Lattiaremontti – Uusi ilme koko kodille

Lattia on yksi kodin näkyvimmistä pinta-aloista ja siksi se vaikuttaakin niin merkittävästi kodin ilmeeseen.

Lattiaremontti vaikuttaa koko kodin ilmeeseen

Lattiaremontti tarkoittaa lattian vaihtamista uuteen. Lattiaremontilla on yhtä suuri vaikutus kodin yleisilmeeseen kuin seinien maalauksella. 

Lattian asennus on yleensä helppo ja melko nopea toimenpide, mutta mahdollisiin yllätyksiin vanhan lattian alla kannattaa varautua. 

Lattiamateriaali valitaan tilan käyttötarkoituksen mukaan. Nykyää lattiamateriaaleja on kuitenkin niin paljon, että jokaiseen tilaan löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto.

Syitä lattiaremonttiin saattaa olla esimerkiksi lattian narina, yleinen epäsiisteys, lattian kylmyys tai toiveena lisätä lattialämmitys. Lattiaremontti voi tarkoittaa vain esimerkiksi yhden huoneen lattian vaihtamista tai koko talon lattiapintojen uusimista. Työn suuruus, hinta ja kesto vaikuttavat siis todella paljon eri kohteiden välillä. 

Lattian asennus

Vanha lattia yleensä puretaan pois lattian remontoinnin yhteydessä.

Tämän jälkeen on suositeltavaa tarkistaa lattiapohjan kunto, esimerkiksi mahdollisten kosteusvaurioiden varalta. Kosteuden voi tarkistaa silmämääräisesti tai huolellisemmin kosteusmittauksen avulla. Kun lattiapohjan on tarkistettu ja pohja on kunnossa, lattiaremontti voi jatkua. Lattian asennustekniikka määräytyy valitun lattian mukaan. 

Toisinaan vanhoissa taloissa puretun lattian alta saattaa paljastua esimerkiksi puulattia, jonka saa usein hiomalla ja lakkaamalla kunnostettua todella tyylikkääksi.

Lattian asennus vanhan päälle

Uuden lattian voi myös asentaa vanhan lattian päälle. Esimerkiksi vinyylilankku tai vinyylimatto on mahdollista asentaa vanhan lattian päälle, joka tekee vinyylin asennuksesta niin yksinkertaista. 

Lattiaremontti hinta

Kun lattiaremontti tulee ajankohtaiseksi, kiinnostaa luonnollisesti se, mitä se kustantaa. Lattiaremontin hintaan vaikuttavat monet tekijät, joista merkittävimpiä osatekijöitä ovat remontoitavan lattian pinta-ala sekä muoto ja lattian käyttötarkoitus eli onko kyseessä esimerkiksi märkätila vai ei.

Lisäksi hinta koostuu työn määrästä. Hintaan vaikuttavat lattian purku sekä pohjan materiaali, viimeistely ja erilaiset lisätyöt kuten mahdollinen lattialämmitys. 

Keskimäärin lattiaremontin hinta on 450–12 000 €. Laminaatin uusiminen kerrostaloyksiöön saattaisi maksaa esimerkiksi 4 000–6 000 €. 

Lattiamateriaalit

Vinyylilattian asennus

Vinyylilattia on pehmeä sekä lämmin ja vaimentaa ääniä paremmin kuin esimerkiksi laminaatti. Vinyylilattia sopii erinomaisesti tiloihin jotka ovat kovassa kulutuksessa. Vinyylilattia esimerkiksi julkisiin tiloihin on usein erinomainen valinta sen kestävyyden ansiosta. Niin vinyylilankku kuin mattokin ovat käteviä ja nopeita asentaa, sillä ne voidaan asentaa usein vanhan kiinteän lattian päälle. Vinyylilattiavaihtoehtoja ovat lankku, matto, laatta tai korkki. Vinyylilattian voi asentaa myös lattialämmityksellä varustetun lattian päälle. 

