Tapetin maalaus

Tapetin maalausta pidetään hyvänä vaihtoehtona, kun halutaan välttyä tapetointitöiltä tai haluat uusia ja piristää huoneen ilmettä. Näin vältytään suuremmilta remonttitöiltä kuten tapetin irroittamiselta, pohjustuksilta ja puhdistuksilta.

Tapetin maalaus on helppo ja hyvä tapa ilmeen muuttamiseen.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tapetin maalausta pidetään hyvänä vaihtoehtona, kun halutaan välttyä tapetointitöiltä tai haluat uusia ja piristää huoneen ilmettä. Näin vältytään suuremmilta remonttitöiltä kuten tapetin irroittamiselta, pohjustuksilta ja puhdistuksilta.

Tapetille löytyy laajasti maalaukseen sopivia erikois- tai seinämaaleja, oli kyseessä paperi, tasoite- tai lasikuitutapetti.

Oli kyseessä kulujen säästö, väliaikaisratkaisu, ilmeen muutos tai muu syy niin ennen projektiin ryhtymistä on käytävä tapettipinta tarkkaan läpi.

Ota nämä huomioon ennen työn aloittamista:

– tapetin oltava tukevasti seinässä kiinni

– kupruilut ja rikkoontuneet kohdat näkyvät maalatulla pinnalla

– tapetin oltava hyvässä kunnossa

– ammattilainen osaa arvioida soveltuuko tapetti maalattavaksi

Pieniä huomioita erilaisten tilojen maalaukseen:

Kodinhoitohuoneisiin tapettien maalauksella täysin uutta ilmettä ja raikastusta. Nämä tilat jäävät helposti huomioimatta. Nämä ovat monesti 2000-luvun alun mukaisesti tapetoitu lasikuitutapetilla. Tämän tunnistaa röpelöstä ja harvaan kudottua kangasta muistuttavasta pinnasta. Tämän poistaminen on erittäin hankalaa. Lasikuitutapetin maalaus on suositeltavaa ja samalla kodinhoitohuoneesta saadaan viihtyisä.

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Maalaaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta.Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Esivalmistelu ja pohjatyöt

Koko projekti aloitetaan tarkastamalla tapetin kunto. Tämä tehdään tunnustelemalla ja silmäilemällä koko maalattava pinta. Tapettia voidaan hieman kostuttaa, jolloin huonosti kiinni olevat kohdat alkavat kupruilemaan kosteuden vaikutuksesta.

Tapetin on oltava kunnoltaan hyvä ennen maalauksen aloittamista. Jos todetaan kunnon olevan hyvä maalaukselle niin aloitetaan pohjatyöt.

Varsinainen pohjatyö aloitetaan tyhjentämällä maalattavan tilan ympäristö tyhjäksi. Irrotetaan mahdollisesti listat tai suojataan ne maalarinteipillä. Rajataan katon ja seinän välinen raja maalarinteipillä. Varataan riittävästi työskentelytilaa.

Tämän jälkeen seinä joko harjataan, imuroidaan, pyyhitään kevyesti tai tarvittaessa käytetään rasvatahroihin ja muihin pinttymiin järeämpiä pesuaineita kuten maalipesua.

Tarvittaessa tasoitetaan mahdolliset kolot tai naulanreiät. Jossain tapauksessa seinä voi vaatia hionnan, johon käytetään hiontapaperia.

Pohjatöiden lopuksi seinä puhdistetaan harjaamalla tai imuroimalla. 

Sopivan maalin valinta

Tapetin maalaukseen maalien valinnassa on haasteita. Maalin koostumuksessa tulisi olla vettä mahdollisimman vähän, koska vesi liottaa liisteriä, jolla tapetti on kiinnitetty ja saa sen irtoamaan seinästä. 

Maalin olisi myöskin oltava ominaisuuksiltaan mahdollisimman peittävää. Valikoimista löytyy varsinaisia tapettimaaleja, mutta halutessa löytää useita vaihtoehtoja niin kannattaa mennä paikalliseen rautakauppaan ammattilaisen kanssa keskustelemaan.

Pohjamaalaus

Tapetin maalauksesta pohjustamista vaaditaan etenkin ongelmakohtien, kuten saumausten ja tapetin ylä- ja alareunojen käsittelyyn. 

Työvälineenä käytetään jatkovarrellista telaa ja sivellintä. Vedä tasaisia vetoja nurkasta nurkkaan niin ettei jää kasautumia.

Pohjamaalauksen jälkeen kannattaa käydä läpi maalattu pinta ja tarkistaa mahdolliset kupruilut. Jos näitä on havaittavissa niin kannattaa odottaa seuraavaan päivään ja katsoa onko tapetti kiristynyt takaisin seinän pintaan.

Mikäli ongelmat eivät ole poistuneet niin kannattaa yrittää nämä kohdat liimata injektoimalla liimaa ruiskuttamalla ja painamalla tapetti seinän pintaan kiinni. Tasaiset kohdat voidaan myöskin leikata irti ja sen jälkeen hienotasoittaa. Tämän jälkeen on huolehdittava kuivumisajasta ja hionnasta. Nämä kohdat on myöskin paikkamaalattava.

Tapetin maalaus

Maalauksesta työvälineinä käytetään maalaustelaa ja jatkovartta, lisäksi kannattaa varata pensseli.

Aloitetaan maalin sekoittamisella ja testaamalla maalin imeytymistä pienellä alueella.

Tuloksen ollessa haluttu niin levitetään ensimmäinen maalikerros. Tämä suoritetaan mahdollisimman joutuisasti ja vältetään ylimääräistä hieromista.

Maalin laadusta ja tapetista riippuen tarvitaan maalauskerroksia 1-3. Jokaisen maalikerroksen jälkeen annetaan kuivua ohjeiden mukaisesti.

Tapetin maalaus ei poikkea merkittävästi normaalista seinän maalauksesta. Mikäli tapetissa on kohokuvioisia pintoja niin ne kannattaa suosiolla jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Hyvällä ja huolellisella maalauksella saadaan seinästä uuden näköinen ja kestoltaan mahdollisimman pitkäaikainen.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tapetin maalauksen hinta

Itse tehtynä maalauksen hinnan määrittelee tuote- ja tarvikeostot, joita ovat työ- ja suojausvälineet, mahdolliset vuokrattavat laitteet ja maalin hinta. Ennen työn aloittamista on järkevää arvioida mahdollisimman tarkkaan paljonko maalia tarvitaan.

Tilaustyönä teetettäessä on huomioitava kaksi vaikuttavaa tekijää eli työ- ja materiaalikulut. Työstä voi saada kotitalousvähennystä.

Itse työn hinnoitteluun vaikuttaa maalattava pinta-ala, pohjatyöt ja maalin hinta. Työ on useasti suunniteltava ja määräpaikkaan on matkustettava, jotka ovat laskutettavaa aikaa. Lisäksi maalattavan tilan muodot ja sen mukana tulevat työolosuhteet huomioidaan hinnoittelussa.

Materiaalien valinta ja maalien litrahinnat vaihtelevat ja maalin menekki on erilaista kohteesta riippuen. Materiaalihankinnoissa on myöskin laskettava suojaukseen ja muuhun välineistöön liittyvät hankinnat. Ammattimaalareilla nämä kuuluvat hinnoitteluun.

Tapetin maalaus on huokeampi vaihtoehto kuin tapetin poistaminen ja maalaus. Tässä työmäärä pienempi ja käytetty aika.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Huoneistoremontti

Pintaremontti

Seinän maalaus

Tapetointi

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.