Portaiden maalaus

Portaiden maalaus keventää ja parantaa kodin ilmettä.

Portaiden maalaus parantaa kodin ilmettä. Portaat kuluvat ja tulevat naarmuisiksi käytössä. Vanhoissa taloissa portaiden materiaalina on usein mänty, joka on pehmeä ja altis kolhuille. Maalauksella pystytään portaiden kunto tuomaan lähelle uudenveroista ilman isompaa remonttia.

Yleensä portaat ovat näkyvällä paikalla ja sen yleisilme vaikuttaa kokonaisuuteen merkittävästi.

Portaiden kunnostus tulee esille muuton, myynnin tai ajan saatossa. Maalausprojektia suunniteltaessa on huomioitava käytettävä aika kuivumisineen. 

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Portaiden maalaus voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta.

Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko portaiden maalaus projekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Portaiden maalaus -Esivalmistelu ja pohjatyöt

Pohjatöiden tekeminen on erittäin merkittävä koko portaiden maalaus projektin kannalta. Huonosti hoidetut huolto- ja pohjatöiden toimenpiteet aiheuttavat lopputulokseen epämieluisat työn jäljet.

Esivalmisteluun ja pohjatöihin kuuluu suojaus, puhdistus ja välineiden hankinta. Aluksi tarkastetaan portaiden kunto ja samalla ratkaistaan mitä työvälineitä tarvitaan maalausprojektiin. 

Työvälineet joita yleisimmin tarvitaan:

 • teräslasta
 • hiomapaperi tai hiomakone
 • maalarinteippi
 • mikrokuituliina
 • pensselit, pieni tela ja maalikaukalo
 • puukitti tai vaha
 • mahdollisesti kuumailmapuhallin

Pohjatyöt aloitetaan vanhan maalin tai lakkapinnan poistamisella, joka voidaan tehdä joko teräslastalla tai kuumailmapuhaltimen avustuksella, jolloin pinta saadaan helpommin irti. Näin käydään läpi koko maalattava pinta ja varmistutaan, että ei jää epätasaisuuksia.

Vanhan pinnan poistamisen jälkeen tehdään hionta, jonka voi tehdä hiomapaperilla tai hiomakoneella. Ennen hionnan aloitusta kannattaa portaikko eristää esimerkiksi suojamuovilla, koska hiontapöly leviää helposti kaikkialle. Varaa hiontaan riittävästi aikaa.

Hiontapöly imuroidaan tarkasti pois ja lopuksi portaat käydään läpi mikrokuituliinalla.

Hionnan jälkeen kaikki mahdolliset naarmut ja kolot kitataan ja sen jälkeen hiotaan tai tasoitetaan hiomapaperilla. Ja myöskin imuroidaan ja pyyhitään mikrokuituliinalla lopuksi ennen seuraavaa vaihetta.

Ennen varsinaisen portaiden maalaus projektin aloittamista on suojattava ja tyhjennettävä maalaus alue ja sen läheisyys. Maalarinteipillä rajataan alueet kuten portaiden ja seinien välinen raja. Lisäksi kannattaa siirtää alueen läheltä kaikki kalusteet ja muut mahdolliset maaliroiskeita saavat asiat pois. 

Portaiden maalaus -Sopivan maalin valinta

Maalin ja sävyn valinnassa kannattaa ottaa huomioon muu sisustus ja portaiden ympärillä olevat tilat. Yleisesti portaat käsitellään valkoisella maalilla, joka tuo kotiin valoa ja avaruutta.

Kannattaa tutustua ja testata pienellä mallipalalla värimaailmoihin. 

Portaan materiaali vaikuttaa maalin valintaan. Halutessaan säilyttää vanhan puun teksttuuri niin uuden värin oltava mahdollisimman lähellä. Lisäksi valinnassa otettava huomioon mahdolliset kolhut ja naarmut, joita hyvin ohut maali ei peitä.

Maaleissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja, kuten himmeää, mattaa ja kiiltävää. Kiiltävät maalit kestävät mainiosti kulutusta ja pesua. Himmeäpintaiset maalit luovat rauhallista vaikutusta tilaan.

Valinnassa kannattaa ottaa huomioon tuleva luonnonvalo ja yleisvalaistus, koska nämä muuttavat näkymää. Yleisesti voidaankin sanoa, että vaalea avartaa ja tumma pienentää näkymää.

Pohjamaalaus

Pinta on käsiteltävä ennen varsinaista maalausta värittömällä tai värillisellä lakalla, puuvahalla tai öljypetsillä. Aineen sopivuus eri materiaaleihin kannattaa varmistaa paikallisesta rautakaupasta tai alan ammattilaiselta. Sekoita tuote hyvin ja tasaisesti ennen käyttöä. Tämä käsittely on järkevää tehdä kahteen kertaan ja huomioida ohjeiden mukaiset kuivumisajat ennen seuraavaa käsittelyä.

Pintamaalaus

Pohjakäsittelyn jälkeen tehdään pintamaalaus. Jos portaat halutaan kaksivärisiksi niin ensimmäiseksi maalataan vaaleat osat ja sen jälkeen tummat. Näin maali rajautuu huomattavasti siistimmin. 

Pensselillä maalataan porras kerrallaan niukahkoa maalia käyttäen ja tasoittamalla pitkillä vedoilla. Portaat vaativat riittävän maalikerroksen kestävyyden takia ja ettei maalipinta lähde halkeilemaan.

Jokaisen maalikerroksen jälkeen kuivumiseen on varattava riittävä aika, varsinkin öljypohjaisia tuotteita käyttäessä. Suositeltu kuivumisaika minimissään 12 tuntia ennen uutta maalikerrosta.    

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Portaiden huolto

Lakatut ja käsitellyt portaat ovat hyvännäköiset ja kauniit, mutta nekin vaativat huoltoa ja pesua. Puu likaantuu ja tällöin myös pinta alkaa kulua ja lakan suojaus loppua.

Portaat voidaan pestä tasaisin väliajoin erilaisilla soveltuvilla pesuaineilla, kuten maalipesu ja pesusooda. Näin käsitelty pinta suojataan ja lisätään käyttöikää.

Portaiden maalaus hinta

Itse tehtynä maalaamisen kulut muodostuvat työvälineistä, maalista ja mahdollisista vuokrattavista työlaitteista. 

Tilaustyönä teetettäessä hintaan vaikuttaa tehtävät pohja- ja kunnostustyöt ja tarvikehankinnat. Portaikkoja on hyvin erilaisia ja myöskin pohjatyöt muokkaantuu niiden pohjalta. Hintaan voi vaikuttaa tekemällä itse valmistelu- ja pohjatöitä.

Keskimäärin portaiden maalaushinta teetettynä on 600-1600 euroa. Tuntihinnoitteluna voi löytyä jopa 35 euron tuntihintaan.

Nämä asiat vaikuttaa hinnoitteluun:

 • portaiden yleiskunto
 • pohja- ja kunnostustöiden määrä
 • portaiden koko ja tyyppi
 • työhön käytettävä aika
 • tarvikkeet ja materiaalit

  👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Portaiden kunnostus

Huoneistoremontti

Pintaremontti

Maalauspalvelun käyttö

Maalaus ja pintakäsittelytyöt

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.