Tehosteseinän maalaus

Tehosteseinän maalaus päivitttää ja luo erityistä tunnelmaa tiloihin ja mittasuhteisiin. Tämä on melko helppo ja vaivaton keino päivittää tilaa trendien mukaisesti.

Erilaisia tiloja ja huoneita voidaan päivittää, tehdä muutoksia, päivittää ilmettä tai luoda tunnelmaa pelkästään yhden seinän muutoksella. Tehosteseinä voidaan toteuttaa yhdelle seinälle, joka maalataan eri väreillä kuin tilan muut seinät.

Mikä on tehosteseinä?

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Tehosteseinän maalaus tuo eroavaisuutta tilan muista seinäpinnoista. Tällä voidaan tilan sävymaailmaa piristää oleellisesti ilman koko tilan läpikäymistä.

Tehosteseinällä ohjataan katsetta ja kiinnittämään huomio siihen, kun tilaan astutaan. Tämä voi olla pelkästään tummempi värisävy. Nykyään on erittäin paljon vaihtoehtoja niin erikoismaaleissa kuin tekniikoissa, joilla voidaan toteuttaa näyttävä tehosteseinä.

Ideoita tehosteseinän maalaukseen

Käytettävissä on useita vaihtoehtoja struktuuri- ja erikoismaaleja, joilla luodaan halutunlainen tehosteseinä. 

Muutamia vinkkejä:

  • aidosta kivirouheesta valmistetulla pinnoitteella rouhea pinta
  •  kuvioita ja kohotuksia
  • maalaamalla pohjavärillä ja toisella värillä kevyesti ristiin rastiin
  • teippauksien ja eripohjakuvioiden avulla tyylikkäitä graafisia kuvioita
  • tekstien maalaus ja sisustustarrojen hyväksi käyttö

Voidaankin yleisesti todeta, että värit antavat vaikutuksen tilan tuntuun. Vaaleat sävyt ja värit laajentavat ja taas tummat pienentävät tilaa. Tummilla ja lämpimillä sävyillä saadaan pinnat lähemmäksi katsojaa. Isoihin tiloihin tai huoneisiin luodaan intiimi tunnelma valitsemalla tumma ja murrettu sävy kuten makuuhuoneeseen. 

Vaaleat värit toimivat varsinkin matalissa ja kapeissa tiloissa. Näissä tiloissa vastakkaisten seinien maalauksella saadaan avartavuutta huomattavasti. Ja taas toisaalta pitkän käytävän voi visuaalisesti katkaista tummalla tai kirkkaalla sävyllä.

Valkoinen väri on varma ja hyvä valinta pieneen tai pimeään tilaan. Tämä ei välttämättä suurenna tilaa, mutta antaa valoisuutta. Vaaleaan väriin voidaan lisätä tummia sävyjä. 

Värikäs maali

Yksinkertaisin ja helpoin tapa toteuttaa tehosteseinän maalaus ja antaa uutta pirteää ilmettä on maalata yksi seinä muista seinistä poikkeavalla värillä. Tällä saadaan nopeasti, helposti ja pienellä vaivalla täysin uutta tunnelmaa ja syvyyttä.

Struktuuriseinä

Tehosteseinän toteutukseen on käytettävissä pinnoite, jolla luodaan tilaan mahdollisesti kolmiuloitteisuutta ja näyttävää pintaa. Tätä kutsutaan struktuuriseinäksi ja nimensä mukaisesti siinä on struktuuria ja seinän pinta ei ole tasainen. 

Struktuuriseinää pystytään tehostamaan osittaisesti läpikuultavilla helmiäislasyyreilla, joiden avulla saadaan helmiäisefekti. Näiden avulla pystytään luomaan visuaalista kiinnostusta hyvinkin neutraalin värimaailman kautta. Valaistuksen avulla pystytään korostamaan haluttua seinää, kun valaistus kohdistetaan tehosteseinälle. 

Tapetti

Loistava vaihtoehto on myöskin tapetti tehosteseinän toteutukseen. Tapetin avulla voidaan seinäpinnoille luoda erilaisia efektejä ja lisätä tilan mielenkiintoisuutta ja ilmettä.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Huomioitavia asioita maalauksessa

Tehosteseinän toteutuksella voidaan tehdä merkittävä vaikutus tilan tunnelmaan ja sen mittasuhteisiin. Toteutuksessa kannattaa olla rohkea ja kokeilla eri tekniikoilla. 

