Parketin lakkaus

Parketin lakkaus kestää yleensä noin 15-20 vuotta, mutta tämä aika voi vaihdella käytön ja huollon mukaan. Tärkeää on tarkkailla parketin pintaa ja uusia lakkaus ajoissa ennen kuin puupinta paistaa lävitse.

Milloin uusitaan parketin lakkaus?

Parketin lakkaus on tärkeä osa parkettilattian ylläpitoa ja sen kestävyyden säilyttämistä. 

Parketin lakkaus kestää yleensä noin 15-20 vuotta, mutta tämä aika voi vaihdella käytön ja huollon mukaan. Tärkeää on tarkkailla parketin pintaa ja uusia lakkaus ajoissa ennen kuin puupinta paistaa lävitse. Parketin kulutusaste, altistuminen kosteudelle, kotieläimet, hiekoitushiekka ja UV-säteily kaikki vaikuttavat parketin kuntoon ja sen sävyyn.

On suositeltavaa kysyä ammattilaiselta neuvoja parketin hionnasta ja lakkauksesta, kun parketilla on ikää noin 10-15 vuotta. Ammattilaiset voivat tarkastella parketin kuntoa ja antaa arvion siitä, milloin lakkaus tulisi uusia. Tämä varmistaa, että parketin pinta säilyy hyvässä kunnossa ja suojattuna.

Hionnalla voidaan usein korjata pienehköjä vaurioita, kuten valon aiheuttamaa tummumista tai naarmuuntunutta pintaa. Jos parketin lakkaus on kulunut puhki, on lakkaus uusittava välittömästi. Lakkaamaton pinta imee helposti kosteutta, likaa ja värjäymiä, joita ei ole helppo poistaa ilman lakkausta.

Suurin osa parketeista voidaan hioa sen laadusta riippuen 2-4 kertaa. On kuitenkin tärkeää huolehtia parketin säännöllisestä huollosta ja ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä, jotta parketin kunto pysyy hyvänä ja tarvetta suuremmille korjauksille voidaan välttää. Jos parketti on päästetty huonoon kuntoon ennen hiontaa ja lakkauksen tilaamista niin voi olla tarpeen tehdä useampi hionta, mutta tämä voidaan välttää asianmukaisella huollolla ja ajoituksella.

On tärkeää muistaa, että parkettilattian oikea hoito ja säännöllinen huolto ovat avainasemassa sen kestävyyden ja ulkonäön säilyttämisessä. 

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Milloin parketin hionta voidaan vielä tehdä? 

Tyypillisen parkettilattian voi hioa 1-3 kertaa sen paksuudesta riippuen. Poikkeuksena on massiiviparketit, jotka ovat merkittävästi paksumpia eli niistä löytyy myös enemmän hionta varaa. Mikäli lattiaan on muodostunut tummia kohtia eli kosteudesta johtuvia tummumia vaaditaan tavallista reilumpaa hiontaa. Tummuneiden kohtien hiominen on mahdollista vain jos hionta varaa on riittävästi ja kosteus ei ole läpäissyt koko parkettia.

Tyypillinen parkettilattia voidaan hioa 1-3 kertaa sen paksuudesta riippuen. Parkettilattian paksuus vaihtelee yleensä 10-20 millimetrin välillä. Hionta poistaa vanhan pintakäsittelyn, tasoittaa lattian pintaa ja antaa mahdollisuuden uudelleen pintakäsittelylle. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että parkettilattian hionta varaa on riittävästi ennen hionnan aloittamista. Tästä syystä massiiviparketit, jotka ovat paksumpia antavat enemmän pelivaraa hiontaan.

Laminaatti- ja vinyylikorkkilattiat eivät yleensä sovellu hiontaan. Näitä lattiamateriaaleja ei ole tarkoitettu hiomiseen kestäviksi ja hionta voi vahingoittaa niiden pintaa peruuttamattomasti. Jos laminaatti- tai vinyylikorkkilattia on vaurioitunut tai kulunut niin yleensä paras vaihtoehto on vaihtaa vaurioituneet paneelit uusiin.

Puulattia voi olla joko massiivipuuta tai ohutta lamelli puuta. Massiivipuulattiat voidaan yleensä hioa useita kertoja, kun taas lamelli puulattioita voidaan hioa vain muutaman kerran, koska niiden pintakerros on ohuempi. Hionta riippuu kuitenkin myös puulattian paksuudesta, ja ennen hiontaa on tärkeää varmistaa, että lattian pinta kestää hiomisen.