Asennus on hyvin yksinkertaista eikä lattian pohjatöitä juurikaan vaadita. Vinyylilankku asennetaan lukkopontilla yksi lankku kerrallaa parketin tapaan. Lukkopontti tarkoittaa parkettien ja muiden samankaltaisten lattialankkujen asennus systeemiä. Lukkoponttituotteissa lankut kiinnittyvät toisiinsa liu’uttamalla ja painamalla lankkujen pontit yhteen. Lunkkoponttilankulla saa luotua luonnollisen vaikutelman, sillä ne muistuttavat hyvin paljon puuta ulkonäöltään. 

Vinyylin hinnat vaihtelevat paljon pitkälti sen laadun mukaan. Karkeasti voisi kuitenkin sanoa, että hinnat liikkuvat 20€ – 50€ välillä per neliö. 

Vinyylilattian hinta asennettuna riippuu valitusta lattiamateriaalista, kohteen pinta-alasta, pohjatöistä ja alus materiaaleista. 

Puulattian asennus

Puulattia antaa kodikkuutta kotiisi ja lisää viihtyvyyttä. Puu on käytön sekä katseen kestävä helppohoitoinen lattiamateriaali. Puulattiaa voidaan hioa ja huoltaa, jonka vuoksi se onkin lähes ikuinen. 

Puulattian asennuksessa tärkeintä on huomioida lattialautojen ja huoneen kosteuspitoisuus. Lattialautojen kosteuspitoisuus tulisi asennushetkellä vastata huoneen keskimääräistä kosteutta. Mikäli kosteutta ei huomioida ja asennettava puu on kosteampaa kuin huoneilma, voi tämä aiheuttaa rakojen syntymisen lautojen väliin. 

Puu on keinotekoista materiaalia kalliimpaa, joten se kannattaa asentaa kerralla kunnolla. Puulattian asennus on esimerkiksi vinyyliä hieman haastavampaa ja monimutkaisempaa, joka kannattaa ottaa huomioon. Ilman aikaisempaa asennuskokemusta sen asennus kannattaa usein jättää ammattilaisen käsiin virheettömän lopputuloksen takaamiseksi.   

Laattalattian vaihto

Linoleum-lattian asennus

Linoleumi on kemiallis-tekninen luonnonmateriaali valmiste. Linoleum sisältää muun muassa öljyä ja pellavaa ja se valmistetaan pääosin joko korkkijauhosta tai sahanpurusta sekä keitetystä pellavaöljystä, hartsista, kuivikkeesta ja väripigmentistä. Linoleum on myös naarmunkestävää ja se on helppo pitää puhtaana. Toisin kuin vinyyli, linoleum ei kuitenkaa kestä jatkuvaa kosteutta. Linoleumia voidaan myös vahata ja hioa, joka on yksi  sen parhaista puolista. Hiomisella ja vahauksella linoleumista saa lähes uudenveroisen näköisen. 

Linoleum on erittäin helppo asentaa, eikä aikaisempaa kokemusta tai erikoistyökaluja tarvita. Linoleumin saa asennettua kätevästi napsautusjärjestelmällä. 

Lattiaremontti – mikä lattia kannattaa valita?

Lattiamateriaalit on valittava huolellisesti käyttötarkoituksen mukaan. Lattian tulee miellyttää silmää, mutta samalla olla kestävä, käyttöystävällinen ja vastata käyttäjän tarpeisiin. Asunnon lattia ei välttämättä ole suinkaan kauttaaltaan samaa joka huoneessa. 

Tiloissa, joissa lattia on kovassa kulutuksessa kannattaa materiaali valita sen mukaan. Laatta, muovimatto ja betoni ovat hyviä esimerkkejä kestävistä pinnoista. 

Lattiamateriaaleihin kannattaa tutustua ennen valintaa yhdessä ammattialaisen kanssa. Ammattilainen osaa neuvoa materiaalin valinnassa, kertoa materiaalin hyvät ja huonot puolet sekä mahdollisesti ehdottaa jotakin täysin sinulle vierasta materiaalia. 