Vaaleilla väreillä tilasta saadaan avara ja valoisa, tummat värit taas pienentävät, mutta lisäävät tunnelmallisuutta. Erilaisilla raidoilla pystytään luomaan leveyden tai korkeuden tuntuisuutta. Tehosteseinän avulla ohjataan katse pois niistä pinnoista, joita ei haluta tuotavan esille.

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalauksen tekemällä itse säästää ja on nopea suorittaa. Tässä kohtaa lähdetään toteuttamaan ilman suurempaa perehtymistä ja miettimistä mikä on koko projektin kokonaistyö ja mitä se sisältää tai mitä se vaatii.

Tehosteseinän maalaus voi olla monelle terapeuttista, mutta se on kuitenkin hyvä suunnitella jokaisen vaiheen osalta. Maalaus ammattilainen pystyy arvioimaan  oikein kokonaistilanteen, liittyi asia pohja- tai valmistelutöihin.

Monesti tuleekin suunnitteluvaiheessa ajatus, että koko maalausprojekti olisi hyvä teettää alan ammattilaiselle. Ei pelkästään maalaustyön jäljen takia vaan myöskin kokonaisuuden vuoksi.

Alan ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, jolloin vapautuu aikaa ja vaivaa maalien valinnalta. Näin ei myöskään tarvita perehtymistä käyttöohjeisiin vaan ammattimaalarin annetaan hoitaa nämä valinnat. Ammattilaiselta tilaamalla varmistutaan laadukkaasta lopputuloksesta.

Lisäksi alan ammattilaiselta tilatessa saadaan työlle ja työn jäljelle takuu. Lisäksi yrityksillä on asianmukaiset vakuutukset ja ne kantavat täyden vastuun tekemästään työstä. Aina on kuitenkin järkevää kilpailuttaa maalausurakka. Halvin ei aina ole laadukkain. Jokaisesta tehtävästä työstä on hyvä tehdä sopimus ja siihen sisällyttää kaikki tehtävät toimenpiteet ja hinnat.

Alan ammattilaisten tekemästä työstä saadaan kotitalousvähennys, jonka avulla teetettävän työn kulut pienenevät huomattavasti (kotitalousvähennyksestä tietoa artikkelin lopussa).

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Esivalmistelut ja pohjatyöt

Ennen varsinaista maalausta on erittäin tärkeää tehdä pohjatyöt kunnolla. Esivalmistelut aloitetaan suojaamalla maalattavan alueen ympäristö ja siirretään kaikki ylimääräiset kalusteet ja muut toiseen tilaan.

Pohjatöissä maalattavalta seinältä käydään tarkasti läpi kolojen, reikien ja halkeamien osalta. Nämä tasoitetaan siihen sopivilla tasoitteilla. Tämän jälkeen hiotaan tasoitetut kohdat hiomapaperilla. Pohjamaalataan käsitellyt kohdat pohjamaalilla ja annetaan rauhassa kuivua. Käsittely tehdään 1-2 kertaa.

Sopivan maalin valinta

Erilaisia seinämaaleja on saatavissa laaja kirjo ja nämä ovat sävytettävissä haluttuun sävyyn. Tässä vaiheessa kiinnitettävä huomio maalattavaan tilaan ja mitä huomioitava maalin valinnassa. Suositeltavaa on mennä paikalliseen rautakauppaan tai lähestyä alan ammattilaista valintaa tehdessä.

Värien ja sävyjen valitsemisessa on hyvä käyttää erilaisia värikarttoja ja laittaa mallipaloja maalattavaan pintaan. On huomioitava niin luonnonvalojen kuin kohdevalojen vaikutukset. Hyvänä lähtökohtana valintaan on valita vaaleampi väri kuin oli aluksi suunnitellut, koska isommassa pinnassa väri näyttäytyy voimakkaammalta kuin pienessä mallipalassa.

Valintaa tehdessä on kiinnitettävä huomiota maalin kiiltoasteeseen. Himmeä ja kiiltävä pinta toistaa värit eri tavalla. Himmeä pinta vetää puoleensa valoa ja näyttää tummemmalta kuin kiiltävä. Musta väri on poikkeus, joka vaatii kiiltoa saadakseen syvyyden..

