Lasitettu, katettu vai avoterassi?

Terassin suunnitteluvaiheessa on  päätettävä tuleeko terassista lasitettu, katettu vai avoterassi. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä terassin käyttötarkoitus ja huomioida haluttu käyttöaika vuodessa. 

Terassin käyttötarkoitus vaikuttaa millainen terassi tehdään.

Terassin suunnitteluvaiheessa on ratkaistava tehdäänkö avoterassi vai lasitettu tai katettu?

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Lasitettu, katettu vai avoterassi?

Terassin suunnitteluvaiheessa on  päätettävä tuleeko terassista lasitettu, katettu vai avoterassi. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä terassin käyttötarkoitus ja huomioida haluttu käyttöaika vuodessa. 

Kysymyksiä mitkä vaikuttaa valintaan:

 • Mihin terassia käytetään pääosin?
 • Tuleeko terassille ruokailuryhmä?
 • Halutaanko terassilla tehdä ruokaa?
 • Tuleeko terassin yhteyteen upotettu poreallas?
 • Käytetäänkö terassia ympäri vuoden?

Ilmansuunnat vaikuttaa terassin viihtyvyyteen ja käytettävyyteen erilaisten sääolosuhteiden mukana. Lämpimin ja valoisin on etelä-länsi suunnalla ja taas viileintä on pohjoisen suunnalla. Idän suunnalta tulee mukava aamuaurinko, mutta muuttuu päivän aikana varjoisammaksi ja sieltä puhaltaa koleammat tuulet. Ilmansuunnat kannattaa ottaa huomioon myöskin sateiden ja tuulisten säiden osalta.

Avoterassi

Avoterassi antaa lisää erilaisia käyttömahdollisuuksia ja tilaa kuumilla kesäsäillä, kun halutaan viettää aikaa ulkona.

Avoterassin käyttö on helpompaa niin grillauksen ja muun toimimisen osalta sen avoimuuden takia, varsinkin verrattuna lasitettuun terassiin. Lisäksi avoterassia on huomattavasti helpompi laajentaa muita vaihtoehtoja verrattaessa.

Avoterassilla on kuitenkin huomioitava sääolosuhteiden tuoma haaste eli tuulisuus ja sateet. Tällöin sen käytettävyys tai sen miellyttävyys vähenee. Edellä mainitut seikat myöskin lisäävät avoterassin huoltotoimenpiteitä, jotka kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Avoterassi on mahdollista tehdä joko talon tai rakennuksen yhteyteen tai ihan omaksi itsenäiseksi kokonaisuudeksi. Se sopii oikeastaan ihan kaikkiin ympäristöihin ja pihapiireihin.

Terassille on mahdollisuus tehdä porrasaskelmia ja kaiteet oman tarpeen mukaisesti. 

Hinta

Avoterassin rakentamisen kustannuksia arvioitaessa, niin on aluksi katsottava työn laajuutta terassin muodon ja koon pohjalta. Hintaan vaikuttaa pohjatöiden määrä ja miten terassin perustus tullaan tekemään.

Itsetehtynä avoterassin saa rakennettua noin 400 eurolla. Halvimmillaan terassin voi saada teetettyä noin 700 eurolla. Monitasoisen 30 m2 terassin hinnaksi voi tulla useampi tuhat euroa.

Terassin hintaan vaikuttavat:

 • terassin koko ja muoto
 • materiaalit
 • pohjatöiden määrä
 • terassin tuleva alusta
 • tuleeko portaat ja kaiteet

Katettu terassi

Katettu terassi on peitetty katolla tai muulla vastaavalla rakenteella. Katettu terassi tarjoaa suojan auringolta, sateelta ja tuulelta ja tekee siitä miellyttävän paikan oleskella ja viettää aikaa.

Katetun terassin voi rakentaa erilaisista materiaaleista, kuten puusta, teräksestä, alumiinista tai muovista.

Katetun terassin rakentaminen vaatii yleensä luvan paikalliselta viranomaiselta ja myöskin naapureiden kuuleminen on järkevää.

Katetun terassin katto materiaalivaihtoehtoja on useita ja siihen vaikuttaa minne terassi rakennetaan ja halutaanko saada sopimaan ulkonäöllisesti talon tai mökin yhteyteen.

Jykevin ratkaisu on tehdä peltikatto, joka on myöskin monesti materiaalina talon tai mökin katolla. Peltikatto pimentää terassia huomattavasti ja ei sovi varsinkaan kevyihin terasseihin.

Aika yleinen ratkaisu on tehdä valokatteella, joka on kevyt ja läpäisee mainiosti valoa. Valokate on tehty nykyään polykarbonaatti-muovista ja sen ominaisuudet ja kestäminen on selkeästi parempi kuin PVC-muovista tehtyjen valokatteiden.

