Patterin ilmaus

Patterin ilmaus on yksinkertainen toimenpide, jolla poistetaan ilmakuplat lämmitysjärjestelmästä ja varmistetaan pattereiden oikea toiminta.

Milloin tehdään patterin ilmaus?

Kun  huomataan, että kodin patterit eivät lämpene kunnolla tai niistä kuuluu epämääräisiä ääniä, kuten kohinaa tai kurlutusta, saattaa olla tarpeen tehdä patterin ilmaus. Patterin ilmaus on yksinkertainen toimenpide, jolla poistetaan ilmakuplat lämmitysjärjestelmästä ja varmistetaan pattereiden oikea toiminta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Ilmaantuminen on yleinen ongelma lämmitysjärjestelmissä, erityisesti silloin kun lämmitysjärjestelmässä on korkeampia pisteitä tai kun ilmakuplat pääsevät muodostumaan putkistoon. Ilmaa voi päästä järjestelmään esimerkiksi huoltotoimenpiteiden, vesivuodon tai putkiston muutosten seurauksena.

Patterin ilmaus kannattaa tehdä silloin, kun huomaat seuraavia merkkejä:

 1. Epätasainen lämmitys: Jos huomaat, että tietyt patterit lämpiävät huomattavasti hitaammin tai vähemmän kuin muut, saattaa syynä olla ilmakuplat lämmitysjärjestelmässä. Ilma estää tehokkaan lämmön siirtymisen pattereista huoneilmaan.
 1. Epätyypilliset äänet: Jos pattereista kuuluu kohinaa, kurlutusta tai muita epämääräisiä ääniä, se voi viitata ilmakupliin lämmitysjärjestelmässä. Ilmakuplat voivat aiheuttaa ääniä, kun vesi virtaa niiden ohi.
 1. Heikko lämmönjakelu: Jos huoneet eivät lämpene tasaisesti tai huomaat, että huoneilma tuntuu viileältä, vaikka patterit olisivat täysillä, se voi viitata ilman läsnäoloon järjestelmässä. Ilma estää tehokkaan lämmönjakelun huoneisiin.
 1. Aiempi huoltotoimenpide: Jos on äskettäin tehty huoltotoimenpiteitä lämmitysjärjestelmään, kuten putkien korjauksia tai vesivuodon korjausta, saattaa olla tarpeen ilmata patterit, sillä ilmakuplat voivat päästä järjestelmään näiden toimenpiteiden seurauksena.
 1. Säännöllinen huolto: On suositeltavaa ilmata patterit säännöllisesti osana huoltoa, vaikka ei havaitakaan selviä merkkejä ilman läsnäolosta. Tämä voi auttaa varmistamaan lämmitysjärjestelmän tehokkaan toiminnan ja estämään mahdolliset ongelmat ennalta.

Patterin ilmaus kannattaa tehdä varovasti ja oikeaan aikaan, jotta vältetään mahdolliset vuodot tai muut vahingot. Jos et ole varma, miten ilmata patterit oikein tai jos ongelmat jatkuvat ilmauksen jälkeen, on suositeltavaa pyytää apua ammattitaitoiselta LVI-asentajalta. He voivat tarkistaa lämmitysjärjestelmän kunnon, suorittaa tarvittavat toimenpiteet ja tarjota asiantuntevaa apua patterien ilmauksessa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Ilmauksen vaiheet

Patterin ilmaus voidaan suorittaa seuraavien vaiheiden avulla:

 • Ennen patterien ilmaamista on tärkeää varmistaa, että lämmitysjärjestelmä on sammutettu. Näin vältetään kuumien nesteiden tai höyryn aiheuttamat palovammariskit.
 • Etsitään patterista ilmausruuvi. Se sijaitsee yleensä patterin yläosassa tai sivulla. Ilmausruuvin ulkonäkö voi vaihdella patterin tyypistä riippuen, mutta se on yleensä pieni metallinen ruuvi tai nuppi.
 • Tarvitaan sopiva kuusiokoloavaimen tai ruuvimeisseli ilmausruuvin avaamiseen. Varmista, että on tarvittavat työkalut käden ulottuvilla.
 • Käytetään kuusiokoloavainta tai ruuvimeisseliä avaamaan ilmausruuvi varovasti vastapäivään. Pidetään samalla kiinni astiaa tai rättiä ilmausruuvin yläpuolella, jotta voidaan kerätä mahdollisen vesi tai ilma.
 • Kun ilmausruuvi on auki, kuunellaan kuuluuko ääniä tai sihinää. Pidetään ilmausruuvi auki, kunnes vesipisarat tai ilmakuplat alkavat tulla ulos. Patterin lämpötila voi laskea hieman, kun ilma poistuu järjestelmästä.
 • Kun ilmausruuvista tulee vain vettä ilman kanssa, sulje se tiukasti myötäpäivään. Varmistetaan, että ilmausruuvi on suljettu kunnolla, jotta vältetään vuotojen tai vesivahinkojen riski.
 • Toistetaan sama prosessi muille pattereille, jotka tarvitsevat ilmaamista. Muistetaan aloittaa yleensä alimpana kerroksena olevista pattereista ja edetä ylöspäin.