Kiiltoaste valitaankin yleensä sen perusteella, minkä verran pinnat vaativat pesemistä. Kiiltävä pinta kestää paremmin puhdistuksen, mutta samalla valon heijastukset tuovat mahdolliset epätasaisuudet esille. Killtävää maalia suositellaan keittiöön, eteiseen ja huoneisiin joissa aktiivista käyttöä.

Himmeällä seinämaalilla peitetään epätasaisuudet ja tämä luo rauhallisuutta ja tyylikkyyttä. Himmeä pinta altistaa lialle, eikä kestä kovaa kulutusta tai puhdistusta. Tämä soveltuu tiloihin, joissa oleskellaan ja lepäillään kuten olo- ja makuuhuone.

Tehosteseinän maalaus

Ennen varsinaisen tehosteseinän maalaus työn aloittamista tarkastetaan maalattavat pinnat pohjatöiden osalta, näin varmistetaan lopullisen tuloksen onnistuminen.

Maali on sekoitettava huolellisesti ennen käyttöä. Rajaukset ja pohjatöissä käsitellyt kohdat rajataan siveltimellä. Tämän jälkeen suurille maalattaville pinnoille levitetään tasaisesti maalia (2-3 telan mitta) ja maalataan telalla yhden suuntaisin vedoin. Vältetään maalin liikakäyttöä, ettei valumia muodostu. Työvälineinä sivellin ja tela. 

Jokaisen maalauskerran jälkeen kuivumiseen varataan vähintään 2 tuntia ennen uusintakäsittelyä.

Maalauksen jälkeen

Poistetaan teippaukset ja suojaukset. Teipit kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen ettei ne irroittaessa repäise kuivunutta maalipintaa. Maaliroiskumat pyyhitään märällä liinalla. 

Jos huomataan maalaamattomia tai korjattavia pintoja niin ne korjattava pikaisesti. Työvälineet pestään vedellä ja saippualla seuraavaa kertaa varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Jätteiden hävittäminen on erityisen tärkeää ja niiden oikeisiin ohjeistettuihin paikkoihin toimittaminen. Mitään maalijätteitä ei jätetä luontoon tai paikkoihin jossa ne mahdollistavat luontoon joutumisen.

Märkämaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen.

Kuivamaalit ovat kaatopaikkajätettä eli kuivat maalipurkit ja maalijäte laitetaan sekajätteisiin. Tuotteita ei saa missään tapauksissa päästää viemäriin, vesistöön eikä luontoon.

Nestemäinen maalijäte viedään ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset ovat kierrätykseen toimitettavia materiaalinsa mukaisesti. Näiden on oltava tyhjiä ja kuivia eli ei saa olla märkää maalia.

Tehosteseinän maalauksen hinta

Tehosteseinän maalauksessa hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat tilan korkeus, pohjatöiden määrä, maalattavan seinän kuviot jne ja käytettävän maalin hinta. Itse tehtynä hinta määräytyy tarvittavista työ- ja suojausvälineistä ja maalin hinnasta. 

Teetettynä yhden keskikokoisen huoneen tehoseinän maalaus maksaa 300-1000 euroa.

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

Kotitalousvähennys

Kun työ tilataan yritykseltä niin kotitalousvähennys on 40% (2023) työn osuudesta, josta omavastuu 100€ (2023).

Kun työ teetetään työntekijällä niin kotitalousvähennys 15% (2023) palkasta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja omavastuu 100€ (2023).

Katso tästä tarkemmat tiedot tämän vuoden kotitalousvähennykselle >>

👉 Klikkaa tästä ja kilpailuta remonttisi 👈

ALOITA TÄSTÄ:

Kilpailuta remontti maksutta

Palvelun käyttäminen on ilmaista, jätät vain tarjouspyynnön ja valitset parhaan tekijän.

Siirry kilpailuttamaan

Kokeile ilmaista palvelua heti ja kilpailuta tekijä!

KodinPro-palvelusta löydät hetkessä avun kotisi tai vapaa-ajan asuntosi huolto- ja remonttitarpeisiin.