On tärkeää muistaa, että ennen lattian hiontaa on suositeltavaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen saadakseen arvion lattian kuntoon ja sen hionta mahdollisuuksiin liittyen. Ammattilaiset osaavat arvioida lattian materiaalin, paksuuden ja kunnostustarpeen perusteella, voiko lattiaa hioa ja mitä varotoimia tulee noudattaa.

Kuivumisaika

On hyvä huomioida, että lakan kuivumisaika voi vaihdella eri valmistajien ja tuotteiden välillä. On tärkeää lukea ja noudattaa valmistajan antamia ohjeita, koska ne tarjoavat parhaan arvion kyseisen lakan kuivumisesta ja suositelluista toimenpiteistä.

Lakka kuivuu suhteellisen nopeasti, mutta on suositeltavaa antaa kuivua 2-3 päivää ennen kuin sen päällä liikutaan. Lakan täysi kovettuminen ja kuivuminen voi kestää pidemmän ajan, joten on suositeltavaa odottaa ennen kuin asettaa painavia huonekaluja tai mattoja takaisin lattialle. Yleinen suositus on odottaa noin 1-2 viikkoa ennen kuin palauttaa huonekalut tai matot lakan päälle. Tämä antaa lakan tarpeeksi aikaa täysin kovettua ja välttää mahdolliset jäljet tai vauriot.

Noudattamalla lakan kuivumisajan suosituksia varmistetaan, että lattian pintakäsittely kestää ja antaa parhaan mahdollisen suojan lattialle pitkällä aikavälillä.

Esivalmistelut

Esivalmistelut ennen urakoitsijan saapumista ovat tärkeitä, jotta parketin hionta työ voidaan suorittaa sujuvasti ja tehokkaasti. Tekemällä nämä itse niin saadaan samalla säästöä kokonaisurakasta.

Poistetaan jalka- ja ovilistat:

  1. Ennen hionta töiden aloittamista poistetaan jalka- ja ovilistat lattian reunoilta. Tämä helpottaa hionnan suorittamista lähempänä lattian reunaa ja estää listojen vaurioitumisen hionnassa.

Siirretään huonekalut pois hiottavalta alueelta:

  1. Siirretään huonekalut ja kaikki muu hiottavalla alueella olevat tavarat. Tämä antaa urakoitsijalle esteettömän pääsyn lattian hiontaan ja lakkaamiseen. 

Huolehdi sähköistä ja valaistuksesta:

  1. Varmista, että asunnossa tai työskentelytilassa on sähköliitännät toiminnassa. Tarvittavat sähköliitännät mahdollistavat lattianhionta koneiden ja muiden työkalujen käytön. Lisäksi varmistetaan, että jokaisessa huoneessa on toimiva kattovalo, jotta työskentelyolosuhteet ovat hyvät.

Huolehditaan riittävästä lämmityksestä:

  1. Lakan kuivumista varten on tärkeää, että huoneistossa on riittävä lämmitys. Optimaalinen lämpötila auttaa lakkaa kuivumaan nopeasti ja tasaisesti. Tarkistetaan, että lämmitysjärjestelmä toimii kunnolla ennen urakoitsijan saapumista.

Näiden esivalmistelujen avulla varmistetaan, että urakoitsija pystyy suorittamaan parketin hionta työn tehokkaasti ja ammattitaitoisesti. Ne myös auttavat estämään vaurioita huonekaluille ja varmistavat, että lopputulos vastaa odotuksia.

Parketin hionta

Parketttilattian lakkaus

Lattian lakkaus on tärkeä vaihe lattian kunnostuksessa ja sen avulla voidaan suojata sekä tehdä lattian pinnasta kaunis. Tässä ohjeita mikäli parkettilattian lakkaus tehdään omatoimisena:

Valmistelu:

  1. Ennen lattian lakkausta on tärkeää valmistella tila ja varmistaa, että lattia on puhdas ja kuiva. Poistetaan kaikki mahdolliset roskat, pöly ja lika lattialta. Tarvittaessa voidaan pyyhkiä lattia kostealla liinalla tai käyttää imuria pölyn poistamiseen.

