Lattian hionta

Lattian hiominen on yksi tapa kunnostaa lattiapintaa ja antaa sille uutta eloa. Lattian hiominen tulee yleensä kyseeseen silloin, kun lattiapinnasta halutaan tehdä tasaisempi tai kun nykyistä lattiamateriaalia päätetään kunnostaa.

Lattian hionta

Lattian hiominen on yksi tapa kunnostaa lattiapintaa ja antaa sille uutta eloa. Lattian hiominen tulee yleensä kyseeseen silloin, kun lattiapinnasta halutaan tehdä tasaisempi tai kun nykyistä lattiamateriaalia päätetään kunnostaa. Hiomalla saadaan poistettua kolot, naarmut ja muut aikojen saatossa tulleet käytön jäljet lattiapinnasta.

Lattian hiominen on prosessi, jossa lattian pintaa käsitellään hiomakoneilla ja hiomapapereilla. Hiomakoneet voivat olla joko käsi- tai lattiamalleja. Käsimallia käytetään yleensä lattioiden yksityiskohtaisempiin kohtiin, kun taas lattia mallia käytetään suurempien pintojen hiomiseen.

Lattian hiominen aloitetaan yleensä karkeammalla hiomapaperilla ja jatketaan hienommalla paperilla, kunnes lattian pinta on tasainen ja sileä. Hiomakoneiden käyttöön liittyy jonkin verran melua ja pölyä, joten suojalasien, kuulosuojainten ja pöly suojaimen käyttö on suositeltavaa.

Lattian hiominen voi olla haastavaa ja työlästä, ja se vaatii oikeanlaiset työkalut ja riittävän kokemuksen. Ammattilaisen käyttö on usein suositeltavaa, sillä heillä on tarvittava osaaminen, työkalut ja kokemus lattian hiomiseen ja kunnostamiseen. Ammattilainen voi myös neuvoa oikeanlaisen pintakäsittelyn valinnassa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Miksi lattia hiotaan?

Lattian hiominen on prosessi, joka tehdään yleensä silloin, kun lattian pinnasta halutaan saada tasainen ja sileä. Hiominen poistaa kolot, naarmut ja muut käytön jäljet lattiapinnasta. Lattian hiominen voi myös olla osa laajempaa lattian kunnostus projektia.

Yksi syy lattian hiomiseen on lattian vaurioituminen. Lattian pinta voi vaurioitua kovasta käytöstä, huonosta hoidosta tai kosteudesta. Vaurioitunut lattian pinta voi olla epätasainen ja jopa vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa kaatumisriskejä ja muita vahinkoja. Hiominen poistaa vaurioituneet osat lattian pinnasta ja palauttaa sen sileyden.

Toinen syy lattian hiomiseen voi olla lattian ulkonäön parantaminen. Vanhat lattiat menettää ajan myötä ulkonäön ja kiillon. Lattian hiominen antaa lattialle uutta eloa ja näyttävyyttä. Hiominen poistaa vanhan lattian värin ja palauttaa sen alkuperäisen värin tai antaa lattialle uuden sävyn.

Lattian hiominen voi myös olla osa laajempaa lattian kunnostus projektia. Lattiaa voidaan hioa ennen pintakäsittelyä, jotta lopputuloksesta tulee tasaisempi ja sileämpi. Hionta tekee lattian pinnasta valmiimman vastaanottamaan pintakäsittelyaineen, kuten lakan tai öljyn. Tämä auttaa varmistamaan, että pintakäsittelyaine pysyy tasaisesti ja lopputulos on kaunis ja kestävä.

