Lankkulattian asennus

Lankkulattian asennus tai kiinnitys on tärkeä vaihe, jossa on otettava huomioon myös lattian kosteuselämisen ja kuivumisen vaikutukset. Kosteuselämisen tarkoittaa lankkujen luonnollista laajenemista ja supistumista kosteuden ja ilman kosteuden vaihtelun seurauksena.

Lankkulattian asennus

Lankkulattian asennus tai kiinnitys on tärkeä vaihe, jossa on otettava huomioon myös lattian kosteuselämisen ja kuivumisen vaikutukset. Kosteuselämisen tarkoittaa lankkujen luonnollista laajenemista ja supistumista kosteuden ja ilman kosteuden vaihtelun seurauksena. Kuivuminen puolestaan viittaa lankkulattian kuivumisprosessiin asennuksen jälkeen.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kosteuselämisen huomioiminen on tärkeää, jotta lankkulattia säilyttää muotonsa ja pysyy vakaana eri olosuhteissa. Ennen asennusta on tärkeää tarkistaa lankkujen kosteuspitoisuus ja varmistaa, että ne ovat sopivassa kosteustilassa asennus ympäristöön nähden. 

Liian kosteat lankut voivat laajentua asennuksen jälkeen, kun taas liian kuivat lankut voivat supistua. On suositeltavaa varastoida lankkuja asennuspaikassa vähintään 48 tuntia ennen asennusta, jotta ne voivat sopeutua ympäristön kosteuteen.

Lankkulattian asennuksessa on tärkeää käyttää sopivaa alusmateriaalia ja tarvittaessa kosteussuojausta. Alusmateriaali auttaa vaimentamaan askelääntä, tasoittamaan epätasaisuuksia ja tarjoamaan kosteussuojaa. 

Kosteussuojauksen käyttö voi olla tarpeen erityisesti kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneissa tai keittiöissä, joissa on suurempi riski kosteuden vaikutuksesta lankkulattiaan. Muovikalvo tai kosteutta hylkivä alusmateriaali voi auttaa estämään kosteuden tunkeutumisen lankkuihin.

Lankkulattian asennuksen jälkeen on tärkeää antaa lankkujen kuivua ja sopeutua ympäristön kosteuteen ennen lattian päälle astumista tai muiden viimeistelytyö vaiheiden suorittamista. Tämä voi kestää useita päiviä tai jopa viikkoja, riippuen asennus ympäristöstä ja lankkujen kosteus pitoisuudesta. Ilman asianmukaista kuivumisaikaa lankkulattia voi altistua muodonmuutoksille tai vaurioille.

Lankkulattian asennus- Tasaisen alustan tarkistaminen ja uiva asennustapa

Lankkulattian asennuksessa on tärkeää varmistaa tasainen alusta ja valita oikea asennustapa. 

Ennen lankkulattian asennusta on tärkeää varmistaa, että asennuspaikan alusta on tasainen ja sopiva lankkulattian asentamiseen. Alustan tulee olla riittävän tasainen, jotta lankut asettuvat suoriksi eivätkä taivu tai lähde liikkumaan asennuksen jälkeen. 

Mikäli alusta ei ole tasainen, voi lankkulattian asennus aiheuttaa ongelmia, kuten vinoja lankkuja tai liikkuvuutta.

Lankkulattian asennus ja sen yleinen käytäntö on uiva asennustapa, jossa lankut asetetaan toisiinsa kiinni mutta niitä ei kiinnitetä alusrakenteeseen. Tämä mahdollistaa lattian liikkumisen ja kompensoi kosteuden ja lämpötilan aiheuttamia muutoksia. 

Uiva asennustapa on suosittu etenkin vanhan lattian, lastulevyn tai betonin päälle asennettaessa.

Lankkulattian asennus alkaa yleensä lattia-alueen reunasta. Ensimmäinen lattialauta asetetaan naaraspuoli seinää vasten. Tämän jälkeen seuraavat laudat kiinnitetään toisiinsa ponttien avulla. 

On tärkeää varmistaa, että asennettavien lautojen pontit ovat tasaisia, jotta lattia saadaan mahdollisimman suoraksi ja jatkuvaksi.

Mikäli asennettava alue on suuri ja yhteen riviin tarvitaan useampia kuin yksi lauta, on tärkeää kiinnittää huomiota lautojen suoruuteen. Lautojen tulee olla suorassa linjassa ja liitoskohdat tasaisia, jotta lattia saadaan tasaiseksi ja esteettiseksi.

Lankkulattian asennus voi olla haastavaa ja työlästä tehtävää, erityisesti suuremmilla alueilla. Ammattilaisen apu voi olla hyödyllistä varmistamaan lankkulattian oikea asennus ja tasainen lopputulos. Ammattilainen osaa tarkistaa alustan tasaisuuden ja suorittaa tarvittavat valmistelut.

Lautalattian asennus -Pintakäsittely ja käytetyt puulajit

Lautalattia toimitetaan yleensä käsittelemättömänä puu materiaalina, mikä antaa mahdollisuuden valita haluttu pintakäsittely asennuksen jälkeen. 

Kun lautalattia toimitetaan käsittelemättömänä, sen pintaa ei ole käsitelty lakalla, vahalla tai muulla suoja pinnoitteella. Tämä antaa mahdollisuuden valita haluttu pintakäsittely asennuksen jälkeen. 