Keittiön lattiamateriaali – mikä lattia keittiöön?

Jotta keittiössä olisi mukava laittaa ruokaa huolettomasti, kannattaa lattia valita sen mukaan. Hyvin kosteutta ja likaa kestävä lattia on erinomainen valinta keittiöön, sillä lattia altistuu väkisinkin roiskeille. Usein keittiöön ja eteiseen soveltuvat samat lattiamateriaalit, sillä molemmissa tiloissa lattia altistuu lialle ja kosteudelle. 

  • Laatat soveltuvat hyvin keittiön lattiamateriaaliksi kosteuden sietokyvyn vuoksi ja ne kestävät myös hyvin iskuja. Laatat ovat paloturvallinen valinta sekä on puulattiaa kestävämpi vaihtoehtoehto. 
  • Vinyylikorkki on ekologinen sekä jaloille ja selälle mukava lattiavaihtoehto. Vinyylikorkin päällä on hyvin kulutusta kestävä vinyylipinta. 
  • Vinyyli on helppo puhdistaa sekä pitää kunnossa ja hyvännäköisenä. Kestää roiskeita puulattiaa paremmin. 
  • Laminaatti on kestävä, helposti asennettava ja kestää myös roiskeita puulattiaa paremmin.

Eteisen lattiamateriaali

Eteisen lattia on usein kovassa kulutuksessa ja se altistuu päivittäin kenkien mukana lialle, hiekalle ja vedelle. Tyylistä ei kuitenkaan tarvitse tinkiä, sillä sopivia vaihtoehtoja on paljon. Vinyyli ja laminaatti ovat kestäviä ja helposti puhdistettavia. Myös kivi on yleinen eteisen lattiamateriaali ja se kestää hyvin likaa ja kosteutta sekä on erittäin pitkäikäinen. 

Mökin lattiamateriaali

Mökin lattiamateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon mökin käyttötarkoitus. Mikäli mökki on lämpimänä vuoden ympäri materiaalin 

Vinyylilattia on hyvä valinta mökin vaihteleviin sisälämpötiloihin. Vinyyli on myös kestävä ja helppohoitoinen sekä miellyttävän lämmin. Vinyyli kestää myös kulutusta eikä elä lämpötilan tai ilmankosteuden mukaan samalla tavalla kuin laminaatti-, tai puulattia. 

Laminaatti-, tai puulattia sopii hyvin mökin lattiaksi kohteissa, joissa lämmitys on käytössä vuoden ympäri. Mikäli mökki on vain kesäkäytössä eli kylmänä muun ajan vuodesta, lattia saattaa kärsiä vuosien mittaan talvikauden viileydestä ja kosteudesta.

Parvekkeen lattiamateriaali

Parvekkeen lattialla on suuri merkitys parvekkeen viihtyvyyteen. Lattiavaihtoehtoja on monia ja niistä voi valita mukavuuden, helppohoitoisuuden ja ulkonäön perusteella itselleen sopivimman vaihtoehdon. 

Tässä esimerkkejä parvekkeen lattia vaihtoehdoista:

  • Vinyylilattia
  • Puulattia
  • Posliinilaatat
  • Nurmi lattiapäällyste
  • WPC kansilevy

Kylpyhuoneen ja saunan lattiavaihtoehdot

Kylpyhuoneen lattian kaikki rakenteet, kulmat, liitokset ja putkien läpiviennit on saatava täysin vesitiiviiksi, jotta kosteutta ei ala syntymään rakenteiden sisään. Saunan lattian on täytettävä samat kriteerit kuin kylpyhuoneen lattian.

Mikäli kylpyhuone ja sauna ovat samassa tilassa ne jakavat usein myös yhteisen lattian. 

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti!

Kokeile jättämällä työpyyntö tai tarjouspyyntö alla olevasta napista painanamalla tai lataa sovellus sovelluskaupastasi!

