Tässä artikkelissa
Rakennanko itse vai tilaanko ammattilaiselta?
Terassin rakentaminen vaatii osaamista ja siinä on monia työvaiheita. Monesti ajatellaan, että rakentamalla itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.
Terassin rakentaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Rakennusammattilainen pystyy arvioimaan oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.
Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko terassin rakentaminen olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään rakennustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.
Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat materiaalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa materiaalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä erilaisin rakennusohjeisiin vaan ammattilaisen annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.
Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa rakennusurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.
Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Terassin rakentaminen -Varmistetaan luvat
Terassin rakentamineen saattaa vaatia rakennusluvan. Yleisesti tarvitaan lupa aina, kun tontille rakennetaan jotain uutta tai uudistetaan vanhoja rakenteita tai pintamateriaaleja. Lupakäytännöissä on vaihteluja kunnittain. Nämä varmistetaan kunnan rakennusvalvonnasta ja samalla on hyvien tapojen mukaista olla yhteydessä mahdollisiin naapureihin tulevasta projektista.
Yleisesti ottaen katokseton terassi ei vaadi lupaa, mutta katettu tai lasitettu terassi vaatii luvan.
Terassin rakentaminen -Työvaiheet
- Terassin suunnittelu, mitoitus ja piirustukset
- Perustusten valinta ja niiden tekeminen
- Terassin rungon rakentaminen
- Terassilautojen asentaminen
- Mahdollisten portaiden ja kaiteiden rakentaminen
- Työn viimeistely
Terassin suunnittelu
Terassin rakentaminen vaatii tarkat suunnitelmat. Näin voidaan saavuttaa mahdollisimman hyvä lopputulos tarpeiden, toiveiden ja budjetin osalta.
Suunnitteluvaiheessa kannattaa huomioida terassin tuleva käyttötarkoitus ja myöskin tarvittava koko. Mitä kalusteita, tarvikkeita tai laitteita sinne halutaan sopivan?.
Tässä vaiheessa on tutkittava mihin terassi rakennetaan huomioiden ilmansuunnat: auringonpaiste, tuulisuus ja näkösuojaisuus.
Terassin muotoa suunniteltaessa on huomioitava haasteet rakennusvaiheessa.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Terassin rakentaminen -Yleisimmät materiaalit
Terassin rakentaminen ja sen kokonaiskulujen osalta merkittävin kustannus on materiaalit. Painekyllästetty terassilauta on yleisin ja myöskin edullisin vaihtoehto. Komposiitti on kalliimpi vaihtoehto, mutta hoidon ja ylläpidon kannalta huomattavasti helpompi ja halvempi.
Kestopuu
Kestävä vaihtoehto Suomen vaihteleviin sääoloihin. Painekyllästetyn kestopuun lahonkesto on merkittävästi parempi kuin kyllästämättömän puun. Näitä on saatavilla vihreän ja ruskean sävyisenä. Ne ovat helposti sävytettävissä haluttuun sävyyn. Tämä on ekologinen vaihtoehto, koska sen pitkä käyttöikä vähentää metsä varantojen kulutusta.
Lämpöpuu
Terassilautana käytetään yleisesti lämpökäsiteltyä mäntyä, mutta uutena puulajina on myöskin saatavilla saarnia. Lämpöpuu valmistetaan modifoimalla puuta yli 160 asteen lämpötilassa. Tämä parantaa puun kestävyyttä niin lahonkeston-, säänkeston- ja lämmönkestävyys ominaisuuksien osalta sekä pienentää puun kosteuselämistä. Pihka poistuu korkeassa lämpötilassa.
Lämpöpuu on ympäristöystävällinen ja kierrätettävissä olevaa materiaali.
Käsittelyn takia lämpöpuun rakenteellinen ja halkaisulujuus on heikentynyt ja rakennusvaiheessa suositellaan pientä esiporausta. Käsittelyssä suositellaan hengityssuojainten käyttöä kuivan ja hienojakoisen pölyn takia.
Lehtikuusi
Yleisesti on käytössä Siperian lehtikuusi, joka on havupuu. Lehtikuusi on tiheä rakenteista ja se painaa jopa 40 prosenttia enemmän kuin normaali kuusi tai mänty. Lehtikuusen korkea tiheys ja hartsipitoisuus nostaa puun kestävyyttä ja lahonkestoa. On erittäin kestävä ja myöskin kierrätettävä materiaali. Puun harmaantuminen alkaa nopeasti UV-valon vaikutuksesta.
Komposiitti
Komposiitti on erittäin tyylikäs ja helppohoitoinen valinta, mutta hinnaltaan muita materiaaleja kalliimpi. Materiaali kestää hyvin iskuja, erilaisia sääolosuhteita ja siinä on hyvä naarmunkestävyys. Pinta pitää hyvin värit ja on erittäin pitävä alustana niin märkänä kuin kuivana. Lämpölaajenemista tule pituussuuntaisesti, joka huomioitava suunnitteluvaiheessa.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Terassin rakentaminen -Perustuksen tekeminen
Terassin rakentaminen on monivaiheinen projekti ja erittäin tärkeä vaihe on perustusten teko, koska se mahdollistaa pitkäikäisyyden. Aluksi tutkitaan rakennettavan terassin alla oleva maaperä ja sen routivuus. Maaperän ollessa routimaton ja tiivis niin perustukseen voidaan käyttää pihalaattoja.
