Parketin korjaus

Parkettilattian pintavauriot pystytään yleensä korjaamaan ja saamaan täysin piiloon. Pienet naarmut ja kolhut parkettilattiassa voidaan yleensä paikata vahaamalla.

Voiko parkettia korjata?

Parkettilattia on suosittu lattiamateriaali sen luonnollisen ulkonäön ja kestävyyden vuoksi. Vaikka parketti kestää hyvin päivittäistä käyttöä niin se voi ajan myötä kokea pintavaurioita, kuten naarmuja, kolhuja ja kulumista. Onneksi useimmat parkettilattian pintavauriot voidaan korjata ja saada täysin piiloon.

Parkettilattian pintavauriot pystytään yleensä korjaamaan ja saamaan täysin piiloon. Pienet naarmut ja kolhut parkettilattiassa voidaan yleensä paikata vahaamalla. Tämä menetelmä vaatii huolellista työtä ja oikean sävyisen vahan käyttöä. Vaha levitetään naarmuihin tai kolhuihin ja se täyttää vaurion, jolloin lopputulos on tasainen ja huomaamaton. Pienet naarmut voi paikata myös parketin korjaus aineilla, jotka ovat erityisesti kehitettyjä tarkoituksenaan täyttää pienet vauriot.

Mikäli parkettilattia kärsii syvemmistä kolhuista tai urista ja tarvitaan siihen soveltuvia paikkausaineita. Paikkausaineet ovat yleensä puupohjaisia ja niitä on saatavilla eri sävyissä, jotta ne voidaan sovittaa lattian sävyyn mahdollisimman hyvin. Paikkausaineet täyttävät syvemmät vauriot ja tasoittavat lattian pintaa. On tärkeää seurata valmistajan ohjeita paikkausaineen käytössä saadakseen parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Toisinaan pintavaurioiden korjaaminen voi vaatia kevyttä hiontaa ja uudelleen pintakäsittelyä. Tämä menetelmä on tehokas tapa poistaa syvemmät naarmut ja kolhut sekä saavuttaa tasainen ja sileä lopputulos. Hionta poistaa vaurioituneen pintakerroksen ja mahdollistaa uuden pintakäsittelyn levittämisen. Pintakäsittelyn valinta riippuu lattian materiaalista ja halutusta lopputuloksesta. Yleisimpiä pintakäsittelyjä ovat lakan, öljyn ja vahan käyttö.

On tärkeää huomata, että parketin korjauksen laajuus vaikuttaa lopputulokseen. Mitä laajemmalta alueelta parkettilattiaa täytyy korjata, sitä haastavampaa on saavuttaa täysin huomaamaton tulos. Parketin sävyn muuttuminen vuosien saatossa on myös huomioitava.   Pienet naarmut ja kolhut saadaan yleensä paikattua vahaamalla. Hieman isommat tai syvemmät kolot ja urat voidaan hoitaa niihin sopivilla paikkausaineilla. Toisinaan pintavaurioiden korjaaminen saattaa vaatia kevyttä hiontaa ja pintakäsittelyä.

Parkettia korjattaessa on hyvä muistaa, että mitä laajemmalta alueelta parkettilattiaa täytyy korjata, sitä haastavampaa lopputuloksesta on saada huomaamaton. Parketin sävy ja väri muuttuvat vuosien saatossa kulumisen ja käyttöiän myötä ja sitä on erittäin vaikeaa jäljitellä. 

Parketin kosteusvauriot ovat haastavimpia parketin korjaustöitä. Kosteusvaurio tilanteissa kannattaa pyytää ammattilainen paikalle suorittamaan kosteusmittaus ja korjaustarpeen katselmus.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Yleisimmät parketin korjaukset

Parkettilattia on laadukas ja kestävä valinta kotiin, mutta ajan kuluessa se voi vaatia korjaustoimenpiteitä ylläpitääkseen ulkonäkönsä ja toimivuutensa. 

Yleisimpiä parketin korjauksia:

Kolojen paikkaus:

  1. Parkettilattian pintaan voi tulla kolhuja ja koloja esimerkiksi huonekalujen siirrosta tai terävien esineiden putoamisesta. Pieniin koloihin voidaan käyttää puu paikkausmassaa, joka täyttää kolot ja tasoittaa lattian pintaa. Paikkausaine valitaan lattian sävyn mukaan, jotta lopputulos sulautuu ympäröivään parkettiin.

Naarmujen korjaus:

  1. Naarmut parkettilattiassa voivat olla kosmeettisesti häiritseviä ja heikentää lattian ulkonäköä. Pienten naarmujen korjaamiseen voi käyttää erityistä parketin korjausainetta tai korjaustussia, joka täyttää naarmut ja peittää ne tehokkaasti. Tärkeää on valita korjaustuote, joka vastaa parketin väriä ja sävyä.

Vanhan parketin kunnostus:

  1. Joskus parkettilattia voi olla kulunut ja vaatia kokonaisvaltaista kunnostusta. Tässä tapauksessa ammattilaisen apu voi olla suositeltavaa. Kunnostustöihin voi kuulua parketin hionta, joka poistaa vanhan pintakäsittelyn ja palauttaa lattian alkuperäisen puun värisen pinnan. Tämän jälkeen parketti voidaan viimeistellä uudella pintakäsittelyllä, kuten lakalla, öljyllä tai vahalla.

Kastuneen parketin korjaus:

  1. Vahinkojen sattuessa esimerkiksi vesivahingon seurauksena parkettilattia voi joutua kosteuden vaikutuksen alle. Kastunut parketti voi turvota, kuplia tai vääntyä. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka arvioi vaurion laajuuden ja tarvittavat korjaustoimenpiteet. Kastuneen parketin korjaus voi sisältää parketin vaihtamista, kuivatusta ja uudelleen pintakäsittelyä.

