Ovien maalaus

Ovien maalaus kohentaa helposti sisustusta ilman ovien vaihtamista uusiin.

Ovien maalaus kohentaa helposti sisustusta. Sisätiloissa ovienkin kunto ja maalipinta rapistuu täysin huomaamattomasti ja vaikuttaa asunnon viihtyisyyteen. Aina ei ole tarvis lähteä vaihtamaan ovia uusiin vaan ratkaisuna voidaan käyttää maalausta. 

Ovien maalaus on helppo ja nopea keino uudistaa, päivittää ja raikastaa kodin yleisilmettä. Samalla myöskin voidaan nostaa asunnon arvoa. 

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Ovien maalaus voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Ovien maalaukseen ideoita

Ovien maalauksessa ja sävyjen valitsemisessa voidaan korostaa oven ilmettä ja samalla tuoda sitä esille. Nykyään ovien maalauksessa on lähdetty voimakkaastikin leikkimään väreillä.

Yleisesti ovet ovat valkoisia, mutta musta ovikin sopii eri värien kanssa ja tuo kiinnostusta huoneeseen.

Nykyisin kikkaillaan ovien ylä- ja alaosien maalaamisella eri sävyihin. Ovet voidaan maalata kokonaan tai vain vaikka pelkästään peiliosan. On kuitenkin otettava huomioon, että joko seinä tai ovi maalataan kirkkaalla tehostevärillä, mutta ei molempia.

Lisäksi kannattaa ottaa ovien maalausta suunniteltaessa huomioon karmit, karmilistat ja niiden värimaailma.

Maalauksen yhteydessä voidaan ilmeeseen vaikuttaa ovenkahvoilla, joita on saatavilla lukematon määrä erityyppisiä ja näköisiä. Kahvat tuovat kokonaisuuteen oman ilmeensä ja tunnelman.

Ovien maalaus -Esivalmistelu ja pohjatyöt

Ovien valmistusmateriaaleilla on vaikutusta, mitä työvälineitä ja tekniikoita työssä käytetään. Hyvällä pohjatyöllä saavutetaan siisti lopputulos ja ei jouduta tekemään uusintamaalausta.

Huonokuntoisen oven korjaus- ja pohjatyöt vievät enemmän aikaa ja tällöin myöskin mietittävä vaihtaako oven uuteen.

Helpottaakseen maalaustyötä on järkevää irrottaa ovet saranoista. Ovien kahvat, vetimet ja helat kannattaa myöskin irrottaa ja näin niitä ei tarvitse erikseen suojata maalaukselta. Kannattaa huomioida, että tila missä työskennellään, maalataan ja kuivatetaan on riittävän tilava ja suojaisa.

Paikallaan maalatessa kaikki paikat, joita ei haluta maalata suojataan esimerkiksi maalarinteipillä. Lisäksi tilasta ja maalattavan oven läheisyydestä poistetaan mahdolliset kalusteet ja matot.

Ovien pinnat puhdistetaan vedellä ja jos on tarttunutta likaa, öljyjä tai aineksia niin käytetään vahvempia pesuaineita. Tämä on tärkein vaihe lopputuloksen kannalta ja kannattaa tehdä erittäin huolellisesti. Maali imeytyy ja pinta kestää sitä pidempään mitä paremmin tämä on tehty.  

Puhdistukseen käytettäviä aineita on useita ja on hyvä kysyä neuvoa paikallisesta rautakaupasta tai ammattilaiselta, koska myös maalattavan pinnan materiaali on ratkaiseva. Jos pinnoilla on rasvaisuutta tai muuta vastaavaa niin hyvä keino hangata vaikka karhealla sienellä kuten karhunkieli. Tämän jälkeen pestään pinnat puhdistusaineella tai maalipesulla, jonka jälkeen annetaan rauhassa kuivua ennen pintojen jatkokäsittelyä.

Vanhaa maalia ei ole tarpeen hioa pois, jos se ei ole irtoilevaa ja täysin huonokuntoista. Maalattava pinta pitää karhentaa, koska näin uusi maali tarttuu pintaan huomattavasti paremmin. Samalla tarkistetaan oven pinnalta mahdolliset kolhiintuneet kohdat, jotka kitataan puukitillä.

