Parketin hionta

Parketin hionta on yksi tapa saada vanha ja kulunut lattia näyttämään uudelta ja raikkaalta. Hionta on kuitenkin toimenpide, joka vaatii tiettyä osaamista ja huolellisuutta, jotta lattia ei vahingoitu liikaa. 

Voiko parketin hioa?

Parketin hionta on yksi tapa saada vanha ja kulunut lattia näyttämään uudelta ja raikkaalta. Hionta on kuitenkin toimenpide, joka vaatii tiettyä osaamista ja huolellisuutta, jotta lattia ei vahingoitu liikaa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

 

Parketit ovat materiaaliltaan puuta ja niissä on usein hionta varaa, jonka avulla naarmut ja pienet kolot saadaan helposti piiloon. Parkettilattian hionta on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä vanhan lattian hävittäminen ja uuden asentaminen tuottavat enemmän jätettä.

Kun parkettilattiaa halutaan hioa on tärkeää varmistaa, että lattia on riittävän paksu ja hyvässä kunnossa.  Minkä tahansa parkettilattian voi yleensä hioa vähintään kaksi kertaa. Kun lattiaa halutaan uudistaa niin kannattaa ensimmäiseksi miettiä onko hionta mahdollista suorittaa vanhalle parkettilattialle, sillä parketin hiominen on erittäin usein helpompaa ja edullisempaa verrattuna purku- ja asennustyöhön.

Onneksi parkettilattian uudistaminen ei aina vaadi sen vaihtamista kokonaan uuteen. Parketin hiominen on yksi tapa saada lattia näyttämään jälleen uudelta. Jos parketti on liian kulunut tai vaurioitunut, sen hionta voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Hiontatyön jälkeen on yleistä, että parkettilattian pinta käsitellään erikseen lakalla tai öljyllä. Tämä suojaa lattiaa kulumiselta ja antaa sille kauniin kiillon. Käytetty käsittelyaine riippuu parkettilattian materiaalista ja sen käyttötarkoituksesta. Ammattilaiset osaavat suositella oikeanlaista käsittelyainetta kullekin parkettilattialle.

Parkettien hiominen on siis erinomainen tapa uudistaa vanha parkettilattia. Hionta on usein edullisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin uuden parkettilattian asentaminen ja lopputulos on uudenveroinen. On tärkeää muistaa, että parketin hionta kannattaa aina jättää ammattilaisen käsiin, jotta lopputulos on kaunis ja kestävä.

Milloin lattia kannattaa hioa?

Lattian hiontaa kannattaa harkita silloin, kun lattian pinta on kulunut, naarmuuntunut tai lattian väri on muuttunut ajan myötä. Useimmat parkettilattiat voidaan hioa 1-3 kertaa sen paksuudesta riippuen. Massiiviparketit ovat yleensä paksumpia, joten niistä löytyy enemmän hionta varaa. Tämä tarkoittaa sitä, että massiiviparketit voidaan yleensä hioa useammin kuin ohuemmat parketit.

Valmistaudu muuttamaan työn ajaksi

Kun suunnitellaan parketin hiontaa ja lakkauksen uusimista kodissa niin on tärkeää huomioida, pystyykö tai onko järkevää asua kotona työn aikana? Asuminen kodissa parketin hionnan ja lakkauksen aikana ei ole suositeltavaa, sillä työ aiheuttaa paljon melua, pölyä ja hajua.

Hiontatyö tuottaa suuren määrän pölyä, joka voi levitä koko huoneistoon. Pöly voi myös jäädä kiinni huonekaluihin, verhoihin ja muihin tekstiileihin mikäli niitä ei ole siirretty tai poistettu huoneistosta työn ajaksi. Lisäksi hiontatyö aiheuttaa paljon melua, joka voi olla häiritsevää asumisen kannalta. Melu voi jatkua useita päiviä riippuen siitä kuinka suuri projekti on.