On tärkeää huomata, että parkettilattian korjaustyöt voivat vaihdella riippuen vaurion laajuudesta ja parketin materiaalista. Jos ei olla varmoja miten korjata parkettilattian vaurioita on suositeltavaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Parketin huolto

Parkettilattian hoitaminen on tärkeää sen ulkonäön ja kestävyyden säilyttämiseksi vuosien ajan. Hyvin hoidettu parkettilattia kestää kauemmin ja näyttää paremmalta. 

Normaali siivous

Normaalisiivous on tärkeä osa parkettilattian hoitoa. Päivittäisessä siivouksessa voit käyttää pehmeää harjaa tai imuria poistamaan pölyä, hiekkaa ja roskia parketilta. On hyvä käyttää imuria, jossa on pehmeä harjaosa ettei parketti naarmuunnu. Lattia voidaan pyyhkiä kostealla tai kuivalla mikrokuituliinalla pölyn ja lian poistamiseksi.

Perusteellinen puhdistus:

  1. Ajoittain parkettilattia voi tarvita perusteellisempaa puhdistusta. Tällöin voidaan pyyhkiä lattia kostealla liinalla, joka on kuivaksi väännetty tai käyttää synteettistä puhdistusainetta, joka on tarkoitettu parkettilattioille. Vältetään liiallista kostutusta, sillä liika vesi voi vahingoittaa parkettia. Noudatetaan valmistajan ohjeita puhdistusaineen käytöstä ja varmistetaan, että se on sopiva parkettille.

Vahatun parketin puhdistus:

  1. Vahatun parketin puhdistamiseen voidaan käyttää mineraalitärpättiä. Levitetään pieni määrä mineraalitärpättiä puhtaalle ja pehmeälle liinalle ja pyyhitään lattia huolellisesti. Kannattaa tuulettaa tila, koska mineraalitärpätin haju voi olla voimakas. Puhdistuksen jälkeen kiillotetaan vahattu lattia puhtaalla ja kuivalla liinalla, jolloin sen kiilto palautuu.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet:

  1. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet auttavat säilyttämään parkettilattian hyvässä kunnossa pidempään. Suojataan lattia huonekalujen jaloilla tai käytetään huopatassuja, jotta naarmut ja kolhut voidaan välttää. Vältetään myös kovien ja terävien esineiden pudottamista lattialle. Lisäksi voidaan harkita mattojen käyttöä alueilla, joissa liikkuminen on erityisen vilkasta, jotta parkettia suojellaan.

Parketin korjauksen hinta

Parkettilattian korjauksen hintaan vaikuttaa useita tekijöitä, jotka on otettava huomioon arvioitaessa kokonaiskustannuksia. 

Parkettilattian korjattava vaurio:

  1. Korjauksen hintaan vaikuttaa oleellisesti parkettilattian vaurion laatu ja laajuus. Pienempien pintavaurioiden, kuten naarmujen ja kolojen korjaaminen on yleensä edullisempaa kuin laajempien tai syvempien vaurioiden, kuten isompien kolhujen tai rikkoutuneen parketin vaihtaminen. Vaurion sijainti ja vaikeusaste vaikuttavat myös korjaustyön hintaan.

Tarvittavat parketin korjausvälineet ja -aineet:

  1. Korjaustyöhön tarvittavat välineet ja aineet voivat vaikuttaa merkittävästi korjauskustannuksiin. Pienempien vaurioiden korjaaminen, kuten naarmujen tai kolhujen paikkaus voi edellyttää vain vahaamista tai paikkausainetta, jotka ovat suhteellisen edullisia. Laajempien vaurioiden korjaaminen kuten parketin vaihtaminen tai hionta ja uudelleen pintakäsittely voi vaatia erikoistyökaluja ja materiaaleja mikä voi nostaa korjauskustannuksia.

Parkettilattian korjaustyö ja viimeistely:

  1. Korjaustyön laajuus ja vaativuus vaikuttavat myös korjauskustannuksiin. Pienempien pintavaurioiden korjaaminen, kuten naarmujen tai kolhujen paikkaus, voi olla suhteellisen nopeaa ja helppoa työtä, joka ei vaadi suurta aikaa tai ammattitaitoa. Laajempien vaurioiden korjaaminen, kuten parketin vaihtaminen tai hionta ja uudelleen pintakäsittely, voi vaatia enemmän aikaa ja ammattitaitoa, mikä voi nostaa korjauskustannuksia.

Parkettilattian korjaaminen maksaa keskimäärin noin 100 € – 4.000 €, mikäli tarkastellaan eri tekijöiden vaikutusta hintaan. Tämä hintahaarukka kattaa tarvittavat välineet, materiaalit sekä ammattityön kustannukset. Esimerkiksi parketin kolojen ja rakojen korjaus, hionta ja lakkaus 66 neliömetrin kerrostaloasunnossa voisi maksaa noin 1350 €. Tämä hinta voi vaihdella alueen ja palveluntarjoajan mukaan.

Kokonaisuudessaan parketin korjauksen hinta vaihtelee merkittävästi vaurion laajuudesta, työn vaativuudesta ja tarvittavista materiaaleista riippuen. On suositeltavaa pyytää tarjous ammattitaitoiselta remontti -tai lattia yritykseltä, jotta saadaan tarkka arvio korjauskustannuksista.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

 

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Linkkejä parketin korjaukseen

Parketin korjaus Helsinki

Lattiaremontti

Lattian korjaus

Huoneistoremontti

Sisäremontti

Pintaremontti

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.