Sisäkaton maalaus

Sisäkaton maalaus voi peittää erilaiset ajan tuomat värimuutokset, mahdolliset tupakansavun aiheuttamat kerrostumat, kattovuodot ja kokonaisuudessaan luoda siisti yleisnäkymä.

Sisäkaton maalaus voi peittää erilaiset ajan tuomat värimuutokset, mahdolliset tupakansavun aiheuttamat kerrostumat, kattovuodot ja kokonaisuudessaan luoda siisti yleisnäkymä.

Kulunut ja ajan tuoma tuhnuisuus voidaan helposti uudistaa vaalealla värisävyllä ja tuoda asuntoon edullinen ilmeen kohotus. 

Sisäkaton maalauksessa on tärkeää tehdä valmistelu- suunnittelutyöt erittäin huolellisesti. Onnistumisen kannalta on tärkeää tutustua maalaustekniikoihin, työvälineisiin ja luoda olosuhteet mahdollisimman sopiviksi maalaukseen.

Erityisesti olosuhteet ja aikataulutus kannattaa huomioida. Työn tuloksen kannalta ja maalin imeytymisen ja kuivumisen kannalta sopiva ilman- ja laatu ovat merkittäviä tekijöitä. Kuuma helle ja kuiva talvisää eivät ole parhaita maalausolosuhteita.

Myöskin tilaan tuleva luonnonvalo ja muut valot on otettava huomioon, koska ne luovat eri tilanteissa erilaisen näkymän.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Maalaaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Esivalmistelut ja pohjatyöt

Ennen varsinaista maalausta tyhjennetään maalattava tila huonekaluista ja muista tavaroista. Muovipeitteellä on järkevää suojata huoneen lattiat ja mahdolliset kiinteät kalusteet. 

Katon ja seinän väliset saumakohdat merkataan maalarinteipillä tai vastaavalla.

Sisäkaton on oltava puhdas ja tasainen ennen maalausta. Katto pestään sopivalla pesuaineella liasta, tahroista ja muista irtoavista aineksista. Pesuaineen valinnassa on huomioitava olemassa olevan katon materiaali.

Puhdistuksen jälkeen katon pinta tarkastetaan ja käydään läpi mahdollisten halkeamien ja irtoavien maalipintojen osalta. Nämä hiotaan tasaisiksi ja ongelmakohdat tasoitetaan paikkaamalla. Sopivan paikkausaineen valinta riippuu kattomateriaalista ja suositeltavaa on kysäistä paikallisen rautakaupan ammattilaiselta.

Puhdistuksen ja paikkauksen jälkeen katon pinta puhdistetaan ja mahdollisesti pintapestään sopivalla liinalla. Annetaan kuivua kunnolla. 

Sopivan maalin valinta

Maalin valinnassa tärkein on mikä materiaali on maalattavassa pinnassa. Väreissä ja sävyissä on valittavana laaja kirjo, sekä himmeitä ja täyshimmeitä vaihtoehtoja. Katon materiaali vaikuttaa myöskin mahdolliseen pohjamaalaukseen.

Puinen katto on suositeltavaa suojata pintakäsittelyllä. Puu reagoi ilman kosteuteen, se voi mahdollisesti kutistua ja turvota. Samalla pintakäsittely suojaa lialta ja vähentää mahdollista pinnan tummumista.

Käytettävissä on vaha, lakka tai maali. Vaha luo luonnollisen ja likaa hylkivän pinnan. Näitä voidaan myöskin sävyttää haluamaan sävyyn.

Lakkauksella puun pinta saadaan kestäväksi. Kiiltoisuuksia on valittavana kaikkeen sopivaksi.

Maalaamalla saadaan peittävämpi lopputulos. Yleisesti tätä käytetään betonisille, rapatuille ja muille tasoitepinnoille. Tällä saadaan kestävä ja helppohoitoinen lopputulos.

Kannattaa tutustua värikarttoihin ja ottaa mallipaloja. Maalin valinnassa paikallinen rautakauppa tai alan ammattilainen on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos maalattava materiaali on haastava.

Pohjamaalaus

Pohjamaalaus tehdään mikäli katon pinta on maali pinnaltaan epätasainen tai jäänyt huokoiseksi. Tähän käytetään erilaisia sisäkattojen pohjamaalia.

Ennen maalaamista on hyvä säätää maalattavan tilan lämpö maalaukselle sopivaksi. Tila kannattaa viilentää ja välttää läpivetoa. Viileässä tilassa maalin kuivuminen ei ole liian nopeaa ja samalla varmistetaan maalin tasainen imeytyminen, vältetään epätasaisuudet ja raidat.

Sisäkaton maalaus

Työn onnistumiseen vaikuttaa moni asia, kuten valaistus ja maalaustekniikka. 

Maalin käytössä yleisimpiä virheitä on sen liian vähäinen käyttö tai määrä. Tämä aiheuttaa epätasaisen ja laikukkaan maalausjäljen. 

Työvälineenä yleisesti käytetään telaa ja pensseliä. Ammattilaiset käyttävät maaliruiskua, jonka käytössä on oltava kokemusta ja taitoa.

Maali levitetään sopivalle alueelle ja tasataan niin ettei maali ehdi kuivua. Lastulevy ja muu materiaali, joissa selkeät saumat niin maalataan kattolevyjen mukaisesti.

Kattojen rajaukseen käytetään pensseliä. Rajauksen jälkeen maalataan telalla leveämpi kaistale. Tämä toteutetaan koko katon osalta samalla tavalla.

Ruiskumaalauksella tasaista jälkeä

Ruiskumaalaus toteutetaan yleensä ammattilaisen tekemänä ja tämä on myöskin selkeästi nopein tapa. Ruiskumaalaus soveltuu hyvin sisäkaton maalaukseen. Useasti valitaan ruiskumaalaus, koska se tuo tasaisen pinnan.

Ruiskumaalaus vaatii hyvän tekniikan ja osaamisen, koska se on huomattavasti haastavampaa kuin sivellin- tai telamaalaus.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Paljon maksaa sisäkaton maalaus?

Itse tehtynä maalauksen hinnan määrittelee tuote- ja tarvikeostot, joita ovat työ- ja suojausvälineet, mahdolliset vuokrattavat laitteet ja maalin hinta. Ennen työn aloittamista on järkevää arvioida mahdollisimman tarkkaan paljonko maalia tarvitaan.

Tilaustyönä teetettäessä on huomioitava kaksi vaikuttavaa tekijää eli työ- ja materiaalikulut. Työstä voi saada kotitalousvähennystä.

Itse työn hinnoitteluun vaikuttaa maalattava pinta-ala, pohjatyöt ja maalin hinta. Työ on useasti suunniteltava ja määräpaikkaan on matkustettava, jotka ovat laskutettavaa aikaa. Lisäksi maalattavan tilan muodot ja sen mukana tulevat työolosuhteet huomioidaan hinnoittelussa.

Materiaalien valinta ja maalien litrahinnat vaihtelevat ja maalin menekki on erilaista kohteesta riippuen. Materiaalihankinnoissa on myöskin laskettava suojaukseen ja muuhun välineistöön liittyvät hankinnat. Ammattimaalareilla nämä kuuluvat hinnoitteluun.

Sisäkaton maalauksen hinta vaihtelee keskiarvoltaan 15 – 35 euroa/neliömetri. Normaalin kerrostaloasunnon sisäkaton maalauksen hinta on noin 700 €.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Maalauspalvelun käyttö

Huoneistoremontti

Pintaremontti

Paneelikaton maalaus

Sisäkattoremontti

Sisäremontti

Maalaus ja pintakäsittelytyöt

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.