Parketin maalaus

Parketin maalaus on trendikästä ja sillä saadaan uutta ilmettä asuntoon. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti.

Parketin maalaus on hyvä vaihtoehto, kun parketista on tullut epäsiistin näköinen ja sen lakkapinta on kulunut ja lattian väri alkanut kellertämään. 

Lattianmaalaus ei ole välttämättä helpoin tapa tehdä uudistusta asunnon ilmeeseen ja kuntoon, mutta se on selkeästi edullisin vaihtoehto.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Parketin maalaus on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti. Ennen aloittamista on otettava huomioon ajankäyttö ja sijais majoituspaikka. Lattiamaalien haju on yleisesti aika voimakas, joten maalausurakan aikana asuminen voi olla hankalaa.

Hyvä suunnittelu ja tehdyt pohjatyöt ovat erittäin tärkeää, niiden avulla säästetään aikaa ja lopputulos on toivottu.

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Parketin maalaus voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Huomioitavia asioita

Parketin kuntoon vaikuttaa kosteusvaihtelut, saumakohdat saattavat tulla niiden vaikutuksesta esiin ja vaikuttaa maalauksen lopputulokseen.

Materiaaliltaan parketti on suhteellisen herkkä kaikille iskuille. Lakatuilla parketeilla syntyneet kolhut eivät näy niin helposti kuin maalatuilla pinnoilla.

Maalin sävyttäminen on suositeltavaa lopputuloksen vaikutuksen kannalta niin peittävyyden kuin puhtaanapidon osalta. 

Parketin maalaus -Esivalmistelut ja pohjatyöt

Parketin maalaus aloitetaan tarkalla suunnittelutyöllä ja aikataululuksella, riippuen projektin tekijästä. Selvitetään mitä työvälineitä ja mahdollisia koneita tarvitaan. Mahdollinen hiomakoneen vuokraus paikallisesta konevuokraamosta.

Varsinainen pohjatyö aloitetaan tyhjentämällä maalattava tila tyhjäksi ja tarvittaessa irrottamalla  jalkalistat ja mahdollisesti kynnykset. Suojataan ja teipataan maalarinteipillä alueet ja kohdat joita ei haluta maalattavaksi.

Esivalmisteluiden jälkeen parketti puhdistetaan pölystä ja liasta imuroimalla ja pesemällä. Tämän jälkeen pinta hiotaan kauttaaltaan hiekkapaperilla. Tähän voi käyttää myöskin hiomakonetta, jolla saadaan nopeammin tasaisempi hiontapinta.

Parketin hionta vaatii erittäin suurta tarkkuutta ja myöskin kokemusta käsittelystä. Parketin hionnan tuloksen on oltava tasainen. 

Hiomakoneella tekiessä on tärkeää selvittää minkä tyyppisiä lattioita voidaan hioa. Tavallinen parkettilattialle voidaan hionta tehdä 2-3 kertaa maksimissaan niin ettei mene liian ohueksi ja vaurioidu. Massiivipuista parkettia voi hioa useamman kerran.

Lopuksi koko maalattava pinta puhdistetaan hiontapölyistä ja kaikesta mahdollisesta muusta kioista.

Parketin maalaus -Sopivan maalin valinta

Parketti on materiaaliltaan suhteellisen herkkä iskuille ja maalatulla pinnalla ne syntyvät helpommin kuin lakatulla. Suositellaankin maalien sävytystä, koska lattian pinnan peittävyys ja puhtaanapito paranevat.

Vanhojen lattioiden todellinen väri paljastuu hionnan jälkeen. Käytön ja ajan kuluessa parkettilattian väri muuttuu tummemmaksi ja sen sävy muuttuu riippuen puulajista. Koivuparketti on sävyltään vaalea ja mäntyparketti hieman kellertävä. 

Parketin väriä voidaan muuttaa vaaleammaksi tai tummemmaksi. Termejä, joita käytetään vaaleaksi sävyttämisessä ovat valkolakkaus ja valkokuultolakkaus.

Halutessaan peittää lattian kuviopinta niin se voidaan maalata lattiamaalilla esimerkiksi valkoiseksi tai vaaleanharmaaksi. Vaaleat sävyt antavat tilaan valoisuutta ja tilan tunnetta.

Tummassa lattiassa erilaiset pölyt näkyvät helpommin, kun taas lika näkyy vaaleassa helpommin. Tärkeintä värin valinnassa on, että se sopii sisustukseen ja omaan silmään.

Kannattaa mennä paikalliseen rautakauppaan tai pyytää alan ammattilainen avuksi maalin valinnassa. 

Parketin maalaus

Parketin maalauksessa hyvinä työvälineinä ovat jatkovarrellinen maalitela ja sivellin.

Ensimmäinen maalikerros maalataan ohennetulla maalilla. Ohennus tehdään maalipurkissa olevan ohjeiden mukaisesti. Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen annetaan kuivua vähintään 6 tuntia ennen seuraavaa maalikerrosta. Toinen kerros maalataan ohentamattomalla maalilla ja jokaisen maalikerroksen jälkeen annetaan kuivua. Yleensä maalaus toistetaan 2-3 kertaa riippuen peittävyydestä.

Lopullisen kovuuden lattian uusi maalipinta saa kuukauden kuluttua ja sen takia on järkevää suojata erilaisten huonekalujen jalat erilaisilla pehmikkeillä ettei tule painaumia.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Parketin huolto

Parketin perushuolto toimenpiteeksi riittää imurointi tai kuivalla mopilla pyyhkiminen. Lattian pinnassa ollessa tahroja tai muita aineksia niin pyyhitään nihkeäksi kostutetulla mopilla niin ettei vettä ole liikaa. Parketin saumakohdat eivät tykkään vedestä.

Parkettilattia on oikein huollettuna ja pidettynä pitkäikäinen. Se on kuitenkin materiaalina kovaa puuta ja eivät kestä kovia iskuja. Näin ollen on hyvä suojata huonekalujen jalat huopatassuilla ja kovasti käytetyt kohdat matoilla.

Paljon maksaa parketin maalaus?

Itse tehtynä maalaamisen kulut muodostuvat työvälineistä, maalista ja mahdollisista vuokrattavista työlaitteista. 

Tilaustyönä teetettynä kulut koostuvat materiaalikuluista, tehtävistä pohja- ja lopullisesta työstä. Maalattavan lattian pinta-ala on määrittelevä hintaa laskettaessa.

Puulattian maalaaminen maksaa keskimäärin 30€/m2. 

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalauspalvelun käyttö

Parketin lakkaus

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.