Ennen varsinaista maalausta ovet pohjamaalataan tartuntapohjamaalilla. Tämä antaa maalille hyvän tartuntapohjan ja lisää käyttöikää oville. Pohjamaali annetaan kuivua ohjeiden mukaisesti ennen varsinaista maalausta.

Ovien maalaus -Sopivan maalin valinta

Maalien valinnassa on oltava huolellinen, koska väärin valituilla maaleilla voidaan aiheuttaa nopeastikin maalin lohkeilua, etenkin peiliovista. Tässäkin korostuu pohjatyö ja sen tarpeellisuus lopputuloksen kannalta.

Sisäovien maalaukseen on suositeltavaa käyttää kalustemaalia. Nämä ovat pehmeitä seinämaaleja kovempia ja kestävämpiä. 

Kalustemaalit ovat sävytettävissä ja niissä on eri kiiltoasteita. Puolihimmeä maali on varmin valinta, koska siihen erilaiset jäljet eivät jää näkyviin. Himmeällä maalilla saadaan helpommin tasainen työnjälki. 

Oviin voidaan haluttaessa käyttää kiiltävää maalipintaa.

Kannattaa tutustua värikarttojen ja paikallisen rautakaupan ammattilaisen kanssa maalin ominaisuuksiin ja soveltuvuuksiin.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Ovien maalaus

Ovien maalausta aloittaessa kannattaa myöskin huomioida oven karmit. Nämä jäävät helposti rapistuneen näköiseksi ja värisävyltään erilaiseksi uuden oven pinnan vieressä.

Pohjamaalaus tehdään ohennetulla maalilla ja hienokarvaisella telalla tai siveltimellä. Ensin voidaan levittää siveltimellä ja viimeistellä tasaiseksi telalla. 

Toinen kerros maalataan ohentamattomalla maalilla, kun edellinen maalikerros on kunnolla kuivunut. Maalauskertojen määrä riippuu miten maali imeytyy, tarttuu ja peittää oven pinnan.

Ennen ovien paikalleen laittamista on varattava riittävä aika kuivumiselle.

Ruiskumaalauksella tasaista jälkeä

Ruiskumaalaus toteutetaan yleensä ammattilaisen tekemänä ja tämä on myöskin selkeästi nopein tapa. Ruiskumaalaus soveltuu lähes kaikille ovimateriaaleille. Useasti valitaan ruiskumaalaus, koska se tuo tasaisen pinnan.

Ruiskumaalaus vaatii hyvän tekniikan ja osaamisen, koska se on huomattavasti haastavampaa kuin sivellin- tai telamaalaus. 

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Ovien huolto

Yleisesti ovien lakka- ja maalipinnat ovat erittäin hyvin kulutuksen kestäviä ja myöskin likaa hylkiviä. Pinnat kestävät hyvin altistumista erilaisille aineille, kuten virvoitusjuomat, rasvat ja öljyt.

Likaantunut pinta on puhdistettava mahdollisimman nopeasti ja se onnistuu helposti perus pesuaineilla tai astianpesuaineella. Tähän voidaan käyttää pesuliinaa tai sientä. Pesuaine huuhdellaan vedellä, joka kuivataan välittömästi.

Tahrat ja läikät, jotka ovat imeytyneet maalipintaan niin ne voidaan poistaa lakkabensiinillä kostetulla pehmeällä kankaalla. Voimakkaita liuotinaineita ei suositella käytettäväksi, koska ne pehmittävät maalipintaa.

Paljon maksaa ovien maalaus?

Itse tehtynä ovien maalaus hintaan vaikuttaa työvälineet ja maalin hinta.

Tilaustyönä teetettäessä hintaan vaikuttaa korjaus- ja pohjatöiden määrä ja maalin hinta.

Keskimääräinen yhden oven maalaushinta on noin 70 – 130 euroa.

Neljän oven maalaus n. 400 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.