Lakkaus aineen valinta:

  1. Valitaan sopiva lakka lattian materiaalin ja tarkoituksen mukaan. On olemassa erilaisia lakkatyyppejä, kuten vesiohenteisia lakkoja ja liuotinohenteisia lakkoja. Vesiohenteiset lakat ovat yleisimmin käytettyjä kotitalouksissa, koska ne kuivuvat nopeasti, ovat ympäristöystävällisempiä ja niissä on vähemmän hajuja.

Lakkaus:

  1. Ennen lakan levittämistä on hyvä sekoittaa lakka perusteellisesti. Lakkaa voidaan levittää erilaisilla työkaluilla, kuten tela tai sivellin. Lakan levittäminen aloitetaan huoneen nurkasta ja edetään tasaisesti koko lattian alueelle. Pyritään levittämään lakka tasaisesti ja vältetään liiallista lakan määrän käyttöä yhteen kohtaan, jotta vältetään pisaroiden ja epätasaisuuksien muodostumisen.

Kuivuminen:

  1. Lakan kuivumisaika vaihtelee lakkaus aineesta riippuen. Yleensä lakka kuivuu kosketus kuivaksi muutamassa tunnissa, mutta täysi kovuus saavutetaan vasta päivien tai viikkojen kuluessa. Noudatetaan pakkauksessa annettuja kuivumis ohjeita. Vältetään lattian käyttöä ennen kuin lakkakerros on täysin kuivunut, jotta  tahroja ja vaurioita ei pääse syntymään.

Toistuvat kerrokset:

  1. Tarvittaessa voidaan levittää useita lakkakerroksia lattiaan. Annetaan edellisen kerroksen kuivua täysin ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Useiden kerrosten levittäminen auttaa saavuttamaan paremman kestävyyden ja suojaavan lattian pintaa tehokkaammin.

Teenkö itse vai tilaanko ammattilaisen parketin lakkaukseen?

Parketin lakkaus on tärkeä osa lattian huoltoa ja kunnostusta. Vaikka lattian hionta ja lakkaus omatoimisena saattaa tuntua houkuttelevalta säästökeinolta niin se kannattaa pohtia tarkkaan. Siksi onkin tärkeää harkita onko parempi tehdä parketin hionta itse vai tilata ammattilainen.

Jos on kokemusta parketin hionnasta ja lakkauksesta sekä siihen on tarvittavat työvälineet niin työn voi suorittaa omatoimisena. On oltava tietoinen että, tulee kuitenkin olla tietoinen siitä, että parketin lakkaus on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Lisäksi parketin lakkaus vaatii erilaisia hiontakoneita  ja -tarvikkeita, jotka voivat tulla kalliiksi.

Jos halutaan välttää mahdolliset ongelmat ja saada lopputulokseksi kaunis ja kestävä lattia niin kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista parketin lakkaukseen. Ammattilaisilla on tarvittavat taidot, kokemus ja työkalut, jotta parketin lakkaus saadaan tehtyä asianmukaisesti ja lopputuloksena on kaunis ja kestävä lattia. Ammattilaiset käyttävät myös tehokkaampia koneita, joilla saadaan parempi tulos lyhyemmässä ajassa.

Ammattilaisen palkkaaminen parketin lakkaukseen voi tuntua kalliilta, mutta lopputulos on usein sen arvoinen. Ammattilaisen käyttö voi myös olla taloudellisesti järkevämpää pitkällä aikavälillä, sillä ammattilaisen tekemä parketin hionta ja lakkaus voi kestää pidempään kuin itse tehdyn parketin hionnan lopputulos.

Lisäksi ammattilaisen käyttö vähentää stressiä ja vaivaa, jotka liittyvät parketin lakkaukseen. Ammattilaiset voivat hoitaa kaiken parketin lakkaukseen liittyvän, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia työkaluista, materiaaleista ja mahdollisista ongelmista.

Lopuksi, ammattilaisen käyttö parketin lakkaukseen voi lisätä kodin arvoa. Hyvin hoidettu ja kaunis parkettilattia voi nostaa huoneiston arvoa ja tehdä siitä houkuttelevamman ostokohteen tulevaisuudessa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Parketin lakkauksen hinta

Parketin lakkauksen hinta riippuu suurelta osin mitä työhön sisällytetään ja kuuluuko siihen parkettilattian hionta.

Keskimäärin parkettilattian hionta ja lakkaus maksaa 1600 euroa ja neliöhinta noin 35 euroa.

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.