noin 700-2500€.  
  • Ilmalämpöpumpun asennus hinta on noin 359-900€ 
  • Ilmalämpöpumppu asennettuna (eli laite + asennus) maksaa keskimäärin 900-4000€

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Ilmalämpöpumppu voidaan asentaa ongelmitta myös kerrostaloasuntoon. Useimmiten pumpun ulkoyksikkö asennetaan parvekekaiteen suojaan, jottei se näkyisisi ulospäin epämiellyttävästi rakennuksen julkisivussa. Asennukseen tarvitaan kuitenkin taloyhtiön hyväksyntä pumpun asennukseen. Muistathan siis aina selvittää oman taloyhtiösi kannan ja hankkia luvan ilmalämpöpumpun asennukseen. 

Ilmalämpöpumppu kerrostalossa lisää huomattavasti asumismukavuutta etenkin kesäisin. Useimmiten kerrostaloihin riittää pelkästään viilentävä ilmalämpöpumppu, joka näkyy myös laitteen hinnassa positiivisesti. 

Keskimäärin ilmalämpöpumput maksavat asennettuna kerrostaloon noin 1700€. 

ALOITA TÄSTÄ:

Mihin palveluun tarvitset tekijää?

Palvelun käyttäminen on ilmaista – jätät vain tarjouspyynnön ja maksat tekijälle tehdystä työstä!

Kokeile ilmaista palvelua heti!

Kokeile jättämällä työpyyntö tai tarjouspyyntö alla olevasta napista painanamalla tai lataa sovellus sovelluskaupastasi!

Lue lisää artikkeleita kodin remontointiin:

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu viilennykseen – Ilmalämpöpumpulla saat energiatehokkaan ja nopean viilennyksen asuntoosi, kovillakin helteillä.

Keittiömallit – mitä niitä olikaan?

Keittiömallit ovat merkittävin yksittäinen suunnittelua ohjaava tekijä. Keittiösuunnittelun ammattilaiset ovat kehittäneet eri keittiömallit sen mukaan, millainen tila on käytettävissä.

Keittiön suunnittelu

Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin yhteydessä.

Keittiöremontti

Keittiöremontti on mahdollisuus tehdä päivittäin käytettävästä tilasta toimivampi ja mukavampi – tästä syystä suunnitteluun tulee panostaa.

Viemärin sukitus

Viemärin sukitus on sujuvampi ja edullisempi menetelmä korjata, uudistaa ja vahvistaa omakotitalon viemärit

Putkiremontti

Putkiston hyvinvointi on elintärkeää rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Etenkin silloin jos asut vanhassa talossa, jossa käytössä ovat alkuperäiset kupariputket, on putkiston nykytila ehdottoman tärkeää tarkistaa.

Pintaremontti

Pintaremontilla tarkoitetaan yleisesti eri tyyppisiä asunnon pintapuolisia korjaustoimenpiteitä, joiden tarkoitus on uudistaa tai siistiä asunnon yleisilme. Pintaremontti on yksinkertaisin toimenpide, jolla pystytään tehokkaasti uudistamaan kodin ilmettä. Pintaremontti voidaan tehdä joko koko asuntoon tai vain tiettyyn osaan asuntoa.

Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Huopakaton huolto

Huopakaton huolto säännöllisesti tehtynä on huopakaton elinehto.

Peltikaton puhdistus ja pesu

Peltikaton säännöllinen puhdistus on tärkein huoltotoimenpide, jolla katon käyttöikään pystytään vaikuttamaan ja pitämään kattoremontti poissa kuvioista mahdollisimman pitkään.

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto on mahdollista tehdä kaiken ikäisille katoille kunhan tiilen rakenne on kunnossa. Tiilikatto on kaunis ja erittäin kestävä katto kunhan se on tehty laadukkaasta tiilestä ja sitä muistaa huoltaa säännöllisesti.

Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus tehdään yleensä 10-15 vuoden välein. Maalipinnan tärkein tehtävä on ehkäistä pellin kulumista ja korroosiota eli ruostumista. Suomessa sääolot vaihtelevat voimakkaasti, joten myös peltikatto joutuu kovalle rasitukselle.

Sammaleen poisto katolta

Jos kattosi on päässyt sammaloitumaan, ei kannata säikähtää, vaan tarttua toimeen. Sammalen poisto katolta on yleinen huoltotoimenpide tiilikatolle ja myös suhteellisen edullinen tehdä. Jos teetät homman ammattilaisella, pääosa kustannuksista tulee työn osuudesta, josta saa myös kotitalousvähennyksen.

Kattoremontti

Kattoremontti on paikallaan, kun katto on saavuttanut teknisen käyttöikänsä eikä kattoa ole enää järkevää täsmäkorjata. Kattoremontin laajuus riippuu useasta tekijästä. Ennen kattoremonttia kohteelle laaditaan toteutussuunnitelma ja hinta-arvio yhdessä ammattilaisen kanssa.