Pintakäsittelyllä voi olla sekä esteettisiä että suojaavia vaikutuksia. Se voi tuoda esiin puun luontaisen kauneuden, antaa lattialle halutun sävyn ja suojata sitä lialta, kosteudelta ja naarmuilta.

Yleisimpiä pintakäsittelytapoja ovat:

Lakkaus: Lattia lakataan läpinäkyvällä lakalla, joka antaa lattialle kestävän ja helppohoitoisen pinnan. Lakka voi olla kiiltävä, puolikiiltävä tai mattapintainen.

Vahaaminen: Lattia voidaan vahata, mikä antaa sille luonnollisen ja lämpimän pinnan. Vaha suojaa puuta kosteudelta ja lialta, mutta vaatii säännöllistä uudelleen vahaamista.

Öljyäminen: Lattia voidaan öljytä, mikä antaa sille luonnollisen ja hengittävän pinnan. Öljy syvenee puun sävyä ja tekee lattiasta helppohoitoisen. Öljytty lattia vaatii säännöllistä huoltoa ja uudelleenkäsittelyä.

Maalaus: Lattia voidaan myös maalata, jolloin on mahdollista valita haluttu väri ja tyyli. Maalatulle lattialle voidaan tarvittaessa lisätä suojaava lakka- tai vahakerros.

Käytetyt puulajit

Lautalattian valmistuksessa käytetään yleensä useita eri puulajeja. 

Mänty on kestävä ja edullinen puumateriaali, jota käytetään laajalti lautalattian valmistuksessa. Mänty on helppo työstää ja sen sävy vaihtelee vaaleasta punaruskeaan.

Koivu on kova ja kestävä puu, jolla on vaalea sävy. Koivulankkulattia antaa tilaan raikkaan ja valoisan ilmeen.

Kuusi on pehmeämpi puulaji, mutta sitä voidaan käyttää myös lautalattian valmistuksessa. Kuusen sävy vaihtelee vaaleasta kellertävään.

Tammi on ylellinen ja kestävä puulaji, jota käytetään usein korkeatasoisten lautalattioiden valmistuksessa. Tammilankkulattia antaa tilaan lämpimän ja ylellisen ilmeen.

Puulajin valinta riippuu usein henkilökohtaisista mieltymyksistä ja sisustustyylistä. On tärkeää huomioida puulajin ominaisuudet, kuten kovuus, kestävyys ja sävy, kun valitaan sopiva lautalattia.

Lankkulattian asennus hinta -Miten hinta muodostuu?

Lankkulattian asennus hintaan vaikuttaa useita tekijöitä, jotka vaihtelevat asennuskohteen ja työn laajuuden mukaan. 

Mikäli asennus kohteessa on olemassa oleva lattiamateriaali, kuten parketti tai laminaatti, sen poistaminen ennen lankkulattian asennusta voi lisätä kustannuksia. Purkutyöt vaativat työvoimaa ja aikaa.

Lankkulattian asennuksen edellyttämät pohjatyöt voivat vaihdella asennuskohteen mukaan. Tämä saattaa sisältää koolauksen tarkistamista ja tarvittaessa uusimista, tasapainottamista tai alusrakenteen korjaamista. Pohjatöiden laajuus voi vaikuttaa asennuksen kustannuksiin.

Lankkulattian asennustyö sisältää lankkujen mittauksen, leikkaamisen ja kiinnittämisen. Työmäärä vaihtelee asennuskohteen koon, muodon ja vaikeusasteen mukaan. Monimutkaisemmat asennusalueet, kuten kulmat ja epäsäännölliset muodot, voivat lisätä työmäärää ja siten kustannuksia.

Lankkulattian materiaalivalinnalla voi olla vaikutusta kustannuksiin. Eri puulajit ja laatuluokat voivat vaihdella hinnaltaan. Lisäksi erilaiset pintakäsittelyt, kuten lakkaus tai vahaaminen, voivat lisätä materiaalikustannuksia.

Asennettavan alueen koko vaikuttaa myös asennuksen hintaan. Suurempi alue vaatii enemmän lankkuja ja lisää työmäärää, mikä voi nostaa kustannuksia.

Lankkulattian asennuksen jälkeen saatetaan tarvita viimeistelytöitä, kuten listojen mittauksia, leikkauksia ja kiinnityksiä. Lisäksi lattian pintakäsittely, kuten lakkaus tai vahaaminen, voi vaikuttaa kokonaiskustannuksiin.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Lankkulattian asennus hinta

Lankkulattian asentamisen hintaan vaikuttaa useita tekijöitä, kuten asennuskohteen laajuus, työn vaativuus ja käytettävät materiaalit. 

Lankkulattian asennus maksaa keskimäärin noin 500 € – 6.500 €. Tämä hintahaarukka perustuu yleisiin hintatietoihin ja kokemustietoon. On kuitenkin tärkeää huomata, että hinta voi vaihdella merkittävästi eri projekteissa. Siksi on suositeltavaa pyytää tarjous ammattilaiselta saadakseen tarkemman arvion omalle asennus projektille.

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

Huoneistoremontti

Lattiaremontti

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.