Puulattian maalaus

Puulattian maalauksella uudistetaan asuntoa pienellä budjetilla. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti.

Puulattian maalaus ja sen käsittely ei välttämättä ole ihan mahdoton ja suurin urakka. Lattian maalauksella saadaan uutta ilmettä ja kestoa pienellä budjetilla.

Lattia on yleensä käytetyin pinta kotona ja se joutuu kestämään päivittäin kovaa käyttöä. Ja näin ollen lattiaan tulee erilaisia kulumia ja jälkiä muita asunnon sisäpintoja nopeammin.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Puulattian maalaus ja sen pintakäsittely vaatii tarkat ja kunnolliset pohjatyöt. Projektissa ei kannata hoppuilla vaan edetä ohjeiden ja noudattaa niitä kaikkien osa-alueiden osalta.

Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kalliille lattiaremontille ja myöskin mahdollista tehdä omatoimisesti. Ennen aloittamista on otettava huomioon ajankäyttö ja sijais majoituspaikka. Lattiamaalien haju on yleisesti aika voimakas, joten maalausurakan aikana asuminen voi olla hankalaa.

Hyvä suunnittelu ja tehdyt pohjatyöt ovat erittäin tärkeää, niiden avulla säästetään aikaa ja lopputulos on toivottu.

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Puulattian maalaus ja sen pohjatyöt vaatii tarkkuutta. Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Maalaaminen voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

Puulattian maalaus -Esivalmistelut ja pohjatyöt

Pohjatyöt ja maalattavan pinnan puhdistus on erityisen tärkeä työvaihe. Lattia joutuu kalusteisiin tai seiniin verrattuna erityisen kovaan kulutukseen. Maali ei tartu likaiseen tai pölyiseen pintaan kunnolla.

Varsinainen pohjatyö aloitetaan tyhjentämällä maalattava tila tyhjäksi ja tarvittaessa irrottamalla  jalkalistat ja mahdollisesti kynnykset. Suojataan ja teipataan maalarinteipillä alueet ja kohdat joita ei haluta maalattavaksi.

Aluksi tarkastetaan lattian kunto naarmujen ja kolojen osalta. Jos lattia on kulunut, naarmuja ja koloja löytyy niin silloin pohjatöiden ja työvälineiden hankinnassa huomioitava asia.

Työvälineiden ja tarvikkeiden  hankinnassa vaikuttaa edellä mainitut asiat. Hankitaan sopivia pensseleitä, maalitela- ja varsi ja hiekkapaperia tai vuokrataan hiomakone. Lisäksi kolojen paikkaukseen on löydettävissä puumassaa ja puun kittausaineita. Näiden sopivuus kannattaa varmistaa paikallisen rautakaupan ammattilaisilta.

Aluksi maalattavat pinnat pestään ja pyyhitään pölyistä. Anna pintojen kuivua rauhassa ennen seuraavia toimenpiteitä.

Itse pohjatyö aloitetaan kolojen ja naarmujen paikkauksella sopivalla ja valitulla tuotteella. Tämän jälkeen on suositeltavaa karhentaa koko lattian pinta hiomalla. Hionta tehdään kevyesti karhentamalla. Hiontakone nopeuttaa työtä. Hiomisen jälkeen hiontapölyt poistetaan imurilla ja lopuksi sopivalla liinalla.

Varsinainen pohjatyö aloitetaan tyhjentämällä maalattava tila tyhjäksi ja tarvittaessa irrottamalla  jalkalistat ja mahdollisesti kynnykset. Suojataan ja teipataan maalarinteipillä alueet ja kohdat joita ei haluta maalattavaksi.

Puulattian maalaus -Sopivan maalin valinta

Öljypohjaiset  maalit ovat kestävyydeltään erityisesti haastavien ja kulutus alttiiden pintojen maalaukseen sopivia. Öljymaalin päälle voidaan käyttää niin vesiliukoista- kuin öljypohjaista maalia kun taas vesiohenteisen maalin päälle ainoastaan vesiohenteista maalia.

Maalien valinnassa kannattaa kääntyä paikallisen rautakaupan tai alan ammattilaisen puoleen. Samalla varmistetaan myöskin mahdollinen pohjamaalauksen tarve. 

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Pohjamaalaus

Pohjamaalaus tehdään ohennetulla maalilla tai pohjusteella. Jokaisen maalikerroksen jälkeen kuivumiseen varataan reilusti aikaa ennen seuraavaa maalikerrosta.

Puulattian maalaus

Puulattian maalaus aloitetaan nurkista sivuista siveltimellä maalaten. Varataan nukkaamaton kangas, jonka voi kostuttaa puutärpätillä. Tällä voidaan poistaa roiskunut maali. Käydään kaikki pienet yksityiskohdat läpi ennenkuin siirrytään suurempaan maalattavaan pintaan.

Puulattian maalaus on hyvä suorittaa jatkovarrellisella telalla, jolla vedetään yhtenäiset ja siistit vedot. Lattia käydään tasaisesti läpi ja annetaan kuivua vuorokauden ennen seuraavaa käsittelyä.

Lopullinen maalin kuivuminen saattaa kestää jopa kuukauden. Kannattaa välttää aluksi kovaa rasitusta ja heti ei kannata huonekaluja ja kalusteita laittaa maalatulle pinnalle.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Puulattian huolto

Maalipinta tekee lattian pinnasta kovan ja kulutusta kestävän ja on helppohoitoinen. Pinta puhdistetaan miedoilla pesuaineilla ja hyvin pienellä vesimäärällä. 

Puulattian naarmuuntuminen riippuu käytöstä, käsittelystä ja puunlaadusta. Yleensä puulattiat ovat mäntyä tai kuusta, jotka ovat pehmeitä ominaisuuksiltaan ja siten alttiita kolhuille. Harvemmin käytössä oleva tammi on kovempaa ja kestävämpää ja säilyy paremmin hyväkuntoisena.

Pinnan käsittely vaikuttaa kestävyyteen, luonnollisen värisellä öljyllä tai vahalla käsitellyssä lattiassa eivät kolhut välttämättä tule esille niin helposti ja nämä kohdat ovat käsiteltävissä. Maalatussa pinnassa erilaiset jäljet erottuvat helpommin ja pinnan paikkaus vaatii useassa tilanteessa vanhan käsittelyn poiston.

Hyväkuntoisen lattian kolhujen käsittelyyn on apuna vahantanko. Tällä voidaan hangata kolhiintuneet kohdat.

Paljon maksaa puulattian maalaus?

Puulattian maalaus ja sen hinta itse tehtynä muodostuu työvälineistä, maalista ja mahdollisista vuokrattavista työlaitteista. 

Tilaustyönä teetettynä kulut koostuvat materiaalikuluista, tehtävistä pohja- ja lopullisesta työstä. Maalattavan lattian pinta-ala on määrittelevä hintaa laskettaessa.

Puulattian maalaaminen maksaa keskimäärin 30€/m2. 

Pienen kerrostaloyksiön puulattian maalaus n. 300 €.

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Maalauspalvelun käyttö

Huoneistoremontti

Pintaremontti

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.