Hajut ovat myös yleisiä parketin hionnan ja lakkauksen aikana ja ne voivat olla voimakkaita ja epämiellyttäviä. Jos asunnosta ei poistuta parketin hionnan ja lakkauksen ajaksi on tärkeää valmistella huoneet asianmukaisesti. Suojataan huonekalut ja muut tavarat muovilla tai kankailla, jotta ne eivät altistu pölylle tai lakalle. Pidetään huoneiden ovet suljettuina hionnan aikana, jotta pöly ei leviä koko huoneistoon. Varmistetaan myös, että on tarpeeksi hyvät ilmanvaihtojärjestelmät huoneissa, joissa työ tehdään.

Huonekalut voidaan siirtää toiseen huoneeseen tai ne voidaan peittää suojamuovilla.

Jos kodissa asutaan työn aikana niin se voi pidentää hionnan ja lakkauksen kestoa. Tyypillisesti työn jakaminen kahteen osaan lisää hieman työn hintaa. 

Parkettilattian hionta

Lautaparketin kuten minkä tahansa puu- ja lautalattian hionta aloitetaan karkealla hiomapaperilla ja vaihdetaan hienompaan askel askeleelta. Hionnassa käytetään merkistä ja mallista riippuen 50-80 kiloista lattia hiomakonetta. Seinän reunat ja yksityiskohdat hiotaan epäkeskohiomakoneella eli käsikäyttöisellä hiomakoneella. Lattian puupuhtaaksi hionta eli perusteellinen hionta tarkoittaa tavallisesti 3-4 hiontakertaa. Hienoksi hionta on erittäin tärkeää, jotta lakkaus on kestävä ja pitkäikäinen.

Lattian pinta-alasta riippuen tyypillisen kodin parketin hionta kestää 1-3 päivää. Usein urakoitsijat lupaavat esimerkiksi alle 50 neliön kohteen 1-2 päivässä ja 50-100 neliön kohteen 1-3 päivässä.

Lautaparketin kuten minkä tahansa puu- ja lautalattian hionta on tärkeä toimenpide, joka auttaa lattiaa säilyttämään hyvän kuntonsa ja ulkonäkönsä. 

Valmistelut

Ennen lattian hiontaa on tärkeää valmistella huone asianmukaisesti. Kaikki irrotettavat esineet ja kalusteet tulee poistaa huoneesta. Suojamuovia ja teippiä voidaan käyttää suojaamaan pintoja. Hiontakoneen käyttö aiheuttaa paljon pölyä, joten ilmanvaihto tulee sammuttaa huoneesta, jotta hiontapöly ei leviä koko taloon.

Hiontaprosessi

Hionta aloitetaan karkealla hiomapaperilla, joka poistaa vanhan lakan, maalin tai vahan ja tasoittaa lattian pintaa. Valinta hiomapaperin karheudesta riippuu lattian kunnosta ja hionnan tarpeesta. Mitä enemmän lattian pintaa on tasoitettava, sitä karkeampaa hiomapaperia tulisi käyttää. Tämän jälkeen jatketaan hienommilla hiomapapereilla, kunnes lattian pinta on sileä ja kiiltävä.

Hiontakoneena käytetään yleensä lattiahiomakonetta. Lattiahiomakoneessa on hiontalaikka, joka pyörii ja hioo lattiaa. Seinän reunat ja muut pienet yksityiskohdat joihin kone ei mahdu hiotaan epäkeskohiomakoneella eli käsikäyttöisellä hiomakoneella.

Lattian puupuhtaaksi hionta tarkoittaa tavallisesti 3-4 hiontakertaa. Hienoksi hionta on erittäin tärkeää, jotta pinnasta saadaan hyvin imeytyvä ja tasainen. Näin saadaan lakkauksesta kestävä ja pitkäikäinen. 

Viimeistely

Hionnan jälkeen lattia imuroidaan ja pyyhitään kostealla liinalla puhtaaksi. Kunnes lattia puhdas niin tämän jälkeen voidaan lattia lakata.

Teenkö itse vai tilaanko ammattilaisen parketin hiontaan?

Parketin hionta on tärkeä osa lattian huoltoa ja kunnostusta. Vaikka lattian hionta omatoimisena saattaa tuntua houkuttelevalta säästökeinolta niin se kannattaa pohtia tarkkaan. Siksi onkin tärkeää harkita onko parempi tehdä parketin hionta itse vai tilata ammattilainen.

