Vinkit rännien puhdistukseen

Rännien eli vesikourujen toimivuus on kiinteistöjen kunnon kannalta erittäin tärkeää. Ne on puhdistettava säännöllisesti.

Tässä artikkelissa

Ammattilaisen vinkit katon huoltoon

Miksi on tärkeää puhdistaa rännit?

Rännien eli vesikourujen toimivuus on kiinteistöjen kunnon kannalta erittäin tärkeää. Ne on puhdistettava säännöllisesti.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Rännien avulla saadaan ohjattua vesi pois rakennusten katoilta ja räystäiltä. Niiden on toimittava moitteettomasti niin ettei aiheudu suurempia vesi- ja kosteusvahinkoja rakennukseen ja sen rakenteisiin.

Ränneihin kertyy erilaisia puiden lehtiä, oksia ja muita rasituksia, jotka estävät veden vapaan virtaamisen sieltä pois. 

Keväällä on tärkeää huolehtia rännien puhdistuksesta, koska talven jälkeen on lumien sulamisvesien päästävä virtaamaan vapaasti kourussa. Syksyllä on varmistettava, että rännit ovat puhtaat, ettei talven aikana mahdollisesti jäänyt vesi pääse jäätymään ja aiheuttamaan suurempia vaurioita.

Mikäli ne eivät ole asianmukaisessa kunnossa niin rikkinäinen tai ylikuormittunut ränni ei pysty ohjaamaan vettä pois ja aiheuttaa suuren ja merkittävästi kalliimman remontin. Veden kertyminen aiheuttaa puurakenteisiin lahoamista, sekä tiiliin ja rappaukseen pakkasvaurioita.

Tämän takia rakenteisiin alkaa muodostua hometta ja aiheuttaa suuriakin remonttitarpeita rakennukseen kosteusvaurioiden takia.

Rännien putsaus

Rännien puhdistukseen on monia erilaisia keinoja ja työvälineitä. Näiden valintaan vaikuttaa tehdäänkö putsaus maasta käsin, tikkailta vai katolta. Näihin kaikkiin on omat sopivat työvälineet.

Työssä on otettava tarkkaan huomioon turvallisuusohjeet ja noudatettava niitä. Varsinkin katolta käsin työskennellessä on oltava käytössä turvavaljaat.

Teleskooppivarsi+puhdistusväline

Erittäin hyvä ja turvallisuutta lisäävä työväline on teleskooppivarteen yhdistetty puhdistusväline, joita on suunniteltu ja saatavilla juuri rännien puhdistukseen tarkoitettuja. Nämä mahdollistavat työskentelyn turvallisesti maan pinnalta tai tikkaiden avulla. Riippuen tuotteesta ja valmistajasta, niin näillä pystytään puhdistamaan rännit jopa 6 metrin päästä.

Näillä välineillä puhdistettaessa on huomioitava, ettei ohjaa tai työnnä rännissä olevia likamuodostumia syöksytorveen ja aiheuta tukkeutumista.

Rännien putsaus tikkailta

Tikkaiden käytössä on huomioitava turvallisuus erittäin tarkkaan ja mielellään tehtävä parityönä niin, että toinen on tukemassa tikkaita ja avustamassa muussa toiminnassa.

Turvallisin tapa on käyttää A-tikkaita, mutta nämä vaativat tasaisen maaston. Tikkaiden työtasolle pystytään asettamaan ämpäri, johon kerätään kertynyt lika.

Rännien putsaamisessa kannattaa aina käyttää työkäsineitä, etteivät rännin tai katon reunat aiheuta vammoja.

Mikäli tikkaiden käyttö tuntuu vaikealta tai tekee työn turvattomaksi niin suositellaan alan ammattilaisen pyytämistä paikalle. Puhtaiden rännien takia ei ole järkevää riskeerata turvallisuutta.

Rännien puhdistus katolla

Rännien puhdistus katolla tai katon kautta on erittäin riskialtis suorittaa ilman ammattilaisen apua. Tämä aiheuttaa kaikkein eniten vaaratilanteita kodin tai kiinteistön huoltotöissä.

Mikäli putsaus suoritetaan oma toimisesti katolla niin turvallisuusohjeet ja niiden toteuttaminen on tehtävä täysin ohjeiden mukaisesti. Ilman turvavaljaita ei ole asiaa katolle.

Työvälineinä toimii ämpäri, sopiva kauha ja paksut työrukkaset. Näiden avulla saadaan lika muodostumat kerättyä helposti pois. Lisäksi on hyvä ottaa jätesäkki johon voidaan kaikki lika kerätä ja heittää alas turvallisesti.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Teenkö itse vai tilaanko ammattilaiselta?

Rännien puhdistus onnistuu itse tehtynäkin, mutta varsinkin korkeissa paikoissa työskennellessä on järkevää tilata ammattilaiselta.

Ammattilainen puhdistaa rännit huolellisesti ja turvallisesti. Heillä on siihen tarvittavat välineet ja osaaminen.

Lisäksi rännien puhdistus on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, joten tilaajalle jää loppujen lopuksi maksettavaksi vain osa hinnasta.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Rännien putsauksen hinta

Hintaan vaikuttaa tarvittavat työvälineet, työkohteen korkeus ja puhdistettavan rännin pituus.

Rännien putsauksen keskihinta on 220-270 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.