Vaihto ilmavesilämpöpumppuun – vinkit lämpöremonttiin

Ilmavesilämpöpumpulla saavutetaan suuret säästöt lämmitys- ja energiakustannuksissa. Paras hyöty saadaan ottamalla ilmavesilämpöpumppu pää järjestelmäksi ja vanha järjestelmä varalähteeksi.

Lämpöremontti

Lämpöremontti parantaa talon tai rakennuksen energiatehokkuutta ottamalla käyttöön uusiutuvaa energiaa. Monessa tapauksessa vanha lämmitysjärjestelmä yhdistetään yhteiskäyttöön uuden järjestelmän kanssa.

Lämpöremontti tai energiaremontti tarkoittaa maalämmön tai muun lämmöntalteenottojärjestelmän asentamista. Tämä ei aiheuta suurempaa peruskorjausta ja asunnossa tai talossa voidaan asua remontin aikana.

Lämpöremontti on kannattavaa tehdä, kun haetaan säästöjä lämmitys- ja energiakustannuksiin.

Oli kyseessä omakotitalo- kerros- tai rivitalo niin remontin avulla voidaan jopa puolittaa lämmityskustannukset ja samalla se vaikuttaa kiinteistön arvon nousuun ja haluttuvuuteen.

Juuri tällä hetkellä on varauduttava energian saatavuuteen ja niiden hintojen merkittäviin muutoksiin. Sähkön, polttoaineen ja kaukolämmön hinnat ovat olleet nousussa ja näin ollen lämpö ja energia remonteista on tullut entistäkin suositumpia säästöjen takia.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Lämpöremontti – Kustannukset

Alla esimerkkejä normaalikokoisen omakotitalon lämmitysjärjestelmistä ja käyttökuluista:

Suora sähkölämmitys patterilla

 • sisältäen kylpyhuoneen lattialämmityksen ja käyttövesivaraajan

Kokonaispaketin hinta sisältäen asennuksen noin 6000 euroa ja käyttökustannukset noin 4000 euroa/vuosi.

Varaava sähkölämmitys

 • sisältäen varaavan lattialämmityksen sekä ison käyttövesivaraajan

Kokonaispaketin hinta sisältäen asennuksen noin 11000 euroa ja käyttökustannukset noin 3000 euroa/vuosi.

Öljylämmitys

 • sisältäen vesikiertoisen lattialämmityksen

Kokonaispaketin hinta sisältäen asennuksen on noin 12000 euroa ja käyttökustannukset noin 3200 euroa/vuosi.

Puukattilalämmitys

 • joko pelletti, puu tai hake +sähkö

Kokonaispaketin hinta sisältäen asennuksen on noin 13 000 euroa ja käyttökustannukset noin 2200 euroa/vuosi.

Maalämpö

 • sisältää vesikiertoisen lattialämmityksen ja lämpökaivon

Kokonaispaketin hinta sisältäen asennuksen on noin 20 000 euroa ja käyttökustannukset noin 2000 euroa/vuosi.

Ilmavesilämpöpumppu

Kokonaispaketin hinta sisältäen asennuksen on noin 11 000 euroa ja käyttökustannukset noin 2000 euroa/vuosi.

Poistoilmapumppu

Kokonaispaketin hinta sisältäen asennuksen on noin 9 000 euroa ja käyttökustannukset noin 2000 euroa/vuosi.

Kaikissa edellä mainituissa vaihtoehdoissa ja laskelmissa on huomioitava mahdolliset huollot ja korjaukset, jotka vaikuttavat pitkällä aikavälillä kustannuksiin ja hyötyihin. Ja tietysti sähkön ja energian hintojen vaihtelut ovat suuressa asemassa hyötyihin ja kustannuksiin.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde

Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde COP ilmoitetaan yleisesti muodossa COP 7/35. Eli lukema mitataan 7 asteen ulkolämpötilassa ja käytetyn menoveden ollessa 35 asteessa eli lattialämmityksen mitoituslämpötilassa.

Tämän lisäksi teknisissä tiedoissa ilmoitetaan COP-lukema ulkolämpötilan ollessa + 2 ja – 7 astetta ja menoveden ollessa patterilämmityksen mitoituslämpötilassa 55 astetta.

Laitteista riippuen niin hyötysuhde luvut eivät tipu samassa suhteessa alhaisissa lämpötiloissa. Joidenkin ilmavesilämpöpumppujen hyötysuhdelukema tippuu nopeasti kylmemmissä ulkolämpötiloissa tai kun käytettävissä ei ole lattialämmitys vaan patteriverkosto ja 55-asteinen menovesi.

Kylmissä olosuhteissa ei ole ratkaisevaa miten ilmavesilämpöpumppu toimii COP 7-lukeman eli 7 asteen ulkolämpötilassa. Tärkeää on tuottaa lämpöenergiaa kylmilläkin sääolosuhteilla, koska tällöin tarvitaan enemmän lämpöenergiaa. Eli mitä paremmin ilmavesilämpöpumppu tuottaa näissä olosuhteissa lämpöenergiaa niin sitä suurempi säästö sen avulla saavutetaan.

Tehtäessä vertailuja ilmavesilämpöpumppujen välillä on myöskin huomioita, että COP-mittausstandardit saattavat vaihdella toimittajien välillä. Voi olla EN 255-standardi ilmoitettuna ja tämä antaa paremman hyötysuhde luvun kuin nykyisin käytössä oleva EN 14511 -standardi.

