Terassin rakentaminen sisältää monia asioita, jotka on otettava huomioon ja sen suunnittelu on tehtävä hyvin.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Tässä artikkelissa
Terassin rakentamisen vaiheet
Terassin suunnittelu
Terassisuunnitelma on tärkeää tehdä huolellisesti ja tarkasti, jotta siitä saadaan käytännöllinen, tyylikäs, pitkäikäinen ja toiveiden mukainen.
Terassin suunnitteluun on käytettävissä erilaisia suunnitteluohjelmia ja myöskin suunnittelutoimistoja tai ammattilaisia.
Mitä laajempi ja monimutkaisempi kokonaisuus on kyseessä niin sitä enemmän on asioita otettava huomioon.
Suunnitteluvaiheessa otettava nämä asiat huomioon:
- budjetti
- käyttötarkoitus
- perustukset
- materiaalit
- paikka, koko ja sijainti
- lupa-asiat
- avo- katettu vai lasitettu terassi? Valmis terassi?
- Mahdolliset kulkuovet, portaat ja kaiteet
- valaistus
- Kuka tekee, tehdäänkö itse osa ja ammattilainen loput?terassin pitkäikäisyys
- tuleva kalustus
- tilojen mitoitus
- monimuotoisuus -ja tasoisuus
- muutosmahdollisuudet tulevaisuudessa
- yhteensovitus taloon tai rakennukseen
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Terassin perustus
Terassin rakentaminen alkaa perustuksen suunnittelusta. On tietysti huomioitava aluksi käyttötarkoitus, sijainti ja koko.
Perustus on tärkeää tehdä huolellisesti ja tarkasti sen mukaan mille pohjalle tämä tehdään ja mitä vaatimuksia terassin kokonaisuus vaatii.
Mikäli terassi halutaan kattaa tai jopa sulkea seinät lasituksella niin tällöin vaaditaan vahvoja perustuksia. Näin ehkäistään rakenteiden eläminen, varmistetaan lasitusten moitteeton toimiminen ja vähennetään erilaiset huolto- ja säätö hommat.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Huomioon otettavia asioita:
- paikan valinta
- perustuksen valinta
- terassin koko
- terassille tulevat rakenteet
- ympärivuotinen käyttö
- mahdolliset portaat, kaiteet tai ovet. Mikäli tulee lasitus niin tarvitaan ovien paikat.
- tuleva terassin runko, paino ja koko
Terassin runkorakenne
Terassin runkovalinnassa vaikuttaa miten, millä tavalla perustukset on tehty. Lisäksi se, että kiinnitetäänkö terassirunko talon tai rakennuksen seinään. Tämä helpottaa rungon asennusta.
- runkopuun valinta
- asennus- ja kiinnitystarvikkeiden valinta
- tarvitaanko kulmarautoja ja pilarikenkiä
- terassilaudoituksen leveys
Terassin materiaalivalinnat
Materiaalivalinnoissa on tärkeintä ottaa huomioon sääolosuhteet, terassin käyttö ja sijainnin tuomat huomioitavat asiat.
Terassin rakentaminen ja yleisimpiä materiaaleja ovat painekyllästetty kestopuu, lämpökäsitelty puu tai erilaiset komposiittilaudat. Terassi voidaan rakentaa myöskin betonipohjalle tai betonilaattojen tai liuskekivien avulla.
Vaihtoehtoja terassien materiaaliksi:
- kestopuu
- lämpöpuu
- lehtikuusi
- komposiitti
- valubetoni
- betonilaatta
- liuskekivi
Itsetehty vai ammattilaisen tekemä?
Monesti ajatellaan, että rakentamalla itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.
Rakentaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Rakennusammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.
Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko rakennusprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään rakennustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.
Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat materiaalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa materiaalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin rakennusohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.
Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa rakennusurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.
Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Sopimukset
Mikäli teettää työn ulkopuolisella tekijällä tai yrityksellä niin aina kannattaa laatia kirjallinen sopimus. Tällä varmistetaan työn sisältö ja niiden vastuuasiat.
Sopimuksen sisältö:
- aikataulu
- työn sisältö
- hinta ja laskutusperusteet
- materiaalit
- mahdolliset aliurakoitsijat
- takuu
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >