Energiansäästövinkit alan ammattilaiselta

6.2.2023 | Blogi

Energian säästäminen kotona

Energiansäästäminen on lähiaikoina ollut kaikkien kodin omistajien tehtävälistalla. Minkälaisia vaihtoehtoja tähän sitten on jos mietitään että mihin kannattaisi ensimmäiseksi investoida?

Haastattelimme aiheeseen liittyen kokenutta energiansäästön osaajaa Veli-Matti Hautakoskea LämpöYkköseltä.

Energiansäästöä lämmityksellä

“Kyllä lämmitys on ensimmäinen mihin kannattaa kiinnittää huomiota, se vie kodeissa keskimäärin 60-70% kaikesta energiasta”, toteaa Veli-Matti heti alkuun.

Mitkä sitten ovat lämmitykseen liittyen tällä hetkellä parhaita vaihtoehtoja kun mietitään energiansäästöä?

“Oikeastaan kaikki lämpöpumput ovat hyviä vaihtoehtoja, olipa sitten nykyinen lämmitysmuoto sähkölämmitys, öljylämmitys tai joku muu”, kertoo Veli-Matti. “Jos nykyinen lämmitys on kaukolämpö, niin sekin on usein edullinen lämmitysmuoto verrattuna muihin vaihtoehtoihin”.

Klikkaa tästä ja pyydä tarjous lämpöpumppujen asennuksesta useammalta toimijalta samalla kertaa >>

Käyttöveden lämmitys ja energiansäästö

Käyttöveden lämmitys on myös yksi suuri energiasyöppö, joten myös siihen kannattaa Hautakosken mukaan kiinnittää huomiota. Tähän voi vaikuttaa erityisesti omilla käyttötottumuksilla, joihin vaikuttamisesta voit lukea lisää tästä artikkelista.

Yläpohjan lisäeristys vähentää energiankulutusta

“Yksi tärkeistä tekijöistä on varmistaa ettei energiaa mene hukkaan lämpövuotojen muodossa”, Hautakoski muistuttaa. Jos yläpohjan eristystä ei ole tehty niin se kannattaa kyllä tehdä. “On vieläkin taloja joissa on vain 20-30cm eristettä yläpohjassa. Sinne kun lisää 400-500mm puhallusvillaa niin puhutaan jo merkittävistä energiansäästöistä”.

Myös ovi- ja ikkunaremontit ovat yksi mahdollisuus poistaa lämpövuotoja.

Parempi lämmöntalteenotto (LTO) ilmanvaihtokoneessa säästää euroja

Jos ilmanvaihtokone on 1980-2000 luvulta niin yleensä siinä ei ole niin kehittynyttä lämmön talteenottoa kuin uusissa ilmanvaihtokoneissa. Tällöin ilmanvaihtokoneen uusimisella voidaan säästää merkittävästi lämmityskuluissa.

Myös painovoimaisella ilmanvaihdolla toteutettuihin koteihin on olemassa huonekohtaisia lämmöntalteenottoratkaisuja joilla voidaan rakentaa sekä tehokkaampi ilmanvaihto että säästää lämmityskuluissa.

Miten paljon euroja voi säästää energiansäästöön keskittyvillä kodin hankinnoilla?

Jos kodin lämmitykseen menevä sähkö tai energialasku on 2000 euroa vuodessa, tässä esimerkkejä eri hankinnoilla saatavista säästöistä:

  • Lämpöpumpuilla säästöt ovat yleensä noin 30-80% lämmityskuluista, eli noin 600-1600 euroa vuodessa.
  • Yläpohjan lisäeristyksellä säästö on 10-30% eli 200-600 euroa.
  • Halogeenien ja hehkulamppujen vaihto ledvaloihin voi säästää jopa 10% sähkölaskussa, eli noin 200 euroa vuodessa.
  • Kun ilmanvaihtokone vaihdetaan paremmalla lämmöntalteenotolla varustettuun laitteeseen säästöt ovat tyypillisesti 10-30% lämmityskuluista, eli noin 200-600 euroa vuodessa.

Jos olet päättänyt tehdä jotain kotisi energialaskulle ja etsit tekijöitä energiansäästöratkaisuille, KodinPron verkostosta löydät kätevästi paikkakuntasi ammattilaiset. Klikkaa tästä ja jätä tarjouspyyntö kerralla useammalle tekijälle – helposti ja nopeasti >>

Pörssisähkö vai pidempi sopimus?

Haastattelimme energian hintaan liittyen vuoden 2022 lopulla Veli-Mattia ja hänellä oli selkeä mielipide siihen kannattaako siirtyä pörssisähköön. Lue haastattelu täältä >>

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.