Ilmavesilämpöpumpun lämmityskauden hyötysuhde SCOP ilmoitetaan standardin EN 14825 mukaisesti. Mittauspaikkoja EN 14825 -standardilla on kolme ja ne ovat lämmin ilmasto (Ateena), keski-ilmasto (Strasbourg) ja kylmä ilmasto (Helsinki). SCOP ilmoitetaan kahdelle menoveden mitoituslämpötilalle eli lattialämmitys 35 astetta ja patterilämmitys 55 astetta.

Laitetta hankittaessa kannattaa tutkia laitteen SCOP-lukemat kylmässä ilmastossa, koska tällöin varmistetaan laitteen avulla saatavat säästöt ja hyödyt.

Öjylämmityksen tai suoran sähkölämmityksen vaihtaminen ilmavesilämpöpumppuun

Ilmavesilämpöpumppu soveltuu niin remontti- kuin saneerauskohteisiin, joissa käytössä öljylämmitys.

Mikäli öljykattila on käyttökunnossa niin on järkevää ottaa molemmat lämmitysjärjestelmät yhteiskäyttöön. Näin saadaan kaikki hyöty käytettyä lämmitykseen.

Ilmavesilämpöpumppu otetaan pää lämmitysjärjestelmäksi käyttöön ja öljylämmitys on varajärjestelmänä, varsinkin kovilla pakkasilla. Näin voidaan säästää lämmityskustannuksissa jopa 50 %.

Ilmavesilämpöpumpun paras ominaisuus on, että se tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti lämmitysenergiaa suurimman osan vuodesta. Hyötysuhde on parhaimmillaan ulkolämpötilan ollessa +10 ja -10 asteen välissä ja tämä onkin Suomessa varsin yleinen tilanne.

Ilmalämpöpumpun avulla saadaan tuotettua kiinteistön lämmitys ja lämpimän veden tuottaminen. Lämmityskustannuksiin voidaan saada jopa 50-60 % säästö ja samalla vähentää mahdollisessa yhteiskäytössä olevan öljylämmityksen kuluja 80 %.

Päätyessä poistamaan vanhan öljyjärjestelmän niin näin saadaan kulusäästöjä ja helpotusta tilauksiin ja huoltoihin. Öljykattilan poistamisella saadaan myöskin huomattavasti lisää tilaa kiinteistöön.

Sähkölämmityksen vaihtaminen ilmavesilämpöpumppuun tuo selvää säästöä energiakuluihin. Ilmavesilämpöpumpun käyttö tuo myöskin tasaisuuden takia asumismukavuutta ja viihtyisyyttä. Säästöt voivat olla jopa 50-60 % verrattuna sähköllä lämmitettävään kiinteistöön tai taloon.

Sähkölämmitys on myöskin mahdollista ja monessa tapauksessa järkevää jättää varajärjestelmäksi.

Ilmavesilämpöpumpun hinta

Kun ajatuksena on hankkia ilmavesilämpöpumppu öljylämmityksen rinnalle, hinta tietysti kiinnostaa kaikkia. Ilmavesilämpöpumpun hinta asennettuna öljylämmityksen rinnalle on suurinpiirtein 8 000–15 000 euroa ja hintaan vaikuttaa esimerkiksi pumpun tehokkuus ja koko. Ilmavesilämpöpumpun hankinnassa on hyvä muistaa, että se tuottaa säästöjä heti asennuksen jälkeen. Lämpöpumpun maksaa itsensä takaisin säästettyinä lämmityskuluina yleensä noin 5–8 vuodessa.

Milloin kannattaa valita ilmavesilämpöpumppu?

Ilmavesilämpöpumppu on kustannustehokas valinta remontti -ja uudiskohteisiin lämmityskustannuksia laskemaan. Se soveltuu myöskin maaperään johon esimerkiksi maalämpöä ei voida asentaa.

 • Kerää lämpöä ilmasta
  Ilmavesilämpöpumppu hyödyntää ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa ja käyttää sen talon ja käyttöveden lämmitykseen. Tätä voidaan käyttää ympäri vuoden ja erittäin tehokkaasti ja taloudellisesti
 • Soveltuu erilaisiin paikkoihin
  Pystytään asentamaan pohjavesialueille ja myöskin paikkoihin joissa ahdas tontti tai kallio sijaitsee syvällä, koska sen asennukseen ei tarvita erilaisia porauksia
 • Säästetään lämmityskustannuksissa
  Ilmavesilämpöpumpun asennus öljylämmityksen rinnalle päälämpölähteeksi
 • Mahdollisuus viilennykseen
  Ilmavesilämpöpumpuissa on myöskin viilennysmahdollisuus. Tämän avulla lisätään asumis -ja käyttömukavuutta kotiin
 • Nopea takaisinmaksuaika

Lämpöremontti -Tuet ja avustukset

Omakotitalojen tai pientalojen omistajilla on mahdollisuus saada tukea ympärivuotisessa asuinkäytössä oleviin taloihin. Tämä on valtionavustusta maakaasusta luopumiseen ja sen korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Tähän ei luokitella fossiilisia polttoaineita, biokaasua tai öljyä käyttäviä lämmitysjärjestelmiä. Avustusta ei ole haettavissa vapaa-ajan asuntoihin.

Lämpöremontti avustus määrä on aina 2500 euroa tai 4000 euroa. Mikäli siirrytään kaukolämmityksestä maalämpöpumppuun niin avustus on 4000 euroa. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirryttäessä avustuksen määrä on 2500 euroa. Avustushakemuksen yhteydessä tarkastetaan saadut muut avustukset ja kotitalousvähennykset, jotka vaikuttavat avustuksen saatavuuteen.

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.