On tärkeää olla varovainen pattereiden ilmauksessa ja noudattaa valmistajan ohjeita sekä varoitusmerkkejä. Jos ei olla varmoja, miten patterien ilmaus tehdään oikein tai jos ongelmat jatkuvat ilmauksen jälkeen, suositellaan ottamaan yhteyttä ammattitaitoiseen LVI-asentajaan. He voivat tarjota asiantuntevaa apua patterien ilmaamiseen ja varmistaa lämmitysjärjestelmän asianmukaisen toiminnan.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Patterin ilmaus rivitalossa tai kerrostalossa

Kun asut rivitalossa tai kerrostalossa, patterin ilmaus voi hieman poiketa verrattuna omakotitaloon. 

Rivitaloissa ja kerrostaloissa on yleensä yhteinen lämmitysjärjestelmä, joka toimittaa lämpöä useampaan asuntoon. Tämä tarkoittaa, että lämmitysvesi kiertää useissa eri pattereissa samanaikaisesti.

Monissa rivitaloissa ja kerrostaloissa on erilliset ilmausventtiilit pattereissa. Nämä venttiilit helpottavat ilman poistamista järjestelmästä ja tekevät ilmauksen vaivattomaksi.

Pattereiden ilmaaminen rivitalossa tai kerrostalossa voi olla hyvä tehdä yhteistyössä naapureiden kanssa. Jos ilmavuotoa ilmenee ylemmissä kerroksissa, on suositeltavaa ilmaista samanaikaisesti kaikki asuntojen patterit samassa rappukäytävässä.

Rivitaloissa ja kerrostaloissa on hyvä ilmaista patterit aina, kun lämmitysjärjestelmä käynnistyy tai kylmä kausi alkaa. Tämä varmistaa, että ilma poistuu tehokkaasti järjestelmästä ja patterit toimivat optimaalisesti.

Mikäli ei olla varmoja patterien ilmauksen oikeasta tekniikasta tai tarvitset apua, voit ottaa yhteyttä LVI-huolto yritykseen. Ammattilaiset voivat tarjota asiantuntevaa apua ja varmistaa, että patterit ilmaantuvat asianmukaisesti.

On tärkeää pitää patterit kunnossa ja varmistaa, että ne toimivat tehokkaasti. Jos huomataan, että patterit eivät lämpene kunnolla tai kuulet epämääräisiä ääniä, kannattaa harkita patterien ilmaamista. Muista kuitenkin noudattaa turvallisuusohjeita ja tarvittaessa pyytää ammattilaisen apua, jotta varmistetaan oikea ja turvallinen ilmausprosessi.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Patterin ilmaus hinta

Ammattilainen veloittaa patterin ilmaus töistä keskimäärin noin 40 – 500 € pattereiden lukumäärästä ja työn laajuudesta riippuen. Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevan asunnon yksittäisen lämpöpatterin ilmaus voisi maksaa 50 €.e

Patterin ilmauksen hinta voi vaihdella alueittain ja yrityksittäin. Yleisesti ottaen patterin ilmaustöistä veloitetaan työn laajuudesta ja pattereiden lukumäärästä riippuen. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi seuraavat tekijät:

Mitä enemmän pattereita ilmataan, sitä enemmän työtä ja aikaa siihen kuluu. Tämä voi vaikuttaa hintaan.

Jos pattereiden ilmaus vaatii lisätoimenpiteitä, kuten tiettyjen osien purkamista tai erityisiä työvälineitä, se voi nostaa hintaa.

Eri alueilla saatetaan veloittaa erilaisia hintoja putkityöstä. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, hinnat voivat olla hieman korkeampia kuin pienemmissä kaupungeissa tai maaseutualueilla.

On tärkeää pyytää tarjous useammalta LVI-yritykseltä, jotta saat vertailukelpoisen hinnan patterien ilmaukselle omassa asunnossasi. Muistettava myös kysyä mahdollisista matka- tai käynti kuluista, jotka voivat vaikuttaa lopulliseen hintaan.

Patterin ilmauksen voi myös tehdä itse, mikäli tuntee oikean tekniikan ja turvallisuusohjeet. Tällöin säästät ammattilaisen työkustannukset. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että osaat tehdä ilmauksen oikein ja turvallisesti, jotta vältät mahdolliset vahingot tai lisäkustannukset.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.