Lattian hionta työvaiheet

Lattian hionta aloitetaan karkealla hiomapaperilla ja vaihdetaan hienompaan askel askeleelta. Hionnassa käytetään merkistä ja mallista riippuen 50-80 kiloista lattia hiomakonetta. Seinän reunat ja yksityiskohdat hiotaan epäkeskohiomakoneella eli käsikäyttöisellä hiomakoneella. Lattian puupuhtaaksi hionta eli perusteellinen hionta tarkoittaa tavallisesti 3-4 hiontakertaa. Hienoksi hionta on erittäin tärkeää, jotta lakkaus on kestävä ja pitkäikäinen.

Lattian pinta-alasta riippuen tyypillisen kodin parketin hionta kestää 1-3 päivää. Usein urakoitsijat lupaavat esimerkiksi alle 50 neliön kohteen 1-2 päivässä ja 50-100 neliön kohteen 1-3 päivässä.

Lattian hionta hionta on tärkeä toimenpide, joka auttaa lattiaa säilyttämään hyvän kuntonsa ja ulkonäkönsä. 

Valmistelut

Ennen lattian hiontaa on tärkeää valmistella huone asianmukaisesti. Kaikki irrotettavat esineet ja kalusteet tulee poistaa huoneesta. Suojamuovia ja teippiä voidaan käyttää suojaamaan pintoja. Hiontakoneen käyttö aiheuttaa paljon pölyä, joten ilmanvaihto tulee sammuttaa huoneesta, jotta hiontapöly ei leviä koko taloon.

Hiontaprosessi

Hionta aloitetaan karkealla hiomapaperilla, joka poistaa vanhan lakan, maalin tai vahan ja tasoittaa lattian pintaa. Valinta hiomapaperin karheudesta riippuu lattian kunnosta ja hionnan tarpeesta. Mitä enemmän lattian pintaa on tasoitettava, sitä karkeampaa hiomapaperia tulisi käyttää. Tämän jälkeen jatketaan hienommilla hiomapapereilla, kunnes lattian pinta on sileä ja kiiltävä.

Hiontakoneena käytetään yleensä lattiahiomakonetta. Lattiahiomakoneessa on hiontalaikka, joka pyörii ja hioo lattiaa. Seinän reunat ja muut pienet yksityiskohdat joihin kone ei mahdu hiotaan epäkeskohiomakoneella eli käsikäyttöisellä hiomakoneella.

Lattian puupuhtaaksi hionta tarkoittaa tavallisesti 3-4 hiontakertaa. Hienoksi hionta on erittäin tärkeää, jotta pinnasta saadaan hyvin imeytyvä ja tasainen. Näin saadaan lakkauksesta kestävä ja pitkäikäinen. 

Viimeistely

Hionnan jälkeen lattia imuroidaan ja pyyhitään kostealla liinalla puhtaaksi. Kunnes lattia puhdas niin tämän jälkeen voidaan lattia lakata.

Teenkö itse vai tilaanko ammattilaisen lattian hiontaan?

Lattian hionta on tärkeä osa lattian huoltoa ja kunnostusta. Vaikka lattian hionta omatoimisena saattaa tuntua houkuttelevalta säästökeinolta niin se kannattaa pohtia tarkkaan. Siksi onkin tärkeää harkita onko parempi tehdä parketin hionta itse vai tilata ammattilainen.

Jos on kokemusta lattian hionnasta ja siihen on tarvittavat työvälineet niin parketin hionnan voi suorittaa omatoimisena. On oltava tietoinen että, tulee kuitenkin olla tietoinen siitä, että lattian hionta on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Lisäksi parketin hionta vaatii erilaisia hiontakoneita  ja -tarvikkeita, jotka voivat tulla kalliiksi.

Jos halutaan välttää mahdolliset ongelmat ja saada lopputulokseksi kaunis ja kestävä lattia niin kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista parketin hiontaan. Ammattilaisilla on tarvittavat taidot, kokemus ja työkalut, jotta parketin hionta saadaan tehtyä asianmukaisesti ja lopputuloksena on kaunis ja kestävä lattia. Ammattilaiset käyttävät myös tehokkaampia koneita, joilla saadaan parempi tulos lyhyemmässä ajassa.