Lue lisää artikkeleita kodin remontointiin:

Keittiökaappien maalaus

Keittiökaappien maalaus on hyvä vaihtoehto suuremmalle keittiön remontille. Maalaamalla muutokset uuteen ilmeeseen ovat suuria ja tällä toimenpiteellä säästää aikaa ja rahaa merkittävästi.

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu viilennykseen – Ilmalämpöpumpulla saat energiatehokkaan ja nopean viilennyksen asuntoosi, kovillakin helteillä.

Keittiömallit – mitä niitä olikaan?

Keittiömallit ovat merkittävin yksittäinen suunnittelua ohjaava tekijä. Keittiösuunnittelun ammattilaiset ovat kehittäneet eri keittiömallit sen mukaan, millainen tila on käytettävissä.

Keittiön suunnittelu

Uuden keittiön suunnittelu ja hankinta on osa talon rakentajan urakkaa, mutta tulee joskus vastaan myös vanhemman talon omistajalle tai ostajalle keittiön remontoinnin yhteydessä.

Keittiöremontti

Keittiöremontti on mahdollisuus tehdä päivittäin käytettävästä tilasta toimivampi ja mukavampi – tästä syystä suunnitteluun tulee panostaa.

Viemärin sukitus

Viemärin sukitus on sujuvampi ja edullisempi menetelmä korjata, uudistaa ja vahvistaa omakotitalon viemärit

Putkiremontti

Putkiston hyvinvointi on elintärkeää rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Etenkin silloin jos asut vanhassa talossa, jossa käytössä ovat alkuperäiset kupariputket, on putkiston nykytila ehdottoman tärkeää tarkistaa.

Pintaremontti

Pintaremontilla tarkoitetaan yleisesti eri tyyppisiä asunnon pintapuolisia korjaustoimenpiteitä, joiden tarkoitus on uudistaa tai siistiä asunnon yleisilme. Pintaremontti on yksinkertaisin toimenpide, jolla pystytään tehokkaasti uudistamaan kodin ilmettä. Pintaremontti voidaan tehdä joko koko asuntoon tai vain tiettyyn osaan asuntoa.

Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta tulisi olla säännöllinen osa huopakaton huoltoa. Jos sammal on päässyt lisääntymään katolla eikä kasvusto tai lika irtoa kevyellä harjauksella on aika poistaa kasvusto juurineen.

Huopakaton huolto

Huopakaton huolto säännöllisesti tehtynä on huopakaton elinehto.

Peltikaton puhdistus ja pesu

Peltikaton säännöllinen puhdistus on tärkein huoltotoimenpide, jolla katon käyttöikään pystytään vaikuttamaan ja pitämään kattoremontti poissa kuvioista mahdollisimman pitkään.

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto on mahdollista tehdä kaiken ikäisille katoille kunhan tiilen rakenne on kunnossa. Tiilikatto on kaunis ja erittäin kestävä katto kunhan se on tehty laadukkaasta tiilestä ja sitä muistaa huoltaa säännöllisesti.

Peltikaton maalaus

Peltikaton maalaus tehdään yleensä 10-15 vuoden välein. Maalipinnan tärkein tehtävä on ehkäistä pellin kulumista ja korroosiota eli ruostumista. Suomessa sääolot vaihtelevat voimakkaasti, joten myös peltikatto joutuu kovalle rasitukselle.

Sammaleen poisto katolta

Jos kattosi on päässyt sammaloitumaan, ei kannata säikähtää, vaan tarttua toimeen. Sammalen poisto katolta on yleinen huoltotoimenpide tiilikatolle ja myös suhteellisen edullinen tehdä. Jos teetät homman ammattilaisella, pääosa kustannuksista tulee työn osuudesta, josta saa myös kotitalousvähennyksen.

Kattoremontti

Kattoremontti on paikallaan, kun katto on saavuttanut teknisen käyttöikänsä eikä kattoa ole enää järkevää täsmäkorjata. Kattoremontin laajuus riippuu useasta tekijästä. Ennen kattoremonttia kohteelle laaditaan toteutussuunnitelma ja hinta-arvio yhdessä ammattilaisen kanssa.