Nyt on suosioon tullut lasikatto, joka on karkaistua lasia ja on turvallinen, kestävä, pitkäikäinen ja näyttävä katemateriaali. Se on kalliimpi kuin valokate, mutta sen elinkaaren otettaessa huomioon niin hyöty kasvaa.

Terassin suunnittelussa voi miettiä halutaanko koko terassille tehdä kate vai pelkästään esimerkiksi ruokailutilaan ja muu tila on avointa. Tämä vaikuttaa kustannuksiin.

Katettu terassi kerää kuumalla kesäsäällä huomattavasti lämpöä ja on järkevää miettiä jo suunnitteluvaiheessa tilan tuuletus ja ilmankierto.

Katetun terassin hintaan vaikuttaa oleellisesti käytettävä materiaali, katettava pinta-ala ja muodot. 

Lasitettu terassi

Lasitettu terassi yhdistää pihan ja kodin näppärästi yhteen. Se antaa terassille suojan ja helppohoitoisen tilan, jolla luodaan viihtyisyyttä ja lisätilaa kotiin.

Lasitettu terassi antaa mahdollisuuden pidentää kesäkautta ja tuo myöskin lisämahdollisuuksia monipuoliseen käyttämiseen. Saadaan lisättyä tunnelmaa niin keväisin kevätauringossa kuin syksyisin raittiissa ja suojaisassa tilassa. Lisäksi saadaan lisätilaa niin kotiin kuin mökille. Tila on helppohoitoinen ja se suojaa erilaisilta sääolosuhteilta niin kalusteita kuin erilaisia laitteita.

Lasitettu terassi vaatii tai tarvitsee routimattoman perustan. Se voidaan rakentaa jo valmiina olevalle patiolle tai terassille.

Lasitetun terassin suurin hyöty on sen tarjoama suoja erilaisilta sääolosuhteilta, joka nostaa käytettävyyttä ja viihtyisyyttä jopa ympäri vuoden.

Terassin käyttöaikaa saadaan pidennettyä muutamalla kuukaudella keväisin ja syksyisin. Lisäksi kaikki siellä oleva kalustus ja laitteet ovat aina suojassa sekä mahdollisesti lukkojen takana. Näin ei tarvitse huolehtia sääennusteista kerätäkseen kalusteita suojaan.

Lasitettu terassi antaa kodille tai kiinteistölle uuden ulottuvuuden ja mahdollisuuden lisätä pinta-alaa. Se on olohuoneen jatke, joka antaa luonnon läheisyyden ja viihtyisyyden käyttöön.

Erilaisilla lämmityslaitteilla tilasta tehdään ympärivuotinen ja antaa vaikkapa saunan jälkeen erinomaisen ja rauhaisan paikan viettää aikaa. 

Lasitettu terassi on mahdollista rakentaa hyödyntäen olemassa olevaa terassia tai tehdä täysin uusi. Maapohjan on oltava routimaton, koska siihen tehtynä terassi on pitkäikäinen ja rakenteet pysyvät vaurioitta vuodenaikojen ja sääolosuhteiden muutoksista huolimatta. On mahdollista tehdä terassi ja lasittaa se ihan kaikkiin maaperiin, mutta se vaatii huolellisen perustuksen ja routaeristyksen.

Yleensä terassilasitukset käsitellään toimenpidelupana tai -ilmoituksena. Tähän vaikuttaa onko terassi uusi vai vanha ja vaikuttaako sen rakentaminen kantaviin rakenteisiin. Näihin voidaan tarvita rakennuslupa.

Suositeltavaa on käyttää asennus yritystä tai suunnittelijaa apuna lupa-asioissa. Näin varmistutaan luvan hakemisessa tarvittavat asiakirjat ja säästetään mahdollisesti aikaa ja kustannuksia. 

Hinta

Terassilasituksen hintaa arvioidessa lähdetään laskemaan terassin pinta-ala ja koko. Terassin muodon vaikutus ja tulevien lasien korkeus vaikuttaa oleellisesti asennukseen ja hinnoitteluun.

Terassilasituksen hintaan vaikuttavat:

 • terassin muoto ja pinta-ala
 • terassilasien korkeus ja lasielementtien määrä
 • perustusten hyödyntämismahdollisuus

Terassilasituksen hinnat vaihtelee kohteesta riippuen 800-10000 euron välillä.

Rakennanko itse vai tilaanko ammattilaiselta?

Monesti ajatellaan, että rakentamalla itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Rakentaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Rakennusammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko rakennusprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään rakennustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat materiaalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa materiaalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin rakennusohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa rakennusurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Terassin rakentaminen

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.