Ammattilaisen palkkaaminen lattian hiontaan voi tuntua kalliilta, mutta lopputulos on usein sen arvoinen. Ammattilaisen käyttö voi myös olla taloudellisesti järkevämpää pitkällä aikavälillä, sillä ammattilaisen tekemä lattian hionta ja lakkaus voi kestää pidempään kuin itse tehdyn lattian hionnan lopputulos.

Lisäksi ammattilaisen käyttö vähentää stressiä ja vaivaa, jotka liittyvät lattian hiontaan. Ammattilaiset voivat hoitaa kaiken lattian hiontaan liittyvän, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia työkaluista, materiaaleista ja mahdollisista ongelmista.

Lopuksi, ammattilaisen käyttö parketin hiontaan voi lisätä kodin arvoa. Hyvin hoidettu ja kaunis lattia voi nostaa huoneiston arvoa ja tehdä siitä houkuttelevamman ostokohteen tulevaisuudessa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Lattian hionta hinta

Lattian hionnan hinta muodostuu useasta tekijästä. Tärkeimpiä tekijöitä ovat hiottavan lattian materiaali, hiottavan alueen pinta-ala ja tarvitaanko pintakäsittely hiomisen jälkeen.

Hiottavan lattian materiaali on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat hionnan hintaan. Esimerkiksi parkettilattian hionta voi olla hieman kalliimpaa kuin lautalattian hionta, sillä parkettilattian hiomiseen tarvitaan erikoistyökaluja ja -menetelmiä. Lisäksi hiottavan lattian kovuus vaikuttaa hinnan muodostumiseen.

Toinen tekijä, joka vaikuttaa hinnan muodostumiseen on hiottavan alueen pinta-ala. Mitä suurempi lattian pinta-ala on niin sitä enemmän menee aikaa sen työstämiseen. Pinta-alan lisäksi hinnan muodostumiseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon lattiaa täytyy hioa eli kuinka paljon käytön jälkiä, koloja tai naarmuja lattian pinnassa on.

Kolmas tekijä, joka vaikuttaa hinnan muodostumiseen, on se tarvitaanko pintakäsittely hiomisen jälkeen. Pintakäsittely, kuten lakkaus tai öljyäminen, lisää hionnan hintaa. Pintakäsittelyn tarve riippuu lattiamateriaalista ja siitä, millainen lopputulos halutaan saavuttaa.

Muita tekijöitä, jotka vaikuttavat hionnan hintaan, ovat esimerkiksi hiontamenetelmä ja erikois välineiden käyttö. Erikoisvälineiden käyttö voi nostaa hintaa, mutta samalla se voi tarkoittaa parempaa ja nopeampaa lopputulosta. Tarvittavien aineiden ja materiaalien kustannukset on myös huomioitava.

Lattian hionnan hinta tilaustyönä ammattilaisilta määräytyy yleensä neliöhinnan mukaan. Hinnat vaihtelevat yleisesti välillä 20 – 40 euroa per neliömetri. Tämä hinta kattaa yleensä kaikki hiontaan liittyvät työt, kuten hiomakoneiden vuokran, työn ja mahdollisten muiden tarvikkeiden kulut. Hintaan voi kuitenkin vaikuttaa monia tekijöitä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että lattian hionnan ja lakkaamisen hinta voi vaihdella merkittävästi eri tekijöiden mukaan. Tämän vuoksi kannattaa pyytää tarjouksia useammalta ammattilaiselta vertailla hintoja ja palveluita ennen päätöksen tekemistä. Tärkeintä on löytää luotettava ja ammattitaitoinen ammattilainen, joka tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Huoneistoremontti

Parketin hionta

Mosaiikkiparketin hionta

Lattian korjaus

Lattiaremontti

Puulattian hionta

Pintaremontti

Remonttipalvelun käyttö

Puulattian kunnostus

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.