Paneelikaton maalaus

Paneelikaton maalaus tuo uutta ilmettä ja piristystä asuntoosi. Paneelikaton maalauksella saadaan raikastettua ja uusittua asunnon ilmettä ja samalla tehtyä kunnostusta. Tällä on helppo saada asunnolle tai talolle myyntitilanteessa lisäarvoa. Projektiin on varattava riittävästi aikaa ja samalla mietittävä kuka sen tekee.

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Paneelikaton maalaus on mahdollista tehdä itse tai teettää ammattilaisella. Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Paneelikaton maalaus voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Paneelikaton maalaus -Pohjatyöt ja esivalmistelut

Paneelikaton maalaus ja pohjatöiden tekeminen on erittäin merkittävä koko projektin kannalta. Huonosti hoidetut huolto- ja pohjatöiden toimenpiteet aiheuttavat lopputulokseen epämieluisat työn jäljet. .

Esivalmisteluun ja pohjatöihin kuuluu suojaus, puhdistus ja välineiden hankinta. Huomioi mahdolliset telineet, joilta on huomattavasti helpompi ja turvallisempi maalta kuin keittiön jakkaralta.

Aluksi suojataan paikat, joita ei haluta käsitellä kuten lattia. Huonekalut ja muut vastaavat siirretään toiseen tilaan. Saumakohdat merkitään maalarinteipillä.

Tämän jälkeen puhdistetaan maalattava pinta pölystä, pihkasta tai muusta aineksista. Työvälineenä harja tai teräslasta. Tarvittaessa pestään ja huuhdellaan maalattava pinta ja annetaan kuivua kunnolla.

Mikäli paneelikaton maalipinta on alkanut halkeilemaan, irtoilemaan tai pinta muuten huono niin hiotaan hiomapaperilla. Tämän jälkeen hiontapöly puhdistetaan.

Paneelikaton pinta tarkistetaan ja kaikki mahdolliset kolot ja reiät kitataan. Mikäli tarvetta niin kittaus tehdään kaksi kertaa. Tämän jälkeen annetaan kuivua ja tehdään tasoitus hionta hiomapaperilla ja poistetaan hiontapöly.

Paneelikaton maalaus -Vaihtoehtoisia paneelipintoja

Uusi puhdas puu

Höylätyt ja sileät puupinnat eivät vaadi pohjakäsittelyä. Halutessaan pinnat voidaan kevyesti kostuttaa, antaa kuivua ja tämän jälkeen tehdä kevyt hionta hiekkapaperilla ja lopuksi poistaa tulleet hiontapölyt.

Aiemmin käsitelty vanha puu

Varmistutaan maalin soveltuvuus maalattavalle pinnalle. Pinnan ollessa vahattu niin erilaisilla rasvanpoistoaineilla käsitellään pinta. Hilseilevä pinta poistetaan hiekkapaperilla tai erilaisilla maalinpoistoaineilla.

Paneelikaton maalaus -Huomioitavia asioita

Vapaa-ajan asunnon tai mökin paneelikaton maalausta suunniteltaessa kannattaa huomioida talven aiheuttama kosteus. Parhaiten maalaus onnistuu kesäaikaan, kun kosteudet ovat haihtuneet.

Paneelikaton maalaus -Sopivan maalin valinta

Paneelikaton maalaus ja siihen valittavan maalin valinnassa on huomioitava katon sijainti ja millainen vaikutelma halutaan antaa.

Maalin värillä luodaan tunnelmaa. Vaaleilla väreillä saadaan valoisuutta ja lisättyä tilan tuntua kun taas tummat värit madaltavat tilaa. 

Ratkaisevaa on maalin valinnassa myöskin maalattavan katon sijainti eli onko kostea- vai kuivatila. Kosteat tilat vaativat maalin, joilla on erityisen hyvä kosteudenkesto. Huomioi myöskin vapaa-ajan asunnossa tilan käyttö ja onko kylmillään suurimman osan vuodesta. Lisäksi saunassa maalattava paneelikatto vaatii maalilta kosteuden keston lisäksi lämmönkestävyyden.