Riippuen maaperän kaltevuuksista ja muista vastaavista niin saatetaan tarvita erilaisia pilariperustuksia tai mahdollisesti myöskin kallionporauksia.
Mikäli maaperä tai sen muodot tuovat haasteita niin kannattaa ottaa alan ammattilainen paikalle ja varmistaa asiat ennen perustuksen aloittamista.
Tässä ohje perustukseen pihalaattojen avulla:
- Betoniset pihalaatat asetetaan terassin kulmiin. Korkeus ja tasaisuus varmistetaan vatupassilla niin, että kaikki laatat ovat samalla korkeudella.
- Pihalaattojen päälle asennetaan pilariharkot
- Pilariharkot täytetään betonimassalla ja sinne upotetaan harjateräs pätkät.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Terassin rungon rakentaminen
- Asetetaan terassin rungon lankut paikoilleen ja naulataan ne toisiinsa kiinni
- Mikäli terassille tulee kaide niin tässä vaiheessa kiinnitetään kulma- ja välitolpat terassin runkoon. Nämä on hyvä kiinnittää kulmaraudalla.
Lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen on käytettävä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Kaikkien kiinnitystarvikkeiden on oltava samaa materiaalia.
Terassilautojen asentaminen
Ennen terassilautojen asennusta on varmistettava rungon suoruus. Tämä tehdään mittaamalla etäisyydet rungon vasemmasta etukulmasta oikeaan takakulmaan ja sen jälkeen oikeasta etukulmasta vasempaan takakulmaan. Mikäli näissä eroavaisuutta niin runkoa siirretään etureunasta niin, että lukemat ovat samat eli runko on tasainen.
- Kansilautojen asennus aloitetaan terassin etureunasta. Mikäli terassille tulee kaiteet niin huomioitava kaidetolppien kohtiin tehtävät lovet.
Lautojen asettelu välin voi tehdä, vaikkapa kynällä. Mikäli käytetään painekyllästettyä lautaa ja ne ovat kosteita niin tällöin kannattaa käyttää pienempää välimittaa, koska laudat kutistuvat kuivuessa.
- Päätykohdissa suositellaan reikien poraamista, koska näin estetään lautojen halkeaminen ruuvaus kohdista.
Terassin rakentaminen -Mahdollisten portaiden ja kaiteiden rakentaminen
- Portaiden reisilankkujen mittaminen sopivan mittaisiksi. Voidaan käyttää terassilaudoituksesta jäänyttä materiaalia.
- Kiinnitetään reisilankut toisiinsa.
- Asennetaan betoniset pihalaatat maahan tukemaan porrasrakennetta.
- Portaiden runko ruuvataan terassin runkoon kiinni, jonka jälkeen kiinnitetään portaiden kansilaudoitus ja otsalaudat paikoilleen
Terassikaide
- Katkaistaan ala- ja yläjuoksut sopivan mittaisiksi ja asetetaan terassi laudoituksen päälle.
- Pystyrimat katkaistaan ja asetetaan paikoilleen.
- Pystyrimojen päälle toiset ala- ja yläjuoksut ja ruuvataan kiinni.
- Katkaistaan päätyrimat ja ruuvataan kaide-elementin molempiin päihin. Kaide-elementti ruuvataan pääty rimoista kulmatolppiin.
- Kaiteen päällyslauta katkaistaan sopivan mittaiseksi ja ruuvataan paikoilleen.
Terassin rakentaminen -Työn viimeistely
Lopuksi käydään läpi kokonaisuus ja varmistetaan, että ruuvit ja ja muut kiinnikkeet ovat kunnolla kiinni. Katsotaan ja tarkistetaan rakennetun terassin kaltevuus, laudoituksen, portaiden, kaiteiden ja kokonaisuuden jämäkkyys ja toimivuus.
Painekyllästetty puuterassi käsitellään seuraavana kesänä asennuksesta. Tällöin materiaali on ehtinyt riittävästi kuivua. Puun ollessa liian kosteaa niin maali tai öljy ei siihen imeydy ja saattaa jäädä laikukkaaksi.
Puun kosteuden tulee olla alle 20 % ennen mahdollisen käsittelyn aloittamista. Sävytetty puuöljy on ulkokäyttöön suositeltu tuote. Tämä antaa puulle hyvän suojan ja vähentää puupinnan halkeilua.
Terassin rakentaminen hinta
Terassin rakentaminen hinta muodostuu monesta tekijästä. Tähän vaikuttaa koko, muoto, paikka ja pohjatyöt. Merkittävin kustannusvaikutus on materiaalin valinta, onko kestopuusta vai komposiitista? Lisäksi mahdollisesti kaiteiden ja portaiden tarve.
Terassin rakentaminen Itse tehtynä säästää huomattavasti kuluissa ja esimerkkinä rivitalon takapihalle rakennettu terassi voisi maksaa noin 300 euroa.
Tilaustyönä teetettäessä terassin rakentaminen tuntihinta lähtee noin 30 eurosta. Rivitalo terassin rakentaminen hinta lähtee noin 600-800 eurosta.
👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈
Terassin rakentaminen ja sen hinta voi vaihdella merkittävästi ja kannattaa pyytää materiaaleista ja myöskin kokonaistyötä useita tarjouksia niin alan liikkeistä kuin alan ammattilaisilta.
Kotitalousvähennys
Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).
Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).
Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>