Sähkön ja energian hinta 2023 – kannattaako siirtyä pörssisähköön?

7.12.2022 | Blogi

Onko Ukrainan sota syy energian hinnan nousuun?

Haastattelimme LämpöYkkösen Veli-Matti Hautakoskea energian hinnannousuun liittyen. Hän on ollut jo yli 10 vuotta energiansäästöalalla ja seuraa päivittäin energian hintoja, paitsi sähköä myös muita energianlähteitä kuten öljyä ja maakaasua.

Kun kysyimme Veli-Matilta Ukrainan sodan vaikutusta energian hintoihin niin Veli-Matti totesi että: “tottahan se on että Ukraina on eskaloinut tilanteen mutta tosiasiassa kysymys on taustalla olevasta pidemmän ajan trendistä”.

“Kysymys on myös kysynnästä ja tarjonnasta”. Yhteiskunnan sähköistyminen on valtava trendi: “on sähköautojen valtava lisääntyminen ja on muitakin sähkön käyttöä lisääviä juttuja”.

Lisäksi vihreä siirtymä esimerkiksi öljystä sähköön vaikuttaa hinnan nousuun. Sähköä tuotetaan kalliimmilla tuotantomuodoilla kuin aikaisemmin. “Kivihiili on ollut edullinen energian tuotantomuoto”, Hautakoski toteaa.

Osittain sähkön hinnan nousu liittyy myös siihen että sähkön hinta on Suomessa ollut poikkeuksellisen edullista verrattuna muihin maihin Euroopassa. “Keski-Euroopassa on maksettu sähköstä jo pitkään 20-30 c/kWh”, Veli-Matti toteaa.

Jos tätä ihan terävintä piikkiä mietitään niin kysymys on myös kaasun hinnasta, joka kuusinkertaistui vuoden 2022 aikana.

Pörssisähköön vai ei?

Jos mietit että kannattaako lähteä pidemmän ajan sähkösopimuksiin niin Veli-Matilla on siihenkin vastaus. Hänen mielestään energiayhtiöt joutuvat pitämään hinnassa ns. “riskilisää” tällä hetkellä, joten hän ei itse lähtisi pitkiin sopimuksiin.

“Toki jokainen voi itse miettiä että ottaako pidempiaikaisen varmaan sopimukseen vai ottaako riskin ja menee pörssisähköllä” hän lopuksi toteaa.

Jos kodin energiansäästö kiinnostaa enempi, lue tai katso tästä seuraava haastattelu jossa keskityimme kodin hankintoihin joilla energiankulutusta voidaan merkittävästi pienentää.

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.