Maaleja on paneelien maalaukseen valittavissa niin remontti- paneeli ja kalustemaali. Kannattaa huomioida maalattavan tilan mukaan värin kiiltoaste. Nykyään on saatavilla paljon erilaisia vesiohenteisia maaleja, joilla maalaus onnistuu hyvin. Laajoja pinta-aloja maalatessa vesiohenteinen maali on miellyttävämpi käyttää kuin liuotinohenteinen.

Helposti likaantuviin paikkoihin soveltuu hyvin puolihimmeä remonttimaali, koska ominaisuuksiltaan se kestää pesua. Himmeä ja täyshimmeä maali soveltuu mm. makuu- ja olohuoneisiin.

Pohjamaalaus

Pohjamaalauksessa maali sivellään paneeli kerrallaan päästä päähän. Paneelikaton maalaukseen suositeltu tapa on pensselimaalaus. 

Näin vältetään rajat ja saumakohtien syntyminen. Kaikki maalattavat pinnat pohjamaalataan ja annetaan kuivua ohjeiden mukaisesti ennen varsinaista maalausta. 

Pintamaalaus

Pintamaalaus suoritetaan samalla tekniikalla kuin pohjamaalaus eli paneeli kerrallaan päästä päähän. Maalaus kertoihin vaikuttaa vanha väri ja alusta. Vanhat paneelit ovat useasti väriltään keltaisia, vihreitä tai muuten erittäin kirkkaita väriltään ja tällöin maalauskertojen määrä kasvaa, että saadaan peittävä ja tasainen lopputulos.

Uusien paneelien maalauksessa on huomioitava, että ne saattavat eläytyä pitkäänkin asennuksesta. Tällöin paneelien välit tulevat esille. Ylimääräistä maalia kannattaa jättää talteen mahdollista paikkausta varten.

Paneelikaton maalauksessa haasteena on haastava työasento. Tämän takia kannattaa harkita jatkovartta tai ruiskumaalausta. Jatkovarrellisella telalla maalatessa on tärkeää huomioida ja tarkastaa työnjäljen tasaisuus sopivin välein. Rajauksiin käytetään sopivaa pensseliä. 

Ruiskumaalauksella tasaista jälkeä

Ruiskumaalaus toteutetaan yleensä ammattilaisen tekemänä ja tämä on myöskin selkeästi nopein tapa. Ruiskumaalaus soveltuu hyvin paneelikaton maalaukseen. Useasti valitaan ruiskumaalaus, koska se tuo tasaisen pinnan.

Ruiskumaalaus vaatii hyvän tekniikan ja osaamisen, koska se on huomattavasti haastavampaa kuin sivellin- tai telamaalaus. 

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Paneelikaton huolto

Paneelikaton huolto on oikeastaan suurimmalta osalta puhdistusta ja pesua. Maalausta ei tarvitse usein suorittaa, jos se on edellisellä kerralla hyvin maalattu. Jos paneelikatto alkaa kellastumaan, oksakohdat tulevat näkyviin, vaurioita ilmeentyy niin silloin on suositeltavaa tehdä maalaus.

Paneelikaton maalaus hinta

Itse tehtynä paneelikaton maalaus hinnan määrittelee tuote- ja tarvikeostot, joita ovat työ-  ja suojausvälineet, mahdolliset vuokrattavat laitteet ja maalin hinta. Ennen työn aloittamista on järkevää arvioida mahdollisimman tarkkaan paljonko maalia tarvitaan.

Tilaustyönä teetettäessä paneelikaton maalaus hinnan määrittelee maalattavan katon kunto, huonekorkeus ja maalaamiseen käytettävän maalin hinta.

Kuluneet ja huonokuntoiset katot vaativat selkeästi enemmän pohjatyötä ja työaikaa. Korkeat huonekorkeudet tai haastavissa paikoissa olevat katot on hitaampi maalata ja niihin saatetaan tarvita erilaisia apuvälineitä, joiden takia hintakin on korkeampi.

Materiaalien valinta ja maalien litrahinnat vaihtelevat ja maalin menekki on erilaista kohteesta riippuen. Materiaalihankinnoissa on myöskin laskettava suojaukseen ja muuhun välineistöön liittyvät hankinnat. Ammattimaalareilla nämä kuuluvat hinnoitteluun.

Keskikokoisen paneelikaton maalauksen hinta teetettynä ammattilaisella on 1200-3000 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Maalauspalvelun käyttö

Huoneistoremontti

Pintaremontti

Sisäkaton maalaus

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.