Patterin maalaus

Patterin maalaus on helppoa ja vaivatonta, joka onnistuu myöskin omatoimisesti.

Patterin maalaus tulee yleisesti esille remontin valmistumisen yhteydessä ja sitä ei ole huomioitu projektin alkaessa. Patterien tai putkistojen maalaamisella on myöskin sisustuksellisesti ja ulkonäöllisesti erittäin suuri vaikutus kokonaisuuteen. Lisäksi värien käytöllä saadaan täysin uusia ulottuvuuksia myöskin pattereihin ja putkistoihin, jotka ovat oleellisesti näkyvillä.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kodin remontissa tulee ennemmin tai myöhemmin mietittäväksi pitäisikö patterit maalata, korjata vai uusia kokonaan. Patterin maalaus voi olla hyvä ratkaisu jos kyseessä on hyvin vanha valurautainen patteri tai jos patterit ovat hyvin erikokoisia. 

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Maalaaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta.Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Sopivan maalin valinta

Patterien ja putkien maalaamisessa maalin valinnassa on oleellista lämmönkesto. On saatavilla useita erityyppisiä maaleja, joissa omat käyttöominaisuudet niin toimivuuden, imeytyvyyden, keston ja sävytysten osalta. Alkydipohjaiset maalit soveltuvat lämpö ominaisuuksien takia hyvin patterien ja putkien maalaamiseen. Vesiohenteiset maalit eivät sovellu, koska ne pehmenee kuumetessaan.

Värien valinnassa voidaan miettiä, että halutaanko patterien värit erottuvan muusta sisustuksesta ja toimivan yhtenä sisustusratkaisuna vai sävytetäänkö muun sisustuksen värien mukaan. Esimerkkeinä voisi ottaa musta tai tumma patteri vaalealla seinällä, joka tuo patterin selkeästi ja voimakkaasti esille muusta sisustuksesta. Ja toisaalta patterin väri on seinien, katon ja listojen kanssa maalattu samalla värillä.

Esivalmistelut ja pohjatyöt

Ennen töiden aloittamista on huomioitava patterien ja putkien lämpötila. Työstettävät pinnat eivät saa olla kuumia ja viileän patterin kohdalla aikaa työskentelyyn menee huomattavasti enemmän. Jos maalattava pinta on taloyhtiössä niin kannattaa myöskin varmistaa isännöitsijältä termostaattien lämmönsäätelyt.

Työvälineiden hankinnassa on ratkaisevaa maalataanko spraymaalilla, maaliruiskulla vai pensselillä. Suositeltavaa on maalata joko spraymaalilla tai maaliruiskulla patterin epätasaisen pinnan takia ja tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Patterien putket on suositeltavaa maalata pensselillä.

Jos päädytään spray- tai ruiskumaalaukseen niin on järkevää hankkia hengityssuojain, jossa on aktiivihiilisuodatin.Lisäksi hankittava suojahanskat, sopivat pensselit, hiontatyyny tai hiekkapaperi.

Esivalmisteluissa suojataan ja siirretään maalattavan alueen läheisyydestä kalusteet ja muut tarvittavat asiat. Käsittelmättömät pinnat voidaan suojata pahvilla, paperilla tai muovilla. Rajattavat alueet voidaan käsitellä maalarinteipillä.

Pohjatyöt aloitetaan patterien- ja putkien pintojen tarkastuksella. Tässä vaiheessa kannattaa vanha pinta hioa esimerkiksi hiontatyynyllä. Jos pinnoissa on ruostetta niin nämä on hiottava kunnolla puhtaiksi ihan metalliin saakka. Ja tällöin nämä käsiteltävä ruosteenestomaalilla. 

Lopuksi kaikki maalattavat pinnat pestään ja poistetaan pölyt.Tähän voidaan käyttää tärpättiä, lakkabensiiniä tai kalustepesuaineita.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Patterien maalaus

Patterin lämpötilaa ei tarvitse säätä maalaustyötä varten. Työstöaika on lämpimällä patterilla lyhyt, mutta patteri tulisi maalata pieni alue kerrallaan. Nopea tapa patterin maalaukseen on maalin levitys telalla ja siveltimellä tasaaminen. Älä levitä maalia liian isolle alueelle, jottei se ehdi kuivua ennen maalin tasaamista.

Spraymaalaus

Spraymaalauksessa huomioitava, että sitä tehtäessä ilmaan jää leijumaan maalihiukkasia. Tämän takia on huomioitava kunnon läpiveto ja käytettävä hengityssuojainta, jossa on venttiili. Järkevää on käyttää suojahanskoja ja hupullista haalaria, koska maalihiukkaset leijailevat kaikkialle.

Spraymaalin ominaisuudet paranevat, jos maalattava pinta ja maali ovat sopivan lämpöisiä. Näin ollen hyvä keino on lämmittää spraymaalia lämpimällä vedellä. Lisäksi maalattavaa pintaa voidaan kevyesti lämmittää, vaikka kuumailmapuhaltimella. Lämpö helpottaa maalaamista ja maalin tarttumista, eikä valumia muodostu niin helposti. 

Aloittaessa spraymaalaamisen niin maalipurkki sekoitetaan kunnolla ravistamalla. Tämän jälkeen kannattaa suorittaa koemaalaus pienelle peltipalalle tai vaikka vanerille. Näin löydetään maalaukseen sopiva etäisyys ja tyyli. Tämän jälkeen maalataan kaikki maalattavat pinnat. Ensimmäisen kerroksen jälkeen varataan riittävä kuivumisaika ennen toista kerrosta.

Ruiskumaalaus

Ruiskumaalaus on yleistynyt tyyli maalauksessa. Nykyisin maaliruiskut levittävät tasaisesti maalia pintoihin ja ovat hyvä vaihtoehto perinteiseen siveltimellä- tai telalla maalaukseen. Maaliruiskulla pystytään levittämään maalia nopeasti ja tasaisesti, jonka jälkeen haluattaessa voidaan tehdä pensselillä varmistus.

Ruiskumaalauksessa huomioitava, että sitä tehtäessä ilmaan jää leijumaan maalihiukkasia. Tämän takia on huomioitava kunnon läpiveto ja käytettävä hengityssuojainta, jossa on venttiili. Järkevää on käyttää suojahanskoja ja hupullista haalaria, koska maalihiukkaset leijailevat kaikkialle.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Patterin maalauksen hinta

Itse tehtynä patterin maalaus hinta määräytyy maalin hinnasta ja tarvittavista suojaus- työvälineistä. Tilaustyönä teetettynä keskikokoisen patterin maalaus hinta määräytyy tarvittavista pohjatöistä ja maalin hinnasta. Yhden patterin maalauksen hinta vaihtelee alkaen 50 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.