Jos on kokemusta parketin hionnasta ja siihen on tarvittavat työvälineet niin parketin hionnan voi suorittaa omatoimisena. On oltava tietoinen että, tulee kuitenkin olla tietoinen siitä, että lattian hionta on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Lisäksi parketin hionta vaatii erilaisia hiontakoneita  ja -tarvikkeita, jotka voivat tulla kalliiksi.

Jos halutaan välttää mahdolliset ongelmat ja saada lopputulokseksi kaunis ja kestävä lattia niinkannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista parketin hiontaan. Ammattilaisilla on tarvittavat taidot, kokemus ja työkalut, jotta parketin hionta saadaan tehtyä asianmukaisesti ja lopputuloksena on kaunis ja kestävä lattia. Ammattilaiset käyttävät myös tehokkaampia koneita, joilla saadaan parempi tulos lyhyemmässä ajassa.

Ammattilaisen palkkaaminen parketin hiontaan voi tuntua kalliilta, mutta lopputulos on usein sen arvoinen. Ammattilaisen käyttö voi myös olla taloudellisesti järkevämpää pitkällä aikavälillä, sillä ammattilaisen tekemä parketin hionta ja lakkaus voi kestää pidempään kuin itse tehdyn parketin hionnan lopputulos.

Lisäksi ammattilaisen käyttö vähentää stressiä ja vaivaa, jotka liittyvät parketin hiontaan. Ammattilaiset voivat hoitaa kaiken parketin hiontaan liittyvän, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia työkaluista, materiaaleista ja mahdollisista ongelmista.

Lopuksi, ammattilaisen käyttö parketin hiontaan voi lisätä kodin arvoa. Hyvin hoidettu ja kaunis parkettilattia voi nostaa huoneiston arvoa ja tehdä siitä houkuttelevamman ostokohteen tulevaisuudessa.

Parketin hionta hinta

Parketin hionnan ja lakkauksen hinta on tyypillisesti 28 – 35 euroa per neliömetriä. Alla on hintaan vaikuttavia asioita:

Hiottavan alueen pinta-ala

Suuremman pinta-alan työstäminen on neliöhinnaltaan pientä edullisempaa. Erityisesti alle 30 neliön kohteissa neliöhinta voi olla merkittävästi korkeampi. Yli 120 neliömetrin kokoisissa lattioissa neliöhinta ei enää merkittävästi laske pinta-alan kasvaessa.

Hiottavan parketin kunto

Huonokuntoisen lattian kunnostaminen vaatii enemmän työtä ja materiaaleja kuin hyväkuntoisen lattian hionta. Korjattavien halkeamien tai epätasaisuuksien täyttäminen voi nostaa työn hintaa.

Ajankohta 

Parketin hionnan sesonkiaika on yleensä touko-heinäkuussa. Tämä johtuu siitä, että monet kodin omistajat haluavat valmistella kotinsa kesäksi, kun on hyvät olosuhteet kuivumiselle. Tällöin parketin hionnan hinta voi olla korkeampi ja ammattilaisen varaaminen saattaa olla haastavampaa, sillä monet urakoitsijat ovat varattuja tänä aikana.

Kesän sesongin ulkopuolella, marras-joulukuussa parketin hionnan hinta voi olla edullisempi. Tämä johtuu siitä, että vähemmän ihmisiä haluaa tehdä remonttia tai huoltaa kotiaan loppuvuodesta. Tämä voi olla hyvä aika harkita parketin hionnan teettämistä, sillä saatetaan löytää parempia tarjouksia ja aikataulu on joustavampi.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Lattiaremontti

Huoneistoremontti

Parketin korjaus

Parketin hionta hinta

Parketin hionta hinta Helsinki

Parketin hionta hinta Vantaa

Parketin hionta hinta Espoo

Parketin hionta hinta Tampere

Parketin hionta hinta jyväskylä

Lattian korjaus

Pintaremontti

Remonttipalvelun käyttö

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.